AҦCУAA  PЫБЖbbI
-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------


 
 Ne oldu da Rusya Abhaz ve Osetleri tanıdı?

 

Strasbourg,. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın 2008’deki savaşın ardından Abhazya ve Güney Osetya’yı hangi aşamada tanımaya karar verdiğini Avrupalı vekillerle paylaştı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin oturumuna konuk edilen Lavrov, Gürcü temsilcinin sorusu üzerine, iki bölgeyle ilgili meseleleri Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ilkesi çerçevesinde çözmeyi istediklerini ama Gürcistan'ın kendi insanına silah çekip savaş çıkardığını, ateşkes için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy devreye girdiğinde de Gürcistan’ın savaşı bitirmeye niyeti olmadığını anladıklarını, bu nedenle tanımaya karar verdiklerini anlattı.

 

Kommersant gazetesi AKPM’de yaşanan olayı sayfalarına şöyle taşıdı:

 

Bugün sona erecek olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ilkbahar oturumunda özel misafir olarak Sergey Lavrov dün bir konuşma yaptı ve Batı’ya beraberce yeni bir dünya inşa etme teklifinde bulundu. Delegelerin sorularını yanıtlayan Lavrov dün ilk defa Kremlin’in Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıma kararını nasıl aldığını anlattı. AKPM parlamenterleri ile birlikte Lavrov’u Kommersant muhabiri Vladimir Solovyev de dinledi.

 

AKPM bugün, maalesef Rusya-Gürcistan savaşı hakkında kızgın tartışmaların yapıldığı ve Rusya’nın düzenli olarak Abhazya ve Güney Osetya bağımsızlığını tanımadan vazgeçmeye çağrıldığı tek alan. Ancak dün Strasbourg’u ziyaret eden Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Gürcistan konusunu gündeme getirmeyi düşünmüyordu. Geniş konuşmasında iki yıl önceki savaş hakkında tek bir kelime yoktu, Lavrov bütünüyle bundan sonra Rusya ve Batı’nın nasıl yaşayacağı konusuna odaklıydı. Bakan Lavrov “ABD-Avrupa-Rusya üçgeninde ortak ve global meseleleri çözmeye izin verecek nitelikli farklı ilişkiler lazım. Soğuk savaş dönemi negatif istikrarın yerine, hepimiz için toplu etkileşime dayalı pozitif istikrara ciddi olarak ihtiyaç var” dedi. Lavrov, dinleyicileri, Batı’nın SSCB ile hiçbir ortak yanı bulunmayan bir başka devletle işi olduğuna ikna etti: “Rusya resmi olarak Stalinizmi kınadı ve hiçbir zaman onun ideolojisi ve uygulamalarını korumadı.”

 

Konuşmasının ardından Rus bakan AKPM milletvekillerinin sorularını cevapladı. En ilginç yanıtı Lavrov, hiç ironi olmadan Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıyan Venezüella gibi ülkeler arasında olmaktan hoşlanıp hoşlanmadığı yönünde soran Gürcü üye Georgi Gabaşvili’ye verdi. Daha önceleri Rus bürokratların bu tür sorulara oldukça tepkili olduğu mecliste soru üzerine sessizlik oluştu. Ancak öfkeli bir yanıt gelmedi: “Biz tanınmayı satın almıyoruz ve dünyada şu veya bu kararın kabul edilmesi için koşmadık. Bu karar bizimdi ve acı bir deneyim oldu.”

 

RF Dışişleri Bakanı bunu öyle bir tonla ifade etti ki, sanki bu karardan ötürü halen acı çektiği düşünüldü: “Biz Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tek taraflı Kosova tanınması olduğunda bile istemedik.”

 

Bakan, Vladimir Putin ve daha sonra onun yerine Devlet Başkanlığına geçen Dmitri Medvedev’in Mikhail Saakaşvili’ye anlaşmazlığı Gürcistan toprak bütünlüğü temelinde çözme vaadinde bulunduğunu anlattı. Ancak daha sonra olan oldu: “Gürcistan Devlet Başkanı gece yanlışlıkla kendi vatandaşlarına el kaldırdı.”

 

Bunun ardından Sergey Lavrov, Rus yetkililerinden hiç birinin söylemediğini anlattı. Bakanının ifadesine göre, Ağustos 2008’de Medvedev-Sarkozy planı hazırlandığında Moskova oraya Abhazya ve Güney Osetya’nın statüsünün görüşülmesi maddesinin yazılmasını önerdi. Bakan “Bu anlaşmaya devam edebilmek için gerçek bir şanstı. Ancak Gürcistan Devlet Başkanı bu teklifi reddetti ve biz de onun kafasında savaşın henüz bitmediğini anladık” dedi. Bakanın ifadesine göre, onun üzerine iki cumhuriyetin bağımsızlığının tanınması kararı alındı. Bakan “Ben o olayların katılımcısıydım ve buna derinden üzülüyorum” dedi.

 

Lavrov’a eşlik eden Rusya Dışişleri Bakanlığı çalışanlarından birinin Kommersant’a açıkladığına göre, yakında Gürcistan ile müzakereler hakkında daha sansasyonel detaylar ortaya çıkacak. Diplomat “Kimin suçlu ve neden bu cumhuriyetleri tanıdığımız meselesinin bir kereliğine ve tamamen kapanması için bu konu hakkında elimizde olan her şeyin resmen ilan edilmesi konusu düşünülüyor” dedi.

 

30.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Sergey Bagapş, Abhazya olarak Ukrayna ve Belarus'un bağımsızlığımızı tanıması konusunda ihtiyatlı bir iyimserliğe sahibiz

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, 29 Nisan Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, ‘Abhazya olarak Ukrayna ve Belarus'un bağımsızlığımızı tanıması konusunda ihtiyatlı bir iyimserliğe sahibiz’, dedi.

 

Sergey Bagapş, ‘Bizim için, tabii ki Ukrayna ve Belarus'un Abhazya'nın bağımsızlığını tanıması önemlidir, sonuçta Belarus’un bu konuyu bu biçimde çözerek kapatması gerekmekte ki, zaten biz bu konuları daha önceden görüştük. Her ülkenin kendi sorunlarının olduğunu anlıyoruz, kendi muhalefetleri, ABD etkisi, kendi finansal sorunları... eğer bağımsızlığımızın tanınması gerçekleşirse bizler çok memnun kalırız, çünkü Belarus ve Rusya ve Ukrayna tüm BDT ülkeleri, bizim için dost devletler. Bizler bağımsızlığımızın şartsız olarak kabul edilmesini istemiyoruz, ilişkilerin kurulmasını teklif ediyoruz’, diye konuştu.

 

Bagapş, bağımsızlığın tanınması ile ilgili olarak sorulan soruya, ‘Bizim için önemli olan konu, ülkemizin içerisinde nasıl bir düzen kurabildiğimiz, hukukun üstünlüğünün var olduğu, gerçek bir demokrasi devleti olmak’, diye vurguladı.

 

29.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Humala: ''Peru, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlılarını tanımaya niyeti yok''

 

Moskova, Orta Amerika ülkesi Peru’da anamuhalefetteki sosyalist Peru Milliyetçi Parti’nin Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması yönündeki çabalarından netice çıkmadı.

 

Partinin lideri Ollanta Moisés Humala Tasso, Amerikan müttefiki Peru’nun Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımayı düşünmediğini söyledi. Moskova Devlet Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Medeniyetler Toplantısı’ konferansına katılmak üzere Moskova’da bulunan Humala,  Kasım 2009’da kongreye Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının tanınması yönünde sundukları teklifle ilgili sonuç alamadıklarını kaydetti. Humala, “Üzgünüz bu teklif bugüne kadar Kongre’de görüşülmedi, çünkü hükümetin bu iki yeni cumhuriyeti tanıma konusunda belirli bir niyeti yok” dedi.

