AҦCУAA  PЫБЖbbI
-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------


 
 Lana Agırba UNPO başkan yardımcılığına seçildi

 

Roma, Abhazya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Lana Agırba, UNPO başkan yardımcılığına seçildi

Bayan Agırba, merkezi Hollanda'nın Den Haag (Lahey) şehrinde bulunan Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Teşkilatı UNPO'nun, 27-28 Mayıs tarihlerinde Italya'nın başkenti Roma'da yapılan 10. Genel Kurulu'nda başkan yardımcılığına seçildi.

 

Abhazya UNPO nezdinde şimdiye kadar Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya tarafından temsil ediliyordu.

 

31.05.2010  Apsnıpress

 

 ‘Abhazya ordusu küçülmeyecek’

 

Sohum, Abhazya Savunma Bakanı Mirab Kişmariya, Rusya’nın tanımasının ardından askeri tehdidin azaldığı ve ülke ordusunun küçültülebileceğine dair görüşleri reddetti.

 

Dün Abhazya Devlet Üniversitesi bünyesindeki askeri akademiden mezun olan 14 subaya diplomalarını veren Kişmariya, “Asker sayısı azaltılmayacak. Abhazya ordusunun olmayacağını söyleyen kişiler halka yanlış bilgi veriyor” dedi. Asker sayısının düşürülmesinin gündemde olmadığını belirten Kişmariya, “Abhazya’nın özgürlüğü için hayatını veren savaşçıların cesetleri halen yeni. Silahlı güç sayısı her zaman Abhazya Cumhuriyeti’nin güvenliğinin gereklerine uygun olacak” dedi.

 

Geçen hafta Moskova’da Rusya Savunma Bakan Aleksandr Serdyukov ile askeri işbirliği konularını görüştüklerini anlatan Kişmariya, “Bu iki ordunun karşılıklı faydalı işbirliğiyle ilgili konuların görüşülmesi için Moskova’ya yapılan ilk ziyaret değil. Biz bazı çalışma konularını konuştuk” dedi. Rusya Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanının yakında Abhazya’yı ziyaret edeceğini kaydeden Kişmariya, “Her geçen yıl Abhazya ordusunun profesyonelliği, askeri tecrübeleri artıyor. Tüm halkalar genç hazırlanmış subaylarla sağlamlaşıyor” diye konuştu. Abhazya ordusunun küçültülmesi meselesi 12 Mayıs’ta muhalefet partisi Abhazya Milli Birlik Forumu’nun kongresinde dile getirilmişti.

 

29.05.3010  Ajans Kafkas

 

 Moskova-Sohum uçuşları temmuzda başlayabilir

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Moskova ve Sohum arasındaki hava yolu ulaşımının temmuz başında başlayabileceğini açıkladı.

 

İlk etapta Rusya’ya ait uçaklarla haftada iki sefer düzenleneceğini belirten Bagapş, “Uçaklar Moskova Çkalovski havaalanından kalkacak ve Sohum’a gelecek. Sohum havalimanı yolcu uçaklarını kabul etmeye tamamıyla hazır” dedi.

 

Sohum’a 18 kilometre uzaklıktaki Babuşera havalimanı 1960’larda yapılmış ve 1992-1993 savaşında kapatılıncaya kadar yaz döneminde günde 5 bin yolcu kapasitesine ulaşıyordu. Havaalanının 3.6 kilometrelik pisti her türlü yolcu uçağının inişine uygun.
Savaştan sonra havaalanı sadece BDT barış gücü uçuşları için kullanıldı. Uzun yıllar sonra Eylül 2008’de havaalanına ilk inen sivil uçak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u taşıyan uçaktı.

 

29.05.3010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş: Rus yardımı karşılıksız

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Rusya’dan gelen paraların gelecek nesilleri ipotek altına alacağına dair eleştirileri reddetti. Bagapş, Rusya’nın 2010-2012 yılları için öngördüğü yardımın karşılıksız olduğunu savundu.

 

Abhaz medya kulübü Aynar’da düzenlenen basın toplantısında Bagapş, bazı siyasilerin fonlarla ilgili endişelerine “Hiç kimse ödemek zorunda kalmayacak. Bu Rusya’nın dost devlete karşılıksız yardımıdır. Abhazya’nın Rusya ile her zaman iyi ilişkileri vardı ve biz bundan sonra da bunu geliştirme düşüncesindeyiz” yanıtını verdi.

 

Bagapş “Rusya bize ayakta durabilmemiz için yardım ediyor. Onun bizim küçük bölgemize ihtiyacı yok, sadece Güney ve Kuzey Kafkasya’da istikrara ihtiyacı var. Bundan dolayı gelecek nesillerimizi hiçbir şey tehdit etmiyor, bunun dışında en zor zamanlarımızda her zaman yanımızda Rusya’nın olduğunu hatırlamalı ve buna değer vermeli” dedi.

 

Muhalif lider Raul Hacımba 20 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Abhazya yönetiminin net ekonomi politikası olmadığını söylemişti.

 

26.05.3010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş: Karadeniz'de petrol çıkaracağız

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Karadeniz’de petrol çıkarma planlarından dönmeyeceklerini söyledi.

 

Dün Sohum’da basın toplantısı düzenleyen Bagapş, “Karadeniz’de bizim dışımızda tüm kıyı ülkeleri (Gürcistan, Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna) petrol çalışması yürütüyor” dedi.

 

2009’da Abhazya, Rusya devlet şirketi Rosneft ile petrol arama anlaşması yapmıştı. Meksika körfezindeki gibi çevre felaketlerini örnek gösterip bu anlaşmaya karşı çıkanların endişelerini anladığını belirten Bagapş, “Eğer herkes Karadeniz’de petrol çalışmaları olmaması gerektiği konusunda mutabık kalırsa iki elimle bundan yanayım. Ama etrafımızdaki herkes çalışmaları yürütmeye devam edecek olursa, diğer tarafta kalamayız” diye konuştu.

 

Bagapş, petrol çıkarma işleminin uluslararası normlara uygun ve ekolojik ölçülere göre yürütüleceğini vurguladı.

 

25.05.3010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş’tan Gürcistan’a dönüşe prim yok

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Abhazya’nın hiçbir zaman Gürcistan’ın egemenliğine dönmeyeceğini yinelerken Sohum’a ‘Gürcistan ile barış ve uzlaşı içinde yaşayın’ tavsiyesinde bulunan ülkelerin büyük bir gayretle Gürcistan’ı silahlandırdıklarını vurguladı.

 

Sohum’da gazetecilere konuşan Bagapş “Bu devletle sadece uluslararası haklara sahip eşit iki ülke olarak iyi komşuluk münasebetleri inşa edebiliriz” dedi.

