AҦCУAA  PЫБЖbbI

Abhazların Sesi

-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------



 
 Denis Tsarguş tekrar Avrupa Şampiyonu

 

Dortmund, Rusya adına güreşen Denis Tsarguş, Almanya'nın Dortmund şehrinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda, 74 kiloda Avrupa Şampiyonluğu'nu müdafa ederek ikinci defa üst üste Avrupa Şampiyonu oldu.

Bir gıda zehirlenmesi nedeni ile hasta olarak ve doktorunun karşı gelmesine rağmen ringe çıkan Tsarguş, finalde Ermenistan adına güreşen Musa Murtazaliyevi yendi.

 

İlk defa 2009'da Dünya Şampiyonluğu'nu kazanan Tsarguş, aynı zamanda 2010 Dünya Şampiyonluğu'nu da kazandı.

 

30.03.2011  APSUAA RIBJI

 

 Rusya, Abhazya ve Güney Osetya ile vizesiz seyahat uygulamasını onayladı

 

Moskova, Rusya Duma milletvekilleri oy birliği ile Rusya Federasyonu vatandaşlarının Abhazya ve Güney Osetya vatandaşları ile karşılıklı vizesiz seyahat edebilmelerini sağlayan anlaşmayı onayladı.

 

Anlaşmalar Abhazya ile 22 Ekim 2009’da Sohum’da, Güney Osetya ile 1 Şubat 2010’da Moskova’da RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından imzalandı. Bu ülkelerin vatandaşlarının diğer ülkeye geçişleri için sadece kendi ülke kimlikleri yeterli olacak.

 

Rus askerlerin diğer ülkelere giriş çıkışları için ise üzerlerinde pasaport ve askeri kimlik bulundurmaları gerekiyor.

 

24.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya heyeti bir sonraki Cenevre Görüşmeleri'ne yeni Abhazya diplomatik pasaportları ile gitmeyi planlıyor

 

Sohum, Bugün Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya ve BM Genel Sekreteri Temsilcisi Anti Turunen bugünkü toplantıda, meydana gelebilecek gerginlikleri engellemek ve olaylara müdahale etmek için kurulan beş taraflı mekanizmayı görüştü.

 

Toplantıda, 4 Mart’ta Cenevre’de düzenlenen, “Kafkasya’da İstikrar ve Güvenlik Görüşmeleri”nin 15.raundunun sonuçları da konuşuldu.

 

Anti Turunen, düzenli olarak pozitif bir atmosferde gerçekleştirilen meydana gelebilecek gerginlikleri engellemek ve olaylara müdahale etmek için kurulan beş taraflı mekanizma hakkındaki olumlu görüşlerini dile getirdi.

 

Maksim Gunciya, BM Genel Sekreteri Temsilcisi Anti Turunen’e, Abhazya heyetinin bir sonraki Cenevre Görüşmeleri'ne yeni Abhazya diplomatik pasaportları ile gitmeyi planladığını bildirdi.

 

23.03.2011  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Meydana gelebilecek gerginlikleri engellemek ve olaylara müdahale etmek için kurulan beşli mekanizmanın bir sonraki toplantısı 4 Mayısta gerçekleşecek

 

Sohum, BM Genel Sekreteri Temsilcisi Anti Turunen, meydana gelebilecek gerginlikleri engellemek ve olaylara müdahale etmek için kurulan beşli mekanizmanın bir sonraki toplantısının 4 Mayısta gerçekleşeceğini bildirdi. Anti Turunen, meydana gelebilecek gerginlikleri engellemek ve olaylara müdahale etmek için kurulan beşli mekanizmanın etkinliklerinin önemini vurguladı.

 

Abhazya tarafının Gal Bölgesi sakinleri Kolbaya ve Matkava’nın kaçırılması ile ilgili açıklamasını yorumlayan Turunen, ‘Bu sorunlar politik olarak çok ince konular ve biz dünkü beşli mekanizma toplantımızda bu konu ile ilgili bir sonuca varamadık. Fakat görüşmelere devam edip, gerçekten olayın ne olduğunu anlamaya karar verdik’, diye belirtirken, ileride bu tür olayların engelleneceği konusundaki ümidini de dile getirdi.

