AҦCУAA  PЫБЖbbI

-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------



 
 Atlas skandalı

 

Moskova, Rusya’nın önde gelen yayınevlerinden ‘Olma Media Grup’un bastığı ‘Büyük Evrensel Dünya Haritası’nda Abhazya ve Güney Osetya, Gürcistan içinde gösterildi. Tepkiler üzerine yayınevi hatasını kabul edip, atlası piyasadan çekmeye karar verdi.

 

‘Novıye Lyudi’ (Yeni İnsanlar) adlı gençlik hareketi 27 Ekim’de Moskova’da Milli Harita Birliği binası önünde bir protesto gösterisi düzenledi.

 

Novıye Lyudi’nin lideri İgor Gribanov, “Bunun birilerinin ihmalinden kaynaklanan aptalca bir hata olduğuna inanmak istiyoruz. Ama madem haritayı yeniden basmak lazımdı, hiç değilse bilgiyi değiştirmek mümkün olabilirdi. Bunun hata olduğuna inanıyoruz. Bunun düzeltilmesi için talep etmek gerekiyor, kazanmak gerekiyor. Biz resmi mektup yazdık, yayınevi yönetimi ile görüştük. Umuyoruz ki bu düzeltilecek. Eğer düzeltilmezse daha fazla katılımlarla eylemler serisi devam edecek” dedi.

 

Olma Media Grup ise, Novıye Lyudi’ye bir mektup yazarak, hatayı kabul etti. Mektupta yayınevi çalışanlarının önceki atlaslarda yer alan bilgilere göre yeni haritayı hazırlayarak büyük bir teknik hata yaptığı, olayla ilgili soruşturma yürütüldüğü ve sorumlularla ilgili işlem yapıldığı belirtildi. Mektupta “Tüm baskı piyasadan çekildi, kitapların satışı konusunda yayınevinin partneri olan tüm kitapçılar olayla ilgili bilgilendirildi. Kasım 2010’da Olma Media Grup Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığının doğru şekilde yansıtılacağı atlasın düzeltilmiş halini yayınlayacak” denildi.

 

30.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Rus-Abhaz komisyonu mülkiyet meselesini görüşüyor

 

Sohum, Rusya vatandaşlarına gayrimenkul satışının önündeki engelleri kaldırmaya yönelik yasal düzenlemeler için oluşturulan ortak komisyon ilk toplantısını 28 Ekim’de yaptı.

 

Toplantıya başkanlık eden Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, “Mülkiyet problemi sadece Abhazya’nın değil savaş sonrası dönemdeki bir çok cumhuriyetin derdi, ama bu bizi hukukun üstünlüğünden ve her şeyi kanuna göre yürütmekten vazgeçirmez” dedi.

 

Bagapş, “Bizim ileriki çalışmalarımız için metodoloji geliştirmemiz, var olan ihlalleri ortaya çıkarmamız ve problemleri çözmemiz gerekiyor” diye ekledi. Rusya basınında mülkiyet sorunlarıyla ilgili Abhazya’ya büyük baskı yapıldığına dair haberleri hatırlatan Bagapş, “Eğer problemleri çözmek istiyorsak, gelin onları çözelim, kim suçlu, kim değil diye hesaplaşmayalım. Problem var, çözmek lazım, provoke edici makalelerle problem çözülmez” dedi. Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Komisyon çalışmasına Abhazya tarafından Devlet Başkanı Yardımcısı Aleksandr Ankuab, Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya ve diğer hükümet yetkilileri, Rusya tarafından Abhazya’daki Rusya Büyükelçisi Semen Grigoryev ve Rusya Federasyonu başsavcılık temsilcileri katıldı.

 

Rus elçiliğine göre, 10 Eylül’e kadar Rusların yaşadığı mülkiyet problemleriyle ilgili olarak Rusya ve Abhazya mercilerine 120 başvuru yapıldı. Eylül'de Rusların başvurularının görüşülmesi için Abhazya ve Rusya tarafından toplam 12 kişinin yer alacağı özel bir komisyon kurulması kararlaştırılmıştı.

 

30.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya’ya dönmek isteyen Gürcüler için vakıf

 

Tiflis, Gürcistan yönetimi, 1992-1993 savaşında Abhazya’yı terk etmiş Gürcüleri ‘Abhazya’ya Dönmek İsteyenler Vakfı’ adıyla örgütlüyor.