 

Bagapş, Abhazya ve Gürcistan arasında Çin seddi oluşturulamayacağını, normal insani ilişkiler inşa etmek gerektiğini belirtti.

 

Bagapş, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’yı kendi yapısına döndürme konusundaki saldırgan planlarından vazgeçmediğini, buna örnek olarak da Tiflis’in bu iki cumhuriyetle saldırmazlık anlaşmasını imzalamaktan kaçınmasını gösterdi. Bagapş “Kötü millet ve halklar yok, devletlerini bugün Gürcistan’da olduğu gibi kritik noktaya getiren kötü siyasetçiler var. Eğer şu anki Gürcistan hükümeti kalmaya devam ederse durum daha da kötü olacak” dedi.

 

Bagapş “Biz sadece ‘Canlar Ülkesi’ (Apsni) olarak adlandırılmıyoruz. Biz misafiri, arkadaşı seviyoruz, saldırgan değiliz, ama hiçbir zaman bize ait olanı vermeyiz. Bizim Gürcülerin tek metre karesine ihtiyacımız yok ve biz kendi toprağımızdan da bir metre kare vermeyi düşünmüyoruz” dedi.

 

25.05.3010  Ajans Kafkas

 

 Sohum diplomatik hamleler için geri sayımda

 

Sohum, Latin Amerika’daki temaslarıyla dikkati çeken Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Guncia, Venezüella ve Nikaragua’da Abhazya elçiliklerinin açılacağını duyurdu. Guncia, Arjantin’in de Abhazya’yı tanımasının olası olduğunu söyledi.

 

Guncia, “Venezüella’da Abhazya diplomatik temsilciliği için bina ayrıldı. Yakında Şili Cumhuriyeti’ne Abhazya onursal elçisi tayin edilecek” dedi. Guncia “Arjantin Abhazya’yı tanıdığında orada da Abhazya elçiliği açılacak. Güney Amerika’da toplam üç elçilik açmayı planlıyoruz ve diğer ülkelerde de onursal elçiler olacak” diye ekledi. Abhazya’yı tanımasınlar diye Gürcistan’ın müttefiki ABD ve AB’nin Latin Amerika ülkelerine baskı yaptığını vurgulayan Guncia, Batılı güçlerin adil davranmadığını, onların bu tutumunun aksine Rusya’nın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanıyan ülkelere baskı yapmadığını belirtti.

 

24.05.3010  Ajans Kafkas

 

 Vizesiz seyahat anlaşmasına onay

 

Sohum, Abhazya Parlamentosu, Rusya ile vizesiz seyahat anlaşmasını onayladı.

 

Parlamento 21 Mayıs’ta Abhazya ve Rusya hükümetleri arasında yapılan karşılıklı vizesiz seyahat anlaşmasına onay verdi. 90 gün boyunca her iki tarafın vatandaşları sınırı vizesiz geçebilecek, dış pasaport olmasa bile ülke içi pasaport veya denizcilik sertifikası yeterli olacak. 14 yaşından küçük çocuklar içinse doğum belgesi yeterli olacak. Vizesiz seyahat anlaşması Abhazya ve Rusya Dışişleri Bakanları Sergey Şamba ile Sergey Lavrov tarafından 2 Ekim 2009’da imzalanmıştı. Anlaşmanın uygulanabilir hale gelmesi için yürütülmesi gereken ek çalışmalar onay sürecini geciktirdi.

 

Parlamento oturumunda Abhazya Devlet Başkanı'nın parlamentodaki temsilcisi Dmitri Şamba, vizesiz seyahat anlaşmasının ticaret ve yatırım hacminin artmasına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

 

24.05.3010  Ajans Kafkas

 

 Avrupa Birliği'nin Kafkasya ihtilafı hususundaki yaklaşımı daha tarafsız bir karakter kazandı

 

2008 Ağustos'unda yer alan Güney Osetya çevresindeki ihtilaf konusunda araştırma yapmakla görevlendirilen Heidi Tagliavini başkanlığındaki Avrupa Birliği Komisyonunun raporunda belirtilen hükümler Avrupa parlamentosu tarafından desteklendi. Savaşın Gürcüstan tarafından başlatılmış olduğu kabul edildi.

 

Moskova devletlerarası ilişkiler Enstitüsü Kafkasya Araştırmaları Merkezi uzmanı Vladimir Zakharov, Avrupalı politikacıların Kafkasya ihtilafına 6 ay öncekinden daha objektif değerlendirmeler yapmaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi:

 

''Belirtilen hükümler belki Avrupa Parlamentosu'nu bile şaşırttı. Fakat komisyona güvenleri vardı ve Avrupa Parlamentosu bu hükümleri kabul etti. Avrupa Parlamentosu üyeleri Gürcistan temsilcilerinin gerçeğe aykırı gelen açıklamalar da yapabildiklerini anladılar''.

 

Avrupa Birliği komisyonu tarafından hazırlanan raporun kilit tezi şudur: 2008 yılında 7 Ağustos'u 8 Ağustos'a bağlayan gece Güney Osetya'ya karşı savaş, Mihail Saakaşvili'nin başkanlığındaki iktidardaki Gürcü rejimi tarafından başlatıldı. Mihail Saakaşvili kendi eylemlerinin manasını gösterecek inandırıcı açıklamalar yapmadı. Zaten Saakaşvili bunu yapamıyordu. Gerçek olaylar bunu engelledi. Bununla ilgili olarak Gürcistan Silahlı Kuvvetleri 4. Piyade Tugayı Kurmay Başkanı'na verilen 2 sayılı emire işaret edilebilir. Operatif gruba Güney Osetya Bölgesi'nde askeri operasyon gerçekleştirerek, 72 saat içinde düşmanı yenilgiye uğratmak ve  Gürcistan'ın bölgedeki yetki alanını eski hale getirmek emri verildi.

 

Saldırı Güney Osetya'da, özellikle cumhuriyetin başkentinde oldukça büyük tahribata ve insanların ölümüne ve 30 bini aşkın kişinin göçmen haline gelmesine neden oldu. Kanlı olayları durdurmak, askeri eylemlerin komşu Abhazya'ya yayılmasını önlemek ve Gürcistan'ı barışa zorlamak için, Rusya'nın müdahele etmesi gerekti.

 

Böyle olmakla beraber, Batı, Rusya'nın Kafkasya'daki eylemlerini yanlış yorumladı. O zaman bazı Amerikan ve Avrupa politikacıları ve medya organları, Rusya tarafından saldırı gerçekleştirildiğini iddia etmeye başladılar. Avrupalı parlamanterlerin duruma açıklık getirmeleri için yaklaşık 2 yıl gerekti. Avrupa Birliği komisyonu tarafından hazırlanan rapor hesaba alınarak, Avrupa Parlamentosu'na Rus-Gürcü dosyasının kapanmasını öngören teklifler paketi sunuldu.