 

Humala 2009’da tasarıyı kongreye ilettikten sonra “Peru Kosova’yı bağımsız devlet olarak tanıyan ülkelerden biri. Abhazya ve Güney Osetya’nın da iki yeni cumhuriyeti olarak resmen tanınmayı hak ettiğine inanıyoruz. 25 Şubat 2008’de Kosova’yı tanıdıktan sonra Abhazya ve Güney Osetya’ya karşı ciddi bir argüman kalmadı” demişti.

 

Anti-emperyalist ve anti-Amerikan çıkışlarıyla tanınan Humala, 2006’daki başkanlık seçimlerinde eski sosyal demokrat Alan García Pérez karşısında yüzde 44.56 oyla yenilmişti. Latin Amerika’dan iki Kafkas cumhuriyetini Nikaragua ve Venezüella tanımıştı.

 

29.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Sovyet askerine de anıt dikti

 

Sohum, Moskova ile her alanda ilişkilerini derinleştiren Abhazya yönetimi, SSCB’nin son döneminde baş gösteren Abhaz-Gürcü çatışması sırasında yaşamını yitirmiş Sovyet askerleri için anıt dikti.

 

Anıt, Sovyetlerin dağılmasından sonra 1992-1993 savaşının da merkezinde yer almış olan Oçamçıra Bölgesi'nde Devlet Başkanı Sergey Bagapş tarafından törenle açıldı. Törene 1980’lerin sonunda SSCB İçişleri Ordusu Grup Başkanı olarak Abhazya’da bulunmuş yarbay ve şu anki Rusya Sayıştay Başkanı Sergey Stepaşin de katıldı.

 

Anıtın açılışında konuşan Bagapş, sivilleri korumak için yaşamını veren subayları överek, “Bunu unutmak mümkün değil. Eğer özgürlük için ölen insanları unutursak geçmişimize ihanet ederiz” dedi. Yardımlarından dolayı Rusya’ya şükranlarını sunan Bagapş, “Abhazya her zaman tüm işlerde Rusya ile yan yana olacak ve bu işlerin iyi işler olmasını, bu topraklarda yaşanan korkuların bundan sonra yaşanmamasını Allah nasip etsin” diye konuştu.

 

Stepaşin de, “Biz ilk defa o zaman milletler arası anlaşmazlıkla karşı karşıya kaldık. Biz o zaman, herkesin gerçek enternasyonalizm ruhuyla yetiştirildiği Sovyetler Birliği’nde böyle bir şey olamayacağını zannediyorduk, ancak açıkça söyleyeyim ki, ülkenin yüksek kurumlarının iradesizliği 80’li yılların sonunda SSCB’nin dağılmasına neden olan milletler arası anlaşmazlıklar ve iç savaşlar başlamasına yol açtı” dedi.

 

Stepaşin şunları kaydetti: “Maalesef daha sonra şovenizm ve koyu milliyetçiliğin ne olduğunu öğrendik. Burada savaşı Abhazya değil, Gürcistan yönetimi, özellikle Eduard Şevardnadze başlattı. Abhazya’da Rusya, Rusya halkı tarafından desteklenen barış, sonsuz olacak, hiç kimseye kirli çizmeleri ile hele de yabancı üretim çizmelerin bu toprakları çiğnemesine izin verilmeyecek.”

 

Stepaşin, Sayıştay yönetimi adına, Rusya’dan Abhazya’nın tatil, sağlık kurumlarının gelişimi için gönderilen paranın yerine ulaşması teminatı da verdi.

 

29.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Ukrayna’dan umutlu

 

Sohum, Rus yanlısı Viktor Yanukoviç’in iktidara geldiği Ukrayna’nın Abhazya’yı tanıyacağına dair umut belirdi.

 

Rusya ile doğalgazda indirime karşılık Karadeniz Filosu’nun kira sözleşmesini ilaveten 25 yıl daha uzatan anlaşmayı imzaladıktan sonra Yanukoviç, çifte standartlara karşı olduğunu belirterek, Abhazya ve Güney Osetya’ya göz kırptı. Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş da, Ukrayna’nın Abhazya’yı tanıyabileceğini söyledi.

 

Bagapş, Kiev’in Abhazya’yı tanıması konusuna temkinli iyimserlikle yaklaştığını, Abhazya’yı tanıma önerisini uzun süredir rafta tutan Minsk’in de artık bir karara varmasının kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

 

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze ise, Abhazya ve Güney Osetya’nın Ukrayna tarafından tanınmayacağını savunarak, "Ukrayna dost ve stratejik ortağımızdır. Kiev’den Gürcistan’ın egemenliğine yönelik herhangi bir tehlike yok" dedi.

 

Bu arada Bagapş, AB gözlemcilerin Abhazya’da denetim yapmaları konusundaki tutumlarının değişmediğini belirterek, “Askeri gözlemciler, silahlı çatışma tehlikesinin kaynağında bulunmalı. Son 20 yılın gerçeklerine bakılırsa bu Gürcistan bölgesidir" dedi.

 

29.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Oçamçira'daki Rus botları iki misline çıkıyor

 

Sohum, Abhazya sınırlarını koruma görevini üstlenen Rusya FSB Sınır İdaresi, Oçamçıra açıklarında devriye gezen botların sayısının iki misline çıkarıyor.

 

Rusya FSB Sınır İdaresi Abhazya Sınır İdaresi Sahil Koruma Bölüm Başkanı Aleksandr Tudakov, şu anda dört devriye botunun görev yaptığını belirterek, “Yakın zamanda bot grubu sekize çıkarılacak” dedi. Tudakov,Abhazya karasularındaki ihlallere hızlı tepki vermek ve devriye sıklığını artırmak için, bot sayısını artırma gereği duyduklarını kaydetti.

 

Gürcistan Parlamento Başkan Yardımcısı Paata Davitaya, Abhazya sınırlarında Rus gemilerinin varlığını ‘yasadışı’ diye nitelerken, Rusların Oçamçira’yı denizaltı için merkeze dönüştürdüğünü öne sürdü.

 

29.04.2010  Ajans Kafkas

 

 İngur çayında boğulan dış siyaset

 

Davutoğlu patentli aktif dış politika Ermeni hamlesinde sendelerken, sıra Gürcistan ve Abhazya’ya gelince tuhaf bir sıkışmışlık yaşıyor. Türkiye desteklediği Gürcistan’ın 2008’deki savaş çılgınlığının getirdiği mahcubiyetle Kafkasya politikasını gözden geçirme gereği hissetti. Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu bu ihtiyacın dayattığı bir açılımdı. Lakin Davutoğlu’nun eylülde Soh yolcusu Türk gemilerine atılan düğümü çözmek için Tiflis’e giderken, Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz’ü Sohum’a göndermesi dışında bir yere açılamadı. Ki ziyaret dönüm noktasıydı.

 

Kafkasya Dairesi Başkanı Nurdan Bayraktar ve Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan’ın 19 Nisan’daki ziyaretiyle bu ilişkiye ikinci ilmek atılacağı sanılırken ilk bağı da çözen nahoş bir netice çıktı.

 

2008’de Rusya’dan tanınma öpücüğünü aldıktan sonra Abhazya’nın kapısı Tiflis üzerinden diplomatik ziyaretlere kapalı. Yani Gürcistan’daki elçiler Sohum’da ağırlanmıyor. Amaç Gürcistan’ın bir parçası olmadıklarını vurgulamak. Türk elçisi de istisna değil. Zira Tiflis’in ‘İşgal altındaki topraklara yönelik devlet stratejisi’ni sunmak için Sohum’a gitmek isteyen Burhan reddedilmişti. Peki ne değişti de elçi kabul gördü? Abhazya’daki kaynaklarıma göre, ziyaret, ‘Burhan, Bayraktar’a refakatçi’; gündem de ‘Türkiye-Abhazya ve diaspora-anavatan ilişkileri’ diye formüle edilmişti. Abhaz tarafı bunu, Bayraktar’ın bayrağı devraldığına yormuştu. Sohum’da konuşmaya Burhan başlayınca Başbakan Sergey Şamba sözünü kesti: “Sayın elçi, önce Türkiye Dışişleri temsilcisini dinlemek isteriz. Burada Türk elçiliği olmadıkça görüşmelerimizi Gürcistan’daki akredite diplomatlarla değil Türkiye Dışişleri temsilcileri ile yapacağız.” Ortam gerildi.