 

Vakfın kaydı Gürcistan Adalet Bakanlığı’na yapıldı. Vakfın amacının ‘Abhazlarla güveninin yeniden inşası, halk diplomasisinin aktif olarak kullanılması ve bu sürece Abhazyalı mültecilerin dahil edilmesi’ diye açıklandı.

 

Vakfın Mülteci İşleri Bakanlığı ile sıkı işbirliği içinde olacağı ve birlikte projeler geliştirileceği belirtildi. Başkanlığına Abhazya’dan göçmüş Oleg Coliya’nın getirildiği vakfın bünyesinde ‘Gürcü İhtiyarlar Heyeti’ oluşturuldu.

 

Gürcistan uluslar arası topluma Abhazya ve Güney Osetya’dan gelmiş mültecilerin sayısını en az 293 bin olarak veriyor. Ancak Abhaz ve Oset kaynaklar Tiflis’in AB ve ABD’den daha fazla mülteci yardımı alabilmek için rakamı şişirdiğini söylüyor.

 

Tiflis’teki mülteciler yaşadıkları yerlerden çıkartılıp taşraya gönderilmeleri nedeniyle temmuzdan beri eylem yapıyor.

 

29.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazlar Müslümanlara saldırıları enine boyuna tartıştı

 

Sohum, Abhazya Din İdaresi, 25 Ekim’de başkent Sohum’da yuvarlak masa toplantısı düzenleyerek, din adamlarına yönelik saldırıları görüştü. Toplantıya yönetim ve sivil toplum temsilcileri katıldı. Davete rağmen diğer din temsilcileri toplantıya iştirak etmedi.

 

8 Ekim 2010’da Gudauta’da kimliği belirsiz kişiler, Müslümanların mescit olarak kullandığı binaya ateş açıp, cemaatten Pliya Rasul’u öldürmüştü. Saldırıda Rustam ve Raul Gitsba kardeşler yaralanmıştı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Din İdaresi Başkanı Timur Dzıba, “Meydana gelen olaylarla ilgili toplumun düşüncesi bizim için çok önemli” dedi.

 

1999’dan beri yasal olarak faaliyet gösteren Din İdaresi’nin neden doğduğunu anlatan Dzıba, “1992-1993 savaşının bitiminin ardından geri dönüşçüler ve Kuzey Kafkasya ülkelerinden gelen ve İslam’ı yaşayanların sayısı arttığından, onların dini yaşamını düzenleme gerekliliği doğdu. Buna bağlı olarak dönemin Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’nın desteği ile Abhazya Din İdaresi kuruldu. 1999’dan beri hem yönetim hem toplumla belirli ilişkiler oluşturduk. Biz öncelikle kendisini bu dine mensup gören vatandaşlara dini, maddi ve manevi destek göstermeye, dini eğitim konusunu düzenlemeye, dini sorumlulukların, ibadetlerin yerine getirilmesi için şartları oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

Sadece Kurban Bayramı’nın Abhazya’da resmi tatil olduğunu ifade eden Dzıba’nın verdiği bilgilere göre, Abhazya Din İdaresi son beş yıldır aktif olarak Abhazya dışında, Rusya, Türkiye, Libya’da düzenlenen uluslararası konferanslara katılıyor. Rusya Müftüler Konseyi ile 2006’dan beri, Türkiye Dinayet İşleri ile 2008’den beri dostluk ve ortaklık ilişkileri oluşturuldu, Abhazya’da temsilcilikleri açıldı.

 

Dzıba, Abhazya’da her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında inananlara yapılan destekler dışında, Din İdaresi’nin anaokulu, yetimhane ve yaşlılar evine yiyecek yardımı sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ülkede son zamanlarda Müslümanlarla ilgili yaşanan olayların endişe verici olduğunu belirten Dzıba, “Gudauta cami cemaatinden birinin ölümü ve ikisinin yaralanması ile sonuçlanan 8 Ekim olayı, bu konudaki son olay. Durum gerginleşiyor ve bizim yönetim ve sivil toplumun dışında halkın düşüncesini de bilmemiz gerekiyor, çünkü bu problem sadece Müslümanların problemi değil, zira Abhazya Müslüman’ı Abhazya toplumunun, halkının bir parçasıdır” dedi.

