AҦCУAA  PЫБЖbbI
-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------


 
 Gürcü-Abhaz sınırı kapatıldı

 

Gal, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın Gal Bölgesi Özel Temsilcisi Ruslan Kişmariya, Gürcistan’dan ülkeye kundakçı-terör gruplarının girişini engellemek amacıyla sınırı kapatmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

 

Kişmariya, Gal Bölgesi ile Gürcistan'ın Zugdidi Bölgesi arasındaki tek geçiş noktasının durum normale dönünceye kadar kapalı kalacağını belirtti.

 

Radyo Svoboda'ya göre, Tiflis, Gal Bölgesi'nde kontrolün tamamen Rus askerlerince kontrol edildiği ve Gal'e takviye Rus askerlerinin gönderildiği yönünde haberler yayıyor.

 

Abhazya Dışişleri Bakan Sergey Şamba bunu kısmen doğrulayarak, “Gal Bölgesi'nde Rus askerleri için gerçekten askeri üs inşa ediliyor, ancak sınır sadece Rus sınır muhafızlarınca değil ortak Rus-Abhaz sınır muhafızlarınca kontrol ediliyor” dedi.

 

Devlet Başkanı Bagapş da dün Gal Bölgesi'nde son zamanlarda yaşanan provokasyonlardan sonra Gürcü-Abhaz sınırına Abhazya güvenlik birimlerinden ek birlikler sevk edildiğini söyledi. Bagapş “AB gözlemcileri Gürcistan tarafından gelen kundaklama-terör faaliyetlerini engelleme ve bölgede güvenliği sağlama durumunda değil. Biz, Gürcistan ile sınırımızı sağlamlaştırma önlemleri alıyoruz" dedi.

 

29.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Moskova elçiliğine İgor Akhba'yı önerdi

 

Sohum, Abhazya, Moskova'da bulunan özel temsilcisi İgor Akhba'yı Rusya Federasyonu’na ilk büyükelçi olarak atamayı planlıyor.

 

1992'den beri Moskova'da Abhazya’nın temsilciliğini yapan Akhba’nın agremanı konusunda Pazartesi günü Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bir nota gönderildiği öğrenildi. Akhba’nın adaylığının onaylanması halinde Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ilgili atama kararını imzalayacak. Moskova’dan agreman konusunda sürpriz bir karar beklenmiyor.

 

29.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Gal’de yine saldırı

 

Sohum, Abhazya'nın Gal Bölgesi'nde güvenlik güçleri ve yerel yöneticilere yönelik saldırılara bir yenisi eklendi.

 

Dün Repi Köyü Başkan Yardımcısı Zurab Guaramiya aracına açılan ateş sonucu yaralandı.

 

Gal Emniyet Müdürü Laurens Koghoniya, ayağı ve kulağından yaralanan Guaramiya'nın Agudzera Askeri Hastanesi'nde tedavi edildiğini ve durumunun tehlike arz etmediğini açıkladı. Guaramiya, saldırıyı düzenleyen üç kişinin bölgeden hızla uzaklaştıklarını ve olayla ilgili Gal savcılığının soruşturma başlattığını kaydetti.

 

Son birkaç günde Abhazya'da aralarında sivil ve güvenlikçilerin bulunduğu dört kişi öldürüldü. Bu gelişmeler üzerine hafta sonu düzenlenen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısından Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Gürcistan’dan gelen saldırılara misilleme yapılması talimatı vermişti. Bu talimat doğrultusunda özel bir tim oluşturuldu.

 

29.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Rusya’dan AB gözlemcilerine kırmızı ışık

 

St.Petersburg, Rusya, Ağustos'daki savaşın ardından Gürcistan’da konuşlanan AB Askeri Gözlemcileri'nin Abhazya ve Güney Osetya’ya girmesine geçit vermiyor.

 

Sohum ve Tskhinval yönetimleri topraklarına AB gözlemcilerini sokmayacaklarını ilan etmişken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bu konuda Moskova’nın tutumunu net bir şekilde ortaya koydu. St. Petersburg kentinde Fransız meslektaşı Bernard Kouchner’i ağırlayan Lavrov, Rus güçlerinin Abhazya ve Güney Osetya’nın güvenliklerini garanti ettiğini belirtip AB askeri gözlemcilerine ihtiyaç olmadığını vurguladı.

 

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ateşkesi sağlayan anlaşmasına saygı duyulmasını isteyerek “Anlaşma askeri gözlemcilerin Abhazya ve Güney Osetya’ya bitişik yerlerde konuşlanmasını öngörüyor” dedi. 225 gözlemci, Rus güçlerinin 8 Ekim’de çekilmesinin ardından Gürcistan içindeki tampon bölgelerde görev yapmaya başlamıştı. AB bir süredir gözlemcilerin Güney Osetya ve Abhazya’ya geçmesine izin verilmesi için bastırıyordu. AB özellikle Güney Osetya sınırları içerisinde yer alan ama savaşa kadar Gürcü Ortak Barış Gücü’nün kontrolünde olan Akhalgor bölgesinin akıbetiyle yakından ilgileniyor. Tiflis sürekli olarak bölgedeki Gürcülere karşı etnik temizlik yapıldığı iddialarıyla AB’yi kışkırtıyor.

 

29.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Kritik anlaşmalar Duma'dan geçti

 

Moskova, Rusya’nın Kafkasya’da Ağustos'daki savaş sonrası bağımsızlıklarını tanıdığı Abhazya ve Güney Osetya ile imzaladığı işbirliği anlaşmaları parlamentonun alt kanadı Duma’dan da geçti.

 

Duma’da bugün yapılan oturumda, Kremlin’de geçen ay imzalanan dostluk anlaşmaları oy birliğiyle kabul edildi. Anlaşmalar siyasal ve ekonomik alanlarda ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra her iki cumhuriyete 3800’er Rus askerinin yerleştirilmesini öngörüyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan Duma’ya gönderilen açıklamada, anlaşmaların Rus askerlerinin bu cumhuriyetlere gönderilmesinin yasal altyapısının hazırlanması için onaylanması gerektiği vurgulanarak şöyle denildi: "Güvenliği güvence altına almak ve bölgede barışı korumak için Rus askerlerinin buralarda bulunması gerekiyor. Anlaşmalar olası bir saldırı durumunda bu ülkelere yardım gönderilmesini öngörüyor."

 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin de milletvekillerine yaptığı konuşmada, bölgedeki durumda olumlu yönde ilerleme sağlanması halinde, buralardaki Rus asker sayısının ileride düşürülebileceğini belirtti. Karasin, Güney Osetya ve Abhazya sınırlarına özel birlikler gönderen Gürcistan’ı da sert dille eleştirdi.

 

29.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'dan BM'ye çağrı

 

Sohum, Abhazya, Gürcistan'ın Abhazya’ya karşı kışkırtıcı terör eylemlerine yöneldiğini ve AB askeri gözlemcilerinin buna engel olmadığını belirtip BM’yi sorumlu ve tarafsız davranmaya davet etti.

 

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Zhang Yesui'ye bir mektup yazarak Gal Bölgesi'nde gerilimi tırmandıran gelişmelere değinip tampon bölgede görev yapan AB Askeri Gözlemcileri'nin Gürcü saldırılarına engel olmadığını belirtti.

 

Şamba, "Durum her geçen gün daha da gerginleşiyor ve geçen iki ay içinde Gürcistan Abhazya'ya karşı 14 kundaklama-terör eylemi gerçekleştirdi. BDT Barış Gücü’nün (Rus askeri birlikleri) bölgeden çıkışı Gürcistan güvenlik birimlerinin yeni provokasyon eylemlerinde etken oldu. Abhazya tarafı defalarca uluslararası toplumun dikkatini BDT Barış Gücü’nün terk ettiği yerlere AB gözlemcilerinin getirilmesinin çatışma bölgesindeki güvenlik sorunlarına çözüm getirmeyeceğine çekti" dedi.