 

15 yıl önce tartışılan meselelere girip bugüne gelemeyen Bayraktar da “Sohum ile Tiflis arasındaki sorunların çözümü için ortak zemin oluşturmaya hazırız” mesajı verdi. Mesele anlaşıldı, amaç ilişki tesisinden öte Tiflis’in projesine ortam hazırlamaktı. Şamba “Yeni bir projeniz varsa altına imza atarım” deyip arabuluculuğa ihtiyaç olmadığını yineledi. Bayraktar yeni proje yerine Abhazya’ya gidecek gemilere Trabzon’da Gürcü konsolosluğuna onay yetkisi veren bir komisyondan bahsetti. Abhazya’nın yanıtı: “Türkiye limanlarında başka bir ülkeye söz hakkı vermek istiyorsa kendi bileceği iş, bu nihayetinde egemenlik meselesi!”

 

Devlet Başkanı Sergey Bagapş da heyetle planlanmış görüşmeyi iptal etti. Tatsızlığı Abhaz Dışişleri Bakanı Maksim Guncia’ya sordum, şunları söyledi: “Türkiye’ye açığız, Gürcistan’a kapalı. Türkiye ve diasporamızla doğrudan ilişki istiyoruz ve Türkiye bunu yapabilir.”

 

Çeviköz’ün ziyaretinde ‘İlişkilerde cami inşası anahtar’ mesajıyla Tiflis’in ses çıkarmayacağı ‘dinsel’ bir başlangıç önerilmişti. Sohum ise önceliğini sıralamıştı: Sohum-Trabzon seferleri başlasın, hava köprüsü kurulsun. Daha önce ilk camiyi Türkiye’nin yapması girişimleri Tiflis’ten izin ‘titizliği’ yüzünden akim kalmıştı.

 

Anlaşıldı ki Tiflis, Stalin’in Gürcistan’a bağladığı Abhazya için anavatandakinden 5-6 katı Abhaz’ı barındıran Türkiye’den medet umuyor. Peki şans var mı, bakalım:

  • Abhazya, zaten hem Cenevre hem de Gal’de Gürcü tarafıyla masada.

  • 1992-1993 savaşı sonrası BDT ambargosuyla Abhazya döndürülemedi.

  • Türkiye ambargoya taraf olup Trabzon-Sohum seferlerini kesti.

  • Türkiye, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü tezini savunmakla kalmayıp Kafkasya’da NATO’ya Truva atı oldu. Vaziyani üssünü onarıp Gürcistan’ı ordu sahibi yaptı. 2008’deki savaşa bu orduyla girildi.

  • 1992’de önce Türkiye’nin kapısını çalan Abhaz lider Vladislav Arzdınba’ya randevu vermeyen Süleyman Demirel, Tiflis’e uçup altı anlaşma yaptı. 2007’de halefi Bagapş’ın gezisi de iptal ettirildi.

Yani Türkiye, Abhazya’yı Rusya’ya mahkûm eden politikadan şaşmadı. Abhazlar, Ermenistan’la normalleşmenin Türkiye’yi Gürcistan’a mahkûmiyetten kurtaracağını, tanıma olmasa da ekonomik ilişkilerin tesisini ummuştu. Olmadı. Erivan yolundaki çuvallamanın ‘collateral damage’ı bu olsa gerek. Değişti denilen dış politika, hala İngur’u aşamıyor. Çay dediğime bakmayın İngur tarihi sınırı belirleyen nehir. Fehim Taştekin

 

29.04.2010  Radikal

 

 Gürcistan’nın insansız uçakları, 2009 Mayıs ayından bu yana 40 seferden fazla Abhazya hava sınırını ihlal etti

 

Bu gün Rusya Federasyonu FSB sınır kontrolü Başkan Yardımcısı Vasili Malaev gazetecilere yaptığı açıklamada Gürcistan insansız uçaklarının 2009 Mayıs ayından bu yana Abhazya hava sınırını 40 seferden fazla ihlal ettiğini bildirdi.

 

Malaev, ‘Rusya Sınır Muhafızları, Abhazya hava sınırlarının Gürcistan tarafından 40’ın üzerinde ihlal edildiğini tespit etmiştir. 25’ten fazla askeri silah, mühimmat ve patlayıcı madde ele geçirilmiştir’, diye vurguladı.

 

2009 Nisan ayında Abhazya ve Rusya Federasyonu arasında sınırların ortak korunması anlaşmasının imzalanması dolayısı ile Abhazya-Gürcistan sınırı Rusya sınır muhafızları tarafından korunmaktadır.

 

FSB Abhazya Sınır Muhafızları sorumlularının verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz sene Abhazya sınırında devlet sınırını kaçak geçme ve sınır geçiş kurallarını ihlalden 700 kişi gözaltına alındı.

 

Malaev, sınırda yakalananlar ve bulunan cephanelerde ele geçirilenlerin listesini okudu. Listede, bir uçak savar, bomba atar için 100’den fazla mermi, 200’den fazla havan topu ve anti-tank mayını, 20’ye yakın havacılık mühimmatı, 400 kilogramdan fazla patlayıcı ve çok namlulu roket sistemleri LARS için 15 mermi bulunmakta.

 

Sınır Muhafızları aynı zamanda 1 milyon ruble tutarında kaçak mala el koydu.

 

FSB Sınır Muhafızları Abhazya Yöneticisi yardımcısı Vasili Malaev, ‘Sınır muhafızları Abhazya–Gürcistan sınırının, genel olarak tüm Kafkasya bölgesinin güvenliğine ciddi katkıda bulunmuştur’, diye belirtti.

 

27.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Önümüzdeki aylarda, Abhazya ve Başkortostan arasında “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” imzalanacak

 

Başkortostan Başbakanı Rail Sarbaev, “Abhazya ve Başkortostan 2010-2011 dostluk ilişkilerini geliştirme planı” imzaladıktan sonra, Sohum’da gazetecilere verdiği brifingde, önümüzdeki aylarda, Abhazya ve Başkortostan arasında “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” imzalanacağını bildirdi.

 

Sohum ve Ufa arasında yapılacak anlaşma belgesi imzaya hazırlanmakta.

 

Sergey Şamba, ‘Bugün, Biz taleplerimizi ve imkânlarımızı belirledik. Başkortostan’ın bize sundukları çıkarlarımıza uygun görünmekte. Biz, inşaat ve tarım için gereken teknik araçları, toplu taşıma için gereken taşıtları Başkortostan’dan temin etmeye hazırız’, diye belirtti.

 

Başbakan, iki ülkenin ortak yatırımlar yapabileceği imkânlarında var olduğunu bildirdi.

 

Şamba, konuşmasının sonunda, iki ülke arasında daha 1994 de ilişkilerin gelişmeye başladığının, Başkortostan’ın Abhazya ile dostluk anlaşması imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunun, altını çizdi.

 

27.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Abhazya ve Başkortostan Başbakanları “Dostluk Geliştirme Planı”nı imzaladı

 

Abhazya Başbakanı Sergey Şamba ve Başkortostan Başbakanı Rail Sarbaev “Abhazya ve Başkortostan 2010-2011 dostluk ilişkilerini geliştirme planı” imzaladı.