 

Dzıba’nın verdiği bilgilere göre, Abhazya’da kendini Müslüman olarak ifade edenlerin oranı yüzde 25, ancak bunlar dini bilmiyor ve kaidelere uymuyor. Dini görev ve sorumluluklarını yerine getirerek yaşamaya çalışanların Abhazya’daki sayısı ise yaklaşık 250 kişi. Bunların yaklaşık 130’u Gagra ve Gudauta bölgelerinde yaşıyor. Bu gruptakilerin yaş ortalaması 20-45 ve hepsi üniversite mezunu olup çeşitli devlet ve ticari kurumlarda çalışıyor.

 

Dzıba, “Bizim temel finans kaynağımız, inananların bağışları ve diaspora düzenli olarak finansal yardım yapıyor. Rusya İslam Vakfı bize gazete çıkarmada ve bayramları organize etmede yardımcı oluyor” dedi.

 

Toplantıya katılan Abhazya Başsavcı Yardımcısı Beslan Kutsniya, 8 Ekim olayı ile ilgili soruşturma başlatıldığını ve gereken tüm çalışmaların yürütülmekte olduğunu ifade etti. Müslümanlara yönelik ülkede meydana gelen diğer olaylarla ilgili soruşturmaların da devam ettiğini kaydetti.

 

Kutsniya, Abhazya’da vahhabizmin oluşmaya başladığıyla ilgili haberi yalanlayarak, “Ülkemizde herhangi bir vahhabi grubunun olduğuyla ilgili hiçbir bilgi yok” dedi. Kutsniya, ayrıca insanların soruşturma konusunda yardımcı olmayı reddettiklerini üzüntüyle dile getirdi.

 

Abhazya’da her dine saygı ile yaklaşıldığını ifade eden Milletvekili Valeri Kvarçiya da, son 2-3 yılda ülkede normal olmayan bir süreç başladığını, sanki birilerinin yerli Müslümanları takip ettiğini belirterek, “Büyük Rusya’da camiler inşa ediliyor, orada milyonlarca Müslüman var ve kimse onları takip etmiyor” dedi.

 

Müslümanlara yönelik saldırının toplumu derinden sarstığını belirten Kvarçiya, “Abhazya Müslümanları etnik Abhazlar ve birileri onları kendi vatanlarında vuruyor. Ve bize vatandaşlarımızın öldürülmesinin arkasında kimin olduğu ve neden onlara ateş edildiği söylenmediği müddetçe kimse bu tür olayların tekrarlanamayacağını garanti edemez” dedi.

 

Tarihçi Stanislav Lakoba, Abhazya’da hiçbir zaman dini alanda cinayetler olmadığını, 21. yüzyılda yaşanmakta olan olayların 19. yüzyılda görülmediğini ve öldürülen kişinin hangi dine mensup olduğunun önemli olmadığını, önemli olanının Abhazya vatandaşı olması olduğunu söyledi.

 

Abhazya’da Müslümanlara yönelik saldırıların gün ortasında açıkça gerçekleştirildiğini belirten Lakoba, “Galiba yönetimin tavrını kısa bir röportajda değil de daha net olarak açıklaması gerekiyordu… Bizim parlamentomuz, sivil meclisimiz ve diğer örgütlerimiz var. Bu durum ülkedeki tüm sosyo-politik durumu ilgilendiriyor” dedi.

 

Abhazya Halk Partisi Başkanı Yakub Lakoba, “Cinayet korkunç bir şey ve hangi alanda işlendiği de onu daha da korkunçlaştırıyor. Bizde hiçbir zaman dini çekişmeler olmadı” deyip yönetimi eylemsizlikle suçladı.

 

Kendisinin Ortodoks Hıristiyan olduğunu hatırlatan Yakub Lakoba, Abhazya’da cami olması gerektiğinin altını çizdi.

 

Başbakan Yardımcısı, Birleşik Abhazya Partisi Başkanı Daur Tarba da, zamansız neticeler çıkarmamak ve yaşanan her şeyden ülke yönetimini suçlamamak gerektiğini söyledi.