 

Şamba, AB gözlemcilerinin terör olaylarını engelleyecek kapasitede olmadıkları gibi, Gürcistan’ın eylemlerine objektif yaklaşmadıklarına da dikkati çekti. Bu durumunun Abhaz tarafında AB’nin yapıcı rol üstlenmediğine dair kanaati güçlendirdiğini vurgulayan Şamba şunları kaydetti:

 

“AB gözlemci devriyeleri varken Gürcü özel birlikleri Abhazya sınırına oldukça yaklaşıp kundaklama-terör eylemleri gerçekleştiriyor. Anlaşmazlığın güç ile çözümüne yönelik Gürcistan'ın sorumsuz ve saldırgan politikasının sonucunda oluşan Güney Osetya'daki olaylar bir kez daha Gürcistan yönetiminin eylemlerinin zamanında gereken şekilde değerlendirilmesi gerektiğini gösterdi. Mihail Saakaşvili rejimi dolayısıyla oluşan kriz ve bölgesel güvenlik tehlikesine rağmen uluslararası toplum halen Güney Kafkasya'da yeni bir gerginliğin ortaya çıkışını görmezden geliyor. Vatandaşlarının ve sınırlarının güvenliğini sağlamak için Abhazya tarafı, komşu Gürcistan bölgesinden gelen her türlü tehlikenin engellenmesi için benzeri şekilde harekette bulunmaya niyetli."

 

Mektupta Gal Bölgesi'nde son iki ayda meydana gelen eylemler de sıralandı:

  • 29 Ağustos’ta Gal Bölgesi Otobaya Köyü yakınlarında yolda Abhazya İçişleri konvoyu mayına çarptı, ölen yada yaralanan olmadı.

  • 14 Eylül’de BDT Barış Gücü merkezi yakınında Gal Bölgesi Çuburkhinc Köyü'nde Barış Gücü'ne ait bir araç havaya uçtu, zarar gören olmadı.

  • 25 Eylül’de Abhazya Güvenlik Konseyi binası önünde bir araç havaya uçtu, zarar gören olmadı.

  • 6 Ekim’de Gürcistan tarafından açılan ateş sonucunda sınır muhafızı Mukhran Aşuba öldü.

  • Aynı gün Gal'de kimliği belirsiz kişilerce Gal Emniyeti Cinayet Soruşturma Müdürü Odişer Tsomaya'n aracına ateş açıldı ve birkaç yerinden yaralandı.

  • 12 Ekim’de Otobaya Köyü'nde Gürcistan tarafından polis şubesine ateş açıldı zarar gören olmadı.

  • 14 Ekim’de İngur kontrol noktasına 200 metre uzaklıkta patlama meydana geldi, zarar gören olmadı.

  • Aynı gün Otobaya polis şefi Beslan Çkoniya'ya silahlı saldırıda bulunuldu, yaralı olarak Agudzera hastanesine kaldırıldı.

  • 22 Ekim’de Gal'de Savunma Bakanlığı’ndan Eduard Eminzade  ve Gal Emniyeti eski çalışanlarından Eldar Şamugiya öldürüldü.

  • 23 Ekim’de Gal Bölgesi Taglan Köyü'nde Abhazya vatandaşı Zaur Kokoskiri öldürüldü.

  • 24 Ekim’de Gal Bölgesi Dikhazurga köyünde kimliği belirsiz kişiler Oçamçira Bölgesi, Ghuada köyünden olan Roman Aşuba öldürüldü.

  • 25 Ekim’de Gal Bölgesi Piçora Köyü'nde 9. Sınır Karakolu'na dönen asker Manuçar Gogiya ve Guram Kutsniya'nın içinde bulunduğu araca ateş açıldı ve Gogiya üç yerinden yaralandı.

  • 25 Ekim’de yine Gürcistan tarafından Lekuhona sınır noktasına ateş açıldı, zarar gören olmadı.

  • 26 Ekim’de Gürcistan bölgesinden Rus askerlerine ateş açıldı.

28.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Zaytsev: Gal çok gergin, önlemler alınıyor

 

Sohum, Abhazya Genelkurmay Başkanı Anatoli Zaytsev, Gal Bölgesi'nde durumun çok gergin olduğunu, hemen her gün Gürcistan tarafından ateş açıldığını, Abhaz sınır muhafızları ve polislerinin yanı sıra Rus askerlerinin de hedef alındığını söyledi.

 

Savunma Bakan Yardımcılığı koltuğunda da oturan Zaytsev gerilimin artmasına bağlı olarak hareket planı oluşturulduğunu ve Devlet Başkanı Sergey Bagapş'ın başkomutan sıfatıyla verdiği emre uygun olarak gerekli tüm önlemlerin alınacağını belirtti.

 

Zaytsev, Ulusal Güvenlik Konseyi’nden çıkan karara uygun olarak Gürcistan’dan sızan terör ve kundakçı grupların yok edilmesine yönelik çok iyi donatılmış özel bir tim kurulduğunu kaydetti.

 

28.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya elçileri atandı

 

Moskova, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetlerinde görev yapacak Rusya elçilerini atadı.

 

Atanan elçilerle Kremlin'de yaptığı görüşmede Medvedev "Elbrus Kanikoyeviç'i Kargiyev Güney Osetya'ya, Semen Vyaçeslavoviç Grigoryev'i Abhazya Cumhuriyeti’ne elçi olarak atayan kararı imzaladım" dedi. Semen V. Grigoryev uzun yıllar Afganistan'da ve Ortadoğu'da çalıştı, son bir buçuk yıldır Gürcü-Abhaz anlaşmazlığını çözüme kavuşturma meseleleri ile ilgileniyordu. Türkiye'de elçilik danışmanı olarak bulunmuş Elbrus Kargiyev ise son zamanlarda Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı BDT federal acentesinde çalışıyordu.

 

Medvedev atadığı elçilerle yaptığı görüşmede "Sizin şimdi bana nasıl bir çalışma yürüteceğinizi anlatmanızı isterdim ve sizlerin oldukça zor bir çalışma sürecine başladığınızı belirtmek istedim: Bunlar henüz bir çok şeyin şimdiden sonra yapılacağı genç ülkeler" dedi. Medvedev’in elçileri kabul toplantısına Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katıldı.

 

27.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Batı cephesinden nihayet birkaç vicdanlı ses

 

Tskhinval, Kafkasya’daki çıkan son savaşta Gürcistan’a açık destek çıkan Batı cephesinden sonunda Güney Osetya’nın düştüğü yada düşürüldüğü durumu anlamaya yönelik bir girişim geldi.

 

Avrupa Parlamentosu’ndan bir gurup milletvekili Güney Osetya’yı ziyaret edip durumu yerinde inceledi. Vekiller Batı’nın yavaş yavaş savaşın Gürcistan tarafından çıkartıldığı gerçeğini görmeye başladığını kaydetti.

 

Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalist guruptan Savunma Komisyonu üyesi Julyetta Kieza, Güney Osetya'ya batı Avrupa toplumuna objektif bilgi sunmak için geldiklerini belirterek "İlk savaşın yaşandığı 1992'de ve geçen sene buradaydım. O zaman sadece durumu anlamak istemiştim. Şimdiyse savaşın sonuçlarını incelemek, neler olduğunu, insanların duygularını görmek istiyorum. Kesinlikle inanıyorum ki, Avrupa burada neler olduğu konusunda yeterince bilgilendirilmedi. Güney Osetya'da neler olduğuyla ilgili daha fazla açıklık gerekli" dedi. Kieza, Batı’nın tutumuna ilişkin özeleştirisini şöyle sürdürdü: "Baştan beri Batı'da Rusya'nın Gürcistan'a saldırdığı ve onu ele geçirme girişiminde bulunduğuna inanılıyor. Medyanın tavrı bu idi. Şimdi geçen birkaç aydan sonra belirli sayıda gerçekler ortaya çıkıyor. Ve Avrupa Parlamentosu da Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırdığını itiraf ediyor. Ama bu savaşın tarihi, Güney Osetya ve Gürcistan'ın karşılıklı ilişkiler tarihi hiç bilinmiyor. Ve eklemek gerekirse, Rusya karşıtı düşünceler özellikle Batı Avrupa ülkelerinde ağır basıyor, insanların büyük çoğunluğu Batı'da neler olduğunu bilmiyor ve anlamıyor."

 

Tanınma zor

 

Kieza, Güney Osetya'nın Avrupa ülkelerince tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya da, “Bugün için tanınma ihtimali zayıf. Avrupa ABD’nin ideolojik etki alanında. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geçenlerde Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırdığını itiraf edip Rusya'nın 'aşırı tepkisinin' bir dereceye kadar halkı olduğunu söylemiş olmasına ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin Rusya'ya biraz destek vermesine rağmen Avrupa'da kimse Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımayı düşünmüyor" yanıtını verdi.

 

Letonyalı parlamenter Tatyana Jdanok ise "Elbette biz tüm bunları televizyon ekranlarından gördük, ama buraya geldiğinizde duygular başka oluyor. Burada her şey tüm olanları anlatıyor. Güney Osetya'daki olaylarla ilgili enformasyon ablukasının kaldırılması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. Letonyalı bir diğer parlamenter Andrey Tolmaçev ise "En önemlisi biz Güney Osetya Parlamentosu ile internet üzerinden ve telefon aracılığıyla irtibat kurduk. Bugünkü ziyaretimin asıl amacı, burada Güney Osetya Parlamentosu ile doğrudan irtibat" dedi.