 

İki ülkenin dostluk geliştirme planını imzalamasından önce, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başkortostan heyetini makamında kabul etti.

 

Devlet Başkanı Sergey Bagapş, misafirlerini selamladıktan sonra konuşmasına, ‘Başkortostan, bize en zor günlerimizde maddi ve manevi olarak büyük destek vermiştir’, diye başladı.

 

Sergey Bagapş, ‘Artık farklı bir dönemdeyiz, birlikte güzel çalışmalar yapabileceğimiz yollar açılmakta’, diye vurguladı.

 

Bagapş, 1992-1993 Gürcistan- Abhazya savaşından hemen sonra, yüzden fazla öğrencinin Başkortostan Üniversitelerinde eğitim alarak, ülkeye dönüp işe başladıklarının altını çizdi.

 

Başkortostan Başbakanı Rail Sarbaev, daha 1994 yıllında başlatılmış olan işbirliğini sürdürmekten yana olduklarını dile getirdi.

 

‘Başkortostan, petrokimya, otomotiv sanayi ve tarım yönlerinden çok gelişmiş durumda. Ben karşılıklı çıkarlarımızı gözetecek anlaşmalar yapacağımızdan eminim’.

 

Sarbaev, Abhazya ve Başkortostan arasında ticaret hacminin 2007 senesinde 2 milyar ruble, 2009 senesinde ise 300 milyon rubleye civarında olduğunu bildirdi.

 

Başkortostan Başbakanı Rail Sarbaev sözlerini, ‘Tüm zorluklar arkada kaldı, önümüzde ülkelerimizin çıkarlarına yapmamız gereken büyük işler bizi beklemekte’, diye bitirdi.

 

27.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Davutoğlu'ndan Tiflis'e güçlü destek

 

Ankara, Ankara’da Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze’yi ağırlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü Kafkasya’nın istikrarının önşartı olarak gördükleri mesajı verdi.

 

Ankara’nın güçlü desteğini sunduğu Gürcistan’ın toprak bütünlüğü tezi bağımsızlıkları Rusya dahil dört ülke tarafından tanınmış olan Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan’ın egemenliği altına döndürülmesi anlamına geliyor.

 

Davutoğlu, Ankara’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren konuk bakanla birlikte ortak basın toplantısında "Biz Gürcistan’ın refahını, istikrarını, toprak bütünlüğünü istikrarlı bir Kafkasya için ön şartlardan biri olarak görüyoruz. Güçlü bir Gürcistan, Kafkasya’nın istikrarına katkıda bulunacaktır" dedi. Davutoğlu, "Gürcistan’ın istikrarı, aynı zamanda Türkiye için akraba bir topluluğun istikrarı anlamına gelmektedir. Bu nedenle biz Gürcistan içindeki meselelerin, özellikle Gürcü-Abhaz, Gürcü Oset ve değişik etnik gruplar içindekilerle ilişkilerin, iyi yönde gelişmesine büyük önem veriyoruz" diye ekledi.

 

Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkileri ‘çok güçlü stratejik ilişkiler’ olarak tanımlayan Davutoğlu, bu ülkeyle çok kapsamlı ekonomik işbirliğine girdiklerini, iki ülke ekonomilerinin büyük ölçüde entegre olduğunu kaydetti.

 

Davutoğlu, Türk firmalarının Gürcistan’daki yatırımlarının 500 milyon doları geçtiğini ve Gürcü meslektaşı ile bu yatırımların daha da artırılması çabalarını ele aldıklarını belirtti.

 

Geçen eylülde Abhazya ile ticaret yapan ve Gürcistan tarafından el konulan Türk gemilerini kurtarmak için Tiflis’e gitmiş olan Davutoğlu, Karadeniz’de sefer yapan bazı gemilerle, bazı balıkçıların karşılaştıkları zorlukları görüştüklerini de ifade etti. Türkiye’nin Ağustos 2008 savaşı sonrası ortaya attığı Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’nu da gündeme getirdiklerini kaydeden Davutoğlu, bununla Kafkasya’yı yeni bir istikrar, refah ve güvenlik alanına dönüştürmeyi amaçladıklarını kaydetti. Vaşadze de, Davutoğlu ile iki ülke ilişkilerini kapsamlı şekilde ele aldıklarını, uluslararası alanda ortak hareket etme konusunu görüştüklerini ve özellikle NATO-Gürcistan ve NATO-Türkiye ilişkilerini ele aldıklarını söyledi. Vaşadze, Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne tam destek verdiğini belirtti.

 

27.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Satranç severler Tkuarçal’da buluştu

 

Sohum, ‘Tkuarçal OPEN 2010’ satranç turnuvası Abhazya’nın Tkuarçal kentinde 54 satranç severin katılımıyla gerçekleştirildi. Oldukça zevkli yarışmalar çıkartan satranç ustalarından dereceye girenlere ödülleri verildi.

 

Açılışta konuşan Tkuarçal Belediye Başkanı Timur Gogua, geçen yıl kendi bölgelerini 8 satranççının temsil ettiğini, bu yıl sayıyı 14’e çıkardıklarını belirterek, “Bu tür turnuvalar mükemmel oyuna ilgiyi arttırıyor, özellikle de öğrenciler arasındaki ilgiyi. Satranç bayramının şehrimizde gerçekleşmiş olmasından ötürü teşekkürler” dedi.

 

Abhazya Satranç Federasyonu Başkan Yardımcısı Timur Zukhba da, Tkuarçal sakinlerine güzel turnuva organizasyonunda ötürü teşekkür ederek, bölge satranççılarının ülkenin tanınmış satranççıları arasında yer almaları umudunu dile getirdi.

 

Toplam ödülün 10 bin ruble olarak belirlendiği turnuvada, birinciliği 8 puanla Oçamçira’dan Sergey Minosyan aldı. Gudauta’dan katılan Timur Lakerbaya ikinci, Sohum’dan katılan Artem Tabaryan üçüncü geldi. 15-16 yaş arasında, Oçamçira’dan Marat Vardaya, 13-14 yaş arasında Sohum’dan Akol İşikyan, 10-12 yaş arasında Sohum’dan Daniel Asaturyan, 10 yaşından küçüklerde Sohum’dan Nuri Tuanba ödül kazandı.

 

Kızlar arasında en iyi dereceyi Oçamçira’dan Zanda Şanava aldı. Turnuvanın en yaşlı satranççısı Gudauta’dan 86 yaşındaki Georgi Topçyan ve en küçük satranççısı ise Sohum’dan 7 yaşındaki Nart Dbar’dı. Tkuarçal’ın en iyi satranççısı ise Dmitri Çaçkhaliya oldu. Gençler arasında en fazla puanı Daniel Aramahiya kazandı.

 

27.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Sohum, Başkurdistan’la bağları tazeliyor

 

Sohum, Abhazya ile Rusya Federasyonu’na bağlı Başkurdistan işbirliğini güçlendirecek adımlar atıyor.

 

Abhazya ve Başkurdistan Başbakanları Sergey Şamba ile Rail Sarbayev, ‘2010-2011 Abhazya ve Başkurdistan arasında işbirliği gelişim faaliyet planı’nı imzaladı.

 

Başkurdistan 1994’de Abhazya ile dostluk ve işbirliği anlaşması imzalamış ilk ülkeydi.

 

İmza töreninden önce Başkurdistan heyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş tarafından kabul edildi. Bagapş, Abhazya’nın en zor dönemlerinde Başkurt halkının maddi ve manevi destekte bulunduğunu belirterek, “Zaman değişti, ortak çalışmalar için yollar açılıyor” dedi.

 

Bagapş, Gürcü-Abhaz savaşının hemen ardından Abhazya’dan yüzden fazla öğrencinin Başkurdistan üniversitelerinde eğitim alıp döndüklerini hatırlattı.