 

21.05.2010  Rusya'nın Sesi

 

 Abhazya Moskova'da Büyükelçilik açtı

 

Moskova, 7/8 Ağustos 2008 tarihinde Gürcistan ile Rusya arasında çıkan kısa süreli savaşın ardından Abhazya'nın bağımsızlığını tanıyan Rusya'nın başkenti Moskova'da Abhazya Büyükelçiliği açıldı.

 

Açılış törenine katılan Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya, yakın gelecekte diğer ülkelerde de büyükelçiliklerinin açılmasını umduklarını söyledi.

 

Törene katılan Rusya Dışişleri Bakanlığının Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dairesi Başkanı Aleksandr Kelin de, Rusya'da yeni açılan Abhazya Büyükelçiliği'nin ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

 

Kelin, Rusya ile Abhazya'nın uluslararası arenada işbirliklerini geliştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

 

Açılış törenine Rusya'nın Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile birlikte, Rus milletvekilleri, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıyan Nikaragua temsilcileri katıldı.

 

17.05.2010  APSUAA RIBJI

 

 Arzbınba'ya doğum gününde büyük vefa

 

Sohum, Abhazya, 4 Mart 2010’da hayatını kaybeden ülkenin ilk devlet başkanı Vladislav Ardzınba’yı 65. doğum gününde çeşitli etkinliklerle andı.

 

İlk etkinlik dün başkent Sohum’un Eşera köyünde Ardzınba’nın mezarı başında düzenlendi. Etkinliği ülke yöneticileri, Rusya’nın Abhazya Büyükelçisi Semen Grigoryev, sivil toplum temsilcileri, 1992-1993 Gürcistan-Abhazya savaşı gazileri, öğrenciler, Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü çalışanları katıldı.

 

Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde ise enstitünün eski üyesi Ardzınba’nın anısına Bilimsel Konferans’ın ilki tertip edildi. Konferansa Başbakan Sergey Şamba, bilim adamları, Rusya Bilimler Akademisi, Doğu Bilimler Enstitüsü’nden Ardzınba’nın meslektaşları katıldı.

 

Konferansın açılışında Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Vasili Avdizba, Vladislav Ardzınba’nın her türlü şartta adaletin sağlanabileceğini gösterdiğini ve tüm güçlere karşı zafer elde ettiğini söyledi.

 

Şamba ise Ardzınba’nın 65. doğum gününe kadar yaşayamadığını, ancak uzun olmayan ömründe çok şeyler yaptığını ifade etti. Şamba, Ardzınba’nın doğu bilimleri alanında parlak bir iz bıraktığını kaydetti.

 

Konferansa filolog Vyaçeslav Çirikba, Ardzınba’nın doğu bilimlerine katkılarını anlatırken Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü’nden Anatoli Vyatkin ‘Tarihi süreçte rolü: Fenomen Ardzınba’, filolog Vladimir Zantariya SSCB milletvekili Ardzınba’nın az sayılı halkların hakları için mücadeledeki rolü hakkında tebliğ sundu.

 

Filolog Zurab Capua ve tarihçi Teymuraz Açugba da Arzınba’nın çalışmaları ve Abhaz devletinin inşasıyla ilgili konuşmalar yaptı.

 

Konferans çerçevesinde ‘Vladislavımız’ adlı kitabın tanıtımı da yapıldı. Kitapta Ardzınba’nın konuşmaları, röportajları, görüşmeleri ve çeşitli açıklamalarının yanı sıra Abhaz ve yabancı toplum adamları, gazeteci, aydın ve Abhazya gazilerinin onun hakkındaki düşünceleri ve şiirleri yer alıyor.

 

Sohum merkez sergi salonunda da ‘Vladislavımız’ fotoğraf sergisi açıldı. Sergide 130’dan fazla fotoğrafa yer verildi. Bazı fotoğraflar ilk kez halkla paylaşılırken Ardzınba’nın eşi Svetlana Cergeniya özel arşivle ilgili “Bu fotoğraflarda Ardzınba siyasetçi, bilim adamı olarak değil torununu seven bir dede olarak görülüyor” dedi.

 

Akşam saatlerinde de ‘AMRA’ ve ‘APSİLAA’ gençlik örgütleri, Ardzınba’nın anıtının dikileceği Sohum’daki Özgürlük Meydanı’nda mumlarla büyükçe Ardzınba yazısı oluşturdu.

 

15.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Cenevre Görüşmeleri Eşbakanları Gürcistan, Osetya ve Abhazya'yı ziyaret etti

 

Kafkasya'nın güvenliği ve mültecilerin durumunun ele alındığı Cenevre görüşmelerinin 11. raundunun gündemini belirlemek için Gürcistan'a gelen Cenevre görüşmeleri heyeti, Abhazya ile Güney Osetya'yı ziyaret etti..

 

AB Temsilcisi Pierre Morel, BM Temsilcisi Antti Turunen ve AGİT Temsilcisi Bulat Nurgaliev, Güney Osetya lideri Eduard Kokoytı ile bir araya geldi.

 

Kokoytı burada yaptığı açıklamada, Cenevre görüşmelerine önem verdiklerini, açık ve pozitif bir diyalogdan yana olduklarını söyledi. Gürcü yetkililerin Cenevre görüşmeleriyle ilgili açıklamalarını eleştiren Kokoytı, ''Bugün Cenevre görüşmeleri, Medvedev-Sarkozy planınında öngörülen maddelerin gerçekleştirilmesini sağlayabilecek tek mekanizmadır'' dedi.

 

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya karşı güç kullanmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanmasının önemli olduğunu ifade eden Kokoytı, ''2008 Ağustos olaylarının tekrarlanmayacağına dair garanti istiyoruz'' dedi.

 

AB, AGİT, BM temsilcileri, Tskhinval temasları kapsamında Güney Osetya'nın Cenevre görüşmeleri heyeti başkanı Boris Çoçiyev ile de görüştü.

 

Çoçiyev, Cenevre görüşmelerinin istenilen düzeyde ilerlemediğini ve 11. raundda yeni tekliflerin ortaya konması gerektiğini söyledi.

 

Güney Osetya'nın, 11. raundda gündeme getirmeyi planladığı konuları temsilcilere aktaran Çoçiyev, bunlardan en önemlisinin bölgede güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması olduğunu bildirdi.

 

Çoçiyev, ayrıca Gürcistan ile Güney Osetya sınırındaki durum hakkında konuklara bilgi verdi.

 

Öte yandan, Abhazya'yı ziyaret eden Cenevre heyeti ile görüşen Abhazya'nın Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya, Cenevre görüşmelerine katılmaya hazır olduklarını bildirdi.