 

27.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Bagapş'tan Gürcülere misilleme emri

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Abhaz-Gürcü sınır bölgesinde yaşanan saldırıların ardından dün Güvenlik Konseyi ile olağanüstü toplantı yaparken Gürcistan’ın kışkırtmalarına misliyle yanıt istedi.

 

Gal’deki terör olaylarını “Gürcistan’ın bölgeyi Abhazya’dan koparma çabası” olarak yorumlayan Bagapş "Tiflis Abhazya bölgesinde geniş çaplı terör faaliyetlerine başladı, delili de son günlerde ülkenin Gal Bölgesi'nde yaşanan olaylardır" dedi. “Aralarında güvenlik organı çalışanları ve sivillerin bulunduğu dört Abhazya vatandaşının öldürülmesi Gürcistan tarafından gelen teröristlerin işidir" ifadelerini kullanan Bagapş, güvenlik birimlerine şu talimatı verdi: “Tüm var olan güç ve araçları kullanarak Gürcistan tarafından gelen provokasyonlara misilleme yapın.”

 

Bagapş, Gürcistan sınırları içerisindeki eski tampon bölgelerde konuşlanmış AB Askeri Gözlemcilerini de Gürcü terörünü görmezden gelmekle suçladı.

 

Toplantıdan çıkan karara göre ‘Abhazya’ya sızan teröristlerin yakalanıp yok edilmesi için operasyonlar yürütecek özel bir merkez kurulacak. Merkezin yönetimi ve tüm güvenlik birimlerinin faaliyetlerinin koordine edilmesinden Genelkurmay Başkanı Anatoli Zaytsev ve Devlet Güvenlik Hizmeti Başkan Yardımcısı Nugzar Samsoniya sorumlu olacak. Ağustos'daki savaş sonrasında Abhaz-Gürcü gerilimini yeniden tetikleyen son gelişmeler şöyle:

  • 22 Ekim’de Abhazya’nın Gal Bölgesi'nde Savunma Bakanlığı Keşif Şubesi Başkanı Eduard Eminzade ve eski polis görevlisi Eldar Şamugiya öldürüldü.

  • 23 Ekim’de Gal Bölgesi'nin aşağı kesiminde yer alan Tagiloni Köyü'nde Oçamçiralı Zaur Kokoskiri ölü bulundu.

  • 24 Ekim’de Abhazya’nın Dikhazurga köy yönetimi çalışanlarından Roman Aşuba öldürüldü.

  • 24 Ekim’de Gürcistan’ın batısındaki Mujava Köyü'ne ateş açılarak muhtarın evi vuruldu. Tiflis, Abhaz ve Rus güçlerini suçladı. Sohum suçlamayı reddetti.

  • 25 Ekim’de Mujava Köyü'nün muhtarı patlama sonucu öldü.

  • 25 Ekim’de Gürcistan'ın Ganmuhuri Köyü'nden Gal'in aşağı bölgesindeki Piçora Köyü'nde bulunan karakola açılan ateş sonucunda sınır muhafızı Manuçar Gogiya yaralandı.

27.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya suikastlarla sarsılıyor

 

Sohum, Abhazya, Gürcistan’ın sürekli kaşıdığı ve Megrellerin yaşadığı Gal Bölgesi'nde Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin de aralarında bulunduğu kişileri hedef alan suikastlarla sarsıldı.

 

Bu sabah Abhazya Savunma Bakanlığı’nın Gal Bölge Şubesi Başkanı Eduard Eminzade silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Eminzade’nin cesedi başından silahla vurulmuş vaziyette Gal’in merkezinde Stroyitelnaya caddesinde bulunan bir evde bulundu. Emniyete göre saldırı sabah saat sekiz sularında gerçekleşti.

 

Eminzade'nin cesedinin bulunmasından birkaç saat sonra da İngur kontrol noktası yakınlarında Abhaz bürokratın öldürüldüğü evin sahibi Eldar Şamugiya'nın cesedi bulundu. Şamugiya’nın da başından vurularak öldürüldüğü tespit edildi.

 

Öğleden sonra ise Gal’e bağlı Taglan adlı yerleşim yerindeki demiryolu köprüsünde üçüncü bir kişinin cesedi bulundu. Cesedin Oçamçira Bölgesi'nden Zaur Kokoskiri adlı kişiye ait olduğu belirlendi. Kokoskiri’nin de otomatik silahla vurulduğu anlaşıldı.

 

Eminzade, Abhazya Devlet Güvenlik Hizmeti’nde Özel Keşif Birliği Başkanı iken, 20 Haziran’da saldırıya uğramıştı. Olayda Eminzade hafif, şoförü ağır yaralanmıştı. Görgü tanıkları Eminzade'nin aracına otomatik silahla ateş açan maskeli kişilerin gri renkli bir Jiguli otomobile binip kaçtıklarını söylemişti.

 

15 Ekim’de kimliği belirsiz kişiler Gal’in yukarısında bulunan Bargyab köyünün polis müdürü Beslan Çkoniya’yı ağır şekilde yaralamıştı. 10 Eylül’de yine Gal’de Beslan Kirtadze adlı komutan suikast girişiminden kurtulmuştu. 8 Eylül’de Kutol köyünden Guram Kekeliya adlı kişi öldürülmüştü.

 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Eminzade'nin öldürülmesinin hemen ardından Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırarak olayın araştırılmasını istedi.

 

23.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya ve Güney Osetya ile anlaşmalar Duma'da

 

Moskova, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya ile işbirliği ve dostluk anlaşmasını onay için Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’ya sundu.

 

Gürcistan’ın Kafkasya’da başlattığı savaşın ardından iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanıyan Medvedev, işbirliğini resmileştiren anlaşmalara 17 Eylül’de Moskova’da Kremlin Sarayı’nda düzenlenen törende Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoytı  ile birlikte imza koymuştu.

 

Kremlin kaynakları Medvedev’in parlamentodan siyasi önemi dolayısıyla belgelerin öncelikli olarak gündeme alınmasını istediğini kaydetti. Anlaşmaların kilit noktasını Rusya’nın Gürcistan’ın olası saldırılarına karşı güvenlik garantisi sunduğu Abhazya ve Güney Osetya’da askeri üs kurabilmesi oluşturuyor. Anlaşmalara göre Rusya, Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarının çıkarlarını bu iki ülkeyi tanımayan devletlerde de koruyacak. 10 yıllığına imzalanan anlaşmalar sürenin bitiminde taraflardan itiraz gelmediği takdirde her beş yılda bir otomatik olarak yenilenecek.

 

20.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Gürcü köyleri bombalandı, ortada fail yok

 

Tiflis, Tiflis’in Kafkasya’da çıkardığı son savaştan bu yana Abhaz-Gürcü sınırındaki gerilim bitmiyor. Gürcistan Abhazya'yı köylere ateş açmakla suçlarken Sohum bombardımandan Gürcüleri sorumlu tuttu.

 

Gürcistan’ın kurduğu alternatif Abhazya yönetimine göre, dün sabah Gal Bölgesi'nin Nabakevi köyündeki Rus mevzilerinden Zugdidi’ye bağlı Gürcü köyleri Şamgona ve Khurça'ya ateş açıldı. İlk etapta 20 dakika süren ve bir müddet sonra havan topuyla devam eden ateşin sadece maddi zarara yol açtığı belirtildi. BM ve AB gözlemcilerinin olay yerine ekipler gönderdiği belirtildi.

 

Abhazya’nın Gal Bölgesi'ndeki polis şefi Laurens Koghoniya ise, “Gerçekten Khurça köyü bölgesinde gece ve sabah otomatik silah ve havan topu sesleri duyuldu, ancak Abhazya tarafının bununla hiçbir ilgisi yok” diyerek suçlamaları reddetti. Koghoniya, bu açıklama ile kalmayıp Gürcistan’ın bölgede askeri gözlem misyonu yapan AB’nin dikkatini çekip, Rusya ve Abhazya’yı zor durumda bırakmak için bizzat Gürcü köylerini bombaladığını belirtti.

 

Tiflis dün ayrıca Zugdidi ile Gal bölgelerini birbirine bağlayan bir köprünün havaya uçurulduğunu iddia etti. Gürcistan tarafı 14 Ekim-15 Ekim’de de Zugdidi bölgesindeki Ruhi köyünün Gal’in Çuburhinci köyünden açılan ateşe maruz kaldığını öne sürmüştü.