 

Görüşmeye katılan Şamba ise, “Abhazya ve Başkurdistan arasındaki geleneksel ilişkiler yeni şartlarda ivme kazanıyor. Bugün savaş sonrasındaki ilk yılların aksine, işbirliğimizi geliştirmek ve karşılıklı faydalı projeler gerçekleştirmek için büyük imkanlarımız var” diye konuştu. Sarbayev de 1994’da başlayan işbirliğini devam ettireceklerini belirterek “Başkurdistan’da petrokimya, makine yapımı, tarım gelişmiş durumda ve inanıyorum ki, faydalı işbirliği oluşturacağız” dedi. Sarbayev, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2007’de 2 milyar ruble olduğunu ama 2009’da 300 milyon rubleye gerilediğini kaydederek “Zorluklar geride kaldı, önümüzde cumhuriyetlerimiz ve halklarımız yararına büyük işler var” diye konuştu. Görüşmelerin ardından gazetecilere konuşan Sarbayev, önümüzdeki aylarda dostluk ve işbirliği anlaşmalarını imzalayacaklarını söyledi. Şamba da “Ortak çıkarlarımızı ve imkanlarımızı belirledik. Başkurdistan’ın önerdiği şeylerde bizim için büyük yararlar var. Biz Başkurdistan’dan inşaat ve tarım tekniğini almaya hazırız. Ortak fabrikalar kurmak için imkanlarımız var” dedi. Sohum, Ufa ile de işbirliği anlaşmalarının hazırlığını yapıyor.

 

27.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya, 2.Dünya Savaşı zaferinin 65.yılı kutlamalarına hazırlanıyor

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, 2.Dünya Savaşı zaferinin 65.yıl dönümünün yaklaşmasından ötürü kutlama hazırlıkları ile ilgili bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Devlet Başkanı Yardımcısı Aleksandr Ankuab, Millet Meclisi Başkanı Nugzar Aşuba, Başbakan Sergey Şamba, Savunma Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, İçişleri Bakanı, Kültür Bakanı, Sosyal Hizmetler Başkanı, Sohum Belediye Başkanı ile bölge Valileri ve yöneticileri bulundu.

 

Sergey Bagapş, zaferin tarihi önemini göz önünde bulundurarak, toplantıya katılan herkesten kutlama etkinliklerine gereken sorumlulukla yaklaşmalarını istedi. Devlet Başkanı, bu önemli günde özellikle gazilere büyük ilgi gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Bölge Vali ve yöneticileri, Zafer Günü kutlamaları için hazırlanan etkinlik programı ile tanıştı.

 

9 Mayıs gününde, Abhazya Silahlı Kuvvetleri'nin askeri geçidi ve bandosunun gösterisi, daha sonrasında “Muhacir Sahili”nde savaşı anlatan tiyatro gösterisi sergilenerek etkinlikler devam edecek.

 

Etkinlikler ülkenin diğer bölgelerinde de yapılacak.

 

26.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Sınırda ortak tatbikat

 

Sohum, Abhazya Güvenlik Güçleri, Rusya FSB Sınır İdaresi’yle birlikte Gürcistan-Abhazya sınırında ortak tatbikat yürüttü.

 

Rusya FSB Sınır İdaresi’ne göre, 22 Nisan’da Gal Bölgesi'nde başlayan tatbikata, Abhazya Güvenlik Güçleri, FSB Sınır İdaresi’ne bağlı havacılar, denizciler ve özel kuvvetler katıldı.

 

Sınırdan yasadışı geçişlerin önlenmesine yönelik tatbikatın ilk günü, operasyonel taktik çalışmalar yürütüldü. Rusya FSB Sınır İdaresi, Sohum ve Moskova’nın yaptığı anlaşma ile Abhazya’nın sınırlarını Abhaz güçlerle birlikte koruyor.

 

26.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Gürcistan Dışişleri Bakanı Ankara'ya geliyor

 

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun davetlisi olarak bugün Ankara'ya geliyor.

 

Resmi temaslarına yarın başlayacak olan Vaşadze, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek.

 

Gürcü bakanla görüşmelerde Türkiye ile Abhazya arasındaki ilişkilere engel olunmamasının istenmesi bekleniyor. Türkiye, ilkesel olarak Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek verse de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya yönetimi ile temaslara da önem veriyor.

 

Ankara, Türkiye'deki Abhaz kökenli vatandaşların Abhazya'da yaşayan akrabalarıyla kesintisiz ve kolay bir şekilde görüşebilmeleri ve ulaşım imkanlarına kavuşabilmelerini talep ediyor. Türk gemilerinin Abhazya ile yaptığı ticaretin Gürcü makamları tarafından engellenmesinin de sona erdirilmesi beklentiler arasında. Gürcü bakanın ziyareti sırasında bu konuların gündeme getirilmesi bekleniyor.

 

26.04.2010  HABER 10.com

 

 Alamia'ya göre Olimpiyatlar bir fırsat

 

Sohum, Dünya Abhaz-Abazin Halkları Kongresi Genel Sekreteri Gennadi Alamia, 2014 Soçi Olimpiyat Oyunları’nın Adıge ve Abhaz halklarının kültürel ve tarihi varlığının tanınmasında etkili olarak kullanılabileceğini savundu. Diasporadaki olimpiyat karşıtı kampanyaları eleştiren Alamia, Rusya yönetiminin bölge halklarına yönelik yaklaşımına dair büyük umutlar besliyor.

 

Nujnaya Gazetesi’nden İzida Çania’ya konuşan Alamia ile röportajı Ajans Kafkas’tan Özlem Güngör Türkçeye çevirdi.


Gennadi Şalikoviç, Soçi’de özellikle Krasnaya Polyana’da Olimpiyatların yapılma planları, Kuzey Kafkasya ve diasporadaki Çerkes sivil örgütleri tarafından protestolara neden oluyor. Buna bağlı olarak Dünya Abhaz-Adıge Halkları Kongresi’nin genel sekreterinin düşüncesini duymak isterim.

 

Tarihi Krasnoya Polyana’da dünya spor forumunun yapılma kararı alındığında, bugün ufuk çizgisinin ötesini görebilmek için daha yukarıda olabilme imkanımız ortaya çıktı. Ufuk ise bilindiği gibi sadece gelecek değil, bu dünyada kendisi hatırlanmadan denge ve istikrarın sağlanması mümkün olmayan geçmiştir. Halkların karşılıklı ilişkileri güzel kokulu çiçeklerle dokunmuş olsun isterdim, ama maalesef…

 

İnsanlar birbirlerine sayısız felaketler getirdiler ve getiriyorlar. Ve zamanında gerçekten pişman olamazlarsa getirmeye de devam edecekler.  Kusurunu itiraf etmek küçültmüyor, o sadece yükseltebilir ve kim olursa olsun oyununu halkların sinirlerini bozma üzerine oynama imkanı verilmemeli.

 

21 Mayıs 1864’de, hem Kafkasya dağlılarına hem Rus halkına sayılamayacak felaketler getiren Kafkasya savaşlarının bitimi dolayısıyla çarlık ordusunun töreninin yapıldığı yerde Olimpiyatların yapılması seçeneğinin kazanabileceğini öngörebilmek mümkündü. Bu trajedinin külleri içinde, saldırgan Rus karşıtlığı söylemi eşliğinde tarihi dargınlık ve peşin fikirlerin yanan kömürlerini bulmak zor değil.

 

Bugün artık bu tarihi olaylar üzerinden olumsuz beyanatlar getiriliyor olması ciddi endişe veriyor. Ve bu beyanatın bir bölümünün XIX. yüzyılda Türkiye’ye zorla sürülen Krasnoya Polyana’nın, Anapa’dan Abhazya’ya kadarki kıyı boyunun yerli halkı Abhaz-Adıgelerin trajedisinin olmaması mümkün değil.