 

23.03.2011  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Duma, Abhazya ve Güney Osetya ile vizesiz seyahati görüşecek

 

Moskova, Rusya Federasyonu Devlet Duma’da yarın Abhazya ve Güney Osetya ile vizesiz seyahat uygulaması görüşülecek.

 

Duma tarafından dün yapılan açıklamaya göre, yarın yapılacak oturumda Güney Osetya ile yapılan vizesiz seyahat anlaşmasının onaylanması ve Abhazya ile de benzer bir anlaşma yapılması konuları görüşülecek. Anlaşma, 90 günü aşmayan seyahatler için karşılıklı olarak vize zorunluluğunu kaldırmayı öngörüyor.

 

22.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'da yeni sınır karargahı açıldı

 

Sohum, Abhazya’nın Gal bölgesi Otobaya köyünde, Abhazya Cumhuriyetinde görev yapan Rusya FSB Sınır İdaresi’nin dördüncü karargahı açıldı. Yaklaşık 5 hektarlık bir arazi üzerine kurulan askeri birim, bölgedeki en büyük sınır karargahı olma özelliğini taşıyor.

 

Otobaya’daki askeri tesiste asker ailelerinin yaşayacağı 50 dairelik lojman, spor alanları, sauna, çocuk parkları ve diğer sosyal hizmet birimleri bulunuyor. Diğer üç askeri karargah Piçora, Okumi ve Novi Afon’da yer alıyor. Sınır İdaresi Başkanı Yuri Zvirıka’nın ifadesine göre, Rus sınır muhafızları, yaklaşık iki yılda Abhazya’da sınır ihlalinde bulunan bin beş yüzden fazla kişiyi yakaladı, 15 milyon rubleden fazla kaçak mal ve 37 silah cephanesi ele geçirdi.

 

Nisan 2009’da Moskova ve Sohum, Abhazya sınırlarının ortak korunması konusunda bir anlaşma imzaladı. 215 km. deniz, 98 km. kara ve 39 km. nehir sınırı olmak üzere 350 kilometreden fazla Abhazya sınırı, Rusya sınır muhafızları tarafından kontrol ediliyor.

 

21.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Sergey Şamba Moskova yolcusu

 

Sohum, Rusya ve Abhazya hükümetleri arasında sosyo-ekonomik işbirliği komisyon toplantılarının üçüncüsü yarın Moskova’da yapılacak.

 

Başbakan Sergey Şamba başkanlığındaki Abhazya heyetinde Ekonomi Bakanı Kristina Ozgan ve bakanlık temsilcileri yer alacak. Toplantılar, Rusya ve Abhazya hükümetleri arasında sırasıyla Moskova ve Sohum’da yapılıyor.

 

Mart 2010’da Moskova’da yapılan ilk toplantıda bir bildiri kabul edildi, çalışma planı onaylandı ve daha sonra ‘Abhazya sosyo-ekonomik gelişim planı’ kabul edildi. Üç yıllık plan çerçevesinde şu ana kadar 3 milyar ruble finanse edildi. İkinci toplantı Ekim 2010’da Sohum’da yapıldı. 11 Mart’ta Sohum’a bir ziyarette bulunan RF Bölgesel Gelişim Bakan Yardımcısı Roman Panov, Abhazya devlet başkanı ve başbakanı ile gelişim planı üzerinde görüştü. Ayrıca Abhazya’da incelemelerde bulunan Panov, yürütülmekte olan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

17.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya bağımlı ve bağımsız

 

Sohum, Çegemskaya Pravda gazetesinin yazı işleri müdürü İnal Haşig, Amerikan'nın Sesi Rusya servisine konuştu.

 

Gürcistan’ın bakış açısıyla Abhazya’nın statüsü işgal edilmiş Gürcistan bölgesi, Abhazya açısından bağımsız devlet. Gürcistan’ın tavrını Batı ülkelerinin çoğunluğu destekliyor, Abhazya’yı ise Rusya, Nikaragua, Venezüella ve Naura.  Bu durum da, Abhazya’nın kaderiyle ilgili müzakerelerin daha çok büyük oyuncular arasında, kendi bağımsızlığını ilan eden cumhuriyetin katılımı olmadan gerçekleştirildiği gerçeğini belirliyor. Örneğin; 9-10 Mart’ta İsviçre’nin başkenti Bern’de düzenlenen Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütüne  katılması konusunda yapılan müzakereler.