 

20.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Ruslar eski üsleri kullanacak

 

Moskova, Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Gürcistan’la savaşın ardından imzalanan güvenlik anlaşması çerçevesinde Abhazya’da askeri varlığını sürdürecek olan Rusya’nın Sovyetler dönemindeki üsleri kullanacağını açıkladı.

 

Rusların yeni üs inşa etmeyeceğini belirten Şamba, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Gudauta Askeri Üssü'ne yerleşeceğini ve Abhazya’da 3800 asker bulunduracağını belirtti.

 

Rusya, 1999’da AGİT’in İstanbul zirvesinde verdiği söz gereği Gudauta Üssü'nü boşaltmıştı.

 

AB’ye geçit yok

 

Şamba, Rusya’nın çekilmesinin ardından Gürcistan’da görev alan AB Askeri Gözlemcilerini de Abhazya’ya sokmayacaklarını kaydetti.

 

Şamba “AB şu anda Gürcistan topraklarında. Gözlem misyonunu bizim topraklarımıza yaymak istiyorlar ama bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

 

18.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Rusya ile çifte vatandaşlık anlaşması yolda

 

Moskova, Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba Rusya ile çifte vatandaşlık anlaşması yapmak için hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

 

Abhazya’nın Rusya dışında tanınmadığı için dış seyahatleri Rusya pasaportu ile yapmaya devam edeceklerini belirten Şamba, "Yakın bir gelecekte Rusya'ya Abhazya pasaportu ile gelebileceğim" dedi. Şamba gelecekte Abhazya pasaportu ile Avrupa’yı da ziyaret etmeyi umduğunu belirterek "James Bond'un dediği gibi: Hiçbir zaman, hiçbir zaman deme'. Özellikle politikacılar 'hiçbir zaman' dediğinde bu beni çok hayrete düşürüyor" dedi.

 

18.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhaz ve Osetler RBB'de gözlemci

 

Moskova, Rusya ve Beyaz Rusya’nın ortak devlet şemsiyesi altında birleştirilmesi projesi olarak ortaya çıkmış olan Rusya- Beyaz Rusya Birliği (RBB) Sohum ve Tskhinval’le işbirliğini pekiştiriyor.

 

Rusya-Beyaz Rusya Birliği, Abhazya ve Güney Osetya parlamentolarına daimi gözlemci statüsü verdi. Rusya’nın iki cumhuriyeti tanımasının ardından birliğe girip giremeyecekleri konusunda tartışmalar başlamıştı. İlişkinin gözlemci statüsüyle kurulması yönündeki karar dün Moskova'da yapılan toplantıda alındı. RBB Genel Sekreteri Pavel Borodin, “Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya-Beyaz Rusya Birliği içine dahil edilmesi gerekiyor. Bu da ay sonuna kadar olabilir” dedi. Güney Osetya Parlamento Başkan Yardımcısı Yuri Dzistsoytı, Beyaz Rusya’nın da Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıması halinde iki cumhuriyetin parlamentolarının RBB’de daimi üye statüsü kazanacağını söyledi.

 

18.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Brüksel görüşmeleri

 

Cenevre, BM, AB ve AGİT’in eşbaşkan oldukları, Transkafkasya’da Güvenlik ve İstikrar ile ilgili uluslararası müzakereler, 15 Ekim tarihinde Cenevre’de Uluslar Sarayı’nda (Palais de Nations) başladı.

 

Medvedev-Sarkozy Barış Planı çerçevesinde yapılan olan görüşmelere, Rusya Federasyonu, ABD, Gürcüstan, Abhazya ve Güney Osetya delegasyonları katıldı.

 

İlk etapta formatı ve içeriği gizli tutulan müzakerelerin, bir heyet toplantısı ve birinde Güvenlik ve İstikrar, diğerinde ise mülteciler ile ilgili sorunların ele alınması olmak üzere, iki iş grubu toplantısı olarak yapılmasına karar verildi.

 

Rusya Delegasyonu, resmi olarak yapılan ilk toplantıya, Abhazya ve Güney Osetya temsilcileri davet edilmediği için katılmadı. Gürcüstan ise başından itibaren Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerinin müzakere ve toplantılara katılmasına karşı çıkıyordu. Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerinin davetli olduğu heyet toplantısını, Abhazya ve Güney Osetya’yı temsil etme hakkının sadece, kendi kuklaları olan ’’Sürgündeki Abhazya Hükümeti’’ Başkanı Malkhaz Akişbaya ve Gürcüstan yanlısı Güney Osetya Hükümeti Başkanı Dmitri Sanakoyev’de olduğunu öne sürerek, boykot etti. Malkhaz Akişbaya ve Dmitri Sanakoyev’in Cenevre’ye gelmeleri daha önce söz konusu değildi ve organizetörlerle kararlaştırılmamıştı.

 

Rusya, Abhazya ve Gürcüstan temsilcileri bir masaya oturmadılar. Biri Rusya ve Abhazya’nın diğeri de Gürcüstan’nın katıldığı iki toplantı yapıldı.

 

Abhazya delegasyonu, Avrupa Birliği Gürcüstan Özel Temsilcisi Pierre Morel'in yönettiği heyet toplantısını, müzakerelerin dört resmi dilde, yani, ingilizce, fransızca ve rusçanın yanında gürcüce olarak yapılacağını ve Abhazya ve Güney Osetya delegasyonlarının eşdeğer statüde olmayacağını açıklaması üzerine toplantıyı terk etti. Ardından Güney Osetya delegasyonuda toplantıyı terk etti.

 

Diplomatik çevrelere göre sadece Abhazya ve Güney Osetya delegasyonları istediklerini elde etmeyi başardılar. En başta, bağımsızlıklarının tanınması şansını araştırmak ve kendileri için reklam yapmak.

 

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Cenevre’de kendilerine verilen statüyü kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, ’’Bu statü bizim için tatmin edici değil, bu nedenle yeni bir toplantı yapılmadı. Abhazya sadece eş değerde bir katılımcı olarak müzakere sürecine katılabilir. Gürcü tarafı buna karşı idi ve bu nedenle sonuç bu şekil oldu. Her halükarda ilk toplantı yapıldı, şimdi pozisyonların belirlenmesi gerek’’ dedi ve ’’Müzakerelere gıyabımızda devam etmek mantıksız. Abhazya olmadan bu bölgede hiç bir şeye karar verilemez. Aynı şekilde Güney Osetya’sız’’ diye ekledi.

 

Rusya Delegasyonu Başkanı ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin, müzakerelerin normal geçtiğini açıkladı. Karasin, Mikhail Saakaşvili’nin Brüksel’de, Rusya’nın müzakereleri terk ederek Cenevre görüşmelerini torpede ettiği ile ilgili açıklamasını bir yalan olarak değerlendirdi.

 

Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'ya uluslararası camia tarafından güvenlik garantisi verilmesi taraftarı. Bu nedenle görüşmelere katılmaya devam edecek. Karasin Moskova'nın, Gürcüstan'ın bir tarafta Abhazya ile diğer tarafta Güney Osetya ile bir saldırmazlık anlaşması imzalanmasını bir mecburiyet olarak görmekte oldğunu açıkladı. Aynı zamanda, Gürcüstan'ın tekrar silahlanmasına olanak verilmemesinin garantilenmesi gerek. Bu arada BM ve AGİT'in misyonlarının ''yeni realitelere'' uyarlanması gerek.

 

Güney Osetya Dışişleri Bakanı Murat Cioyev, Güney Osetya delegasyonunun Cenevre’ye, bağımsız bir devlet olarak müzakerelere katılmak amacı ile geldiğini söyledi.

 

BM, müzakerelerin devamı hakkında henüz bir fikir sahibi değil.

 

Müzakerelerden sonra Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ile özel olarak görüşen, BM Genel Sekreteri Gürcüstan Özel Temsilcisi ve BM Gürcüstan Gözlem Misyonu UNOMIG Başkanı Johan Verbeke, ’’gelişmeleri dramatize etmemek gerek. Bir başlangıç yapıldı. Tüm taraflar Cenevre’ye geldi ve hepsi kendi görüş ve pozisyonlarını ortaya koyma fırsatına sahip oldular’’ dedi.

 

AB Özel Temsilcisi Pierre Morel verdiği basın toplantısında ilk müzakere günü ile ilgili olarak , ’’Süreçe bağlı sorunlarla karşılaştık ve bu nedenle müzakereleri yarıda kesme kararı aldık’’ dedi. Morel, müzakerelere 18 Kasım’da tekrar başlanacağını belirtti.