 

Durum Gürcistan’da kullanıldı bile. Orada denizaşırı dostları ile Çerkes halkının kaderiyle ‘ilgilenme’ kararı alındı ve uluslararası bir konferans yapıldı, Gürcistan parlamentosuna ‘Rusya tarafından Çerkes jenosidinin tanınması’ başvurusu yapıldı. Hedefe ulaşmak için her aracın iyi olduğu biliniyor, peki ama Gürcü alayının dağlılar üzerindeki zaferle ilgili geçide katılmış olmaları gerçeği nasıl izah edilecek?

 

Batı’nın Kafkasya’ya yüksek ilgisi, büyük ihtimalle mükemmel bölgeyle ilgilenme ile asla izah edilemez. Aslında bu ‘ilgilenmede’, 40 ülkeye yayılmış  milyonlarla ifade edilen diasporasının tarihi vatanları Kafkasya’da durumu bozmak, milletler arası ilişkiler zincirini bozmak için ‘zayıf halkalar’ bulma isteği yatıyor.

 

Ama ‘zayıf halkalar’ bulundu bile. Ne yapmalı? Olimpiyatları yapmaktan vazgeçmeli mi?

 

Hayır. Rusya’nın 2014 Olimpiyatlarına halklarımız ve diasporadaki yurttaşlarımızın sadece olumlu yaklaşımını oluşturma çalışmalarına başlaması gerekiyor. Ve burada Rusya yönetiminin Abhaz-Adıge diasporası temsilcileri ile resmi ilişkiler oluşturması ve ilgili tarafların tüm sivil örgütleriyle sıkı işbirliği oldukça verimli olur. Bence, Soçi’de Kış Olimpiyat Oyunlarının yapılışı, Rusya’nın prestijini, dünya medeniyetine giren, Kafkasya etnokültür mirasını korumaya büyük önem veren bir ülke olarak imajını yükseltme konusunda mükemmel bir fırsat olarak kullanabilir.

 

Bugün artık tamamen farklı bir enformasyon politikası yürütmek lazım. Elbette yerli kültürü susma figürü olarak kullanmak mümkün, ama onu Rusya devletinin gururu, Soçi-Adler bölgesinin, Kuban’ın, Kafkasya Rus sahilinin markası yapmak daha akıllıca olur. Olimpiyatların açılışında, Büyük Soçi’nin eski Abhaz-Adıgelerin ve Ubıhların toprağı olduğunun söylenmesi Abhaz-Adıge diasporasına tarihi vatanları ile manevi bağlarının korunması için umut verecek, Rusya Federasyonu’nun Abhazya’nın bağımsızlığını tanımayla karşılıklı etki oluşturacak.

 

Sözünü ettiğinizin tümü oldukça şiirsel, ama başka bir gerçek var. Bildiğim kadarıyla, 1989’da Adler ve Soçi yönetimiyle Krasnoya Polyana’da Kafkasya savaşı kurbanları anısına bir anıt dikilmesi müzakereleri yapıldı. 20 yıl geçti, ama anıt olmadı ve yok. Bu Rusya’nın mevcut problemle yüzleşme isteksizliğine delalet etmiyor mu?

 

Durumu böyle basitleştirmemeli. 1989’da biz gerçekten Adler ve Soçi yönetimleriyle Krasnoya Polyana’da hatıra ve uzlaşı anıtı dikilmesinde anlaştık. Maalesef provokasyonlar sonucunda bu önemli çalışma boşa gitti.

 

Ve bugün, 20 yıl sonra Krasnoya Polyana’da böyle bir anıtın oluşturulması daha da aktüel olacak. Bana öyle geliyor ki, anıtın dikileceği yere taşın 21 Mayıs 2010’da, Abhazya’da Dünya Abhaz-Adıge Kongresi’nin yapılacağı gün konulmalı. Törene kongre delegeleri, Güney Rusya delegeleri ve Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri delegeleri katılmalı. Anıtın açılışı da tercihen Kafkasya savaşlarının bitişinin 150. yıldönümü 21 Mayıs 2014’e denk getirilmeli.

 

21-22 Mayıs 2014’de Krasnoya Polyana’da burada Olimpiyatların devamı olarak halkların birliğini sembolize edecek Güney Rusya, Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri, Güney Osetya, Abhazya, aynı zamanda Kafkasya diasporasının yaşadığı ülkelerden ekiplerin katılımıyla uluslararası festival yapılabilirdi. Festivalin ritüel açılışında Abhaz-Adıge Nart efsanesi ve Rus masallarından motifler konulabilirdi.

 

Kafkasya halkları için en büyük trajedilerden birinin yaşandığı yerde danslar ve spor programları yapmak hürmetsizlik değil midir?

 

Olimpiyatları sadece eğlence olarak görürseniz öyle. Antik çağlardan bu yana Olimpiyatlara katılan halklar savaşlara son verdi. Aslında Olimpiyatların anlamı barışa çağrıdır.

 

Sizin galiba faaliyet planınız var, ana bileşenlerini paylaşabilir misiniz?

 

Devlet politikasının Kafkasya’nın eski halklarının kültürüne saygıyla ilgili yeni yüksek standartları, Olimpiyat açılış töreninde çeşitli faaliyetleri iç içe geçirebilir. Abhaz-Adıge konularının geniş şekilde kullanılması için sergi ve organizasyonlar düzenlenebilir. Rus ve Abhaz-Adıge halklarının kaderinin ortaklığı konusu katılımcılar ve Olimpiyat izleyicilerine, Abhazya, Adıgey, Krasnodar Kray, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar ve Kıyı Boyu Şapsığ folklor ekiplerinin gösterisi ile net biçimde sunulabilir.

 

Ubıh ihtiyarının, Allah’tan tüm insanlık için refah ve barış istediği duası etkileyici olabilir. Dua BM resmi dillerine tercümesiyle dile getirilebilir.

 

Olimpiyat ateşini yakan sporcu, Abhaz-Adıge topluluğunun bir ferdi olabilir.

 

Bunlar, geçen Eylül Rusya Başbakanı Putin’e gönderdiğim mektubumda ifade etmiş olduğum üç teklifin parçası.

 

Aslında, siz Rusya yönetimini 2014 Kış Olimpiyatlarını sadece spor programı olarak algılamamaya ikna etmeye çalışıyorsunuz…

 

Olimpiyatlar dağılmış milletimizin manevi birliğin geri dönülmez sürecinde ivme verecek olan kurtarıcı şans olarak kullanılmalı. Kafkasya savaşlarının bitişine bağlı törenlerin yapıldığı aynı yerde tam 150 yıl sonra olimpiyat ateşinin yakılacak olması tesadüfi mi?

 

Bunu iyi bir işaret olarak düşüneceğiz. Zira hepimiz için Soçi Olimpiyatları XIX. yüzyılın ağır mirasından özgür yeni bir yüzyılın başlangıcı olması için hayati önem taşıyor.

 

Rusya’da görmezlik politikasından Kafkasya’nın ciddi problemlerini ciddi olarak anlamaya geçebilecek güçlerin olduğunu mu düşünüyorsunuz?

 

Abhaz halkının Rusya’ya yaklaşımı şaşırtıcı şekilde değişen resmi politikaya değil her zaman sadece Rus halkına odaklıydı. Sağlıklı düşüncenin er ya da geç yeneceğini umuyorduk.