 

Ortaya çıkan durumu Abhazya vatandaşlarının nasıl değerlendirdiğini, Abhazya’da yayınlanan Çegemskaya Pravda gazetesinin yazı işleri müdürü, Amerika’nın Sesi Rusya servisine anlattı.

 

Fatima Tlisova: İnal, ülkeniz şu anda yine, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütüne girişiyle ilgili Rusya ve Gürcistan arasındaki müzakerelere bağlı olarak odak noktası durumunda. Abhazya’da bu müzakereler hakkında ne konuşuluyor?

 

İnal Haşig: Abhazya’da bu müzakereler takip ediliyor, ancak bu müzakerelerle ilgili olarak ciddi korku ve endişeler olduğunu söyleyemem. Bunun dışında, burada çoğu kişi, Abhazya ile ilgili müzakerelerin kaderinin Gürcistan ve Rusya arasında değil ABD ve Rusya arasında çözüleceğine inanıyor. Amerika’nın Gürcistan’a etki için belirli kolları var ve biz onların etkili olacağını düşünüyoruz. Gerçi Gürcistan Abhazya sınırında ortak gümrük kontrolü istiyor, ama bu talep yeni değil. Bizde beklentiler çok, sonunda Gürcistan, mallarının Rusya’ya ihraç edilmesiyle ilgili ambargonun kalkmasından hoşnut kalacak. Rusya’nın Gürcistan için en önemli pazar olarak kalacağı açık.

 

F.T: Rusya resmi olarak Abhazya’yı tanıdı, ancak Abhazya’dan gitmedi. Günlük yaşamda varlığı nasıl ortaya çıkıyor?

 

İ.H: Gudauta’da Rus askeri üssü, İngur nehrinde Rusya sınır muhafızları bulunuyor. Ancak tüm bunlar biz sade Abhazlara çok az dokunuyor. Beni Rus yanlısı veya hükümet yanlısı olarak adlandırmak zor, ancak şahsen kendimi işgal edilmiş bir bölgenin vatandaşı olarak hissetmiyorum. Rusya’nın imparatorluk gelenekleri oldukça güçlü olmasına rağmen kendimi büyük bir devletin baskısı altında hissetmiyorum. Sınırlarımızı Rusya sınır muhafızlarının koruyor olmasına bağlı bir rahatsızlık elbette var, ancak bizim gibi genç bir ülke için kendi güvenliğini sağlamanın oldukça zor olduğu ortada. Dolayısıyla pragmatik bir uygulama olarak Rus askerlerinin Abhazya’daki varlığı, kabul edilebilir geçici bir gerçektir.

 

F.T: Abhazya’da Rus askerlerinin bulunuşu geçici bir süreç olarak görülüyorsa, bu Rusya’nın da böyle düşündüğü anlamına geliyor mu?

 

İ.H: Ben Rus askerlerinin nerede olduklarını anladıklarını düşünüyorum. Onlar buranın Kafkasya olduğunun farkındalar. Onların zaten Kuzey Kafkasya’da yeterince problemleri var ve Abhazya’da kendilerine yeni problemler oluşturmaya niyetleri olmadığı açık. Bundan dolayı onlar belirlenen kurallara uyuyorlar, Rus askerlerini askeri kamplar dışında görmek nadir rastlanılan bir durum.

 

F.T: Bloglarda Rusya’nın Abhazya’da ‘ekonomik genişlemesi’ hakkında çok şey söyleniyor. Yatırımlar hakkında değil özellikle büyüme hakkında.

 

İ.H: Genişleme, elbette oluyor. Abhazya pazarı Rusya işadamının ilgisini çekiyor. İlgi, Rusyalı işadamlarıyla sınırlı değil, ama bölgenin yerel siyasi özelliklerini göz önünde bulundursak, diğerleri bu pazara girmek için risk almaya hazır değil. Rus girişimciliğinin riske yatkın yapısı ve doğal çevre gibi faktörlerden dolayı hızlı yayılmadan söz edebiliyoruz.  Turizm geleceği olan bir alan, çünkü bizim tatil yerlerimiz Ruslar arasında SSCB’den beri popüler ve bugüne kadar bunu yitirmedi. Dış yatırımcıların ilgisini çeken başka alanlar da var: yer altı kaynakları ve tarım. Görülür beklentilere rağmen yerel girişimciler arasında küçük veya büyük rakipler ortaya çıkacağından söz etmek anlamsız, çünkü savaş ve savaş sonrası abluka ekonomimizi felç etti ve insanları fakirleştirdi. Abhazya’ya para dışarıdan geliyor.

