AҦCУAA  PЫБЖbbI
-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------


 
 Rus üsleri için zorlu bir süreç

 

Moskova, Rusya’nın bağımsızlıklarını tanıdığı Abhazya ve Güney Osetya kuracağı askeri üsler için sanılandan daha büyük yatırımlar gerektiği belirtilirken, maliyetin 10-12 milyar rubleye ulaşması tahmin ediliyor. Üslerin planlandığı gibi 2009’da bitirilmesinin de zor olduğu söyleniyor.

 

Rusya Savunma Bakanlığı’nın iskan hizmetindeki üst düzey bir kaynağa göre, maliyetin büyüklüğü, özellikle Güney Osetya’daki üssün inşa edileceği yerin dağlık olması, sadece kışla değil askeri teknik ve iletişim ağları için parkların gerekmesi, yeni yolların yapılacak olması süreci uzatıyor. Ayrıca siyasi, askeri ve ekonomik işbirliği konusunda genel çerçeve anlaşmaları onaylansa da Sohum ve Tskhinval ile üslerin inşası konusunda henüz özel anlaşmaların imzalanmaması gecikmede başka bir etken.

 

Ön bilgiler Güney Osetya'daki üssün Rusya’ya 5-6 milyara mal olacağını gösteriyor. Üs birbirine uzaklığı 15-20 kilometre olan Cava ile Tskhinval'de bulunacak. Bu üste Kuzey Kafkasya Askeri Bölgesi 693. Motorize Atış Tugayı 3800 askerle yerleştirilecek. Rusya'dan buraya ulaşım şu anda sadece Roki tünelinden sağlanıyor, ancak alternatif ulaşım yolunun yapılması kaçınılmaz gözüküyor.

 

Abhazya'da üs kurulması ise daha ucuza mal olabilir, çünkü burada askeri yatırım zaten mevcut. Şöyle ki, 2005'e kadar Gudauta ve Oçamçira'da Rus askeri üsleri vardı. Ancak Abhazya'daki eski Sovyet garnizonları restore edilemeyecek kadar kötü durumda. Bu yüzden buradaki üsse sıfırdan başlanması öngörülüyor.

 

30.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Saakaşvili, Sohum’u başkent yapmak istemiş!

 

Tiflis, Ağustos'ta Güney Osetya ve Abhazya’yı silah zoruyla zapt etmek için başlattığı savaşı kaybeden Gürcistan Devlet Başkanı Mikhali Saakaşvili’in bir düşü varmış: Sohum’u Gürcistan’ın başkenti yapmak!

 

Saakaşvili Ağustos'taki savaşla ilgili Gürcistan’da kurulan parlamento komisyonuna 28 Kasım’da ifade verirken Abhazya ile ilgili niyetlerini de açık etti. Saakaşvili ülkenin başkentinin Sohum'a taşınmasını gerçekten düşündüğünü ancak bunun askeri eylemlerle değil Abhazya ile uzlaşı temelinde gerçekleştirmek istediğini söyledi.

 

Ağustos'taki savaşı Güney Osetya’nın başkenti Tskhinval üzerinde kontrolü ele almak için başlattığını itiraf eden Saakaşvili, “Abhazya'ya merkezi iktidarı paylaşma teklifinde bulunduk. Abhazya tarafına devleti beraberce yönetmeyi sunduk. Onların tamamen ekonomik bağımsızlıkları ve serbest ekonomi bölgeleri olacaktı. Devletin federal merkezini Sohum'a taşımayı düşündüğümü de gizlemiyorum, ancak buna tek başıma karar vermeyi düşünmedim. Bu iki taraflı anlaşma yoluyla gerçekleştirilebilirdi" dedi.

 

Saakaşvili bu konuyu kimseyle konuşmadığını belirtti. Ancak Saakaşvili'nin başkenti Sohum'a taşıma düşüncesini Gürcistan'ın eski Moskova elçisi Erosi Kitsmarişvili aynı komisyonda dile getirmişti. Kitsmarişvili "Rus-Gürcü Savaşı" adlı bu olaydan her iki taraf suçlu. Saakaşvili bu savaşı istedi ve Temmuz 2004'den başlayarak son dört yıl buna gayret gösterdi" demişti. Saakaşvili’nin makamı yazılı açıklama ile elçiyi yalanlarken, Kültür Bakanı Grigol Vaşadze  de Kitsmarişvili'yi spekülasyon yapmakla suçlamıştı. Vaşadze, "Kitsmarişvili neden böyle spekülatif açıklamaya ihtiyaç duydu bilmiyorum. Eski elçi hiçbir zaman stratejik meselelerin hele de Tiflis'in ilerideki eylemleriyle ilgili planların oluşturulduğu toplantılara katılmadı.

 

Saakaşvili'nin, Kitsmarişvili'nin olduğu hiçbir yerde Gürcistan'ın başkentinin Sohum'a taşınması fikrine değinmedi” demişti.

 

30.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Nikaragua elçisi Abhazya ile temasta

 

Sohum, Abhazya’nın bağımsızlığını Rusya’dan sonra tanıyan ikince devlet Nikaragua, Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki büyükelçisi Huan Karlos Lakayo’yı Sohum’a gayrı resmi temaslarda bulunması için gönderdi.

 

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ile görüşen Lakayo, Abhazya Cumhuriyeti ve Nikaragua arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldı.

 

Şamba, Abhazya yönetimi ve halkı adına, uzun yıllardır istemiş oldukları bağımsızlık taleplerine desteğinden dolayı Nikaragua hükümetine ve bizzat Devlet Başkanı Daniel Ortega'ya teşekkürlerini ifade etti.

 

Şamba "Nikaragua yönetiminin Abhazya'nın bağımsızlığını tanıması diğer Latin Amerika devletleri ile Abhazya'nın ilişkilerini geliştirmesi için geniş imkanlar sunuyor" dedi.

 

Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıyan Nikaragua, şimdilik Sohum ve Tskhinval ile doğrudan diplomatik ilişkiler oluşturmayacağını ancak Rusya’nın yardımıyla yakınlaşma politikası güdeceğini duyurmuştu.

 

28.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Kitsmarişvili: Savaşa ABD ve AB yeşil ışık yaktı

 

Tiflis, Gürcistan’ın eski Moskova Büyükelçisi Eros Kitsmarişvili, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin Ağustos'ta Kafkasya’da çıkardığı savaşa ABD ve AB’den yeşil ışık aldığını açıkladı. Kitsmarişvili'ye göre Gürcistan mayısta önce Abhazya'ya saldıracaktı ama planlar değişti.

 

7 Ağustos’ta savaş patlak vermesinin ardından Rusya ile Gürcistan arasında diplomatik ilişkiler kesilinceye kadar elçilik görevinde bulunmuş olan Kitsmarişvili, savaşla ilgili kurulan meclis soruşturma komisyonuna ifade verdikten sonra düzenlediği basın toplantısında Güney Osetya’ya saldırma konusunda ABD’nin Gürcistan’ı teşvik ettiğini söylerken bu konuda ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Saakaşvili arasında geçen bir konuşmayı da deşifre etti. Eski elçi, Temmuz'da yapılan toplantıya katılan bazı kişilerin, Rice’ın Gürcistan’ın askeri müdahalesi için yeşil ışık yaktığını söylediklerini belirtti.

 

Eylül'de Dışişleri ile ilişkisi kesilen Kitsmarişvili, buna karşın hem Gürcü, hem de Amerikalı yetkililerin bu bilgiyi kesin bir dille reddettiklerini ekledi. Kitsmarişvili, komisyondaki ifadesinde de, Güney Osetya’daki operasyonun ABD ve Avrupa ülkelerinin bilgisi dahilinde yapıldığını kaydetti. "Bu operasyon için AB yeşil ışık yaktı" diyen Kitsmarişvili, eski Savunma Bakanı Irakli Okruaşvili ve Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoytı’nın bir dönem yakın ilişki içinde olduğunu savundu.

 

Kitsmarişvili, Moskova’nın Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada da saldırının ilk önce Abhazya’ya yönelik olarak planlandığını belirterek "Uzun uzadıya tartışmalar vardı ve saldırı zamanı tarihi konulmuştu. Benim bilgilerime göre saldırı Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in yemin ettiği döneme denk gelen Mayıs'ın başlangıcında yapılacaktı. Saldırı başlangıcında Abhazya’ya yönelik olarak planlanmıştı. Güney Osetya’ya büyük operasyon ise Temmuz-Ağustos'ta planlandı” dedi. Komisyon Başkanı Paata Davitaya ise, Kitsmarişvili’nin iddialarının tutarsız olduğunu savunarak, "Israrlarımıza karşın bize hiçbir kanıt sunamadı" dedi.

 

Kitsmarişvili, gazetecilere açıklamasında da Saakaşvili hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirterek, Rustavi-2 televizyonundaki hissesinin 2004’te güç kullanılarak elinden alındığını söyledi. Komisyona bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Giorgi Bokeriya da Kitsmarişvili’nin sözlerinin gerçek dışı olduğunu savunarak “Hiçbir zaman askeri operasyon planı olmadı” iddiasında bulundu.

 

Komisyonun İçişleri Bakanı Vano Merabişvili, Savunma Bakanı David Kezeraşvili ve son olarak Saakaşvili’yi dinleyecek.

 

26.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Sosnaliyev'e kahramanca uğurlama

 

Baksan, Abhazya’nın bağımsızlık mücadelesindeki kritik dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı yapmış Sultan Sosnaliyev, memleketi Kabardey-Balkar’da Abhazya liderlerinin de katıldığı cenaze töreniyle uğurlandı.

 

Sosnaliyev’in dün Baksan kentindeki düzenlenen cenaze törenine Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Kabardey-Balkar Devlet Başkanı Arsen Kanokov’un yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, Abhazya savaşının gönüllüleri, sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. ‘Abhazya Kahramanı’ unvanına sahip Sosnaliyev törenin ardından Baksan Müslüman mezarlığına defnedildi. Sosnaliyev Cumartesi gecesi uzun süredir mustarip olduğu hastalığından dolayı yattığı Moskova’daki bir klinikte hayatını kaybetmişti.

 

Bagapş ve Kanokov, Sosnaliyev'in  ailesi, yakınları ve Kabardey-Balkarlı gönüllülere başsağlığı dileklerini iletti. Bagapş törendeki konuşmasında "Sosnaliyev Abhazya için en zor zamanlarda gönüllü birliklerini komuta etti, daha sonra Abhazya Genel Kurmay Başkanı oldu. Onun kahramanlığına yüzlerce insan hayatın borçlu" dedi. Kanokov da "Sosnaliyev efsanevi bir kişilik. Kabardey-Balkarlı gönüllüler onun komutanlığında Abhazya'nın bağımsızlığını kazanmasına büyük katkıda bulundu" ifadelerini kullandı.

 

26.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Diaspora 'artık Abhazya'ya ambargo kalsın' diyor!

 

İstanbul, Kafkasya’da Gürcistan’ın çıkardığı son savaşın ardından Rusya tarafından resmen tanınan Abhazya’ya karşı Türkiye’nin hala sürdürdüğü ulaşım ambargosunun kalkması için diaspora sesini yükseltiyor.

 

Sivil inisiyatif grubu olarak ortaya çıkan Abhazya’nın Dostları, Abhazya’ya yönelik ulaşım ambargosunun kalkması için kampanya başlattı.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nden istenen Trabzon-Sohum deniz ulaşımının yeniden açılması ve İstanbul-Sohum hava ulaşımının sağlanması.