 

Ve ülkede umudumuzu bağladığımız halk ve liderlerinin Abhazya ile halkına yönelik aynı olacakları zamanı bekledik. Ağustos 2009’da Sohum’da Vladimir Putin ile görüşmemizde, Rusya’da Rusya-Abhazya ilişkileri probleminin derinliğinin bilincinde olmayıp, aynı zamanda Abhaz milletinin korunması için gayret göstermeye hazır siyasetçilerin olduğu düşüncem sağlamlaştı. Sonunda bu yaklaşımın samimiliği halkımızın ölümcül tehlikeli anlarında kararlı hareketlerle desteklendi. Ve bugün liderlerimizin, faaliyetsizliklerini ‘bizi anlayamazlar, üzülürüz’ şeklindeki sözlerle kendilerini haklı çıkarmaları zor olacak. Bizi anlayan ve cesur hareketiyle tüm dünyayı ‘küstüren’ ülke eminim ki, bundan sonra da  çözülmediği halde millet olarak korunma konusunda hiçbir şans vermeyen problemlerimizle bizi tek başımıza bırakmayacaktır.

 

Gennadi Şalikoviç, peki siz Abhazya’nın bugün Rusya ile ilişkilerini inşa ediş şeklinden hoşnut musunuz?

 

İki devletimizin ilişkilerinin oluşturulması için bugün yapılanların tümü, siyasi spekülasyon, partiler arası hesaplaşmalar, özellikle de seçim mücadelesinde kullanılmamalı. Bu yaklaşım, elbette tesadüfen geçici olarak Rusya ile ‘dostluğa mecbur’ olanları tatmin edemez. Onlar yaftalayacak, dürüst ve açık karşılıklı ilişkiler gerektiğiyle ilgili sözlerimizi, aynı zamanda açık bir sistem oluşturmak ve olası anti Rusya ve Abhazya sonuçlarını ihtimal dışı bırakacak devletler arası belgelerin kabul edilmesiyle ilgili taleplerimizi ‘Rusya karşıtı’ olarak adlandırılıyor.

 

Abhazya devletinin zorlu inşa süreci aynı zamanda Rusya ile devletler arası ilişkiler oluşturma süreciyle gerçekleşiyor. Tek taraflı, geçici geçişler idare eder diye düşünmek tehlikeli olurdu. Sadece güvenilir çift yönlü köprülerin ülkelerimiz ve halklarımız arasında uzun vadeli iyi görüşmeler sağlayabilmeyi vaat edebileceğinde hiç şüphe yok.

 

24.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Ardzınba’nın ismi caddeye verildi

 

Sohum, Abhazya’nın başkenti Sohum'un caddelerinden birine 4 Mart’ta yaşamını yitiren ülkenin ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’nın adı verildi.

 

Sohum Şehir Meclisi üyeleri, Ayaayra (Zafer) Caddesi'nin ismini Vladislav Ardzınba olarak, Barış Meydanı'nın ismini de Ayaayra olarak değiştirme kararı aldı.

 

Karar, hükümetin oluşturduğu Ardzınba’nın anısını yaşatma komisyonunun teklifi  üzerine alındı.

 

23.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Rusya ile vize anlaşması Mayıs'a yetişmiyor

 

İstanbul, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Rusya ile Türkiye arasındaki vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Mayıs'taki Türkiye ziyaretine yetişmeyeceğini söyledi.

 

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), İstanbul Üniversitesi ve Moskova Üniversitesi tarafından İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü’nde düzenlenen "Türkiye-Rusya Stratejik Ortaklık Süreci” konulu toplantıda konuşan İvanovskiy, iki ülke ilişkilerinin vizeleri kaldırma noktasına gelecek kadar geliştiğini anlattı. Türkiye’de 3 yıl önce göreve başladığında iki ülke arasında vize uygulamasının kaldırılmasının aklının alamayacağı bir konu olduğunu kaydeden İvanovskiy, şimdi vizelerin kalkması konusunda belgelerin hazırlandığını söyledi. İvanovskiy, "İki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın Devlet Başkanı Medvedev’in ziyaretine yetişeceğini sanmıyorum. Vizelerin çok yakın bir zamanda kaldırılacağını düşünüyorum" dedi.

 

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin de hızla arttığını, ancak geçen yıl küresel krizin de etkisiyle dış ticarette yüzde 30-40 düşüş yaşandığını belirten İvanovskiy, ancak bu yılın ilk 3 ayında ticarette yüzde 10’luk bir artış gözlenmesinin de geleceğe yönelik ümit verdiğini söyledi.

 

23.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya, Türkiye ile deniz ulaşımında ısrarlı

 

Sohum, Türk diplomatların Sohum ziyaretinde Abhazya ve Türkiye arasında deniz ulaşımı meselesi yeniden gündeme gelirken diasporanın ikili ilişkilerin gelişmesinde köprü olacağı görüşü dilendirildi.

 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Güney Kafkasya Dairesi Başkanı Nurdan Bayraktar, Sohum ziyareti çerçevesinde 19 Nisan’da Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya ile bir araya geldi. Taraflar, hem Abhazya ve Türkiye vatandaşları arasında bağların hem de ticari-ekonomik ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkıda bulunmayı istedikleri mesajı verdi. “Türkiye’de yaşayan Abhaz diasporasının tarihi vatanları ile yakınlaşma yoluna siyasi engeller çıkarılmamalı” diyen Gunciya, Gürcistan tarafının Devlet Denizcilik İşletmesi’ne Gürcistan’ın ön kabulü olmadan Abhazya ile deniz yolu ulaşımının açılmaması yönündeki girişiminin kabul edilemez olduğunu belirtti.

 

Abhazya yönetiminin önünde Türkiye ile doğrudan ulaşım başlatılması konusunun bulunduğunun altını çizen Gunciya, 1996’dan beri Gürcistan ablukası sonucunda Türkiye ile ekonomik ilişkilerin oldukça azaldığını kaydetti. Abhazya’nın Türkiye ile ekonomik ilişkilerini geliştirmeden yana olduğunu dile getiren Gunciya, Türkiye ve Rusya’nın ikili ilişkilerinin güçlenmesinin de Kafkasya’daki duruma olumlu yansımaları olacağı tespitini aktardı.

 

Diaspora köprü olabilir

 

Bayraktar ise, “Ziyaretimin amacı Abhazya’nın ve burada yaşayan Türk toplumunun bizim için ne kadar önemli olduğunu göstermektir. Bizim de göz önünde bulundurmamız gereken kendi gerçeklerimiz var. Türkiye Abhazya’yı tanımıyor, ama bölgeyle ilişkilerimizi genişletmeye niyetliyiz. Abhaz diasporası aramızda köprüdür. Şanslı olduğumuzu düşünüyorum, Abhaz diasporası Türkiye’de çok aktif, bize ilişkilerimizin gelişiminde katkıda bulunabilir” dedi.

 

20.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Türkiye ikinci kez Abhazya ile temasta

 

Sohum, Geçen yıl Gürcistan’ın Türk gemisine el koymasıyla yaşanan kriz üzerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz’ü Abhazya’ya göndermiş Türkiye Sohum’la ikinci temasını gerçekleştirdi.

 

Sohum’a giden Dışişleri Bakanlığı Kafkasya Dairesi Başkanı Nurdan Bayraktar ve Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan, Abhazya Başbakanı Sergey Şamba ile görüştü. Görüşmede Bayraktar, Sohum ile Tiflis arasındaki mevcut sorunların çözümü için ortak zemin oluşturulmasına yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.

 

Türkiye’nin Abhazya’yı tanımadığını, ancak bölgeyle ilişkilerini geliştirmek niyetinde olduğunu kaydeden Bayraktar, insani yardım konularındaki her türlü kanalın açık tutulması gerektiğini belirtti. Bayraktar, Türkiye’deki Abhaz diasporasının çok aktif olduğunu ve Türkiye ile Abhazya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlayabileceğini belirtti.

 

Görüşmeye katılan Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan da, Çeviköz’ün Abhazya’ya yaptığı ziyaretin ardından iki ayrı çalışma grubunun oluşturulduğunu hatırlatarak, bu grupların çalışmalarında bazı ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.