 

Abhazya sivil meclis üyesi, Çegemskaya Pravda gazetesinin editörü İnal Haşıg ise, bu tür olayların minimuma indirilmesi için ülke yönetiminin siyasi iradesine gerek olduğunu vurguladı. Haşıg, “Bugün Müslümanlar öldürülüyor, yarın siyasiler, gazeteciler ve başkaları öldürülmeye başlayacak… 8 Ekim’de Gudauta’daki Müslümanlara ateş açan aracın nereden ve ne zaman geldiğini öğrenemiyoruz. Üç yıl önce, Roki Gıtsba öldürüldüğünde gümrükteki kameralarımız Rusya tarafından Abhazya bölgesine araç geldiğini, sonrasında ateş açıldığını kaydetmişti. Daha sonra Abhazya tarafı Rusya’ya başvurdu, onlar Rusya’dan böyle bir aracın geçmediğini, onun iki yıl önce kullanıldığını söyledi. Abhazya’ya gelen ve Abhazya’dan çıkan her araç ve kişi kayıt altına alınmalı. Aksi takdirde gelen ve gidenden haberdar olamayacağız” dedi.

 

Milletvekili Batal Kobahiya da, din kanunu kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “Abhazya’da Müslüman toplumundan olanlara yönelik gerçekleşen şey, içinde bulunduğumuz şeye bağlı, biz onu hoşgörüsüzlük olarak adlandırıyoruz. Yönetim her zaman Anayasa ile kaydedilmiş olan kişiyi koruma, onun hak ve diğer özgürlüklerini koruma sorumluluğunu üstleniyor, ancak bugün bunu görmüyoruz. Bizde her zaman geleneksel dini hoşgörü vardı ve sadece geleneksel İslam veya Hıristiyanlık değil, burada Katolik ve Yahudiler de sükunet içinde yaşıyor. Abhazya’yı dağıtmak kimin çıkarına bilmiyorum” dedi.

 

Nujnaya adlı bağımsız gazetenin editörü İzida Çaniya da, Abhazya’da iç dini düşmanlık bulunmadığını belirtip, “Bugün Abhazya Müslümanlarına yönelik meydana gelen olayların ardında kimin olduğunun açığa çıkarılmasının mümkün olmadığına inanmıyorum” dedi.

 

Çaniya, yönetimin bu olayları örtbas ettiğini, aksi söz konusu olsaydı olayların yaşandığı sınırda giren ve çıkan insanların tespit edilmiş olacağını ifade etti.

 

Abaza-TV muhabiri Valeri Kuraskua ise, “İnsanların çoğu, bizim Müslümanlarımızın da yabancı ülkelerdeki aşırılıkçılar gibi olduğunu veya onlarla ilgisi olabileceğini düşünüyor” dedi. Aruaa sivil örgütü başkaın Vadim Smır’a göre de, toplumun ahlaki durumunun tüm sorumluluğu yönetime ait. Smır, Gudauta’daki saldırıyı terörizm olarak adlandırdı.

 

Gürcü-Abhaz savaş gazisi Zaur Khuartskiya da ülkede yaşanan tüm olayların sorumluluğunun yönetime ait olduğunu belirterek, “Eğer yönetim şu veya bu sebeple vatandaşını korumuyorsa, vatandaş kendi kendini korumaya başlar” dedi. Khuartskiya’ya göre, tüm bunlar geri dönüşçülerin tarihi vatanlarına dönüşlerinden memnun olmayanlar olduğunu gösteriyor. Khuartskiya, “Abhazya Müslümanları, bizim vatandaşlarımız. Biz hepimiz farklıyız, ama tekiz. Daha sık bir araya gelmek ve konuşmak lazım. Yönetimin de yaşananlarla ilgili tavrını açıkça izah etmesi gerekiyor” dedi.

 

Hukukçu Tamaz Ketsba, dinlere karşı ciddi bir politika gerektiğini ve Abhazya’da bunun olmadığını söyledi. Abhazya Ekonomik Gelişim Partisi temsilcisi Roin Agrba, bugüne kadar Abhazya’da halen dinle ilgili bir kanun bulunmayışını üzüntüyle dile getirdi.

 

Yuvarlak masa toplantısına katılanlar güvenlik organlarından Abhazya’da işlenen cinayetlerle ilgili sonuçları yayınlamasını istedi.

 

Toplantı sonuçlarını sunan Timur Dzıba, ülke yönetiminin en üst düzeyde, Abhazya bölgesinde hiçbir aşırılıkçı akımın bulunmadığını açıklaması gerektiğini söyledi. Dzıba, “Ama eğer aykırı kişiler varsa, bırakın onlarla güvenlik organları ilgilensin. Yönetim burada vahhabizmin olmadığını açıklamadığı müddetçe bunlar devam edecek” dedi.