 

Cumhurbaşkanlığı, TBMM başkanlığı ve başbakanlık makamlarına seslenen Abhazya’nın Dostları, 1991’de başlatılan Trabzon-Sohum gemi seferlerinin Abhazya-Gürcistan Savaşı nedeniyle 14 Ağustos-30 Eylül 1993 arasında kesintiye uğradığını, savaştan hemen sonra yeniden sağlanan ulaşımın 1995’de uygulamaya konulan ambargo yüzünden durdurulduğunu hatırlattı. Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu tarafından uygulanan ambargonun geçen yıl tek taraflı olarak bu uygulamadan vazgeçtiğini hatırlatan grup, çağrı metninde şunları kaydetti: “1993’den beri ‘de facto’ bağımsız ülke olarak varlığını sürdüren Abhazya, 26 Ağustos 2008’de Rusya’nın ve 4 Eylül 2008 tarihinde Nikaragua’nın tanımasıyla uluslararası hukuk açısından ‘de jure’ bağımsız ülke olmuştur. Trabzon-Sohum deniz ulaşımı ve İstanbul-Sohum hava ulaşımı bizlerin Abhazya’ya gidiş-gelişini kolaylaştırmaktan öte Türkiye’nin Abhazya ve diğer Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri ile ilişkilerine büyük katkı sağlayacaktır. Abhazya, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek ve hâlâ Rusya sınır kapısından ibaret bulunan dünya ile bağlantı imkânını çeşitlendirmek istemektedir. Hiç kuşku yok ki, Türkiye’den Abhazya’ya doğrudan ulaşım imkânının sağlanması, Abhazya’yı ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel açıdan Türkiye’ye yakınlaştıracak en etkin yoldur. Türkiye’nin sesimizi duyarak, Abhazya’ya yönelik ambargoyu kaldıracağına ve bize en kısa süre içinde Abhazya’ya doğrudan ulaşım imkânları sağlayacağına inanıyor, bu yönde atılacak adımların takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”

 

Kampanyaya katılmak isteyenlerin info@abhazyanindostlari.org adresine ‘kampanyayı desteklediklerine’ dair e-posta atmaları yada (0090) (0)216 532 59 88’e faks çekmeleri yeterli.

 

25.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Gal'de bir ihtiyar kaçırıldı

 

Sohum, Abhazya'nın Gal Bölgesi'ndeki Nabakevi köyünde yaşayan 70 yaşındaki Goner Badzagua kimliği belirsiz bir kişilerce kaçırıldı.

 

Gal Bölgesi Emniyet Müdürü Laurens Koghoniya’ya göre, Cumartesi günü saat 21 sularında maskeli ve silahlı kişiler, Badzagua'nın evini basıp onu zorla at arabasına bindirerek kaçtı. Komşular ona yardım etmeye çalıştı ancak saldırganlar havaya ateş açarak girişimleri püskürttü. Görgü tanıklarına göre saldırganlar Megrelce konuşuyordu.

 

Olay yerinde boş kovanlar bulan polisin arama çalışmaları sürüyor. Polisin tahminine göre saldırganlar İngur nehri üzerinden Gürcistan tarafına geçip Zugdidi kentinde saklanıyor olabilir.

 

24.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Gunciya: Cenevre'deki görüşmeler yapıcıydı

 

Sohum, Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı Maksim Gunciya, ağustosta yaşanan savaşın taraflarının katılımıyla 18-19 Kasım’da yapılan Cenevre'deki ikinci tur görüşmelerin yapıcı geçtiğini söyledi.

 

Cenevre dönüşü Sohum’da gazetecilere konuşan Gunciya "Maalesef Gürcistan'da hala yaşanan olayların tam değerlendirmesi yapılamadı ve bu bundan sonra da gerginliğin artmasına neden olabilir. Gürcistan dışında diğer tüm katılımcılar durumun değiştiğini görüyor" dedi.

 

18-19 Kasım’da iki ayrı grup halinde çalışmalar yürütülürken Gunciya güvenlik meselesinin ele alındığı toplantıya, Abhazya Devlet Başkanının Uluslararası İlişkiler Danışmanı Vyaçeslav Çirikba ile Dünya Abhaz-Abazin Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kapba da mülteciler probleminin görüşüldüğü toplantıya katılmıştı.

 

Gunciya "Abhazya tarafının tavrı, bu meselelerin çözümüne çok net yaklaşılması yönündeydi. Biz, eğer gerçekler göz önünde bulundurulmayacaksa, yeniden bir 15 yıl daha sürecek Cenevre süreci oluşacağını ve bu süreçte sarf edilen tüm gayretlerin yeni bir askeri provokasyonla boşa gideceğini söyledik" dedi. Gunciya tarafların eşit haklarla katılımının da pozitif bir gelişme olduğunu belirtti.

 

15 Ekim’de yapılan ilk toplantıda BM, AGİT, AB ve Güney Oseyta, Abhazya, Gürcistan, Rusya ve ABD heyetleri yer almış ama taraflar doğrudan masaya oturmamıştı. İlk toplantıda Abhazya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Çirikba ve Kapba temsil etmişti.

 

22.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Rusya'nın Abhazya'da deniz üssü olacak

 

Sohum/Moskova, Rusya, Ukrayna’nın Batı yanlısı hükümetinin artık çekip gitmesini istediği Karadeniz Donanması için yeni bir limana kavuşuyor.

 

Ağustostaki savaşın ardından Güney Osetya ile birlikte Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan Moskova, Abhazya’da deniz üssü kurmak için hazırlık yapıyor. Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Rusya’nın Karadeniz Donanması’ndaki gemileri için Abhazya’da deniz üssü kurmak niyetinde olduğunu ve konuyla ilgili görüşmelere başladıklarını kaydetti. Rusya’ya ait deniz üssünün Oçamçıra limanında kurulmasının planlandığını belirten Şamba, bu üssün aynı zamanda Abhaz karasularının güvenliğini sağlayacağını ifade etti.

 

Ukrayna’da 'turuncu devrim'le iktidara gelen Viktor Yuşçenko yönetiminin Sivastopol’daki Rus donanmasının 2017’de çekilmesini istemesinin ardından Rusya alternatif liman arayışına başlamıştı. Dönemin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Novorossisk’te gemilere bir liman kurulması için düğmeğe basmıştı. Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Vladimir Masorin, 11 Kasım’da 100 savaş gemisinin yanaşabileceği limanın 2012’de tamamlanacağını açıkladı. Moskova liman için 480 milyon dolar ayırmıştı. Kiev ve Moskova 1997’de Karadeniz Filosu’nun 20 yıllığına Kırım Yarımadası’ndaki limanda kalmasını öngören anlaşmaya imza atmıştı. Geçen mayısta Ukrayna Savunma Bakanlığı anlaşmanın uzatılmayacağını tekrarlamıştı. Novorossisk’ten sonra Rusya ikinci limanına Abhazya'da kavuşmuş olacak.

 

Abhazya Dışişleri Bakanı Şamba, Rusya ile her alanda geniş kapsamlı işbirliğine hazır olduklarını da yineledi. Abhazya, Rusya ile askeri üslerin kurulmasını da öngören geniş kapsamlı işbirliği ve dostluk anlaşması imzalamıştı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Abhazya ve Güney Osetya Devlet Başkanları Sergey Bagapş ve Eduard Kokoyti ile birlikte 17 Eylül’de Kremlin Sarayı’nda imza koyduğu anlaşmalar 29 Ekim’de Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da, 13 Kasım’da da üst kanat Federasyon Konseyi’nde onaylanmıştı. 26 Ağustos’ta Güney Osetya ve Abhazya’yı bağımsız devletler olarak tanıyan Moskova, 9 Eylül’de diplomatik ilişkilerini resmen tesis etmişti.

 

22.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Kahramanı Sultan Sosnaliyev vefat etti...

 

Abhaz-Gürcü Savaşı'nda ve sonrasında yaptığı hizmetlerle Kafkasya tarihine adını altın harflerle yazdıran Abhazya eski Savunma Bakanı Sultan Sosnaliyev, geçirdiği bir rahatsızlık sonrası hayatını kaybetti.

 

2007 Mayıs'ında Abhazya Savunma Bakanlığı görevinden ayrıldıktan sonra doğduğu yer olan Kabardey Balkar Cumhuriyeti'ne dönen Sultan Sosnaliyev'in ölümü tüm Kafkasyalılar arasında büyük üzüntüye sebep olurken, cenaze programı ile ilgili henüz  bir açıklama yapılmadı.   

 

Sultan Sosnaliyev Kimdir?

 

Sultan Aslambekoviç Sosnaliyev 23 Nisan 1942'de Kabardey - Balkar Cumhuriye'tinin Başşehri Nalçık'da doğdu.

 

Sızran Hava Araçları Okulu'ndan ve sonra Jukov Anti Hava Araçları Askeri Akademisi'nden mezun oldu.

 

29 yıl boyunca Sovyetlere ait hava kuvvetlerinde hizmet etti.

 

1990 yılında Albay rütbesiyle emekli oldu.

 

1992'ye kadar Kabardey-Balkar inşaat sektöründe çalıştı.

 

1992'de Kafkasya Dağlı Halklar Konfederasyonu'nun askeri bölümünün başına geçti.

 

Abhazya Savaşı'nın başlangıcından sonuna kadar Kabardey gönüllülerle birlikte cephede görev aldı. Gudauta'yı karargah olarak kullanan Abhazya Savunma Komitesi'nin başına geçti ve savaşın gidişatını değiştiren Gagra zaferinin planlamacılarından biri oldu.

 

1993 Nisan ayında Abhazya Savunma Bakanı oldu ve tümgeneralliğe terfi etti. Abhazya Ordusu Komutanı Sergey Dbar ile birlikte Temmuz ve Eylül aylarında gerçekleştirilen Sohum taarruzlarını planladı.

 

1996 Temmuz'unda görevini bırakarak Kabardey Balkar Cumhuriyetine döndü. Sergey Bagapş, Abhazya Cumhurbaşkanı olduktan sonra teklif edilen Abhazya Savunma Bakanlığı görevini kabul etti.

 

2005 yılında Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Sosnaliyev,

 

2007 Mayıs'ına kadar Abhazya Hükümeti'nde hizmet ettikten sonra kendi isteğiyle görevinden ayrılarak Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'ne döndü.

 

Geçirdiği rahatsızlık sonrası 21 Kasım 2008 tarihinde Moskova'da vefat eden Sosnaliyev, Salı günü yapılacak dini merasimle, Nalçık'da defnedilecek.

 

Sosnaliyev, "Abhazya Kahramanı" - "Akhdz-Apşa (Şan-Şeref) Nişanı" ve "Abhazya Parlamentosu Şeref Madalyası" ünvan ve madalyalarına sahipti.

 

22.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Smolenks ile de dost

 

Sohum, Abhazya ve Rusya Federasyonu’nun Smolensk bölgesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

 

Anlaşmaya 19 Kasım’da başkent Sohum’da Abhazya adına Başbakan Yardımcısı Leonid Lakerbaya ve Smolensk adına Vali Yardımcısı Gennadi Savçenko imza koydu. Anlaşma dostluk, ticari-ekonomik, bilim-teknik ve kültürel ilişkileri genişletmeyi öngörüyor.