 

F.T: Dışarıdan giren para ülke ekonomisi içinde kalıp dolaşıma mı giriyor, yoksa işletme, yer altı zenginlikleri ve gayrimenkuller aklanıyor ama gelir üçüncü ülkeye mi gidiyor? Gerçekte Abhazya’da neler oluyor?

 

 İ. H: Hem o hem bu oluyor. Yatırımlarda belirli bir artış var. Ve ‘yumuşak el koyma’ olarak adlandırabileceğimiz bir süreç de var. Ben bunun herhangi özel programlar yapıldığını düşünmüyorum. Rusya girişimciliği oldukça agresif ve tabiat olarak inatçı. Ve o buraya sadece finans kaynaklarını getirmiyor, kendisini rahat hissedeceği şartları da ithal ediyor, yolsuzluk da ithal ediliyor. Bürokratlarımızın kendilerine karşı uysallığını da geliştiriyor. Dolayısıyla Abhazya toplumunda bu duruma bağlı açık hoşnutsuzluk da büyüyor.

 

F.T: Abhazya kendisini bağımsız olarak adlandırıyor. Ama Abhazya’da nüfusun büyük çoğunluğu Rusya pasaportuna sahip. Onlar sözde Rusya vatandaşı. Abhazya’da Rus askeri üsleri var, sınırları Rus sınır muhafızları kontrol ediyor, sınır hizmeti Rusya FSB yetkisinde, Abhazya ekonomisi Rusya şirketlerince kontrol ediliyor. Bu şartlarda bağımsızlık duygusu Abhazlara ne veriyor?

 

İ.H: Biz Abhazlar, bağımsızlığın bize 2008’de Rusya’nın tanınması ile verildiğini düşünmüyoruz. Abhazya’nın bağımsızlığı bizim tarafımızdan kanlı savaş sonucunda elde edildi. Bizim bağımsızlığımız 1993’de gerçekleşti. Savaşla kazanılan özgürlük ve değer duygusu halen Abhaz toplumunda hakim ve ben bu bağımsızlık statüsünü ortadan kaldırma konusundaki her türlü girişimin hayal kırıklığı ile sonuçlanacağını düşünüyorum.

 

Biz problemlerimizin bilincindeyiz, ancak bunların çoğu uluslararası izolasyon sonucunda ortaya çıktı. Bize sürekli çoğumuzun Rusya pasaportu olduğu söyleniyor. Ama bunun çok pragmatik sebepleri var. Uzun süre biz bu pasaportlara sahip değildik ve tamamen rezervasyon durumunda idik. Bizim eski SSCB pasaportlarımız var ve bunlarla Rusya’ya bile gitmek problemli idi. Rusya pasaportları alınmadan önce, ilk devlet başkanı Vladislav Ardzınba döneminden itibaren yönetim tüm uluslararası örgütlere, BM’ye başvurdu, ancak sürekli bize “Gürcistan pasaportu alın” denildi. Eğer bize Botsvana, Zimbabve, Kongo vs. uluslararası tanınmış herhangi bir devletin pasaportu önerilseydi biz onu da kabul ederdik. Ama Gürcistan’ın değil, Gürcistan ile savaştık ve Abhaz nüfusunun dörtte biri bu savaşta öldü. Bu siyasi ve insani olarak henüz kapanmayan bir yara. Dünya bizi anlamayı, en basit insani problemlerimizin çözümüne yardım etmeyi ve taziyeyi çok gördü. Dış dünya duvarla bizden ayrıldı. Bizi kendi küçük bölgemize, hastanesiz, yaşam şartları olmadan, yaşam ve yeniden inşa şartları olmadan, seyahat hakkı olmadan kilitlediler. Sonucunda biz, teklifin geldiği yerden yardımı kabul ettik.

 

F.T: Abhazlar ideal geleceği nasıl görüyor?