 

Toplantıya katılanlar kabul ettikleri sonuç bildirisinde, “Ülke yönetimine ülkemizde İslam statüsünü belirlemesi, aynı zamanda Abhazya Din İdaresi faaliyetlerini değerlendirmesi, onun barış ve istikrarın sağlamlaştırılmasındaki destek rolünü değerlendirmesi için başvuruyoruz. Parlamentoya tüm tarafları dahil ederek, ‘Din Kanunu’ kabul edilmesi için hazırlıklara başlaması ricasında bulunuyoruz. Dinler arası barış ve uzlaşının korunması, desteklenmesi için, ülkede kayıtlı olan tüm din temsilcilerinin içinde yer alacağı Abhazya Dinler Arası Konseyi kurulması meselesinin incelenmesini istiyoruz” dedi.

 

28.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhaz Tiyatrosu 17 yıl sonra Moskova'da

 

Moskova, Abhazya Devlet Drama Tiyatrosu 17 yıl aradan sonra ilk defa Moskova’da sahne aldı.

 

25 Ekim’de Moskova’nın merkezindeki tiyatro meydanında bulunan Rusya Akademik Gençlik Tiyatrosu’nda düzenlenen uluslararası ‘Stanislavski Sezonu’ festivali kapsamında sahne alan Abhazyalı tiyatrocular, tek perdelik iki oyun sergiledi. Fazıl İskender’in ‘Makhaz’ adlı hikayesi ile Mikhail Bgajba’nın ‘Guarap Katibi’ eserinden uyarlanan oyunlar dikkatle izlendi.

 

Abhazya Tiyatrosu 1931’de rejisör Vasili Domogarov tarafından kuruldu. 1983’den beri tiyatronun başında Valeri Kove (Aküyba) bulunuyor.

 

27.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Moskova’da “Fazıl İskander- Seçme Eserleri” kitabının tanıtımı yapıldı
 

 

“Veçernyaya Moskva”, ‘Kitapların popülerliğini ne kadar keyif verici olduğunu okuyucular belirlese de, insan, basılmış her kitabın sayfalarını çevirip mürekkep kokusunu aldığında ayrı bir zevk duyuyor. İnsan aynı tada Fazıl İskander’in parlak ve ince zeka dolu öykülerine dalarak varıyor, diye belirtiyor yazısının bir bölümünde.

 

Tanıtım gecesine katılanlar birer birer Fazıl İskander ile tanışmalarının nasıl olduğunu anlattılar. Fazıl İskander her zaman sıcak havası olan bir insan olmuş ve dostları bu sıcaklıktan ötürü hep yanında bulunmaktan mutluluk duymuştur. İskander, günümüz Rus edebiyatının bir klasiğidir. Tüm gece büyük gözlükleri ve yüzünden silinmeyen gülümsemesiyle masa başında oturan İskander, onun aynası olan dostlarının da yüzlerinde tebessüm yaratmıştır. Fazıl İskander’in sıcaklığı eserlerinden insanlara akmaktadır.

 

Gecenin sonunda konuşma yapması istenilen İskander, kısaca, içten tebrikler için herkese kalpten teşekkürlerini dile getirdi.

 

Geceye katılanlar havalı kırmızı ciltte toplanan derleme kitabını bir sonraki imza gününde imzalatmak üzere yanlarına aldılar.

 

25.10.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Kuzey Osetya, Güney Osetya ve Abhazya arasında işbirliği anlaşması

 

Sohum, Kuzey Osetya, Güney Osetya ve Abhazya engelli dernekleri arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

 

Rusya Engelli Birliği Kuzey Osetya Şube Başkanı Rita Betrozova dün Kuzey Osetya’nın Güney Osetya ve Abhazya’daki engelli dernekleri ile işbirliği imzaladığını, bu iki cumhuriyetteki engelli derneklerinin yeni olmasından ötürü büyük bir sivil örgütle yapmış oldukları işbirliğinin onlar için yeni imkanlar oluşturacağını ifade etti. Betrozova, “İşbirliği engellilerin daha etkili tedavisi için güç birleştirmeye imkan verecek” dedi.