 

Katılımcılar

 

Pierre Morel: Avrupa Birliği Gürcüstan Özel Temsilcisi

 

Udo Janz: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Yardımcı Yöneticisi

 

Johan Verbeke: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Gürcüstan Özel Temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Gürcüstan Gözlem Misyonu UNOMIG Başkanı

 

Heikki Talvitie: Avrupa Birliği Güney Kafkasya Özel Temsilcisi

 

M.P. de Brichambaut: AGİT Genel Sekreteri

 

Terhi Hakala: AGİT Gürcüstan Misyonu Başkanı

 

G. Wiegand: ??

 

RUSYA DELEGASYONU

 

Grigori Karasin: Rusya Federasyonu Yardımcı Dışişleri Bakanı

Andrey Kelin: Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı BDT Masası Şefi

M. Lebedev, A. Dvinjanin

 

ABHAZYA DELEGASYONU

 

Sergey Şamba: Abhazya Dışişleri Bakanı

Viyaçeslav Çirikba: Abhazya Cumhurbaşkanı Dış Politikalar Danışmanı

Zeki Kapba: Dünya Abhaz-Abazin Halkı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

 

GÜNEY OSETYA DELEGASYONU

 

Boris Çoçiyev: Güney Osetya Başbakanı

Murat Cioyev: Güney Osetya Dışişleri Bakanı

Konstantin Koçiyev: Güney Osetya Cumhurbaşkanı Dış Politikalar Danışmanı

 

ABD DELEGASYONU

 

Daniel Fried: Bakanlık Müsteşarı Asistanı (Avrupa ve Avrasya ile ilişkiler)

Matthew Bryza: Bakanlık Müsteşarı Asistanı Yardımcısı (Avrupa ve Avrasya ile ilişkiler)

 

GÜRCÜSTAN DELEGASYONU

 

Giga Bokeriya: Gürcüstan 1. Dışişleri Bakan Yardımcısı

Grigol Vaşadze: Gürcüstan Dışişleri Bakan Yardımcısı

Malkhaz Akişbaya: ''Sürgündeki Otonom Abhazya Cumhuryeti Devlet Başkanı''

Dimitri Sanakoyev: Gürcüstan yanlısı ''Güney Osetya Devlet Başkanı''

 

17.10.2008  APSUAA RIBJI

 

 'Abhazya için diasporaya da rol düşüyor'

 

Mevdudi Bayçora’nın sorularını yanıtlayan Akaba, Gürcistan’dan saldırı tehdidinin ağustostaki savaş sonrası da sürdüğünü ancak Rusya ile yapılan anlaşmayla Abhazya’nın güvenliğinin temininde önemli bir açılım elde edildiğini belirtti. Akaba diasporaya Abhazya’nın tanınması konusunda görev düştüğünü belirtirken Abhazya’ya sahiplenmek için dönüşün kilit önemde olduğuna vurgu yaptı. İşte Akaba’nın değerlendirmesi:

 

Abhazya 15 yıldır ‘de facto’ bağımsız olan Abhazya, sonunda Rusya Federasyonu tarafından resmen tanındı. Bundan sonrası için neler söyleyeceksiniz?

 

Bizim için tanınma çok şey demek: Bu kendi ülkeni yönetme, geleceğini ve dünya ile, en azından bizimle eşit şartlarda ilişkilere hazır olan ülkelerle ilişkileri inşa etme fırsatı. Rusya tarafından tanınma Gürcistan’ın SSCB’den ayrılmasından beri bize yetmeyen büyük güvenlik hissini veriyor. Ama en önemlisi, bizim özgürlüğe kavuşmuş olmamız. 15 eski Sovyet cumhuriyeti hiçbir gayret göstermeden sadece SSCB’nin dağılması gerçeğinden hareketle özgürlük ve bağımsızlıklarını elde ettiler. Abhazya halkının ise bunun için büyük bedel ödemesi gerekti. 1992-1993’te Gürcü saldırısında Abhazya’yı koruyan binlerce kişi (Abhaz, Adıge, Çeçen, Oset, Rus, Ermeni) hayatını kaybetti.

 

Bugün bizim bir taraftan Abhaz etnik grubu, dili ve kültürel geleneklerini korumaya imkan verecek gelişim stratejisini belirlememiz gerekiyor. Diğer taraftansa Abhazya’nın dünya siyasi ve ekonomik sistemine entegre olması gerekiyor. Bundan dolayı özgürlüğümüzü doğru şekilde kullanmamız gerekiyor. Abhazya’nın bağımsızlığının Rusya gibi güçlü bir devlet tarafından tanınması, güvenliğimizi etkili şekilde sağlamak için koşul oluşturuyor. Gürcistan ile sınırımızı sağlamlaştırmak ve Tiflis’in askeri rövanş gerçekleştirme girişimlerine karşı durabilecek modern silahlı güçler oluşturmak için büyük kolaylıklar ortaya çıkıyor. Şimdilik hepimizin gördüğü gibi, Gürcistan Ağustos 2008 olaylarından ders çıkarmadı. Demek ki, Abhaz toplumu ve yönetiminin şu anki durumu ve gelecekteki gelişimiyle ilgili olası senaryoları ciddi şekilde analiz etmesi gerekiyor. Bu iç gelişimi ile ilgili olduğu gibi aynı zamanda dış dünya ile ilişkileriyle de ilgili.

 

 Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra eski rejimin bürokratik kadrolarıyla yeni yetişen ve dünyaya açılmak isteyen kadrolar arasında özellikle seçim süreçlerinde çekişmeler yaşandı ve Abhazya halkı seçimini yeni kadrolardan yana kullandı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

 

Abhazya’da benzersiz bir durum oluştu. Bürokrasimiz toplumdaki ruh halinden bağımsız hareket edemez, halkın taleplerine tepki vermek zorunda. Yabancı gözlemciler dahi (uluslararası örgüt temsilcileri ve gazeteciler) hayretle, bizde devlet başkanı ve normal vatandaş arasında hiçbir mesafe olmayışını tespit etti. Kalabalık düğünlerimizde veya geleneksel halk toplantılarında, dağ köylerinden bir köylü devlet başkanına uyarıda bulunabilir veya tam tersi onu övebilir. Bu öncelikli olarak, bizim toplumumuzun büyük boyutta olmayışı, sağlam akrabalık ilişkilerinin varlığıyla ifade edilebilir. Bunun dışında eski zamanlardan beri Abhazya’da ‘araçsız’ veya halk demokrasisi geleneği vardır. Ülkenin önemli hayat meseleleri kulvarlarda değil, doğrudan halk görüşmeleri sürecinde çözülmüştür. Diğer taraftan geleneksel, ataerkil düzen belirli ölçüde modernizasyona engel oluyor. Geleceğe yürümeye izin verecek devlet gelişimi entegrasyon modelini hazırlamamız gerekiyor, ancak bununla birlikte milli kültür, özellik ve özdeşliğimizi korumamız gerektiği zorluğuyla karşı karşıyayız.

 

Abhazya’nın bağımsızlığının Rusya tarafından tanınıyor olmasının yanında bir de Batı’nın Abhazya’ya bakışı söz konusu. Batı Abhazya’yı hep Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içinde konumlandırdı. Bu da yeni açmazları beraberinde getiriyor. Fakat Batı’dan ve daha genel olarak dünyadan izole bir Abhazya’nın ileriki dönemde yaşama şansı nedir? Ve dünyaya açılmayı başarabilecek mi?

 

Bugün Abhazya’yı sadece Rusya ve Nikaragua tanıdı. Ama bunları kesinlikle başka ülkeler de takip edecek. Beklendiği üzere Batı’nın tanınmış ülkeleri, 26 Ağustos sonrası meydana gelen gerçeği kabul etmeye hazır değiller. Onların tepkileri kimi zaman aşırı duygusal idi ama yazık: Kosova’nın ardından onların Abhazya’nın olası tanınmasına hazırlanmaları daha iyi olurdu. Aynı zamanda biliyoruz ki, Gürcistan Abhazya’yı Batı dünyasından izole etmek için büyük diplomatik ve politik gayret sarf ediyor. Eğer Gürcistan’daki yönetimin pragmatik politikaları olsaydı farklı şekilde hareket ederlerdi. Batı’nın Abhazya’yı görmezden geliyor olmasına rağmen bugün bizim, tanınmadan önceki döneme göre daha fazla gelişme imkanımız var. Bizler birçok imtihandan geçtik; savaş, abluka, Gürcistan tarafından çok sayıda kundaklama eylemi. O zamanlar Abhazya’yı boğma umutları gerçekleşmedi, şimdiyse bunlar artık hayali. Diğer taraftan anlamıyorum, Abhazya’nın tecridinin ne gibi faydaları olabilir? Abhazya’yı açık bir ülke yapmak dünya toplumunun yararına değil mi? Üstelik hem BM hem AB’nin, Abhazya’nın demokratik gelişim yolunu seçtiğine ikna olma fırsatı vardı: Bizim özgür medyamız, muhalefetimiz, politik çoğulculuğumuz var. Umut ediyorum ki, zamanla dünya toplumu yeni gerçeklere alışacak. Abhazya’nın ise hukuk devleti inşasıyla daha ciddi şekilde ilgilenmesi gerekiyor.