 

Lakerbaya, "Abhazya hükümeti Rusya Federasyonu’nun büyük bölgeleri ile faydalı işbirlikleri oluşturmayı istiyor ve imzalanan yeni anlaşmalar ekonomide olduğu gibi sosyal ortaklık alanında da ilişkilerin düzene koyulmasına yardımcı olacak" dedi.

 

Lakerbaya, Smolenskli girişimcilerin Abhazya'da çocuklar için rehabilitasyon merkezi ve bazı sosyal projeler alanında yatırım yapma önerileri olduğunu kaydetti.

 

Savçenko, "İki bölge arasında eğitim alanında ortak sosyal programların başarıyla gerçekleştirilmesi mümkün, çünkü Smolensk'te Abhazya'dan öğrencilerin okuyabileceği üniversite ve özel orta eğitim kurumları bulunuyor" ifadelerini kullandı.

 

Bu konuda Vali Yardımcısı Savçenko da, Smolensk ve Beyaz Rusya arasında yapılan işbirliğini örnek göstererek Beyas Rusya’dan gençler Smolenks'te eğitim görüyor ve uzmanlar bizim okullarımızda uzmanlıklarını arttırıyor” dedi.

 

Lakerbaya, Abhazya ve Smolensk arasındaki ortak noktaya da “Abhazya savaş trajedisini yaşadı, Smolensk ise 1941-1945 Rusya Vatan Savaşı’nın tüm acılarını tamamıyla yaşadı” diye parmak bastı. Rus başkenti Moskova’nın 360 km batısında Dinyeper Nehri üzerinde yer alan Smolensk tarihte Napolyon ve Hitler tarafından yerle bir edilmişti.

 

Lakerbaya imzalanan anlaşmanın ardından Savçenko’ya Smolensk valisine ulaştırılmak üzere hediye olarak bir kama ve Abhazya'ya davetiye verdi. Smolensk heyeti de Abhazya hükümetine altından bir ikona hediye etti.

 

22.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Bagapş: Gürcistan'ı silahlandıranlar hesap vermeli

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş Gürcistan’ın 7 Ağustos’ta Güney Osetya’ya karşı başlattığı savaşın 100’üncü gününde savaşın ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Russia.Ru internet televizyonuna konuşan Bagapş aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Gürcistan’a silah temin eden ülkeleri sıralayıp “Hesap vermeliler” dedi.

 

Rusya: En önemli şey olan bağımsızlığımız konusunda Rusya Federasyonu’na problemlerimizi anlayışından ötürü minnettarız. Rusya ile iyi ilişkilerimiz var, çünkü Abhaz halkı için, Kafkasya halkları için ve sadece Kafkasya değil tamamıyla devletlerin yok edilmesi konusu gündemdeyken yardıma Rusya geldi. Rusya ile anlaşma imzaladık, askeri üsleri Güney Osetya ve Abhazya'da bulunacak. Bu, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsız devletler olduğunun, onlarla bağımsız birer devlet olarak diyalogda bulunmak gerektiğinin ikrarı.
 

Gürcistan: Biz, Ukrayna, Yunanistan, Türkiye ve Çekya’nın Gürcistan'a çok sayıda silah ulaştırdığını biliyoruz. Biz, bu silahların bize karşı kullanılacağı konusunda uyarıda bulunduk. Ağustos olayları öncesinde Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter-Steinmeier ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüştüm. Hepsine tek bir şeyi söyledim; Gürcistan savaşa hazırlanıyor. Abhazya veya Güney Osetya'ya saldıracağını söyledim. Biz tüm bu seneler boyunca uyarıda bulunduk, bizi durumu abartmak ve durumu gerginleştirmekle kınadılar. Savaşta öncelikli olarak suçlu (Mihail) Saakaşvili ve çevresi. Onların elleri bileklerine kadar kanlı. Biz, Saakaşvili'ye kime karşı kullanılacağını bile bile silah sağlayanları da suçluyoruz. Onların diğerleriyle birlikte yaptıklarının hesabını vermeli. Saakaşvili ise tüm bunlarda en büyük sorumluluğa sahip. Biz, gerginliği gidermeye katılan Dimitri Medvedev ve Nicolas Sarkozy'e olan saygımızdan ötürü Gürcistan tarafıyla anlaşmaya gittik. Çünkü kendine saygısı olan siyasetçiler, Saakaşvili ve etrafındakiler gibi insanlarla aslında müzakere masasına oturmaz. Ağustos olayları Güney Osetleri yok etme, tam bir jenosit. Aynı tehdit Abhazya'ya yönelik de vardı. Biz dört aydır Kodor Vadisi’nde patlayıcı ve silah taşıyoruz; Orada Abhazya halkına karşı harp alanı hazırlanmıştı. Kafkasya için en kötü senaryo, halen devam eden Gürcistan'ın silahlandırılması. Yeni savaş daha da geniş çaplı olabilir.

 

ABD: Batı ve Amerika Birleşik Devletleri Gürcistan'ın Abhazya'ya saldırısını hızlandırdı. Onlar ilk önce Kosova'da hızlandırdılar, sonra Gürcistan'ı silahlandırarak hızlandırdılar. ABD, AB ülkeleri ve Ukrayna tarafından verilen silahlar Güney Osetya'ya karşı askeri harekat başlattı. Ve Güney Osetya ile Abhazya'yı tanıyarak Rusya Federasyonu kesinlikle adil davrandı ve halklarımızı korudu.  Başkanlık seçimlerinin ardından ABD'de ciddi değişiklikler beklemiyorum, çünkü devlet başkanları orada özel bir rol oynamıyor, orada bir sistem çalışıyor. Ben yeni başkanın Bush yönetiminin dünyanın birçok yerinde-Gürcistan ve Güney Osetya, Irak ve Afganistan, İran daha öncesinde Balkanlar, Kosova'da- göz yaşı ve kan idaresi olduğunu anladığını düşünüyorum. Eğer Sayın Barack Obama aynı yoldan gidecekse bu yol bir yere ulaşmaz. Ama eğer 180 derece tersine giderse, (yeni bir düzen) kurmaya geçiş olur.

 

Bağımsızlık: Abhazya bağımsızlık edinmedi, o sahip olduğu bağımsızlık ve devletliliği yeniden inşa etti. Abhazya her zaman devlet idi, 1921 başından 1931'e kadar müttefik cumhuriyet idi, daha sonra Stalin ve Beriya onu özerk cumhuriyete çevirdi. Bundan dolayı burada kaybetmiş olduğumuz şeyi yeniden inşa ettiğimizi söylemek gerekiyor. Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü, BDT yapısına girmeyi düşünceğiz. Bugün bizim başka görevlerimiz var; iç siyaseti sağlamlaştırmak ve bağımsızlığımızın ülkelerce tanınmasını sağlamak.

 

20.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Cenevre görüşmelerinde ikinci raund

 

Cenevre, Gürcistan’ın Kafkasya’da çıkardığı savaşın ardından Rusya ve Gürcistan ilk kez masada buluştu.

 

Geçen ay Abhazya ve Güney Osetya’nın doğrudan katılımını Gürcü tarafının reddetmesi üzerine doğrudan müzakereye geçilemeden fiyaskoyla sonuçlanan Cenevre toplantılarının ikincisi bugün gerçekleşti. Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı Maksim Gunciya, Abhazya Devlet Başkanının Dış Politikalar Müşaviri Vyaçeslav Çirikba ve Dünya Abhaz Abazin Halkı Birliği Yönetim Kurulu üyesi Zeki Kapba'dan oluşan Abhaz Delegasyonu ve Güney Osetya temsilcileri toplantılara bu kez resmi davetli olarak katıldı. Statü tartışmalarına sebep vermemek amacı ile, AB, BM, AGİT ve ABD’nin de katıldığı görüşmelerde hiç bir şahsi isim ve devlet ibaresi kullanılmadı. Tüm taraflar bölgede güvenliğin çok kırılgan olduğu konusunda fikir birliği edip gelecek ay müzakerelere devam edilmesi konusunda anlaştı.

 

AB temsilcisi Pierre Morel ilk kez tarafların doğrudan görüştüğünü belirterek "Bugün büyük bir adım attık. Bütün herkes güvenlik durumunun tatmin edici olmadığında hem fikir” dedi. BM’nin Gürcistan Özel Temsilcisi Johan Verbeke ise tarafların sınırların tayin edilmesi için yöntemler üzerinde anlaştığını, güvenlik ve mültecilerin geri dönüşü konusunda çalışmaya başladığını belirtip ekledi: “Buna birazcık sıçrama denebilir. Bütün heyetler konuştu, bütün heyetler dinledi.”

 

BM temsilcileri bölgede 30,000 mültecinin evlerine dönemediğini vurgularken Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin “Etnik çatışma ve nefretin hala görüldüğü yerler var” dedi. Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Giga Bokeria ise “Gürcülerin yaşadığı işgal edilmiş topraklarda etnik temizliğin olduğu endişesini taşıyoruz” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Müsteşarı Daniel Fried “Bazı zor konular üzerine yapıcı tartışmalar oldu” derken Washington’da Dışişleri sözcüsü Sean McCormack ikinci görüşmeyi “Olumlu bir adım” diye niteledi. Gürcistan 7 Ağustos’ta Güney Osetya’yı havadan ve karadan bombalayıp işgal etmişti. Rusya’nın 8 Ağustos’ta müdahalesiyle savaş Gürcistan’a yayılmış ve beş gün sonra AB’nin arabuluculuğunda ateşkesle sona ermişti. Rusya ise 10 Ekim’de birliklerini tampon bölgelere çekmişti.

 

Cenevre görüşmelerinin üçüncü turu 17-18 Aralık'ta yapılacak.

 

19.11.2008  Ajans Kafkas / Apsuaa Rıbjı

 

 Medvedev: G. Osetya ve Abhazya ile tam işbirliği olacak

 

Moskova, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ağustosta Gürcistan’la savaşın ardından Moskova’nın bağımsızlıklarını tanıdığı Güney Osetya ve Abhazya ile başka ülkelerin bu iki cumhuriyeti tanıyıp tanımalarına bakmaksızın üs kurmak dahil tam işbirliği içinde olacaklarını söyledi.

 

İjevsk'te yapılan Devlet Konseyi toplantısında konuşan Medvedev, “Biz şimdi bu iki eksiksiz ülkenin dost olduğundan yola çıkıyoruz ve bize çok bağlı olduklarını itiraf etmek lazım. Ayrıca bu ülkelerde çok sayıda Rusya vatandaşı yaşıyor” deyip ekledi: “Bundan yola çıkacağız; diplomatik ilişkiler oluşturulmasından başlayarak, oralarda askeri üsler kurulması dahil güvenliklerinin sağlanmasına kadar tam bir programa çerçevesinde ilişkiler oluşturacağız. Ticaretin oraya yönelmesine yardımcı olacağız."

 

Medvedev, Güney Osetya ve Abhazya'yı Rusya ve Nikaragua dışında tanıyan olmamasında da  dramatik bir taraf görmediklerini belirterek “Hiç kimseden istemeyeceğiz. Böyle bir karar alan yardımcı olur, ancak bu onların uluslararası statülerini sarsmaz. Bu zaman meselesi" dedi.

 

19.11.2008  Ajans Kafkas

 

 AB 'komşuluk' deyip Sohum'un kapısını çaldı

 

Sohum, Avrupa Komşuluk Politikası çerçevesinde Abhazya’da bazı projeleri destekleyen AB, Kafkasya’daki savaş sonrası durum değerlendirmesi yaprak üzere Sohum’a temsilci gönderdi.