 

İ.H: Biz bağımsızlığımızı, ardından Rusya’ya girmek için bir geçiş süreci olarak görmüyoruz. Bu Abhazya için kabul edilemez. Biz ülkemizi bağımsız bir Avrupa devleti olarak görüyoruz. Bizim için ülkemizin tüm dünya tarafından tanınması en önemli şey değil. Biz, demokratik temellerle, vatandaşları ve dünya için yaşanılır, etkili bir devlet olmayı istiyoruz. Biz, gurur duyulabilecek bir ülke olmak istiyoruz.17.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'da Mart Operasyonu'nun 18. yıldönümü

 

Sohum, Abhazya’da dün Mart Operasyonunun 18. yıldönümü anıldı.

 

15 Mart 1993’de Abhazya birlikleri Gumist nehrini zorladı ve Sohum yakınlarındaki stratejik önem taşıyan yükseklikleri ele geçirdiler. Daha sonra Sohum’un kurtarılış süreci başlamış oldu, ancak Ocak 1993’de olduğu gibi operasyon başarıyla sonuçlanmadı. 17-18 Mart’ta yaşanan kanlı çatışmanın ardından Abhazya birlikleri tekrar merkeze çekildiler.

 

Savaş döneminde Gudauta askeri garnizonu başkanı olan Abhazya kahramanı ünvanlı korgeneral Givi Agrba, “Sanki tabiat bize karşıydı, Gumista nehri yatağından taşmıştı, askerlerimiz defalarca yüzerek mücadeleye katılmak zorunda kaldı. Ocak ve Mart operasyonları başarısız oldu, planladıklarımızı gerçekleştiremedik” ifadeleri ile o günleri hatırlıyor. Abhazya ordusu askerleri, başından sonuna kadar savaşta yaşanan en ağır dönemin Mart Operasyonu olduğunu itiraf ediyor. Başkenti kurtarmak için yürütülen operasyonda, Abhazya ordusu 222 askerini kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı ve 23 kişi kayboldu.

 

Trajik Mart operasyonunu anmak için Sohum Şeref Parkında dün düzenlenen törende 1992-1993 Abhazya Vatan Savaşında ölenlerin anıtına çelenkler bırakıldı. Törene, savaş gazileri, Abhazya Devlet Başkanı Yardımcısı Aleksandr Ankuab, Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba, Sohum Belediye Başkanı Alias Labakhua, milletvekilleri, hükümet üyeleri, askerler, sivil toplum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

 

17.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Güney Osetya Cenevre'de 'garanti' talebini yineledi

 

Tskhinval, 15. Cenevre görüşmesinde Güney Osetya heyetinde yer alan David Sanakpoyev, Güney Osetya heyeti olarak, güç kullanması halinde Gürcistan’a karşı yaptırım uygulanmasını talep eden bir belge hazırlanması yönündeki isteklerini yinelediklerini bildirdi.

 

Görüşmede ayrıca, Gürcistan tarafından gözaltına alınan ve kaybolan Güney Osetya vatandaşlarının akıbetleri ile Leningor bölgesine giden ve Ağustos 2008 olaylarından sonra Gürcistan tarafından kesilen gazın yeniden verilmesi konuları gündeme getirildi.

 

Abhazya, Güney Osetya, Gürcistan ve Rusya arasındaki güvenlik sorunlarının görüşüldüğü Cenevre görüşmelerinin 16’ıncısı 7 Haziran 2011’de yapılacak. Ağustos 2008 olaylarının ardından Rusya ve Fransa devlet başkanları arasında imzalanan anlaşmaya dayalı olarak gerçekleştirilen Cenevre Görüşmeleri’ne ilgili ülke heyetlerinin yanı sıra ABD, AGİT ve BM temsilcileri katılıyor.

 

07.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Cenevre Görüşmeleri 15. turu başladı

 

Cenevre, Güney Kafkasya'da Güvenlik ve İstikrar ile ilgili görüşmelerin 15. turu bugün Cenevre'de başladı.

 

Görüşmeler, bugün BM tarafından düzenlenen mültecilerle ilgili bir seminer ile başladı. Daha sonra taraflar BM, AGİT ve AB Cenevre Görüşmeleri temsilcileri ile tek tek yarın yapılacak olan ana toplantının gidişatı üzerine bilgi alış verişinde bulundular.