 

Cenevre görüşmelerinin 10. raundu 30 Mart 2010 tarihinde yapılmıştı. Görüşmelerin 11. raundunun ise 8 Haziran'da yapılması öngörülüyor.

 

14.05.2010  MEDYA365.Com

 

 Hacımba Abhazya Milli Birlik Forumu’nun başkanlığına seçildi

 

Sohum, Abhazya’da 12 Aralık’ta seçimi kaybeden eski Devlet Başkan Yardımcısı Raul Hacımba, muhalefet partisi Abhazya Milli Birlik Forumu’nun başına geçti.

 

12 Mayıs’ta Sohum’da yapılan parti kongresinde Hacımba’nın adaylığı delegelerin oy birliği kabul edildi. Daha önce iki eş başkan ve dört yardımcısı olan partinin tüzüğünde de değişiklik yapıldı. Yeni değişiklikle partiye bir başkan ve iki başkan yardımcısı seçildi. Hacımba’nın yardımcılığını milletvekilleri Rita Lolua ve Daur Arşba üstlendi. Son iki yılda Arşba ile birlikte Astamur Taniya partinin eş başkanlarıydı.

 

Kasım 2005’de sosyo-politik hareket olarak kurulan Abhazya Milli Birlik Forumu, Mart 2008’de olağanüstü kongrede siyasi partiye dönüştürülmüştü.

 

Raul Hacımba, 1958’de Tkuarçal’da doğdu, 1984’de Abhazya Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1992-1993 Gürcü-Abhaz Savaşı döneminde doğu cephesi istihbarat birliği başkanıydı. ‘Leon Nişanı’ sahibi. Savaştan sonra ülke yönetiminde çeşitli görevlerde bulundu: 1999-2001’de Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanı, Birinci Başbakan Yardımcısı; 2003-2004’de Savunma Bakanı ve 2005-2009’de Devlet Başkanı Yardımcısıydı.

 

13.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Şinkuba doğum gününde anıldı

 

Sohum, Ünlü Abhaz halk şairi Bagrat Şinkuba, 12 Mayıs’ta 93’üncü doğum günü nedeniyle anıldı.

 

Kültür Bakanı Nugzar Logua, Bilimler Akademisi ve Yazarlar Birliği üyelerinin katılımıyla, Papaskir Milli Kütüphanesi’nde Şinkuba’nın şiirlerinin okunduğu bir gece düzenlendi. Muşni Lasuriya, Terenti Çania, Anatoli Lagulaa, Sofa Agumaa, Sergey Bebiya gibi yazarlar, Şinkuba ile ilgili anılarını paylaştı. Öğrenciler Şinkuba’nın şiirlerini okurken, Ludmila ve Anatoli Alteyba da şarkılar seslendirdi.

 

Gecede konuşan Kültür Bakanı Nugzar Logua, “Bagrat Vasilipa Şinkuba halkın büyük sevgisini hak etti. Şiirlerinde ve yazılarında vatanına, halkına sevgiye büyük yer ayırdı. Halk şairi, Abhazya Devleti'nin oluşumuna ciddi katkıda bulundu” dedi. Ünlü şairin bir şiirini de okuyan Logua, 18 Mayıs’ta Sohum’da yapımı iki yıldır devam eden Şinkuba’nın bronz heykelinin açılışının yapılacağını duyurdu.

 

Logua, 3 metrelik heykelin heykeltıraş Tsiza Akhba’nın elinden çıktığını, mimar Beslan Kaslandziya ve Svetlana Şamenkova’nın da yapımına yardımcı olduğunu ifade etti.

 

13.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Rus ve Abhaz Arkeologlar Abhazya’da ortak kazılar yapacaklar

 

Sohum, St. Petersburg Devlet Üniversitesi’nin arkeologları, Moskova ve Abhazya’daki meslektaşlarıyla birlikte Abhazya’nın tarihi zenginliklerine kazma atacak.

 

St. Petersburg Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Abhazya’ya 40 yıl sonra ilk kez kalabalık bir arkeoloji ekibi gönderiliyor. Araştırma gezisinin organizatörlüğünü, üniversitenin yanı sıra, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Rus Coğrafya Birliği ve Abhazya Kültürel Hatıraları Koruma İdaresi yapıyor. Grup Abhazya’daki çalışmalarını 1-17 Ağustos 2010’da gerçekleştirecek. Araştırma gezisine eğitim türüne bağlı olmaksızın, tüm tarihçi ve öğrenciler katılabilecek. Araştırmaya St. Petersburg Üniversitesi’nden 70 öğrenci, Moskova Devlet Üniversitesi’nden 30, Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nden yaklaşık 30 öğrencinin katılması bekleniyor.

 

Kazılar Roma, Bizans, Yunan varlığının bulunduğu Oçamçira Bölgesi'nde yapılacak. Katılımcılar için Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın yardımıyla kamp kurulacak.

 

Araştırmayı, Abhazya Kültürel Hatıraları Koruma İdaresi yürütecek ve kazı bölgesinde gerekli kontrol ve yardımı sağlayacak. Abhazya’da kalıcı bir araştırma üssünün kurulması hedefleniyor.

 

13.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Bürokrat atamasında Abhaz vekile veto hakkı

 

Sohum, Abhazya kadro politikasında radikal bir değişime gidiyor.

 

Abhazya Parlamentosu’nda personel atamalarıyla ilgili kabul edilen yeni tasarı, üst düzey atama kararlarını milletvekillerinin onayına bağlıyor. Parlamentoda gizli oylama ile vekillerin onayına sunulacak atamalar, Parlamento Başkan Yardımcısı, Parlamento Komite Başkanları, hakimler, başsavcı ve Milli Banka Başkanı adaylarını da kapsıyor.

 

13.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya’dan iki öğrenci XIX. İstanbul MEF Ulusal ve Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’na fizik dalından iki araştırmayla katıldı

 

Öğrencilerle beraber Türkiye’ye giden Milli Eğitim Bakanı İndira Vardania’nın verdiği bilgilere göre, Abhazya’dan iki öğrenci, 3 ve 7 mayıs tarihleri arasında gerçekleşen, XIX. İstanbul MEF Ulusal ve Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’na fizik dalından iki araştırmayla katıldı. Abhazya MEF Ulusal ve Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’na üç senedir katılmakta.

 

Gudauta Bölgesi Bambora köy okulu 11.sınıf öğrencisi Madina Geria, “Lazer ışınının sıvıdan geçişi” konulu bir araştırma sunduğu, Başkent Sohum 10.okulu öğrencisi Nina Naçkebiya'nın ise “Karadeniz (Sohum koyu) ekvatorunda suyun ısı derecesinin değişimi” çalışması ile yarışmaya katıldığı bildirildi.