 

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası danışmanı  Kaupo Kand, Avrupa Komisyonu’nun Gürcistan Heyeti Başkanı Pier Eklund ve Avrupa Komisyonu Projeler Yönetmeni Maria Van Ruiten’den oluşan heyet Sohum’da incelemelerde bulunup Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ile görüştü.

 

Kaupo Kand, Abhazya'daki gelişmeleri yerinde görmek ve Avrupa Komisyonu’nun finanse ettiği projelerin durumunu incelemek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

Kand, AB fonlarının Abhazya’da kullanılmasından memnun kaldıklarını, su boru sistemlerinin yenilenmesinin yanı sıra bazı okul ve hastanelerde yapılan çalışmaların sonuçlarının fena olmadığını belirtti. Kand marttaki son ziyareti hatırlatarak "Geçen geldiğimde ekonomik rehabilitasyona bağlı projelerin insanlara yardımcı olduğuna ikna oldum. Abhazya vatandaşlarına ekonomik yardıma devam edebilmemiz için finansal kaynağımız var. Yeni fikirlerin de ortaya çıkacağını düşünüyorum. Politik gerçekler bu yardıma ihtiyaç duyan insanlara zarar vermemeli " dedi.

 

Şamba da geçmişteki işbirliğinin sonuçlarının kötü olmadığını, projelerin gerçekleştirilmesi için yollar ve imkanların bulunmasını ümit ettiğini kaydederek "Bizim görevimiz, insanlara yardım etmek ve eylemlerimizin ana fikri bu olacak" dedi. AB Komşuluk Politikası çerçevesinde şimdiye dek Abhazya ekonomi, güvenlik, sivil toplum, sağlık ve iletişim alanlarında bazı projeleri finanse etti.

 

18.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Gal’de yine Abhaz-Gürcü çatışması

 

Sohum, Gürcistan’dan Abhazya’ya sızan silahlı kişilerle Gal bölgesinde çıkan çatışmada bir Gürcü ölürken dördü yaralandı.

 

Gal Emniyet Müdürlüğü’nün verdiği bilgilere göre 15 Kasım’da Abhaz sınır muhafızları Gal bölgesindeki Saberio köyünde silahlı Gürcü grubu tespit etti. Çıkan çatışmada Zugdidi emniyet polis teşkilatından olduğu belirlenen Timur Cicelava öldü. Çatışma sırasında sınırı teşkil eden İngur nehrinin Gürcistan kıyısından uzun menzilli silahlarla ateş açıldı. Gürcülerin İngur üzerinden tekrar Gürcistan’a dönmesinin üzerinden çok geçmeden Gal bölgesine ikinci bir sızma girişiminde bulunuldu. İkinci kez çıkan çatışmayla ilgili Abhaz emniyeti şu açıklamayı yaptı:

 

"Askerleri taşıyan beş araç İngur'un Gürcistan kıyısına yaklaş. Bir müddet sonra askerlerden bir kısmı İngur'u geçmeye çalışırken diğerleri arkadan destek verdi. Çatışmada üç Gürcü polisi ve onlara eşlik edip çekim yapmaya çalışan bir gazeteci yaralandı.”

 

Gal Emniyet Müdürü Lourens Kogoniya, yaşananları ‘Gürcistan tarafının bölgedeki istikrarı bozmaya yönelik provokasyonları’ olarak değerlendirdi.

 

Ağustostaki savaşın ardından Gal bölgesinde şiddet olayları artınca Abhazya yönetimi İngur nehri üzerindeki sınır geçişlerini ekimde kapatmıştı. Şimdi sınırı  sadece uluslararası örgüt üyeleri ve İngurGES elektrik santralinde çalışanlar geçebiliyor.

 

22-24 Ekim’de Gal'de bombalı eylemlerde dört kişi ölmüş, iki kişi de yaralanmıştı.

 

17.11.2008  Ajans Kafkas

 

 İşbirliği ve Dostluk Anlaşmaları Federasyon Konseyi'nden de geçti

 

Moskova, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya ile imzaladığı İşbirliği ve Dostluk anlaşmaları parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nden de geçti.

 

Rusya’ya iki bölgede askeri üs kurma imkanı da tanıyan anlaşmalar 29 Ekim’de parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda onaylanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Abhazya ve Güney Osetya Devlet Başkanları Sergey Bagapş ve Eduard Kokoytı ile birlikte 17 Eylül’de  Kremlin Sarayı’nda imza koyduğu anlaşmalar Gürcistan’ı kızdırmıştı.

 

Ağustos'taki savaşın ardından 26 Ağustos’ta Güney Osetya ve Abhazya’yı bağımsız devletler olarak tanıyan Moskova, 9 Eylül’de diplomatik ilişkilerini resmen tesis etmişti.

 

Federasyon Konseyi’nce dün onaylanan belgeler Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya arasındaki ilişkilerin gelişimi için hukuki temel oluşturuyor. Bu belgelerde "Dostluk ilişkilerinin sağlamlaştırılması ve siyasi, ekonomik, askeri-teknik ve sosyal işbirliğinin geliştirilmesi isteği" yer alıyor. Rusya, Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarına çifte vatandaşlık verilebilmesi öngörülüyor. Ruble Abhazya ve Güney Osetya’da yasal para birimi olarak kabul ediliyor.

 

Anlaşmaların bazı maddelerinin uygulanmasına yönelik yeni anlaşmalar yapılacak. Özellikle askeri işbirliği ve sınırların korunması konularında kritik anlaşmalar önümüzdeki günlerce imzalanacak. Bu anlaşmalar sayesinde Rusya iki bölgede askeri varlığını tesis edecek.

 

Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, belgelerin onaylanmasının bu iki Kafkas cumhuriyetinin uluslararası tanınmasına hizmet etmesi gerektiğini belirterek, “Rusya'nın hareketi, onaylamanın ülkemizin askeri-siyasi oyun elementi olmadığını, onaylamanın uzun asırlar boyunca Abhazya ve Güney Osetya halkı ile dostluğu destekleyen Rusya insanının iradesinin ifadesi olduğunun anlaşılmasına imkan veriyor” diye konuştu. Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komite Başkan Yardımcısı Vasili Lihaçev ise, “Anlaşmalar tam anlamıyla Rusya milli menfaatlerine uygun ve Rusya'nın diğer dost devletlerle imzaladığı anlaşmalardan farklı değil. Anlaşmalar tarafların devletler arası işbirliği temel prensiplerini belirliyor. Anlaşmalarda BM Tüzüğü’ne ve uluslararası kabul görmüş normlara bağlılık gerçekleşiyor" dedi.

 

Anlaşmalar Federasyon Konseyi’nin onayının ardından devlet başkanının imzasıyla yürürlüğe girecek.

 

13.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Tambov da Sohum’la temasta

 

Sohum, Rusya Federasyonu’na bağlı bölgelerle ilişkiler kuran Abhazya yeni ilişki halkasına Tambov Bölgesi’ni ekleniyor.

 

Abhazya ve Tambov Bölgesi arasında ilişkiler tesis etmeye yönelik protokol 13 Kasım’da başkent Sohum’da imzalanacak.

 

Abhazya Dışişleri Bakanlığı’ndan verilen bilgilere göre, Tambov Bölge Vali Yardımcısı Aleksandr Alabiçev başkanlığındaki heyetin gerçekleştireceği ziyaret sırasında doğrudan ticari-ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, ortak programların organize edilmesi, eğitim, spor, turizm ve gençlerin eğitimi alanlarında ortak çalışmaların yürütülmesi için gerekli hukuki zemin oluşturulacak. Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, kısa bir süre önce Tambov Bölge Başkanı Oleg Betin'e ikili ilişkilerin tesisi için bir protokol taslağı sunmuştu.

 

Abhazya daha önce Ulyanovsk ve Penza Bölgeleri ile protokol, Vologda Bölgesi ile işbirliği memorandumu imzalamıştı. Ulyanovsk ile 30 Eylül’de imzalanan protokolde, ticari-ekonomik, tarım, bilim-teknik, kültür, eğitim, turizm ve spor alanında işbirliğini güçlendirme hedefleri güdülüyor.  20 Eylül’de Vologda Bölgesi ile imzalanan memorandumda ise ekonomi, turizm, sanatoryum-kaplıca alanında işbirliği öngörülüyor. 7 Kasım’da Abhazya parlamentolar arası işbirliği çerçevesinde Kaliningrad'lı vekilleri ağırlamıştı. 20 Ekim’de de siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini genişletmek amacıyla Khanti-Mansiysk bölgesinden bir heyet Sohum’u ziyaret etmişti.

 

12.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Bilimsel dergiler Sohum’da sergilendi

 

Sohum, Abhazya Rusya’da yayımlanan bilimsel dergiler fuarına ev sahipliği yapıyor.

 

Dün başkent Sohum'da ‘Rus bilimsel periyodik yayınlar sergisi’ açıldı.

 

Abhazya Bilim Akademisi, Milli Kütüphane ve Moskova'da bulunan 'İnformnauka' şirketinin girişimiyle 11 Kasım’da açılan sergi 14 Kasım’a kadar açık kalacak. Sergide matematik, fizik, kimya, sibernetik, jeoloji, coğrafya, mekanik, astronomi ve biyoloji, felsefe, sosyoloji, tarih, filoloji, dil bilimi, tarım ekonomisi, tıp ve daha başka alanlarda 300 kadar dergi yer alıyor.

 

Fuara getirilen dergilerden birkaçı şöyle: 'Nauka', 'Meditsina-Zdorovye', 'Folium', 'Dinastiya', 'Bionika', 'Şkolnaya Pressa', 'Pervoye Sentyabrya', 'Yuridiçeskaya Periodika', 'Perspektiva', 'Edipress-Konliga'. Dergiler fuarın sonunda Abhazya Milli Kütüphanesi’ne hediye edilecek.

 

Abhazya Bilim Akademisi Müdürü Şota Aristava, sergi hakkında şu bilgileri verdi:

 

“Sergi bilim çevrelerini temsil edenlere yeni bilim ve teknolojileri sunmak, bilim-teknik sürecinin elden geldiğince hızlandırılması için şartları oluşturmak ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin etkisinin arttırılmasında önemli bir rol oynamasına yönelik. Tanınmış bilim adamları tarafından hazırlanan dergiler Rusya biliminin başarıları hakkındaki son bilgileri içeriyor ve farklı taraf ve yöndeki araştırmacılarca talep ediliyor. Rusya Bilimler Akademisi Rusya Bilimsel ve Teknolojik Haberler kurumunun yayınladığı özet dergide tüm dünyadan bilim alanında ulaşılan başarılar yer alıyor. Rusya Bilimler Akademisi sosyal bilimler hakkında bilimsel haberler kurumunun yayınları da ilginç."

 

12.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Ankara Abhazya konusunda izlemede

 

Ankara, Gürcistan’ın Ankara ve Washington’ın verdiği destekten de cesaret alarak Kafkasya’da savaş çıkarmasının ardından Türkiye’nin Abhazya’ya ilişkin politikasında beklenen değişim ortaya çıkmazken Dışişleri Bakanlığı ‘bekleme ve izleme’ moduna girmiş gözüküyor.

 

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bir soru önergesini yanıtlarken Abhazya'ya uygulanan ambargonun kaldırılması konusunda uluslararası girişim ve süreçleri yakından izlediklerini ve buna göre uygun hareket tarzı belirlemeye devam ettiklerini söyledi.