 

Cenevre Görüşmeleri'nin 15. turuna katılacak olan Abhaz delegasyonu, Abhazya Devlet Başkanı'nın Cenevre Görüşmeleri Özel Temsilcisi Vyaçeslav Çirikba, eski Savunma Bakanı Yardımcısı Garri Kupalba, Abhazya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Lana Agırba, Dünya Abhaz-Abazin Birliği Yönetim Kurulu üyesi Zeki Kapba ve Abhazya Devlet Başkanı'nın Gal Bölgesi Özel Temsilcisi ve Millet Vekili Ruslan Kişmariya'dan oluşuyor.

 

Çirikba ve Kupalba, güvenlik ve istikrar ile ilgili konuların tartışıldığı birinci grupta, Agırba, Kapba ve Kişmariya ise mültecilerle ilgili konuların tartışıldığı ikinci grupta toplantılara katılacaklar.

 

03.03.2011  APSUAA RIBJI

 

 Novi Afon'da yeni bir askeri karargah açıldı

 

Sohum, Dün Novi Afon’da düzenlenen törenle, Abhazya Cumhuriyeti’nde bulunan FSB Sınır İdaresi askerlerinin kullanımı için yapılan yeni bir askeri karargahın açılışı yapıldı.

 

Novi Afon’daki karargah, Abhazya ile Rusya arasındaki sınırlarının korunmasına dair ortaklık anlaşmasının imzalandığı 2009’un Nisan ayından bu yana Rus sınır askerleri için açılan üçüncü karargah oldu. Yeni askeri kompleksin açılış törenine Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Rusya FSB Abhazya Sınır İdaresi Başkanı Yuri Zvirık, Rusya’nın Abhazya Elçisi Semen Grigoryev, Abhazya Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanı Aslan Bjanya, Gudauta bölge yöneticileri ve sınır erleri katıldı.

 

Açılış töreninden sonra gazetecilere açıklamada bulunan Bagapş, “Rusya sınır askerlerinin Abhazya’da bulunmasının önemi büyük. Onlar devletimizin güvenliği ve istikrarını sağlıyorlar, bunlar olmadan ekonomi, kültür ve sivil toplumun gelişmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

 

03.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Ardzınba anısına bir dakikalık saygı duruşu

 

Sohum, Abhazya Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba anısına, ülke çapında bir dakikalık saygı duruşu yapılacağı ilan edildi.

 

Önceki gün Başbakan Sergey Şamba başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunda, ölümünün birinci yıldönümünde Ardzınba için yapılacak anma töreninin hazırlıkları görüşüldü. Anma töreni 13.00’de Ardzınba’nın Nijnaya Eşera’daki mezarına çiçek konulmasıyla başlayacak. 14:30’da bir dakikalık saygı duruşunun ardından 10 pare top atışı yapılacak.

 

03.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Rusya Abhazya sınırı için iki yeni gemi alacak

 

Moskova, Rusya, Abhazya sınırında görev yapan savunma kuvvetlerine, 2011 yılı içerisinde iki yeni gemi alarak takviye yapmayı planlıyor.

 

Federal Güvenlik Servisi Sınır Muhafızlığı Başkan Yardımcısı Vyaçeslav Dorokhin yaptığı açıklamada, ‘yeni gemilerle sınır güvenliğinde kullanılacak gemi sayısının sekiz olacağını, bu sayıyı daha fazla arttırmayı düşünmediklerini’ söyledi. Dorokhin alınacak gemilerin türü ya da özellikleri hakkında bilgi vermedi.

 

01.03.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Başbakan yardımcısı Daur Tarba istifa etti

 

Sohum, Abhazya Başbakan Yardımcısı Daur Tarba istifa etti.

 

Tarba açıklamasında, “Başbakan Yardımcılığı görevinden kendi isteğimle ayrıldım” dedi ve Devlet Başkanı Sergey Bagapş istifasını kabul edinceye kadar herhangi bir yorumda bulunmayacağını kaydetti.

 

Birleşik Abhazya Partisi Genel Başkanı Daur Tarba hükümette, dil, bilim, ekonomi, turizm, ulaşım, iletişim, ekoloji, geri dönüş ve yerel yönetimlerin denetlenmesinden sorumluydu.

 

01.03.2011  Ajans Kafkas