 

Yarışmaya katılan öğrencilere sertifika ve hediyeler takdim edildi.

 

Milli Eğitim Bakanı İndira Vardania, ‘Heyetimiz aynı zamanda, İstanbul ve Adapazarı’nda Abhaz diasporası temsilcileri ile buluştu. Görüşmelere katılanların ilgi alanında sadece Abhazya’nın eğitim durumu değil, genel olarak sosyal-ekonomik durumu da bulunmaktaydı’, diye bildirdi. İndira Vardania, İstanbul Abhaz diasporası temsilcilerinden Bülent Ayüdzba’ya Abhazya heyetine verdiği destek ve yardımlarından dolayı duyduğu minneti dile getirdi.

 

12.05.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 30 güne kadar seyahatler artık vizesiz

 

Ankara, Rusya ile Türkiye vizesiz dönem için Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Ankara ziyaretinde imzalanan anlaşma ile ilk somut adımı attı.

 

İki ülke vatandaşlarının 30 güne kadar olan ziyaretlerinde vize gerektirmeyen anlaşmanın ne zaman uygulamaya konulacağı netlik kazanmadı. Dışişleri anlaşmanın her iki ülkede gerekli yasal süreç tamamlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı.

 

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine ilişkin Usullere Dair Anlaşma" Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından bugün Ankara’da imzalandı. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında "Bu çerçevede, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşları birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat yapabileceklerdir. Vize muafiyeti 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacaktır" dedi.

 

Türkiye ile Rusya arasında vizesiz seyahat rejiminin tesisinin, dost Türk ve Rus halkları arasında kültürel ve sosyal bağların daha ileriye götürülmesini sağlayacağına işaret eden Bakanlık, iki ülke işadamları arasındaki temasların artmasına vesile olmak suretiyle, ekonomik ve ticari ilişkilere katkıda bulunacağını kaydetti.

 

12.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Gal’de Abhazca nasıl gidiyor?

 

Sohum, Abhazya’nın Megrel nüfusunun yaşadığı ve düne kadar Gürcistan’ın kolayca nüfuz sağlayabildiği Gal Bölgesi'nde Abhazca eğitim giderek zemin kazanıyor. Bu tespit idealist bir öğretmen olan Akhra Vyaçeslav-ipa Kokoskeri’ye ait.

 

1979 doğumlu genç öğretmen hem Abhaz dili hem tarih derslerine giriyor. Gürcüleştirme politikasının çok başarılı olduğu Gal Bölgesi'nde Abhazlaşma eğilimine değinen Kokoskeri, insanların hem eski soyadlarına hem Abhaz diline ilgi gösterdiğini söylüyor.

 

Respublika Abhazya gazetesinden Zaur Delba, Gal Bölgesi'ndeki 1. Rus Lisesi Müdür Yardımcısı Akhra Vyaçeslav-ipa Kokoskeri ile bölgedeki eğitim çalışmalarını konuştu.

 

Kendi köyü Beslakhu’ta başladığı eğitimini Oçamçira Abhaz Lisesi'nin ardından Abhazya Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde tamamlamış olan Kokoskeri ile yapılan röportajı Ajans Kafkas için Özlem Güngör Türkçeye kazandırdı:

 

Galiba, yapılmamış işi bol bir bölge?
 

Evet, günlük büyük bir çalışma. Çünkü ben Gal’de sadece birinci Rus okulunda değil, ikinci Gürcü (Megrel) okulunda da ders veriyorum. Ayrıca iki dönemdir de bölge meclis üyesiyim. Ama en önemlisi, nüfusun önemli bölümünün etnik Abhaz olduğu bölgede Abhazcanın gelişimi. Tüm gayretimiz buna yönelik. Abhazca ve edebiyatının öğretilmesiyle ilgili bölge yöntem birliğimizi oluşturduk ve onun da başkanlığını yapıyorum.
 

Akhra Vyaçeslav-ipa olarak, Gal Bölgesi'nde devlet dili propaganda seviyesini nasıl değerlendirirsiniz? İnsanları devlet dilini öğrenme isteği ne kadar hissediliyor?
 

Durumu münferit olarak adlandıramayız. Geçen yıllar boyunca biriken problem az değil. Ama en önemlisi, herkes biliyor: Abhazya yönetimi tarafından başlanan Gal Bölgesi'nde devlet dilinin aktif yayılması süreci geri döndürülemez.

 

Gençlerin onu öğrenme isteğini görmemek mümkün değil, üstelik onların birçoğunun dedesinin ana diliydi. Dikkate değer bir başka şey; Bazı aileler artık önceki, yani Gürcü soyadı almaya mecbur kalmadan önce kullandıkları soy isimlerine dönmeyi dile getiriyor. Ve bildiğim kadarıyla sadece yitirilen soy isimleri değil, orijinal milliyetleri Abhaz milliyetini alma da söz konusu. Ancak buna sıkça sonu gelmeyen bürokratik engeller çıkıyor, insanlardan sayısız belge isteniyor, resmi kağıt isteniyor. Bu sürecin basitleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar vakitlerini makamlara gidip gelmeye değil, dillerini öğrenmeye harcasın.
 

Peki Abhazcanın Gal bölge okullarında verilmesinin iyileştirilmesi konusunda ne yapılıyor?
 

Çok şey yapılıyor ve sistematik temel üzere, Bölge Yönetimi ve Eğitim Bakanlığı'nın okullarımıza gösterdiği düzenli yardımın hizmeti büyük. Bu eğitim gereçleri ve ders kitapları, metot desteği şeklinde oluyor… Ve önemli bir faktör, Abhazca öğretmenleri maaşlarına önemli bir ek alıyor.
 

Abhaz dili ve edebiyatı derslerinin içeriği nedir? Kendi örnekliğinizde anlatır mısınız?
 

Eğitim kalitesi, özellikle de bizim şartlarımızda sadece metodolojik becerilerde değil, öğrencilere ne ile geldiğine, onlara ne anlattığına bağlı düşüncesindeyim. Öncelikli olarak, halkın değerli ahlaki özelliklerini göstererek Apsuara ilkelerine dikkat çekmek gerektiğini düşünüyorum. Buna uygun örnekler getiriyorum. Ama kısa süre önce yaşanan gerçeklerden söz etmeden de geçilmez. 1992-1993 Gürcü-Abhaz Savaşı'nı anlatıyorum, onun sonuçlarını, Kodor Vadisi’ndeki olayları anlatıyorum. Abhazya yönetiminin dış politikasını. Dil, edebiyat, tarih dersleri birbirine bağlı. Ve ‘Abhazya Tarihi’ dersini de veriyor olmam öğrencilere anlattığım durumlarda daha ikna edici olmama yardım ediyor. Buna tarih konusundaki seminerler de yardımcı oluyor.