 

CHP Milletvekili Tayfur Süner mecliste Babacan tarafından yanıtlanması talebiyle şöyle bir soru önergesi vermişti: "Bağımsız Devletler Topluğu tarafından, 1996 yılında Abhazya Cumhuriyetine ambargo uygulanmaya başlanmış ve Türkiye, ABD ve AB devletleri de uygulanan ambargoya katılmışlardır. Rusya Federasyonu, Abhazya’ya uygulanan ambargoyu Nisan 2006’da tek taraflı kaldırmıştır. Ancak ülkemiz, ambargoyu hala devam ettirmektedir. Ambargoyla birlikte Trabzon-Sohum arasındaki feribot seferleri kaldırılmıştı. Şu anda da uygulanan ambargo nedeniyle, Türkiye’den direk Abhazya’ya ulaşım yapılamamaktadır. Abhazlar bizim vatandaşlarımızdır. Bu ambargonun bir an önce kaldırılması gereklidir. Rusya Federasyonu, Abhazya’ya uyguladığı ambargoyu kaldırmasına rağmen, Türkiye bu ambargoyu neden hala devam ettirmektedir?

 

Ülkemizden Abhazya’ya direk ulaşım yapılamamaktadır. Ülkemizden Abhazya’ya gidebilmek için, önce Rusya Federasyonu’na giriş yapıp, oradan Abhazya’ya gidilebilmektedir. Trabzon-Sohum arasındaki feribot seferlerini tekrar başlatmayı düşünüyor musunuz?"

 

Önergeye yanıt veren Babacan "Türkiye, Gürcistan’ın dostu ve komşusu olması, Abhazya sorununun çözümünde her iki tarafın da güvenine sahip olması, Türkiye’de yaşayan Gürcü ve Abhaz kökenli vatandaşlarımızın oluşturduğu özel bağlar nedeniyle Abhazya sorununa çözüm arayışlarında önemli ve ayrıcalıklı bir konumdadır. Gürcü ve Abhaz yetkililer bu durumu çeşitli vesilelerle teyit etmişlerdir” deyip ekledi:

 

“Ülkemizin, sorunun çözümü yönünde her türlü desteği göstermeye hazır olduğu hususu taraflara bildirilmiştir. Bu çerçevede, Güven Artırıcı Önlemlerin uygulamaya konması kapsamında, Trabzon-Sohum arasında deniz seferlerinin başlatılması yönündeki önerimiz müteaddit defalar gündeme getirilmiş, ancak bugüne kadar bu hususta bir mesafe alınamamıştır. Söz konusu Güven Artırıcı Önlemler’in hayata geçirilmesi ancak tarafların mutabakatı ile mümkün olabilecektir. Türkiye bu konuda her zaman gerekli adımı sağlamaya hazırdır. Gürcistan ile Rusya arasında 8 Ağustos'ta yaşanan savaş ve Rusya'nın tek taraflı olarak Abhazya'yı bağımsız bir devlet olarak tanıdığını açıklaması bölgede atılacak adımların daha da dikkatle değerlendirilmesi gereğini ortaya koymuştur. Bu nedenle uluslararası alandaki girişim ve süreçleri yakından izliyor ve buna göre uygun hareket tarzını belirlemeye devam ediyoruz."

 

12.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Devlet Başkanı Sergey Bagapş, BM Genel Sekreteri Gürcüstan Özel Temsilcisi Johan Verbeke ile buluştu

 

Devlet Başkanı Sergey Bagapş, BM Genel Sekreteri Gürcüstan Özel Temsilcisi Johan Verbeke ile buluştu. Görüşmede Abhazya ve Gürcistan arasındaki sorunun çözümü tartışıldı.

 

Sergey Bagapş, Özel Temsilci Verbeke'ye, Rusya ile Abhazya’nın sınırları ortak koruma maddesininde yer aldığı dostluk anlaşmasının en yakın zamanda onaylanacağını bildirdi. Anlaşmanın, Rus askerlerinin sınırları korumada Abhaz askerlerine destek olmasını içerdiğini belirten Bagapş, ‘İngur’ merkezi sınırda sadece Abhaz askerlerin yer alacağının altını çizdi.

 

Görüşmede ele alınan konulardan bir diğeri ise, BM Barış Gözlemcilerinin ilerleyen zamanlarda Abhazya'da bulunacakları konum oldu.

 

10.11.2008  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Federasyon Meclisi, Rusya’nın Abhazya ve G.Osetya ile yaptığı dostluk anlaşmasını ele alyor

 

Parlamento basın görevlilerinin verdiği bilgilere göre, Rusya Federasyon Meclisi, 12 Kasım tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan Genel Kurul Toplantısında, Rusya’nın Abhazya ve G.Osetya ile yaptığı dostluk anlaşmasının onaylanmasını ele alacak.

 

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev tarafından imzalanan anlaşma Federasyon Meclisi tarafından kapsamlı olarak ele alınacak. Bu anlaşmalarda bulunan maddeler arasında, bu ülkelerde Rus Askeri Üsleri'nin kurulması ve bu ülkelerin vatandaşlarına çifte vatandaşlık verilmesi de bulunmakta.

 

10.11.2008  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Abhazya federal bölgelerle sıkı temasta

 

Rostov-na-Don, Abhazya, Moskova tarafından tanınmış bağımsız bir devlet olarak Rusya Federasyonu’na bağlı Kuzey Kafkasya ve güneydeki diğer bölgelerle ilişkilerini geliştirmenin yoluna bakıyor.

 

Rostov-na-Don'da düzenlenen VIII. Uluslararası Güney Rusya Girişimciliği: Yatırım ve Gelişim Forumu’na katılan Abhazya heyetinin temsilcisi Konstantin Ozgan, Sohum’un Rusya’nın güneyindeki federal bölgelerle işbirliğini geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Abhazya’nın on yıldır 'Kuzey Kafkasya Birliği üyesi olduğunu hatırlatan Ozgan, “Bugün artık Abhazya bağımsız bir devlet ve Güney Federal Bölgeler’le sağlam siyasi ve ekonomik işbirliklerine ilgi duyuyor. Forumda ele alınan ekonomik gelişim stratejisi Abhazya için de önemli” dedi. Abhazya’nın tek ekonomik ortağı Rusya’nın dinamik gelişiminin kendilerini de olumlu etkilediğini belirten Ozgan, Ruslar için tatil yerinin Soçi’de bitmemesi ve Abhazya’nın da bu konsepte dahil olması gerektiğini vurguladı. Ozgan, Kafkasya’da oluşturulmaya çalışılan Altın Tatil Halkası’na Abhazya’nın da dahil olmasına çalıştıklarını kaydetti.

 

Düzenlenen turların Abhazya’ya uzanmasını istediklerini ifade eden Ozgan, Abhazya’nın ekoloji temiz ürün potansiyelinin de önemli avantaj sunduğunu belirtip ekledi:

 

"Rusya'ya gelen Türk ürünlerinin sıkça Abhazya ürünü olarak adlandırılması da boşuna değil. Kültür alanında da bizler sıkı sıkıya bağlıyız. Savunma ve güvenlik alanında da işbirliği yapacağız, çünkü Rusya ve Abhazya arasında askeri işbirliği anlaşması var."

 

Temaslar arttı

 

Rusya’nın özerk unsurları tanıma kararının ardından ardı ardına Abhazya ile temasa geçerken son olarak Kaliningrad Parlamentosu’ndan bir heyet Sohum’da ağırlandı. Abhazya parlamentosu ve Rus güdümlü Çeçenya parlamentosu arasında işbirliği anlaşmalarının hazırlıkları yapılıyor. 20 Ekim’de Hantımanski özerk bölgesinden bir heyet ziyarette bulunmuş, 28 Ekim’de de Abhazya ve Penzen bölgesi işbirliği protokolü imzalamıştı.

 

20 Eylül’de Sohum'da Abhazya ve Vologodski bölgesi arasında işbirliği memorandumu imzalanmıştı. 18 Eylül’de ise Abhazya ve Voronejski bölgesi parlamentoları arasında işbirliği anlaşması yapılmıştı.

 

10.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Sohum’dan AB’ye: Tanıyın

 

Sohum, BM ve AB, Gürcistan ile Güney Osetya ve Abhazya arasındaki sorunların çözümü konusunda geçen ay çöken Cenevre müzakerelerini ilerletmek için Sohum tarafının nabzını yoklarken tek taleple karşılaşıyor: Abhazya’yı tanıyın ve eşit davranın.

 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş geçen Cuma BM’nin Gürcistan elçisi Johan Verbeke’ye 18 Kasım’da Cenevre’de planlanan toplantı ile ilgili “Eşit statüde katılmaya hazırız. Ama eğer birileri Abhazya’yı Gürcistan’ın parçası olarak görüyorsa katılım olmayacak” derken Dışişleri Bakanı Sergey Şamba daha ileri bir çıkışta bulundu. Sohum’da AB’nin temsilcisi Pierre Morel’i kabul eden Şamba “AB’den tek istediğimiz Abhazya’nın bağımsız bir devlet olduğu gerçeğini tanımasıdır” dedi.

 

10.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Lübnan Abhazya ve Güney Osetya'ya göz kırptı

 

Moskova, AB ve ABD’nin desteklediği Lübnan yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya’ya ilişkin beklenmedik bir yakınlaşma gösterdi.

 

Lübnan Parlamentosu'ndaki çoğunluk grubu Gelecek’in lideri Saad Hariri, Kafkasya’daki iki cumhuriyetin bağımsızlıklarını tanımasalar da ilişkiler kurmaya niyetli olduklarını söyledi. Geçen hafta Moskova’yı ziyaret edip Rusya Başbakanı Vladimir Putin’den Lübnan’a ekonomik ve siyasi destek vaadi koparan Hariri, Vremya Novosti gazetesine Batı’nın sinirlerini zıplatacak şu açıklamayı yaptı:

 

“Tanıma meselesi devletin üst düzeyinde kararlaştırılacak. Ama Güney Osetya ve Abhazya ile ilişkiler oluşturmaya karar verdik. Yakında iş adamlarımızdan oluşan bir heyet bölgeye gidecek."

 

Hariri Lübnan'lıların Güney Osetya'lıların durumunu anlayabilecek durumda olduklarını belirterek "Zira Lübnan da küçük bir devlet ve tehdit altında. Bir taraftan defalarca üzerimize saldıran İsrail var. Diğer taraftan zaman zaman Lübnan'ı tehdit eden Suriye var" dedi.

 

Hariri, Rusya’nın 7 Ağustos’ta Gürcistan’ın Güney Osetya’yı bombalamasıyla savaşa girmesine de hak vererek “Güney Osetya'da Ruslar kendi vatandaşlarını ve yerel vatandaşları korumak için eylemde bulunmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

 

Abhazya ve Güney Osetya’yı Rusya ve ardından Nikaragua tanımıştı. Moskova elçi tayin edip diplomatik ilişki tesis ederken Managua yönetimi sadece tanımakla yetindi.

 

10.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Abazinler eğitimde sersefil

 

Çerkesk, Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde kendilerine ait bir yerel yönetime kavuşan Abazinler eğitim ve istihdamda geri kalmışlıktan ve merkezin yardımını görememekten mustarip.