 

Güney Osetya Engelliler Örgütü Başkanı Ruslan Kaçmazov, “Güney Osetya’da yaklaşık 2 bin engelli var. Onların imtiyazları yok, onlara ilaç sağlanmıyor, sanatoryum tedavileri sağlanmıyor. Çok zor bir durum var. Umuyoruz ki bu anlaşma bu durumu düzeltir” dedi.

 

Gudauta Bölgesi Engelliler Birliği Başkanı Ramiz Smır, “Engelliler örgütü ile işbirliği yaparak beraberce engellilerimize yardım edebileceğimizi, onları Rusya’ya tedaviye götürebileceğimizi, aynı zamanda engellilerin bize gelebileceği perspektifini görüyorum” dedi.

 

20.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Sverdlovsk bölgesi ve Abhazya işbirliği imzaladı

 

Yekaterinburg, Sverdlovsk Bölgesi ve Abhazya Cumhuriyeti ticari-ekonomik, bilim-teknik ve sosyal alanda işbirliği anlaşması imzaladı.

 

İki ülke arasında imzalanan anlaşma Abhazya Başbakanı Sergey Şamba ve Sverdlovsk Valisi Aleksandr Mişarin tarafından imzalandı.

 

Sverdlovsk uluslararası ve dış ekonomik ilişkiler Bakanı Aleksandr Harlov’un ifadesine göre, anlaşma metni üzerinde çalışma 2008’den beri yürütülüyordu.

 

18.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Şaratın birinci oldu

 

Sohum, Abhazya televizyonu muhabiri Madina Bganba’nın Seul’dan bildirdiğine göre, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Halk Dansları Ekibi Şaratın Güney Kore’de Çonan şehrinde düzenlenen festivalde birinciliği aldı.

 

“Sanatçılarımızın performansı izleyici tarafından büyük alkışla karşılandı” diyen Bganba, festivale 21 ülkeden katılımın olduğunu, Şaratın’ın Türkiye, İsrail, Mısır, Filipinler, Hindistan, Çin ve diğer ülkelerden katılan ekiplerin önüne geçtiğini kaydetti.

 

Şaratın ve sanat yönetmenleri Ruslan Bebiya’yı tebrik eden Abhazya Kültür Bakanı Nugzar Logua da, “ Bu zafer sadece Şaratın’ın değil, tüm Abhazya halkının zaferidir” ifadesinde bulundu.

 

14.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Cenevre Görüşmeleri'nin 13. turu başladı

 

Cenevre, Kafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Toplantılar'nın 13.turu tüm tarafların katılımı ile başladı.

 

Abhazya heyetine başkanlık eden, Abhazya Devlet Başkanı'nın Cenevre Görüşmeleri Özel Temsilcisi Vyaçeslav Çirikba, Cenevre Görüşmeleri'nin 13. turuna katılmalarının, taraflar arasında güç kullanılmamasına dair bir belgenin kabul edilmesini amaçladığını ve bu konuda çabalarını artıracaklarını söyledi.

 

Cenevre Görüşmeleri'ne Gürcistan, Rusya, ABD, Abhazya ve Güney Osetya'nın yanısıra Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM)ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilciler katılıyor.

 

Abhazya Delegasyonu, Abhazya eski Savunma Bakanı Yardımcısı Garri Kupalba, Abhazya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Lana Agırba, Abhazya Devlet Başkanı'nın Dış Politikalar Danışmanı Nadir Bitiyev ve Dünya Abhaz Abazin Halkı Birliği Yönetim Kurulu üyesi Zeki Kapba''dan oluşuyor.

 

Çirikba ve Kupalba, güvenlik sorunlarının görüşüldüğü 1. grupta, Agırba, Bitiyev ve Kapba ise mültecilerle ilgili 2. grupta toplantılara katılıyor.

 

13.10.2010  Apsuaa Rıbjı

 

 Abhazya'da camiye saldırı: 1 ölü, bir yaralı

 

Sohum, Abhazya’da din adamlarına yönelik saldırılara bir yenisi eklendi.

 

Gudauta’daki camiye düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi ölürken bir kişi de ağır yaralandı.

 

Öğlen saatlerinde düzenlenen saldırının ardından saldırganlar olay yerinden kaçtı. Başbakan Sergey Şamba, üst düzey güvenlik yetkilileriyle birlikte Gudauta’ya gidip olay yerinde incelemelerde bulunurken, savcılık da soruşturma başlattı.