 

Bir de Türkiye Cumhuriyeti’nin Abhazya’ya bakışı var. Vladislav Ardzınba da ilk yurtdışı ziyaretini Rusya’dan önce Türkiye’ye yapmak istemiş fakat kendisinin bu talebi Türkiye Cumhuriyeti nezdinde kabul görmemişti. Hâlbuki bildiğiniz gibi Türkiye’de de sayıları milyonlarla ifade edilen Kuzey Kafkasya diasporası yaşıyor. Türkiye’nin pozisyonunu nasıl görüyorsunuz? Diasporadan neler bekleniyor?

 

Belki Türk yönetiminin de Abhazya’nın bağımsızlığını tanımaya bağlı olarak kendi endişeleri vardır. Türkiye’nin Gürcistan’da ciddi ekonomik çıkarları olduğu, NATO üyesi olduğu ve AB’ye girmeye çalıştığı biliniyor. Diğer taraftan Türkiye zamanında Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığını tanıdı. Türk yönetiminde durum analizi yapıldığını ve belirli adımlar atılacağını düşünüyorum. Galiba Kafkas diasporasının Abhazya’nın menfaatleri konusunda daha iyi lobi yapması gerekiyor, o zaman faydalı kararlar mümkün olabilir. Görevlere gelince; Abhaz siyasi zümresine girmek için, öncelikli olarak Abhazya’da yaşamak, toplumumuzda yer almak, durumu anlamak gerekiyor. Bildiğiniz gibi Abhazya parlamentosunda Türkiyeli Abhazlardan iki kişi bulunuyor, diğer diaspora temsilcileri Geri Dönüş Komitesi’nde çalışıyor. Onların sayısı artabilir, ama bunun için öncelikli olarak tarihi vatana dönmek, Abhazcayı öğrenmek gerekiyor, Abhazya’daki politikayı ve Rusçayı bilmek de arzu ediliyor. İşinde profesyonel olmak ve Abhazya’yı sevmek gerekiyor.

 

Özellikle Kuzey Kafkasya diasporası arasında üzerinde en çok tartışılan konulardan birisi, belki de en önemlisi Abhazya’nın barışçıl yollarla da olsa Rusya sınırları içine hapsedilmesi ihtimali. Gerçi son savaştan sonra da Devlet Başkanı Sergey Bagapş amaçlarının bağımsızlık olduğunu birçok kez yineledi. Fakat bunu da özellikle sormak istiyorum. Kısa dönemde olmasa da ileride böyle bir tehlike söz konusu mu?

 

Abhazya halkı bağımsızlıktan yana olduğunu defalarca ifade etti. Bu istek referandumla 1999’da da onaylandı. Bu, tarihi geleneğe bağlı olabilir: Tüm Abhazlar tarihleri ile gurur duyuyor, özellikle de Abhazya’nın bağımsız bir devlet olduğu, Kafkasya’da büyük bir etkisi olduğu zamanlar iyi hatırlanıyor. Bunun dışında, bağımsızlık şartlarında özdeşlik ve dilimizi, tüm halkın değer verdiği ülkemizin benzersiz özelliklerini koruma konusunda daha fazla şans olduğu düşüncesi var.

 

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

 

14.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Gal'de Rus zırhlısı havaya uçuruldu

 

Gal, Abhazya’nın Kodor Vadisi ve İngur Nehri boyunu Gürcü askerlerinden temizlendikten sonra istim üzerinde duran Megrellerin yaşadığı sınırdaki Gal Bölgesi'nde saldırılar eksik olmuyor.

 

Dün Gal Bölgesi'nde Rus askerlerine ait bir BTR zırhlı aracı havaya uçuruldu, birkaç asker yaralandı.

 

6 Ekim’de de İngur nehri yakınlarında bir yolda Rus Barış Gücü askerlerine ait konvoy hedef olmuş ama zarar gören olmamıştı. 25 Eylül’de ise Abhazya Devlet Güvenlik Hizmeti binası yakınında bir araca yerleştirilmiş bombalar infilak etmişti. 14 Eylül’de Rus Barış Gücü'ne ait kepçe mayına çarpmış, 17 Ağustos’ta ise Gal’de uzaktan kumandalı bir bomba ile iki Abhaz sınır eri yaralanmıştı.

 

13.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya’dan Dublin ve Minsk’e mektup

 

Sohum, Rusya ve Nikaragua’nın bağımsız devlet olarak tanıdığı Abhazya, İrlanda ve Beyaz Rusya’dan tanınma istedi.

 

Abhazya Parlamentosu, İrlanda Parlamentosu’na bir mektup göndererek Abhazya ve İrlanda’nın tarihinde benzerlikler bulunduğunu ve halkların ortak kaderi paylaştığını belirtti.

 

Beyaz Rusya Parlamentosu’na gönderilen mektupta ise Abhazya’da yaşayan tüm etnik azınlıkların kendilerini Abhaz vatandaşı olarak gördüğü ve bölgenin bağımsız, gelişen bir ekonomiye sahip olduğu vurgulandı.

 

13.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhaz tarım ürünleri Moskova fuarında

 

Moskova, Abhazya tarım ürünleri Moskova’da görücüye çıktı. Rusya’nın başkentinde düzenlenen ‘Altın Sonbahar-2008 Fuarı’na Abhazya da katılıyor.

 

Abhazya’nın mandalina, portakal, limon, kivi, hurma, fındık, kestane, biber, üzüm, peynir, et, acıka gibi ürünlerle yer aldığı Rusya Fuar Merkezi’ndeki fuar 14 Ekim’e kadar açık kalacak. Abhazya’yı Tarım Bakanı Yuri Akaba ve Tarım Ekonomisi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Lesik Ayba’nın temsil ettiği fuara 30 ülkeden temsilciler katılıyor. Tarım Bakanlığı 10’uncusu yapılan fuarda ticari anlaşmalara imza atması bekleniyor.

 

11.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Tiflis’in Akhalgori ve Kodor rüyası

 

Tiflis, Kafkasya’da çıkardığı son savaşta da ağır yenilgi alan Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya’da kontrolü yitirdikleri tampon bölgelerin geri verilmesini istiyor.

 

Tiflis’le dayanışma için Gürcistan’a giden Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’i ağırlayan Gürcü Dışişleri Bakanı Yekaterina Tkeşelaşvili, Gürcistan’ın içlerinden çekilen Rusların, Güney Osetya sınırları içerisindeki Akhalgori ve Abhazya sınırlarındaki Kodor Vadisi’ni koşulsuz olarak terk etmesi gerektiğini savundu. Gürcü bakan, "Rusya’nın imzasını koyduğu ateşkes anlaşması tarafların ağustos olaylarından önceki pozisyonlarına geri dönmesini öngörüyor" dedi. Gürcistan, ortak barış operasyon kapsamında 1992’den beri Akhalgori bölgesinde Gürcü Barış Gücü bulunduruyordu. Osetler ise bölgedeki Gürcü varlığını ülkede yaşanan terör olaylarının baş sorumlusu olarak görüyordu. Kodor ise 1994 Moskova Anlaşması çerçevesinde askerden arındırılmış bölge olması gerekiyor. Fakat Gürcistan 2006’da birliklerini sevk edip bölgeyi silahlandırmıştı. BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen Kodor’daki askerlerini çekmeyen Gürcistan, Güney Osetya’ya savaş açtığında buradaki kontrolünü de yitirmişti. Gürcistan’a ikinci cepheyi açan Abhazlar, Abhazya’nın kontrol edemediği tek toprak parçası Kodor’u birkaç saat içinde Gürcü askerlerinden arındırmıştı.

 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ise Kodor’dan çekilmek gibi bir niyetleri olmadığını, aksine bölgede Gürcistan ile olan sınırlarını güçlendirmek için çalışma yaptıklarını açıkladı.