 

Cumhuriyette 'Az sayılı Abazin Halkının Haklarının Korunması Kanunu’nun 12 Kasım 2001’de kabul edilmesinin yedinci yıldönümünde Abazin halkının temsilcileri yasanın hayata geçirilmesi için tek bir adım atılmadığını dile getirdi. Şikayetler arasında eğitim imkanlarının yetersizliği, ders kitaplarına yatırım yapılmaması, eğitimde kontenjanların usulüne uygun doldurulmaması, üniversite bitirenlere iş imkanı sağlanamaması öne çıkıyor.

 

Abazin Birliği başkanı Muhamed Acibekov, "Okullarımızda Abazin dili ehliyetli ve tecrübeli öğretmenler tarafından veriliyor ama köy okullarında çocuklara sağlanan beslenme kötü. Hem kalitesiz, hem yetersiz. Gün boyunca bir çocuğa tayin edilen tek bir poğaça. Gelişim çağındaki çocuğun ise daha normal bir öğüne ve sıcak yemeğe ihtiyacı var" dedi.

 

Beslenme yetersizliğine bağlı olarak ileride sorunların ortaya çıktığını belirten Acibekov bu sıkıntıyı "Gençlerinizin yüzde 50'si askerlik yapmaya elverişli değil, kızlarımız ise aile kurmaya hazır değil" sözleriyle dile getirdi. Gençlerin meşgul olabilecekleri, çalışıp kendilerini geliştirebileceklerin imkanlardan yoksun olduklarını, kendi güç ve yeteneği ile hayata tutunma şansının kalmadığını, üniversite bitirenlerin kayırmacık yüzünden hak ettikleri yerlere giremediklerini belirten Acibekov, az sayılı halklara yer ayrılan St. Petersburg'daki tek üniversiteyi de kaybettiklerini öne sürdü: "Kaybettik, çünkü bu yerleri Karaçay-Çerkes'ten akrabalık ilişkileri ya da torpili olanlar yerleştiriliyor.”

 

Acibekov "Bunun dışında bize Abazin dili kitaplarının yeniden basımı veya eğitimcilerimize ve yazarlarımıza yeni kitaplar hazırlama imkanı vermek için tek bir ruble ayrılmıyor. Bu süreci seçecek ve belirleyecek komisyon yok. Ve problem uzmanlara bağlı değil, çünkü ülkede uzmanlar var. Problem, bu konuda uzmanlara ödeme yapılacak olması, ödemenin yapılması için gerekli imkanın olmamasıdır" diye konuştu.

 

Sosyolog Kuna Urçukova ise "Ülkedeki okullarda anadil öğretmenleri 30-40 sene önceki programlarla ders veriyor. Tek bir normal hazırlanmış program ve normal ders kitapları yok. Uzun yıllar çalışmış ve yeni bir şey sunabilecek insanları da duyulmuyor ve bu da yine finansal kaynak eksikliğinden" diyor.

 

Abazinler birliği üyesi Magaruf Fizikov da, “Az sayılı halklar kanunu temelinde, bugünkü mezunlarımıza uzmanlık imkanı verecek, ailelerinin paralarıyla değil de kendi bilgi ve istekleri ile engelsiz şekilde üniversitelere girebilme imkanı sağlayacak özel programların hazırlanması gerekiyor. Bu Rusya'nın tanınan üniversitelerinde sadece bir iki kişilik yer de olsa kafi ancak onların köylerimizi kalkındırması için dönmeleri gerekir” dedi. Fizikov, ancak üniversiteyi bitirenlerin Karaçay-Çerkes'e dönmediklerini belirterek “Çünkü iş yeri yok ve olanlarda yeterli maaş verilmiyor. 11 Abazin köyünde hiç değilse tarım ekonomisini kalkındıracak tek bir genç uzman yok” diye konuştu.  Aynı konuda Acibekov da şunları söyledi: "Bu köylere gittik, anketler ve incelemeler yaptık; Üniversite eğitiminden sonra çalışmak için dönmüş tek bir genç veteriner, mühendis, tarım uzmanı yok. Yok çünkü genç uzmanlar buralarda gelecek görmüyorlar."

 

Halk da sivil toplum temsilcilerinin tespitlerine katılıyor. Beş çocuğunu okutan Vadim Arhagov, ülkede 'Milli Eğitim' projesinin gerçekleştirilme şekline hayret ettiğini belirterek "Bu projenin bizi kapsamadığı hissi oluşuyor. Kaçıncı yıldır çocuklara ders kitaplarını alıyorum. Çocukları yazın denize götürmek yerine eşimle eğitim araç gereçleri için para biriktiriyoruz. Gerekli ders kitapları da her zaman bulunamıyor, birkaç öğrenci birbirinden alarak tek ders kitabıyla idare ediyor. Böyle bir durumda eğitimin kalitesinden ne kadar söz edilebilir" diye sordu.

 

Marina Tsekova ise "Bu ders kitapları daha çok paçavraya benziyor. Ve böyle kitap bulabilirsen o da iyi, okullarda kitaplar çoktan yıprandı, satışta ise yok, çünkü uzun zamandır basılmıyor. Ve ben bununla hakkımızın kısıtlandığını düşünüyorum, hiç değilse okul kitapları yedi yılda bir hazırlanabilirdi" dedi.

 

2002 istatistiklerine göre Karaçay-Çerkes nüfusunun yüzde 7.3'ü yani 32 bin 346’i Abazin.

 

10.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Ankuab: Sınırı güçlendiriyoruz

 

Sohum, Abhazya Başbakanı Aleksandr Ankuab, Ağustos'taki savaşın ardından daha da kırılgan hale gelen Gürcistan sınırındaki Gal Bölgesi'ni askeri açıdan güçlendirmeye devam ettiklerini söyledi.

 

BM’in bölgedeki daimi temsilcisi Johan Verbeke’yi kabul eden Ankuab, Gürcistan sınırında Ağustos'ta Güney Osetya’da çıkan savaştan önceki durumun yaşandığını ifade ederek, “Bu nedenle sınırdaki askeri unsurların güçlendirilmesine ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

 

Gürcistan tarafından Gal Bölgesi'ne yönelik son günlerde yaşanan saldırıları hatırlatan Ankuab, Gürcü basınında bölgedeki Gürcülerin (Megrel) baskı altında tutulduğuna dair haberlerin de gerçek dışı olduğunu kaydetti. Gürcistan’ın Gal’de karışıklık çıkarmayı hedeflediğini belirten Başbakan, bölge halkının güvenliğini sağlamakla yükümlü olduklarını belirtti.

 

Ankuab-Verbeke görüşmesinde Ekim'de sonuç alınamayan ve 18-19 Kasım’a ertelenen Cenevre buluşması müzakere edildi.

 

08.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya televizyonu 30’unu kutluyor

 

Sohum, Abhazya Devlet Televizyonu 6 Kasım’da 30’uncu yılını kutladı. 150 kişilik bir kadro ile yayım hayatını sürdüren televizyonun temsilcileri Devlet Başkanı Sergey Bagapş’a konuk oldu.

 

Kanalın emektarlarına nişan veren Bagapş kanalın 30’uncu yılını kutlarken 1978 yılının Abhaz halkının milli ve özgürlük hareketinde önemli bir süreç olduğunu söyledi. Bagapş televizyonun önceki tüm yöneticilerini saygıyla anıp herkese başarı diledi.

 

1978'de yayına başlayan kanalın ilk Abhazca spikerleri Kama Copua ve Leonid Hişba idi. 'Amşeikuşara' haber bülteni hala ülkenin tüm bölgelerinde siyaset, ekonomi, sosyal ve kültürel haberlerle izleyicilerinin karşısında. Günde üç kez haber bültenin veren televizyonda çocuk, kültür, ekonomi, eğlence programları da yapılıyor. Abhazya Devlet Televizyon Radyo Kurumu yönetimi gelecek seneden itibaren program saatini arttırmayı ve günde altı defa yayında olmayı planlıyor.

 

07.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya’nın ‘aydın’ yüzleri

 

Sohum, Abhazya’nın 19. ve 20. yüzyılın başında tanınmış aydınları bir fotoğraf sergisiyle arz-ı endam etti. Başkent Sohum'da 'Çok Çehreli Abhazya' adlı fotoğraf sergisi açıldı.

 

Abhazya Kadınlar Birliği ve ‘Barış ve Uzlaşı' adlı sivil örgütün Aynar sanat evinde açtığı sergi Avrupa Komisyonu tarafından finanse edildi. Sergide 19. ve 20. yüzyıl başında yaşamış Abhaz aydın ve sivil faaliyet adamlarının yanı sıra bu dönemlerde Abhazya'da yaşamış Yahudi, Yunan, Alman, Estonyalı, Polonyalı ve Ermenilerin fotoğrafları da yer alıyor. 8 Kasım’a kadar açık kalacak serginin açılışına Eğitim Bakanı İndira Vardaniya, uluslararası ve yerel sivil örgüt temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

 

Abhazya Kadınlar Birliği temsilcisi Mariyetta Topçyan "Bu sergi, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen 'zayıf grupların haklarının korunması ve yardım' projesi üzerinde yürütülen üç senelik bir çalışmanın meyvesidir" deyip ekledi: "Proje bir sergi ile nihayete erdi. Tarihi yeniden hatırlamanın, ülkemizde bir asır öncesinde nasıl bir atmosfer olduğunu, kültür ortamını ve onu oluşturan insanların nasıl olduğunu göstermenin çok ilginç olacağını düşündük. Zira bizim halkı için hasta olan birçok aydınımız vardı. Abhazya o zamanlardan beri her zaman, burada yaşayan halkların birbirlerine karşı iyi ve saygılı münasebetleri ile şöhret kazandı."

 

07.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Lakoba: Tiflis Batum'u da Türkiye'ye kaptırabilir

 

Sohum, Abhazya’nın önde gelen siyasi figürlerinden Prof. Stanislav Lakoba, Transkafkasya’da Gürcistan’a arka çıkan ABD gibi harici güçlerin, Türkiye dahil hiçbir bölge ülkesi tarafından istenmediğini belirtirken, Ankara’nın Batum’u geri alma hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

 

Respublika Abhaziya gazetesinin muhabiri Zaira Tsvijba’nın sorularını yanıtlayan Lakoba, AB’nin de Rusya ile çıkarlarını riske atamadığını kaydetti. Ajans Kafkas’ın Türkçeye aktardığı röportajında Lakoba’nın görüşleri şöyle:

 

Stanislva Zosimoviç, Abhazya bağımsızlığı tanınmadan 15 yıl varlığını sürdürdü. Elbette onun tanınmış olması, Rusya'nın onu tanımış olması, onu takip edecek olanların olması iyi. Ama şu anda ülke güvenliğinin sağlanması için önemli olan nedir?
 

Bu konuyla ilgili en önemli şeyi 14 Eylül’de düzenledikleri ortak basın açıklamasında Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov söyledi; Abhazya bölgesinde Rus askeri üsleri, İngur nehri sınırının kuvvetlendirilmesi. Bunun bizim için çok önemli olduğunu düşünüyorum.