 

Aslında, Abhazca dersi eğitiminin Gal Bölgesi'nde devlet dili olarak yayılmasına daha etkili olacağını düşünüyorum. Şu anda Abhazca Çuburkhinci’nin iki okulunda, Aşağı Bargyab, Saberio, Sidı, Şaşikuarı, Otobaya ve merkezdeki iki okulda veriliyor.

 

Gal Bölgesi'nin tümünde Abhazca dil eğitiminin uygulanmasıyla ilgili bazı düşüncelerimiz var. Özellikle yerli gençlerden öğretmenlerin hazırlanmasının önemli bir çözüm olacağına inanıyorum. Ve biz Abhazya Devlet Üniversitesi Rektörü Aleko Guaramiya’ya Gal öğrencileri için limiti sürekli arttırıyor olmasından ötürü minnettarız. Bu arada belirteyim, bize diğer derslerde de uzmanlar lazım ve bu konuda Rusya üniversitelerinde kontenjan ayarlayan Abhazya Hükümeti de yardımcı oluyor. Bu sene Gal'liler için limit 20’ye kadar arttı.
 

Okulunuza dönelim. Öğretmen kadrosu ne kadar verimli çalışıyor?
 

Ekip hem genç, hem gayretli öğretmenlerden oluşuyor.
 

Gal şartlarında gençlerle eğitim çalışması özellikle önemli. Bu alanda ne gibi zorluklar ve problemler var?
 

Zorluğun önemli kısmı, gençlerin büyük oranının çalışmıyor olması. Ciddi şekilde iş yerleri lazım. İnsan hiçbir şey ile meşgul değilken, okumaz, çalışmazken, onu bir şeye ikna etmek zor. Onun cevap vermesi zor birçok soruları olur.

 

İngur propagandası da büyük problem olarak kalıyor. Gerçi belirtmek gerekir ki, onun her türlü hilesine karşı biz karşı durmayı öğrendik. Galiba, söylendiği gibi yalanın ayakları kısa oluyor. İnsanlar Abhazya yönetiminin Gal bölge halkını ilgi alanına çekmek için ne kadar gayret sarf ettiğini görüyor. Bizden ise, Abhazcanın, ana dilin başarılı şekilde yayılması için, yerli halkın her şeyin yolunda gittiğine, Apsnı’nın yeniden devlet egemenliğini elde ederek, tarihi vatanının her köşesinde sadece devlet hizmeti ile değil manevi kültürü ile kabul edildiğine inanmalarını sağlamamız isteniyor.

 

08.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Çeçenya ve Abhazya işbirliğine gidiyor

 

Caharkale, Çeçenya’nın başkenti Caharkale’de Çeçenya ve Abhazya arasında ilişkilerin geliştirilmesine yönelik iyi niyet protokolü imzalandı.

 

Çeçenya Devlet Başkanlığı Basın Sözcülüğü'nden verilen bilgiye göre, belgeyi Çeçenya Başbakanı Odes Baysultanov ve Abhazya Başbakanı Sergey Şamba imzaladı.

 

Niyet protokolü, ticari-ekonomik, tarım, kültür, eğitim, spor, turizm ve gençlerin eğitim alanında iki taraflı işbirliğinin genişletilmesi amacını taşıyor.

 

Baysultanov’a göre, belge Çeçenya ve Abhazya’nın ilişkilerinin sağlamlaşmasına yardımcı olacak. Çeçenya’nın Abhazya’ya her türlü yardımı göstermeye hazır olduğunu söyleyen Baysultanov “Abhazya ve Çeçenya yaklaşık aynı yoldan geçti. Savaş tarafından her iki cumhuriyetin hemen yaşamsal alanının hepsi yıkıldı. Ve biz, yıkılan bir cumhuriyetin yeniden kaldırılmasının ne kadar zor olduğunu anlıyoruz” dedi. Abhazya heyeti Çeçenya’ya iki günlük ziyaretle geldi. Misafirler 65. zafer yıldönümü törenlerine de katılacak.

 

08.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya, 9 Mayıs'ı anıtla karşıladı

 

Sohum, Abhazya, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Nazileri yenmesinin 65. yıldönümü coşkusuna eşlik ediyor.

 

1941-1945’de Abhazya’daki hastanelerde tedavi görürken yaşamını yitiren 429 asker için dün Sohum yakınlarındaki Gulripş Bölgesi'ne bağlı Agudzera kasabasında anıt kompleksi açıldı.

 

Anıt ülke yönetimi tarafından Rusların her 9 Mayıs’ta ‘Büyük Vatan Savaşı’ olarak andığı 2. Dünya Savaşı’nın 65. zafer yıldönümü için inşa edildi. Açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Aleksandr Straniçkin, Büyük Vatan Savaşı sırasında Abhazya’da çok sayıda hastane kurulduğunu ve yaralı askerlerin tedavilerinin yapıldığını hatırlattı. Sadece Sohum’da 16 hastanede 80 bin askerin tedavi gördüğünü belirten Straniçkin, “Maalesef doktorların çabalarına rağmen tüm yaralılar hayatta kalmadı. Onlar kardeş mezarlarda defnedildiler. Şu anda biz böylesi mezarlardan birindeyiz. Sovyet zamanında burada küçük bir anıt kompleksi inşa edildi. Maalesef zaman ve Gürcü-Abhaz Savaşı anıtı esirgemedi” dedi.

 

Anıttaki mermer levhalarda Sovyet ordusunda görevli çeşitli milletlerden 429 askerin adı yer alıyor. Bu mezarlarda Moskova, Altay ve Krasnodar, Dağıstan, Rostov, Yakutya, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Özbekistan, Ukrayna ve diğer bölgelerden askerler var. Bu levhalar üzerinde Abhaz isimleri de bulunuyor.

 

Abhazya’daki Rusya Büyükelçisi Semen Grigoryev de, Abhazya yönetiminin Büyük Vatan Savaşı anıtının yeniden inşasının Abhaz halkı için şeref olduğu yönündeki açıklamasının büyük bir saygıyı hak ettiğini belirterek, “Anıtın açılışı, bu yaklaşım göstergelerinden biri. Tüm ülkede askeri anıtlarda düzenlemeler yapılıyor. Bunların Abhazya şehir ve köylerinde sayısı 60’dan fazla” dedi.

 

Büyük Vatan Savaşı’nda Abhazya’dan 55,800 kişi savaştı, 17,436’sı hayatını kaybetti. ‘Kafkasya’yı Savunma’ madalyası Abhazyalı 8 bin 776 kişiye verildi. Abhazyalı 22 kişi de ‘Sovyetler Birliği Kahramanı’ ilan edildi. Abhazya yönetimi, 65. zafer yıldönümü anısına her bir savaş gazisine beşer bin ruble, il ve ilçe yönetimleri de üçer bin ruble ayırdı. Şu anda Abhazya’da 270 savaş gazisi yaşıyor.