 

Bu arada Kouchner, ağustostaki savaşın yoğunlaştığı yerlerden biri olan Gori kentinde incelemelerde bulunup Rus güçlerinin boşalttığı tampon bölgelerin sorumluluğunu üstlenen AB gözlem misyonu ile görüştü. Daha sonra Güney Osetya sınırındaki karakolları da gezen Kouchner, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile Batum’da bir görüşme yaptı.

 

10.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Moskova’ya iş ziyaretinde bulundu

 

Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Moskova’ya iş ziyaretinde bukundu. Hükümet haber kaynaklarından alınan bilgiye göre, devlet başkanı başkent Moskova'da, ekonomik konuların görüşüleceği bazı toplantılara katılacak.

 

09.10.2008  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 BM Genel Sekreteri, Cenevre de gerçekleştirilecek olan Kafkasya istikrarın sağlanması için yapılacak olan toplantıya katılacak

 

BM karargahından Salı günü verilen bilgiye göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon  önümüzdeki hafta yapılacak olan Kafkasya da istikrarın sağlanmasının konuşulacağı toplantıya katılacak.
 

Ban Ki Moon: ‘Önümüzdeki hafta, Avrupa Birliği ve AGİT temsilcileri ile Gürcistandaki durum ve BM'in gelecekte bölgedeki konumu hakkında görüşmek üzere Cenevre ye uçacağım’, - dedi.
 

Genel Sekreter, Birleşmiş Milletlerin Gürcistan bölgesindeki gözcülük anlaşmasının 15 Ekimde sona erdiğini hatırlattı. Bu konuyla ilgili Birleşmiş Milletlerin Pazartesi günü sunacakları belgede sürecin dört ay daha uzatılmasının önerileceğini, bunun taraflara gelecekte kurulacak ilişkiler için zaman tanıyacağını söyledi.
 

Ban Ki Moon’un  sunacağı belgede, ‘BM Barış Güçleri'nin görev yaptığı 14 yıl boyunca bulunan ortam bugün çok değişmiş durumda. Bugüne kadar BM Barış Güçleri 1994 Moskova Anlaşmasına uygun kurallara göre bölgede bulunmaktaydılar, fakat şimdi yapılacak olan toplantıdan çıkan karar, şartları ne kadar değiştirecek çok önemli’, diye belirtiyor.
 

‘Bu hususta değinilmesi gereken bir diğer husus ise, halen BM Barış Güçlerinin sorumluluğunda olan bölgenin, bir diğer değişle hiçbir cephanenin bulunmaması, hiçbir çatışmanın gerçekleşmemesi gereken Kodor Bölgesinin gelecekteki statüsünün belirlenmemiş olması. Bu konu hakkında, Gürcistan ve Rusya Federasyonu'nun kararı haricinde hiçbir resmi açıklama yapılmamış olsa bile iki ülkede Bağımsız Devletler Topluluğu barış güçlerinin son zamanda gerçekleşen olaylarla ilgisi olmadığını belirtmiştir. Anlaşmanın dört ay uzatılması ile, hem BM Genel Sekreterliği hem Gürcistan temsilcisi bölgede nasıl bir mekanizma oluşturulabileceğinin kararını alacaktır’, diye belirtiliyor.

 

08.10.2008  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Sohum Suriye'deki diasporaya görev biçti

 

Sohum, Sohum yönetimi, Sovyetler döneminden beri geleneksel olarak Rusya ile dayanışma sergileyen Suriye’nin Abhazya’nın bağımsızlığını tanıması için Abhaz diasporasından lobi yapmasını istiyor.

 

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Sohum’un bu yöndeki beklentisini Abhazya’nın Suriye’deki onursal elçisi Şerafeddin Abaza’ya iletti. Şamba, Abaza ile yaptığı görüşmede Suriye'de yaşayan Kafkasya diasporasının Abhazya’nın tanınması çabalarına dahil olması gerektiğini belirterek "Suriye toplumu ve siyasi yönetiminin düşüncesinin Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması yönünde değiştirilmesi konusunda çabalara hız verilmesinin kaçınılmaz olduğu açık” mesajı verdi.

 

Görüşmede ayrıca Abhazya'nın sosyo-ekonomik gelişim planları, Rusya Federasyonu ile İşbirliği ve Dostluk Anlaşması ışığında milli güvenliğinin sağlanması konuları ele alındı.

 

07.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya sınırda bir kurban daha verdi

 

Sohum, Abhazya-Gürcistan sınır bölgesinde bir saldırıda Abhaz gümrük görevlisi Muhnan Aşuba yaşamını yitirdi.

 

Abhaz güçlerinin komutanı Laurens Kağanian, Aşuba’nın sınır köyü Nabakev’de Gürcülerin düzenlediği saldırıda öldüğünü kaydetti. Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın Gal özel temsilcisi Ruslan Kişmariya ise "Nabakev’de Gürcü tarafının ateşi altında kaldık. Bu ateş sırasında bir Abhaz sınır muhafızı hayatını kaybetti" dedi. Ateşe karşılık verdiklerini ancak sınırı geçmediklerini kaydeden Kişmariya, "Ateş edenlerin Gürcü polisine bağlı özel birlikler olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

 

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili ise, "İddia edilen olay hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Gürcü tarafı Abhazya topraklarına girmedi" açıklamasını yaptı.

 

07.10.2008  Ajans Kafkas

 

 'BM misyonundaki Gürcistan ibaresi silinmeli'

 

Sohum, BM’nin Gürcistan’daki askeri gözlem misyonunun yeni şefi Belçikalı diplomat Johan Verbeke Abhazya’nın başkenti Sohum’a ilk ziyaretinde Devlet Başkanı Sergey Bagapş’la durum değerlendirmesi yaptı. Bagapş, BM Gürcistan Askeri Gözlem Misyonu'nun adının değiştirilmesini istedi.

 

Görüşmede BM bünyesindeki askeri gözlemci sayısının artırılması, gözlem misyonunun faaliyetlerinde yapısal değişikliklere gidilmesi gibi konular ele alındı. BM’nin bölgedeki görevinin devam etmesinden yana olduklarını vurgulayan Abhazya lideri, ancak gözlem misyonunun sadece Gürcistan ismiyle anılmasından rahatsız olduklarını ifade etti. Abhazya’nın, Gürcistan’ın bünyesinde varlığını sürdüren bir bölge olmadığını söyleyen Bagapş, "BM gözlemcileri sadece Gürcistan ismiyle anılmaya devam edecekse o halde bu misyon Abhaz topraklarında değil Gürcistan’da gözlem yapsın" dedi.

 

Verbeke ise BM gözlemcilerinin bölgedeki görev süresinin 15 Ekim’de sona ereceğini belirterek, dolayısıyla kısa sürede gözlem misyonuyla ilgili yapısal değişikliklere gidilmesinin mümkün görünmediğini ifade etti. BM gözlemcileri, 1992-93 savaşının ardından sağlanan ateşkesi denetlemek için bölgede görev yapıyor.

 

07.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Abazinler sefalete isyan ediyor

 

Çerkesk, Karaçay-Çerkes’te özel bölge statüsüne kavuşan Abazinler, yaşadıkları köylerde yaşam standardının oldukça düşük olmasından ve merkezi yönetimin kendilerini unutmasından yakınıyor. Abazin liderler yaşadıkları sefaleti sayıları az olan hakların haklarının korunması yönündeki kanunun uygulanmamasına bağlıyor.

 

‘Abaza’ adlı sivil hareketin başkan yardımcısı Timur Gotov Kavkazki-Uzel’e "Federal düzeyde az sayılı halkların haklarını savunan kanunlar var. 30 Nisan 1999 tarihli 'Rusya'nın az sayılı köklü halklarının haklarının korunma kanunu’ bunlardan biri. Cumhuriyette az sayılı halklarla ilgili kanun 12 Kasım 2001'de kabul edilmiş olmasına rağmen bugüne kadar kağıt üzerinde kaldı. Bu neden böyle? Bunu Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e soracağız” dedi.

 

Bu kanun çerçevesinde Karaçay-Çerkes'te yaşayan Abazinler için özel programların geliştirilmesi gerektiğini belirten Gotov, bundan sonra işin peşini bırakmayacaklarını kaydetti: "Kimin ne söylediğine bağlı olmaksızın bu konuyla ilgilenmeye niyetliyiz.”

 

Gotov, bu meselelerle ilgilenenlerin olmamasını fırsat bilen geçmiş yönetimlerin bütçeden ayrılan payları ceplerine indirdiklerini belirtti.