 

Bazıları Rusya ve Abhazya ilişkilerini Kuzey Kıbrıs ve Türkiye ilişkileri ile kıyaslıyor. Ancak bu uygun bir örnek değil. Çünkü öncelikli olarak Abhazya daha başka devletler tarafından da tanınacak. İkincisi, Rusya oldukça büyük güçlü bir organizma, karanın altıda birine sahip, onun büyük imkanları var. Bundan dolayı Abhazya'ya uzun süreli istikrar geleceğini düşünüyorum. Başlıca, Rusya yönetiminde Rusya Federasyonu’nun milli çıkarlarını baş köşeye koyan  güçler yer aldı.  Üstelik tüm bunların ne kadar matematiksel  doğruluklarla yapıldığına sadece şaşırılabilir. Ve, 1993'de bir şekilde Rusya'yı gelecek hoşnutsuzluklardan koruduğumuz söylenebilir…
 

Ne ifade etmek istiyorsunuz?
 

Eğer Abhazya o zaman Gürcistan ile savaşı kazanmasaydı, ona direniş göstermeseydi, Vladislav Ardzınba olmasaydı, ülkemizin ilk parlamentosu olmasaydı, gönüllüler ordusu olmasaydı, halk mücadele etmeseydi, bugün NATO Rusya'nın Psou nehri sınırında duruyor olurdu. 15 yıl sonra şu söylenebilir, Rusya da Abhazya için aynı rolü oynadı. Çok gerekli ve önemli rolü.

 

Rusya borcunu ödüyor mu? 8 Ağustos’tan beri meydana gelen hareketleri, ilk önce basınçlı sonra serbest bırakılmış bir helezonla kıyaslamak mümkün mü? Zira olayların değişimi doğrudan çok hızlı, yıldırım gibi oldu…
 

Şu dönem de çok yüklü bir dönem. Her gün siyasi olaylarla dolu. Ağustosa kadar kim Sohum havaalanına, Abhazya'ya resmi ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı’nın uçağının ineceğini düşünebilirdi. Olayları sunan siyaset bilimcilerin hiç biri haklı çıkmadı. Onlar sadece yazmadıkları birçok fantezide daha bulundular… Ama Abhazya ve Güney Osetya'nın tanınacağı, Rusya'nın böyle bir adım atmaya müsait olduğunu birçokları beklemiyordu. Politologlar Rusya'nın savaş başlatmayacağını, iki az sayılı halkı olan ülkelerin yaşamına karışmayacağına inanıyorlardı. Gerçi biz bu konuda, Rusya'nın şimdi başka Rusya olduğunu, yönetimde Yetlsin'in olmadığını söyledik. Biz olayların böyle gelişeceğini tahmin ediyorduk. 
 

Bağımsızlığın tanınmasından önce Gürcistan'a katılma hakkıyla beraber Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'ya kendi aralarında konfederatif devlet kurma teklifinde bulunduğu doğru mu?
 

Bunu ne yalanlayabilirim, ne doğrulayabilirim. Ama çeşitli varyantların gerçekten teklif edildiğini söyleyebilirim.
 

Rusya ve NATO ülkelerinin yakın bir gelecekte ne gibi karşı duruşları olabilir?
 

NATO gerçekten zor bir durumda. Kuzey Atlantik İttifakı için daha önemli olan nedir; Afganistan mı, yoksa burada, Kafkasya'daki durum mu? NATO Afganistan'daki ordusunun ikmalini Rusya ve Orta Asya üzerinden transit gerçekleştiriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın bu işbirliğine son verebileceğini açıkladı. Böyle olursa ittifak Afganistan'daki ordusuna yakıt ve diğer şeyleri nasıl ulaştıracak? Yani NATO birçok konuda Rusya'ya bağlı.

 

İttifak üyelerinin, Rusya enerjisine bağımlı 'eski Avrupa' ülkeleri olduğunu da unutmamak lazım. Onlar neden her şeylerini kaybetsinler? Türkiye bile yüzde 40 Rusya gazına bağlı. Onun Rusya ile inşaat alanındaki işbirliği peki? Tarım ekonomisindeki işbirliği? Eğer bu işbirliği biterse Türkiye için büyük bir darbe olur. Rusya tüm bunları bir başka yerden satın alabilir. Sonra,Putin politikası diye belirleyebileceğimiz hünerli siyaset sayesinde temas noktaları kuruldu. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev temelini Putin'in attığı politikayı sürdürdü. Uluslararası arenada meydana gelen tüm değişiklikler 1999 başında Putin’in başbakanlığı ile başladı. Ve o Abhazya'dan başladı: Rusya-Abhazya sınırındaki bazı ablukaları kaldırdı, vize rejim uygulamadı… Putin Rusya devlet başkanı olduğunda Abhazya vatandaşları Rusya vatandaşlığı ve Rusya pasaportu aldılar, yani yabancı ülkelere gitmeye başladılar, Rusya'nın yaşlı emeklilik parasını almaya başladılar.

 

BM misyonunun Gürcü-Abhaz ayrılık bölgesindeki yetkisi nasıl olacak? 14 Eylül’de Lavrov ile beraber yaptığı basın toplantısında Bagapş'ın misyonun başka türlü adlandırılacağını söylerken ne kastetti?

 

Misyon gerçekten artık Abhazya bölgesinde 'Gürcistan'daki BM gözlem misyonu' olarak adlandırılamaz. Benzeri bir örnek getirilebilir. Etiyopya Eritre'den ayrıldı, uluslararası tanınma alınca BM misyonu Etiyopya'daki misyon ve Eritre'deki misyon adını aldı. Abhazya geçen tüm yıllar tanınmamış olarak kaldı ve BM misyonunun adı da buradan geliyor. Ama artık durum değişti.

 

Bu arada Abhazya'da Gürcü diplomatik plakalarla dolaşan bazı uluslararası örgüt araçları var. Buna da izin verilemez. Gürcistan'da elçi olan batılı elçilerin Abhazya'ya artık kabul edilmesine de bence izin verilemez.

 

Güney Osetya'daki olaylar ve Kodor'un yukarı bölümünün kurtarılması öncesinde bazı özel ziyaretler olmuştu, Abhazya'ya elçiler, uluslararası ve Avrupa örgütleri temsilcileri, çeşitli yabancı danışman ve koordinatörler geldi. Şimdi onlardan Abhazya'ya ziyarette bulunmayı isteyen var mı?

 

Bildiğim kadarıyla hayır. Ve bu, onların Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımış olmasından dolayı hoşnut olmadıklarını gösteriyor.

 

Ama Abhazya'nın tanınmasının hemen öncesinde onlar gelip Kodor'da olanlarla ilgilenmediler mi?

 

Bu 'ziyaretçilerin' başka amaçları vardı. Shinval'deki olaylardan sonra onların ne istediği daha da açık oldu. Uzun yıllar problemlerin güçle çözülmeyeceği, tüm sorunların barışçıl yollarla çözüleceğini 'garanti eden' onlar şimdi bize ne söyleyebilirler ki? Onlar da ya kandırıldılar ya da kendileri başkalarını kandırdı.

 

Gerçi Avrupalıların savaş politikasını kabul etmediklerini düşünüyorum. Onlar, bir kez daha yineliyorum tüm enerjilerini aldıkları Rusya ile ilişkilerini neden zora soksunlar? Amerikalılar ise Avrupalıların Rusya ile yakınlaşmaları olmaması için ilişkilerini bozmayı istiyor. Özellikle Rusya ve Almanya, Fransa arasında…

 

Sizce yakın zamanda Gürcistan'ı ne bekliyor? Röportajlarınızın birinde SSCB'nin dağılması halinde Batum şehrinin Türkiye'ye geçmesiyle ilgili Lenin ve Atatürk arasındaki Kars Anlaşması’ndan söz ettiniz. Bu anlaşmayı şimdi hatırlayan kimse var mıdır? Gürcistan tamamen dağılabilir mi?

 

Son ifadeyi sadece ben söylemiyorum. Aslında Gürcistan şu anda sadece yabancı süngülere tutunuyor. Bugün çözülme ve tam dağılması ortada. Ve bu süreç bence henüz bitmedi. Kars Anlaşması’na gelince; Montrö Anlaşması gibi geçerlidir. Türkiye'nin geçen yüzyılın 30'lı yıllarındaki bu anlaşmaya nasıl riayet ettiğini siz de gördünüz: Birçok Amerikan gemisini İstanbul ve Çanakkale'den geçirmediği gördünüz.

 

İnancım neye dayanıyor? Üç sene önce Türkiyeli bir diplomat bana gelmişti, Acara (Batum bölgesi) ve Rusya Federasyonu ile Türkiye'nin bu bölgede istikrar garantisi olarak ifade edilen Kars Anlaşması hakkında konuştuk. Ve onların bu özerk cumhuriyeti ekonomik destekleme hakları var, Türkiye hem Aslan Abaşidze, hem Saakaşvili döneminde bunu başarıyla yaptı. Örneğin, Türkiye Batum havaalanını tamamıyla onardı, orası Türkiye’nin içi olarak düşünülüyor. O formalite olarak Gürcistan'a ait, ama Türkiye hatları hizmet veriyor. Bu birçok şey ifade ediyor. Türkiye cumhurbaşkanı açılışına gelmişti.

 

Kars Anlaşması’yla belirlenen Batum vilayeti üzerindeki hakkını göstermek için Türkiye uygun anı mı bekliyor?

 

Bunu şu anki şartlarda yapmak gerekli değil. Çok şey değişti. Eğer ekonomik olarak etki imkanı varsa, demektir ki, gerektiği zaman siyasi baskı imkanı da var. Son olaylar bölge ülkelerinin –İran, Türkiye, Rusya- Gürcistan'da Amerikan varlığını istemediğini gösteriyor. Buna bağlı olarak Shinval olayları sırasında İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın Türkiye ziyareti oldu. Bu belirli anlaşmalara götüren cesaretli bir adımdı. Aynı günlerde Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan da Medvedev ve Putin ile görüştü. Görüşmede Gürcistan'ın Güney Osetya eylemi kınandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de telefon açtı ve bu eylemi kınadı. Sergey Lavrov'un 14 Eylül’deki Abhazya ziyareti esnasında değindiği son olayları hatırlayalım. Shinval olayları öncesinde büyük bir çalışma yürütmüş, bölgeleri gezmişti- Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan- ve şimdi havanın nasıl ısındığını görüyorsunuz. ABD’nin esasta Transkafkasya'yı tamamıyla kaybediyor olduğunu düşünüyorum. Mesele Gürcistan ve Abhazya'dan ibaret değil. ABD'nin Transkafkasya'da müttefiki kalmayacak.

 

Sizce Türkiye'nin Abhazya ile ilişkileri nasıl gelişecek?

 

Son zamanlarda Türkiye'nin, bölge ülkeleri dışında üçüncü bir ülke olmadan Türkiye, Rusya ve Transkafkasya ülkelerinin katılımıyla Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Forumu hakkında çok şey konuşuluyor. Yani Transkafkasya ile doğrudan ilişkisi olmayan devlet olmadan.

 

NATO ülkeleri olmadan yani...

 

Evet. Türkiye'nin kendisi NATO üyesi olsa da batılı devletlerin askeri gemileri Karadeniz'e girdiğinde burada olanlara büyük kıskançlıkla yaklaştı. Karadeniz'de sadece iki askeri filonun-Rusya ve Türkiye- bulunması gelenekselleşti. Ve bu tamamen Ankara'nın işine geliyor. O burada Amerikan ve Ukrayna filoları dahil başka güçlerin hakim olmasını istemez.