 

Şamba, suçluların bir an önce yakalanması ve adalete teslim edilmesi için gereken her şeyin yapılacağını söyledi.

 

Geçen yaz Gagra Din İdaresi Şube Başkanı Emik Çakmaçoğlu bir suikasta kurban gitmişti.

 

08.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Sohum'da kadınlar için taksi

 

Sohum, Abhazya’nın başkenti Sohum’da kadınlara özel taksi hizmeti başladı.

 

Kurulan ‘Lady Taksi’ adlı şirkete bağlı araçların sürücülerinin kadın olacağı ve sadece kadınlara hizmet vereceği açıklandı. Sohumlu kadın taksicilerin araçlarında kendi amblemleri olacak.

 

Şirketten bir yetkili, “İstatistiklere göre, kadınlarımızın daha düzenli araç kullandığı sır değil, yolda diğer şoförlerden daha nazikler, tartışmadan kaçınıyorlar ve bu da taksi yolcuları için ek güvenlik garantisi” dedi.

 

07.10.2010  Ajans Kafkas

 

 Putin, Abhazya’dan mülk istiyor

 

Moskova, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Moskova’nın bağımsız devlet olarak tanıdığı Abhazya’da bazı gayrimenkullerin Rusya’ya devri konusunda çalışmalar yürütülmesi için düğmeye bastı.

 

Putin, Abhazya’nın Gagra, Gudauta ve Pitsunda’da bazı önemli gayrimenkullerin Rusya’nın kullanımına verilmesi konusunda Sohum yönetimiyle gerekli anlaşmaların sağlanması için Rus Dışişleri Bakanlığı ve federal güvenlik servisi FSB’ye talimat verdi. Rusya’nın talep ettiği yerler arasında Gagra’daki ‘Gagra’, Gudauta bölgesine bağlı Müssera kasabasındaki ‘Müssera’, Pitsunda’daki ‘Pitsunda’ adlı mülkiyet kompleksleri yer alıyor. Rus tarafı üzerinde binaların da bulunduğu bu gayrimenkulleri, yılda birer ruble sembolik bedelle 49 yıllığına kiralamak istiyor. Moskova binaları kullanmakla yetinmeyip yeni binalar yapmayı da umuyor. Abhazya’nın mevcut yasaları yabancılara gayrimenkul satışını yasaklıyor. Abhazya yönetiminin Ruslara mülk satışını kolaylaştırmaya yönelik yasal düzenleme yapma girişimleri büyük tartışmalara yol açmıştı.

 

06.10.2010  Ajans Kafkas

 

 'Batı Sahra, Güney Osetya'yı tanıyor'

 

Tskhinval, Afrika’daki Batı Sahra’nın Güney Osetya’yı resmen tanımaya hazırlandığına dair bilgiler gelirken sırada Cezayir’in olduğu belirtildi.

 

Resmi adı ‘Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti’ olan Batı Sahra’da iktidardaki parti temsilcileriyle müzakereler yürüten Güney Osetya Devlet Başkanı Danışmanı Konstantin Koçiyev, Batı Sahra’nın Güney Osetya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını fiilen tanıdığını söyledi.

 

Koçiyev, “Güney Osetya ve Abhazya Cumhuriyetleri’nin tanınması konusu Sahra Cumhuriyeti’nin gündemine 2008 ilkbaharında taşınmıştı. Ağustos 2008’de ise cumhuriyet, Güney Osetya ve Abhazya’nın Rusya tarafından tanınmasını alkışladı. Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti Güney Osetya’yı ‘de facto’ olarak tanıyor, ama tanınmayla ilgili resmi belgeler ve diplomatik ilişkilerin oluşturulmasıyla ilgili belgeler henüz imzalanmadı” dedi.

 

Koçiyev, görüştüğü Cezayirli yetkililerin de tanınma konusunda umut verip, “Cezayir tarafından desteklenmek Güney Osetya’nın Afrika’da tanınması için önemli olacaktır” dediklerini aktardı.

 

Fiilen bağımsız olan Batı Sahra’nın topraklarının üçte ikisi Fas’ın kontrolünde. Kalan bölüme ise Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti hükmediyor. Eski İspanyol sömürgesi olan Batı Sahra, 1963’ten beri BM’nin ‘Kendi Kendini Yönetmeyen Ülkeler Listesi’nde yer alıyor.