 

07.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Moskova, Abhazya’ya vaad ettiği mali yardımın ilk taksidini gönderiyor

 

Moskova, Abhazya, Rusya’dan Mayıs sonuna kadar 200 milyon ruble mali yardım alacak. Yardım sosyal önemi olan kurumların inşaatında kullanılacak.

 

Bu rakam bu yılın sonuna dek Abhazya’nın sosyo-ekonomik kalkınma planlarının finanse edilmesine yönelik öngörülen yardımların bir kısmını oluşturuyor.

 

Rusya Bölgesel Gelişim Bakan Yardımcısı Roman Panov paranın önümüzdeki haftalarda Sohum’a gönderileceğini kaydetti. Panov’a göre, bu sene için Abhazya’ya yardım olarak bütçeden 3 milyar ruble ayrıldı. 2012’ye kadar yapılacak yardımın miktarının 11 milyar rubleyi bulması öngörülüyor. Bu seneki paranın yolların inşaatı ve tadilatı, su ve kanalizasyon sistemi ve benzeri yerlere harcanması planlanıyor. Bu sene içinde öncelikli olarak Gagra’dan Sohum’a giden turistlerin yolculuğunu kolaylaştırmak üzere çevre yolu inşaatına başlanacak. Diğer öncelikler arasında Sohum’da süt ve ekmek fabrikaları, Abhazya Devlet Üniversitesi, Dram Tiyatrosu, devlet hastanesi de var.

 

Panov, Güney Osetya ile ilgili olarak da Rusya bütçesinden 2008’den bu yana 14.2 milyar ruble ayrıldığını, bu senenin payına 5.7 milyar ruble düştüğünü kaydetti.

 

07.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Toplantıları’nda Gürcistan-Abhazya sorununa objektif bakış eksikliği bulunduğu kanısında

 

Sohum, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, ‘Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Bahar Toplantısında Abhazya ve Güney Osetya ilgili olarak alınan karar, daha önce alınan öfke ve şiddet dolu kararlara olan bağlılığının yinelendiği bir karardır’, açıklamasını yaptı.

 

Abhazya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “AKPM tarafından alınan karar daha önce alınan kararlarda olduğu gibi savaşı başlatan ve gerginliği sürdüren suçlu tarafın Gürcistan olduğunu belirtmeyerek, Abhazya-Gürcistan ve Güney Osetya-Gürcistan sorunlarının çözümünde tarafsız bir yaklaşım göstermediği için kabul edilemez.

 

Dahası, AKPM tarafından yayınlanan açıklama, bölgede Abhazya ve Güney Osetya sorunundaki  Gürcistan’ın sorumluluğunu ve hatalarını örtmeye çalışan bir yapı taşıyor, onların önerileri sorunun çözümünde objektif değerlere dayanmıyor.

 

AKPM sadece SSCB Dönemindeki Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini belirterek, 19 Şubat 1931’de Stalin yönetimi tarafından Abhazya’nın özerk bölge haline düşürülerek Gürcistan’a katıldığı kararı destekliyor.

 

AKPM, egemen bir devlet olan Abhazya’nın içişlerine karışarak, AB Gözlem Gücü’nün görev süresini genişletmek için Rusya Federasyonu yöneticileri ile görüşmek için doğrudan istemde bulunuyor.

 

Gerçek şudur ki AKPM, egemen bir devlet olarak tanınmış olan Abhazya Cumhuriyeti karşısında Avrupalı gözlem gücünün Abhazya’da bulunmasını istiyor. AB Gözlem Gücü’nün görev alanı sadece Gürcistan toprakları için geçerlidir, Abhazya bu tanımlara uygun değildir, AB Gözlem Gücü’nün cumhuriyetimiz toprakları üzerinde bulunması için hiçbir yasal zemin bulunmamaktadır.

 

Gürcistan’da görev yapan AB Gözlem Gücü’nün varlığı bölgedeki güvenlik alanındaki olumlu değişimlere hiçbir katkısı bulunmamaktadır. AB Gözlem Gücü, bölgede Gürcistan tarafından yaratılan militarizme yönelik eylemleri ve yeni bir çatışma ortamını yaratma eylemlerini görmezden gelmeyi sürdürüyor.

 

Gürcü mültecilerin derhal Abhazya’ya dönmesi gerektiği çağrısını yapan AKPM, Gürcü-Abhaz sorunu sırasında bütün göçmenlerin kayıtlarının incelenerek doğrulanmasının Gürcistan tarafından engellendiğini göz önüne almıyor.

 

AKPM, Abhazya sınırında süren gergin ortamın, ayrıca bölgede yaşayan insanların güvenliğinin Abhazya–Gürcistan sınırında alınan güvenlik önlemleri ile azaldığını görmemektedir. Abhaz ve Rus Sınır Muhafızları devletler arasında yapılan anlaşmalar gereğince sınırları koruyor, ve bu nedenden dolayıdır ki, Gürcistan tarafından yapılmak istenen sabotaj ve saldırı eylemleri durdu. Bu sayede bölgede yaşayan sivil insanlar sakin bir biçimde yaşamaya ve kendi dillerinde eğitim görme olanağına kavuştular.” vurgulamasında bulunuldu.

 

Abhazya’nın Gal Bölgesi'nde Gürcü dilinde eğitim veren 19 okul bulunuyor.

 

06.05.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Sohum: İnsan hakları komisyonu Gürcistan'a gerek

 

Sohum, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’da insan haklarını izlemek için uluslararası komisyon kurulması önerisine Abhazya, “Bizim değil sizin ihtiyacınız var” yanıtını verdi.

 

Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Guncia, Gürcistan ‘yeniden entegrasyon bakanı’ Temur Yakobaşvili’nin Güney Osetya ve Abhazya’da insan hakları ihlallerini izleme misyonu kurulmasıyla ilgili, “Uluslararası insan hakları ihlal gözlem misyonu Gürcistan’da kurulmalı. Çünkü Gürcistan’da insan hakları sürekli ihlal ediliyor” dedi.

 

Guncia, Gürcistan’da halen siyasi tutuklular varken, Abhazya’da siyasi tutuklu bulunmadığını belirterek, “Gürcistan’da yönetime muhalif insanlar ya arkalarında hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboluyor, ya esrarengiz şekilde ölüyor ya da hapse düşüyor. Bu duruma bağlı olarak uluslararası toplumun Gürcistan’da insan haklarına riayet için gözlemci misyonu oluşturulması özellikle önemli” ifadelerini kullandı.