 

Türkiye'nin şu anki ruh hali daha çok, Kürt meselesine, Amerikalıların Kürdistan, Kürt hareketini destekliyor olmasına bağlı. Hatırlayınız, zamanında Türkiye Irak'ın bombalanması için hava üslerini vermeyi reddetti. Ve Türkiye Amerikalıların 'şer ekseni' (Irak, Suriye, İran) diye nitelendirdikleri yerlerle doğrudan sınır. Etrafındaki komşularının Amerikan düşmanıyken, senin onunla az veya çok normal ilişkilerinin olmasından iyi bir şey yok.

 

Örneğin, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin Sünni idi, Türkiye'de Sünniler var ve onların iyi bir ticaretleri de vardı. Peki Amerikalılar yönetime kimi getirdiler? Irak başkanlığına onlar Türkiye Cumhuriyetinin kötü düşmanları temsilcisi bir Kürdü getirdiler. Üstelik Kuzey Irak'ta Amerikalıların vasiliğini yaptığı Kürdistan devleti var. Yani Irak'ta en zayıf olanlar Sünniler oldu. Ve tüm bu durumdan İran'da kazandılar, çünkü Şiiler güç kazandı. Afganistan'daysa İran yanlısı güçler toparlandı. Bununla birlikte ABD ve NATO orduları Afganistan ve Irak'ta savaşıyor, sonuç olarak İran iki ateş arasında kaldı.

 

Amerikalılar İran'da savaş mı başlatmak istiyor…

 

ABD gemilerinin İran'a Batum'dan vurmak amacıyla Karadeniz'e girdiği düşüncesi var. Özellikle bundan dolayı onların Karadeniz'den geçmelerine karşı konuldu.

 

Peki, Saakaşvili'nin NATO ülkeleri, ABD için artık kullanılamaz hale gelmiş materyal olduğunu söylemek mümkün mü?

 

Basında yer alanlara bakılırsa herkes, özellikle Avrupalılar bunu iyi anlıyor. Almanya ve Fransa liderleri Merkel ve Sarkozy'nin artık daha fazla bu adamla görüşmek istemediği, çünkü onun hasta olduğu yönünde düşünceler var.

 

Türkiye'nin Ermenistan ile temas noktaları olabilir mi?

 

Türkiye cumhurbaşkanı Erivan'da bulundu, güvenlik ölçüleri oluşuyor. Bu gelişme. Azerbaycan, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla ilgili yeni tavır takındı. Türkiye'de patlama olduğunda petrol başka yöne gitti: Bakü-Novorossiysk. Bir kez daha söylüyorum, burada, Kafkasya'da Amerikan yanlısı bir Gürcistan olması kimsenin işine gelmiyor.

 

07.11.2008  Ajans Kafkas

 

Lakoba: 1953'de Sohum'da doğdu. Tanınmış tarihçi, edebiyatçı, toplum ve siyaset adamı. Abhazya Devlet Üniversitesi profesörü, Gulia adını taşıyan Abhazya Devlet Nişanı sahibi. 1992-1993 Gürcü-Abhaz savaşı yıllarında milletvekiliydi.1993-1994'da Abhazya Yüksek Konseyi Başkanı Birinci Yardımcısı, 1994-1996'da Abhazya Parlamentosu Birinci Başkan Yardımcısı’ydı. 1996'dan 2004'e kadar siyaset dışında kaldı. 2004'de Sergey Bagapş ile beraber devlet başkanı yardımcılığı için aday oldu. Ancak 6 Aralık 2004'de imzalanan anlaşma sonucunda görevini Raul Hacimba'ya devretti. Evli bir oğlu var.

 

 27 bin Ermeni’ye Abhazya kimliği

 

Sohum, Abhazya’da dağıtılan yeni kimlik sayısı 120 bini bulurken bunlardan yaklaşık 27 binini bu ülkede yaşayan Ermeniler aldı.

 

Rusya Ermenilerinin gazetesi Erkramas'ın haberine göre, Abhazya Cumhuriyeti kimliği alanlar arasında 58 bin 282 Abhaz, 26 bin 587 Ermeni, 14 bin 947 Rus, 5136 Gürcü, 1769 Abazin var. Abhazya kimliği alan geri dönüşçülerin sayısı ise 2409. Abhazya’da yeni kimlik dağıtımı süreci henüz bitmiş değil.

 

06.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Abhazya ve Kuzey Kafkasya arasında otobüs seferleri başlıyor

 

Sohum, Abhazya ve Kuzey Kafkasya arasında otobüs seferleri başlıyor. Sohum Yolcu İşletmesi Müdürü Aftandil Lasuriya, Sohum-Soçi otobüs seferlerinin yeniden başlatıldığını duyurdu.

 

Lasuriya'ya göre, konforlu otobüslerle Sohum-Soçi arasında her gün beş sefer gerçekleştiriyor ve zamanla sefer sayısı da arttırılacak. Rusya-Abhazya sınırında otobüsler için sınır kontrolleri Abhaz tarafında basitleştirildi.

 

Lasuriya "Rusya Federasyonu ilgili kurumlarına, sınırın Rusya tarafında bu otobüslerin yeşil şeritte gitmesi ve kontrolleri için 15-20 dakikadan fazla harcanmamasıyla ilgili bir mektup göndereceğiz" dedi. Lasuriya, yakın gelecekte Krasnodar, Rostov, Nalçık, Çerkesk ve Novorossisk’in yanı sıra Rusya’nın başkenti Moskova'ya da otobüs seferlerini başlatmayı planladıklarını ifade etti.

 

06.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Devlet Başkanı Sergey Bagapş, konut sorunu ile ilgili bir toplantı yaptı

 

Sohum, Devlet Başkanı Sergey Bagapş, konut sorunu ile ilgili bir toplantı yaptı. Toplantıda Millet Meclisi Başkanı Nugzar Aşuba, Başbakan Aleksandr Ankuab, Yüksek Mahkeme Kurulu başkanı, Başsavcı, Adalet Bakanı, şehir ve bölge hakimleri ve savcıları, şehir ve bölge yöneticileri yer aldı.

 

Devlet Başkanı, insanların çoğunlukla kendisine konut problemi ile geldiğini söyledi. Bölge yönetimlerinde sorunlarının hukuksal açıdan karışıklık yada açıkça rüşvet yüzünden halledilememesi sebebiyle halkın konut sorunları için devlet başkanına ve cumhurbaşkanlığına başvurduğunu belirtti. Sergey Bagapş, şehir ve bölge yönetimlerini, halktan konut ve tapu sorunları üzerine çok fazla şikayet aldıklarını söyleyerek konu hakkında uyardı.

 

Toplantıda dile getirilen bir problemde, konut sorununu ele alınırken, bazı hakimlerin vatandaşların çıkarlarını gözetmeden aleyhlerine karar  almaları idi.

 

Devlet Başkanı, Başsavcıdan, yerel yönetimler ile tapu ve kadastro genel müdürlüğünün savcılığın sıkı denetiminden geçirilmesini istedi.

 

Devlet Başkanı tüm yönetimi ortaklaşa bir çalışma ile konut sorunu için yeni bir kanun düzenlenmesi yapılmasını istedi.

 

Toplantıya katılan herkesten bu sorun hakkında iki hafta içinde kendi önerilerini sunmaları istendi.

 

05.11.2008  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Johan Verbeke Abhazya'yı ziyaret ediyor

 

Sohum, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Johan Verbeke 7 Kasım Cuma günü, Abhazya’yı ziyaret edecek.

 

Dışişleri Bakanlığı;ndan alınan bilgiye göre, Verbeke, Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan Aleksandr Ankuab ve Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ile buluşacak.

 

Verbeke, Cumartesi günü  Millet Meclisi Başkanı Nugzar Aşuba ve Sosyal Kuruluşların liderleri ile bir görüşmede bulunack.

 

04.11.2008  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Abhazya Rus elçiliği için toprak tahsis etti

 

Sohum, Abhazya Parlamentosu dün Rusya’ya büyükelçilik binası inşa edeceği toprağın tahsis edilmesi konusunda hükümete yetki verdi.

 

Abhazya Parlamento sözcüsü Astanda Tapagua, “Rusya'nın Abhazya büyükelçilik binası ve büyükelçi konağı inşası için toprak ayrılması kararı 3 Kasım’daki oturumda Toprak Kanunu çerçevesinde vekillerce onaylanmıştır” dedi. Elçilik binası başkent Sohum'un merkezinde Şeref Anıtı’nın karşısında Lakoba Caddesi’nde yapılacak.

 

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Moskova’nın bağımsızlıklarını tanıdığı Güney Osetya ve Abhazya’ya ilk büyükelçileri atayan kararnamesini 24 Ekim’de imzalamıştı. Güney Osetya'ya Kargiyev Elbrus Kanikoyeviç, Abhazya'ya Grigoryev Semen Vyaçeslavoviç Rusya’nın ilk büyükelçileri olarak görev yapacak. Abhazya da Rusya elçiliği için 1992'den beri Moskova'da Abhazya'yı temsil eden İgor Ahba'yı aday gösterdi.

 

04.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Nikaragua şimdilik diplomatik ilişkiden uzak

 

Moskova, Rusya’nın ardından Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyan yegane ikinci ülke konumundaki Nikaragua şimdilik bu ülkelerle doğrudan diplomatik ilişki kurmuyor.

 

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a konuk olan Nikaragua Dışişleri Bakanı Samuel Santos-Lopez, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıma kararının 'adil ve uygun' olduğunu belirterek ülkesinin doğrudan diplomatik ilişkileri de 'uygun zamanda' kuracağını kaydetti. Lavrov’la görüşmesinin ardından gazetecileri sorularını yanıtlayan Santos-Lopez “Bu ülkelerle gelecekte yakınlaşmak ve diplomatik ilişkiler oluşturmak konusunda Rusya'nın yardımını almayı düşünüyoruz” dedi. Lavrov da Nikaragua'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanınmış olmasından dolayı teşekkürlerini dile getirirken bu adımın 'uluslararası işlerde adaleti desteklemeye yönelik' olduğunu belirtti.

 

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanınma kararını 5 Eylül’de yayınlamıştı.

 

03.11.2008  Ajans Kafkas

 

 Savaş bitti iş zamanı

 

Sohum, Kafkasya’da savaş atlatan Güney Osetya ve Abhazya’nın iş adamları, Rusya Federasyonu’nun Rostov Bölgesi'nde düzenlenen ekonomik foruma hazırlanıyor.

 

6-8 Kasım tarihlerinde düzenlenecek ‘Güney Rusya Girişimciliği: Yatırım ve Gelişim' konulu 18’inci uluslararası ekonomi forumunun organizatörleri, Abhazya ve Güney Osetya'lı iş çevrelerinden etkili bir katılım bekliyor.

 

Rostov Bölgesi Ekonomi Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Vladimir Bartenyev bölgenin merkezi Rostov-na-Don'daki fuarla ilgili olarak "Abhazya ve Güney Osetya, Güney Federal Bölgeler Ekonomi Konseyi ortak üyeleri sayılıyor. Forum çerçevesinde kurul toplantıları yapılacak ve Güney Rusya stratejik gelişim meseleleri görüşülecek. Bu iki devlet temsilcileri bu müzakerelere katılabilecekler ve onların da kendi ekonomilerinin gelişimi konusunda ilginç teklifleri var" dedi.

 

Forum çerçevesinde 'Don Ekonomisinde Küçük ve Orta Ölçekli Ticaret Fuarı’, '21. Yüzyıl Üstün Teknoloji Yatırım Fuarı’ da gerçekleştirilecek.

 

01.11.2008  Ajans Kafkas