 

Kanunların uygulanması konusunda Abaza sivil hareketine Çerkesk sivil hareketi ve Abazin Halkı İhtiyarlar Heyeti’nin de destek verdiğini söyleyen Gotov "Bizim hareketimiz halk hareketi ve kanunların tanıdığı haklarımıza sahip çıkacağız" dedi. Gotov, Karaçay-Çerkes’in yeni devlet başkanı Boris Ebzeyev'den geçmişin yanlışlıklarını düzeltmesini beklediklerini belirterek şunları söyledi:

 

"Diğer halkların yaşadıkları yerleşim yerlerine girdiğinizde duvarların duvar, yolların yol olduğunu görüyorsunuz. Oralarda insanlar normal bir hayat yaşıyor. Abazin köylerine girdiğinizde ise sizi fakirlik karşılıyor. Malokaraçayevski bölgesini ele alalım; Orada genel nüfusun yüzde 9'unu Abazinler oluşturuyor ama devlet hizmetinde, idarede ve ekonomide yüzde 1’lik bir oranında bile temsil edilmiyorlar. Bu doğrudan az sayılı halklar için kısıtlamadır. Yeni devlet başkanını Abazin köylerindeki durum hakkında bilgilendirdik. Haklarımızın kısıtlandığını söyledik ve devlet başkanımız durumu değiştireceğine dair söz verdi. Eski başkan Mustafa Batdıyev de güzel konuşmuştu ama köylerimizin ekonomisini sıfırladı. Tek bir Abazin köyüne yatırım yapmadı. Bugüne kadar köylerin çoğunca halen su yok, gaz yok. Bu köylerde ne inşaat ne de sosyal alanda hiçbir şey yapılmadı. Tüm alanlarda faaliyetler kısıtlandı. 2008 bütçesini örnek alalım; Krasnıi-Kurgan'da bir okul için ayrılan para miktarı tüm Abazin köylerindeki okullar için ayrılmadı. Veya Karaçayevski bölgesinde 40 milyona bir anaokul yapılırken nüfusu 30 bin olan Abazin bölgesinin tümüne bunun yüzde 1’i yatırılmıyor. Ve bu çok üzücü. Devlet başkanlarından hiç biri bizim halkımız için bir şey yapmadı. (İlk devlet başkanı Vladimir) Hubiyev hiçbir şey yapmadı, (ikinci devlet başkanı Vladimir) Semenov da öyle. Batdıyev'in ise üzerimize çizgi atmadığı kaldı. Batdıyev'in tek artısı Abazin Bölgesi’nin kurulmasına engel olmamasıydı. Yeni devlet başkanını yargılamıyoruz, çalışmaları hakkında konuşmak için erken ama burada artık şerefli birinin çıkıp çalışmasını istiyoruz. Çünkü yeni devlet başkanı göreve başladığı an 'kirli insanlar' etrafını kuşatıyor. Bize ne radyoda ne de televizyonda dertlerimizi duyurma fırsatı veriliyor."

 

'Abazin Camiası' adlı sivil örgütün başkanı Muhammed Adcibekov de aynı dertlerden mustarip: “Özellikle halkımızın sağlığı önemli, çünkü Abazinlerde ölüm oranı doğum oranını geçiyor. Başkentteki yurtlara bakarsanız oralarda kalanların Abazinler olduğunu görürsünüz. Abazinler fakirlik sınırında yaşıyor. Çerkesk Belediyesi’ne başvurduk ve başkan elinden geleni yapma sözü verdi. Suyumuz bile yok. Krasnıi Vostok köyüne su verilmesi konusunda bir çalışma yaptık. Birkaç vatandaştan 200 gün boyunca suyun aktığı saatleri kaydetmelerini istedik. Sonuç cesaret kırıcı:200 gün boyunca vatandaşlar sadece 56 saat su alabildi! Varın kendiniz değerlendirin. Bunu kimse normal karşılayabilir mi?” Adcibekov, yeni devlet başkanının durumu düzelteceğine olan inancını da "Benim dikkatimi çeken şey yeni devlet başkanının dört yıl içinde Karaçay-Çerkes ekonomisinin gelişiminin Rusya'nın 10. sırasında yer alacak olmasını söylemiş olmasıdır. Bırakın onu 15inci olsa bile bu büyük başarıdır” sözleriyle idle getirdi. Abazinler, Abazin Bölgesi’nin kurulmasıyla sorunlarının çözümünün kolaylaşacağını umuyordu. 24 Aralık 2004'deki referandumun ardından Abazin bölgesi, Karaçay-Çerkes Parlamentosu’nun Mayıs 2005'te kabul ettiği yasayla kurulmuştu.

 

2002'de yapılan sayıma göre Karaçay-Çerkes'te 32,346 Abazin yaşıyor. Bu da ülke nüfusunun yüzde 7.3'üne denk geliyor.

 

06.10.2008  Ajans Kafkas

 

 Devlet Başkanı Sergey Bagapş: Biz tüm diyaspora temsilcilerine saygı duyuyoruz ve hiç kimseyi bir birinden ayırt etmiyoruz

 

Devlet başkanı Sergey Bagapş, Türkiye’nin Abhaz diyasporası ile yaptığı görüşmede, ‘biz tüm diyaspora temsilcilerine saygı duyuyoruz ve hiç kimseyi bir birinden ayırt etmiyoruz. Bizler gerek Abhazya da yaşayanlar, gerek Türkiye de, gerekse başka ülkede olsun güçlerimizi birleştirip vatanımızın menfaati için çalışmalıyız’, - diye konuştu.

 

Görüşmeye, Kafkasya Federasyonu ve ‘Abhazya’nın Dostları’ topluluğunun temsilcileri, Cihan Candemir, Sezai Papba, Handan Demiröz, Atay Tsuşba ve Ergün Leyba katıldılar.

 

Kafkasya Federasyonu Başkanı Cihan Candemir, Kafkasya Federasyonunun, Türk basınında Abhazya’nın doğru tanınması, bilgilendirilmesi, Türk devletinin Abhazya’ya bakış açısındaki değişiklikler gibi konular hakkında  devlet başkanını bilgilendirdi.

 

Bagapş, misafirlere bağımsızlık yolunda atılan ve atılacak adımlar hakkında bilgi verirken, ‘Abhazya’nın uluslararası tanınmaya ulaşması için hepimizin güçlerini birleştirmesi gerekiyor’, - diye konuştu.

 

Devlet Başkanı, diyasporadaki diğer kuruluşları Kafkasya Dayanışma Komitesi ile işbirliği yapmaya davet etti. ‘Aranızdaki bazı anlaşmazlıklara rağmen, güçlerinizi birleştirirseniz ata vatanınız için çok faydalı şeyler yapabileceğinize inanıyoruz’, cümlelerini sarf etti.

 

Sergey Bagapş, aynı zamanda yakın bir tarihte diyasporayı ziyaret edebileceğinin haberini de verdi.

 

03.10.2008  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 AB'ye Abhaz ve Oset sancısı saplandı

 

Brüksel, Gürcistan’ın başlattığı savaşta ateşkesi sağlayan AB, Moskova ile Tiflis arasındaki anlaşmada öngörülen müzakere süreciyle ilgili çıkmaz yaşıyor.

 

Rusya, AB’nin arabuluculuğunda öngörülen görüşme süreci Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın katılımını şart koşmasına bağlı olarak başlatılamıyor. Geçen ay Cenevre’de yapılması öngörülen ama gerçekleştirilemeyen görüşmelere resmen başlanması için 14 Ekim’de teknik düzeyde bir toplantı planlanıyor. Toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve AGİT Başkanı Alexander Stubb’un katılması bekleniyor. Ancak toplantı öncesi Rusya’nın AB büyükelçisi Vladimir Çijov, Abhaz ve Oset temsilcilerin katılmadığı bir toplantıdan sonuç çıkmayacağı uyarısında bulundu. Büyükelçi "Güney Osetya ve Abhazya’nın temsilcilerinin olmadığı bir toplantıda meseleleri tartışmak  yersiz” dedi.

 

Çijov Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında bu konuda AB’deki iç sıkıntılara değinerek “Bazı AB üyelerinin Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasıyla ilgili problemleri olduğunu anlıyoruz ancak onlarca yıldır BM’nin elde ettiği deneyimler bize bu tür konularla nasıl baş edilebileceğinin örneklerini sunuyor” ifadelerini kullandı.

 

Rusya, 7 Ağustos’ta başlayıp altı gün sonra ateşkesle sona eren Kafkasya’daki savaşın ardından 26 Ağustos’ta Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımıştı. Moskova’yı Nikaragua izlemişti. Venezüella ve Küba da Moskova’nın kararına destek açıklamıştı.

 

03.10.2008  Ajans Kafkas