 

Guncia, “Abhazya’ya gelince, burada insan haklarına riayet meselesi hükümetin, sivil toplumun ve Abhazya’ya gelen diğer objektif uluslararası temsilcilerin desteği ile çözülüyor” dedi.

 

05.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Tiflis müdahale aracı arıyor

 

Tiflis, Avrupa İnsan Hakları Konseyi Komiseri Thomas Hammarberg, Gürcistan ve Güney Osetya’ya yaptığı iki günlük ziyareti tamamlarken, Tiflis’te, Abhazya ve Güney Osetya’da insan hakları izleme komisyonu kurulması önerisiyle karşılaştı.

 

2 Mayıs'ta Tskhinval’i ziyaret ettikten sonra 3 Mayıs’ta Tiflis’te temaslarda bulunan Hammerberg ile görüşen Gürcistan Yeniden Entegrasyon Bakanı Temur Yakobaşvili, Güney Osetya ve Abhazya’da insan hakları ihlallerini izleyecek uluslararası bir misyonun şart olduğunu öne sürerek, “Bir değil, iki değil birkaç ofis olmalı. Sadece ihlalleri gözlemlemek değil, bunlara gereken tepkiyi gösterecek, yani insan hakları ihlalleri olaylarına tepki gösterme aracı olarak kullanılacak oldukça ciddi bir misyon olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Yakobaşvili, Avrupa Konseyi bünyesinde kurulacak böyle bir komisyonun Hammerberg’e sadece tutukluların serbest bırakılması değil, insan haklarıyla ilgilenme imkanı vereceğini savundu.

 

Birkaç yıl önce Gal Bölgesi'nde böyle bir ofisin kurulmasını BM Gözlemci Misyonu önermişti. O zaman henüz Rusya tarafından tanınmamış olan Abhazya teklifi reddetmişti.

 

Bu arada Hammerbeg’in 2 Mayıs’taki Güney Osetya ziyareti sırasında, Oset yönetimi Ekim 2009’da tutukladığı üç Gürcistan vatandaşını serbest bıraktı. Üçü de Ergneti köyü sınırında Gürcistan tarafına teslim edildi. Hammerberg yakında Tskhinval yönetiminin üç Gürcü’yü daha serbest bırakmayı düşündüğünü açıkladı.

 

05.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Ovsepyan Abhazya Parlamento Başkan Yardımcılığından çekildi

 

Sohum, Abhazya Parlamento Başkan Yardımcısı Albert Ovsepyan yaşlandığını belirtip görevi bıraktı.

 

Dün devlet sınırlarıyla ilgili yasa tasarısının oylanmasının ardından milletvekillerine seslenen Ovsepyan, yaşına bağlı olarak görevi bıraktığını açıkladı.

 

Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba, bu karara saygı duyduklarını belirtipö Ovsepyan’a sağlık dilekleri eşliğinde bir milletvekili olarak çalışmalarında başarılar diledi. Parlamento Ovsepyan’ın Başkan Yardımcılığı görevini bırakma isteğini kabul etti.

 

04.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'da sınır kanununda değişiklik

 

Sohum, Abhazya Parlamentosu dünkü oturumda ‘devlet sınırı’ kanununda değişiklik yaptı.

 

Yasa tasarısında Abhazya Cumhuriyeti sınırları, “Rusya Federasyonu kara sınırı boyunca eski SSCB yasama kararları ile sabitlenmiş Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti sınırıdır; Gürcistan Cumhuriyeti kara sınırı boyunca Abhazya Cumhuriyeti’nin Gürcistan Cumhuriyeti ile imzaladığı devlet sınırı açıklamasına uygun coğrafi koordinatlardır; denizde ise Abhazya Cumhuriyeti bölgesel deniz dış sınırıdır” diye tanımlanıyor.

 

04.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Oçamçıra’da madenciye tepki

 

Sohum, Abhazya’nın doğusundaki Oçamçıra Bölgesi'nde köylüler dün sabah demiryolunu kapatıp bölgedeki kömür işletmesini çevreyi kirletmekle suçladı.

 

Halk Oçamçıra’ya gelen 700 tonluk 13 kömür vagonunun geçişine izin vermedi.

 

Vatandaşlar, açık kömür çıkarımından ötürü Galidzga nehrinin ciddi şekilde kirlenmiş olduğunu kaydetti. Toplanan 100 kişi, Türkiyeli bir işadamına ait Tamsaş şirketinden kömür çıkarımına son vermelerini, yönetimden ise olaya tepki göstermesini istedi.

 

Abhazya Devlet Ekoloji ve Tabii Kaynakları Kullanma Komitesi Başkanı Roman Dbar da, dün Tamsaş’ın kömür çıkarma çalışmalarının, yapılan anlaşmaya uygun hareket edilip edilmediği ortaya çıkarılıncaya kadar durdurulduğunu açıkladı. Müessesenin Mayıs 2007’de her biri 900 metreküp olan dört arıtma havuzunun montajını tamamlandığı kaydedildi.

 

Abhaz-Türk kömür madenciliği şirketi Tamsaş 2002’den beri Abhazya’dan Türkiye’ye kömür taşıyor.

 

04.05.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya siyasi baskı kurbanlarını onura ediyor

 

Sohum, Abhazya, Sovyet diktatörü Joseph Stalin ve gizli polis teşkilatı NKVD’nin başkanı Lavrenti Beria döneminde Abhazya’da yürütülen infaz ve baskı politikalarının kurbanlarının haklarının tanınmasına yönelik bir yasa çıkardı.

 

‘Siyasi Baskı Kurbanları Rehabilitasyon Kanunu Tasarısı’ 30 Nisan’da parlamentoda kabul edildikten sonra onay için Devlet Başkanı Sergey Bagapş’a gönderildi. Parlamento Yasama Komitesi Başkanı Vladimir Naçaç, “Kanunun amacı, 19 Şubat 1931 tarihinde Abhazya bölgesinde siyasi baskılara maruz kalanların rehabilitasyonu, onların vatandaşlık haklarının yeniden inşa edilmesi, baskının sonuçlarının giderilmesi, maddi zararlarının tazmin edilmesi” dedi. Kanun siyasi baskılarda zarar görenleri ‘idam edilen veya hapiste ölenlerin çocukları, eşleri ve anne-babaları’ diye sayıyor. Abhazya’da bu kanunu uzun süredir bekleyen insanlar çok. Bu insanlar maddi yardım veya indirimli haklar için değil siyasi baskı kurbanlarının haklarının iadesini manevi açıdan önemsiyor.

 

Abhaz kaynaklara göre Abhazya’da Gürcistan kaynaklı geniş çaplı baskılar Abhaz lider Nestor Lakoba’nın Tiflis’te Beria’nın evinde zehirlenerek öldürülmesinin ardından patlak vermişti.

 

03.05.2010  Ajans Kafkas