 

Burhan, "Bizler, Abhazya ile ticari alanda işbirliği mekanizmasının oluşturulmasına çalışıyoruz. Bu grupların çalışmalarında belirli mesafeler alındı.  En önemlisi de Türkiye ile Abhazya arasında doğrudan ticari ilişkilerin kurulması meselesini görüşmek istiyoruz" dedi.

 

Bu sözlere karşılık Abhazya Başbakanı Şamba da, “Sayın elçi, öncelikli olarak Türkiye Dışişleri Bakanlığı temsilcisini dinlemek isteriz. Size saygımızla birlikte, siz Türkiye’nin Abhazya’daki elçisi değilsiniz. Bu konudaki tavrımız belli. Türkiye, Abhazya’yı tanımadığı müddetçe, burada Türkiye elçiliği olmadığı müddetçe biz görüşmelerimizi Gürcistan’daki akredite diplomatlarla değil, Türkiye Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ile yapacağız” dedi. Gürcistan’ın tüm protestolarına rağmen Türkiye’nin Abhazya ile ilişkisini kesmediğini belirtip, “Buna rağmen ticaret desteklendi. Türkiye ile ilişkilerin halkımızın yaşaması için tek olasılık olduğu zaman da oldu” ifadelerini kullanan Şamba, ‘ülke tanınmadan da ilişkilerin geliştirilmesinin mümkün olduğunu’ kaydetti. Bayraktar’ın Türkiye’nin Gürcistan-Abhazya meselesiyle ilgili çözüm alanlarının bulunmasına katkı vermesi konusunda Gürcistan-Abhazya arasındaki meseleleri sadece Tiflis’le görüştükleri karşılığını veren Şamba, “Sizinle Abhazya ve Türkiye ilişkilerini görüşmeye hazırız. Türkiye’nin ülkemize ilgisi var; diyaloga ve sürekli konuşmaya hazırız. Ama biz daha çok bizi tanıyan ülkelerle somut görüşmeler yapıyoruz. Türkiye tarihi olarak bölgemize bağlı. Nikaragua, Venezüella ile diplomatik ilişkiler oluşturuyoruz. İnanıyorum ki, siyasi şartlar zamanla değişecek. Bekleyeceğiz!” dedi.

 

20.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Abhazya'yı ziyaret etti

 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Kafkasya Dairesi Başkanı Nurdan Bayraktar Golder ve Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçisi  Levent Murat Burhan dün Abhazya Cumhuriyeti'nin başkenti Sohum'a bir ziyaret gerçekleştirdiler.

 

Türkiye heyeti, Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya ile biraraya gelerek görüşmelerde bulundu.

 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı heyeti ile Abhazya Dışişleri Bakanlığı görüşmelerinde ana konu olarak Türkiye ile Abhazya arasında direkt gemi seferlerinin başlatılması ve iki ülke vatandaşları arasında ticeret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konularının ele alındığı bildirildi.

 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Kafkasya Dairesi Başkanı Nurdan Bayraktar Golder ve Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçisi Levent Murat Burhan Abhazya Başbakanı Sergey Şamba tarafından da kabul edildiler.

 

Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, Türkiye'nin Abhazya'nın bağımsızlığını tanımadan da Abhazya ile ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirebileceğini söyledi.

 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Kafkasya Dairesi Başkanı Nurdan Bayraktar Golder de, Türkiye Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Abhazya ile ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi için iki ayrı çalışma grubunun oluşturulduğunu, bu grupların çalışmalarının sona erdiğini ve yeni bir perspektifin belirleneceğini söyledi.

 

20.04.2010  DenizHaber

 

 Nikaragua'lı başdiplomat Abhazya’da

 

Sohum, Nikaragua Dışişleri Bakanı Samuel Santos Lopes, Güney Osetya’nın ardından Abhazya ile ilk resmi teması gerçekleştirdi. Dün başkent Sohum’a gelen Nikaragua heyeti, Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan Sergey Şamba ve Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya ile görüşüp, Managua’nın Abhazya’ya kararlı desteğini sundu.

 

Misafirleri oldukça sıcak bir atmosferde karşılayan Bagapş, Abhazya yönetimi ve halkının Nikaragua’ya bağımsızlıklarını tanımış olmalarından ötürü minnettar olduklarını belirterek, “Ciddi bir karar alarak Abhazya’yı tanıyan Rusya ve Nikaragua’nın güvenini haklı çıkarmak için ekonomimiz ve dış politikamızı gerektiği gibi inşa etmek sorumluluğuna sahibiz” mesajı verdi.

 

Eski gerilla liderinden davet

 

Nikaragua Dışişleri Bakanı da, Abhazya halkı ve yönetimine eski bir gerilla lideri olan Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın iyi niyet ve dileklerini içeren mesajını iletti. Lopes, “Abhazlar bağımsızlık mücadelesinde zarar gören ve aynı zamanda ablukadan zarar gören bir halk. Sizi çok iyi anlıyoruz, çünkü tüm bunları yaşadık ve kesinlikle sizi destekleyeceğiz” dedi. Sohum ziyaretlerinin amacının iki devlet arasındaki işbirliğini sağlamlaştırmak olduğunu belirten Lopes, Bagapş’a, Ortega’nın istediği zaman Nikaragua’yı ziyaret edebileceğine dair davetini ileterek, “Ülkemizi ziyaret ettiğinizde, Nikaragua halkının Abhaz halkına saygısını hissedeceksiniz” ifadelerini kullandı.

 

Daveti için Devlet Başkanı'na teşekkürlerinin iletilmesini isteyen Bagapş da, vakit bulduğunda kesinlikle bu güzel ülkeyi ziyaret edeceğini kaydetti.

 

Bagapş, “Ülkelerimiz arasında karşılıklı ilişkilerin gelişimi için çok imkanımız var. Bölgesel olarak birbirimize uzak olmamıza rağmen bugün dünya, mesafelerin uzak olmasına bakmaksızın gelişiyor” dedi.

 

Bagapş, hükümete iki ülkenin ekonomik ve dış politika alanında işbirliği imkanlarını araştırması görevi verdiğini hatırlattı.

 

Abhazya’dan iki madalya

 

Ziyaret sırasında Abhazya Devlet Başkanı'nın kararıyla, Ortega ve Lopes, Abhazya Cumhuriyeti’nin Şeref ve Onur madalyası ile ödüllendirildi. Görüşmede nişanları Lopes’e takdim eden Bagapş, “Bu nişanları Nikaragua’nın Abhazya’ya yönelik gösterdiği cesaretten ötürü veriyoruz.  Nikaragua’nın bizim için yaptıklarını önemli buluyoruz ve bu ülke ile yönetimine çok minnettarız. Biz, her konuda iyi dostlar ve partnerler olacağız” dedi.

 

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bagapş, Abhazya ve Nikaragua’nın ilişkilerini sağlamlaştırmaya bakacağını belirterek, “Nikaragua sadece Latin Amerika’da bir ülke değil, o bu bölgenin otoritesi” dedi. Lopes de, Nikaragua’nın desteklerinin her şeye rağmen devam edeceğini vurguladı.

 

Temsilcilik önerisi

 

Nikaragua heyeti daha sonra Başbakan Sergey Şamba ve Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya ile de görüştü.

 

Görüşmede Şamba, “Ülkelerimiz birbirine çok uzak, ama özgürlük ve demokratik devlet inşa etme isteğimiz bizi ve ülkelerimizi yakınlaştırıyor. Yaşım mücadele yıllarını hatırlamama izin veriyor. Bizim için Daniel Ortega, bağımsızlık ve özgürlüğümüz için mücadelede örnek aldığımız bir mücadeleci. Nikaragua ve özgürlük sever halkının sempatimizi kazanmaması mümkün değil” dedi. İki ülke arasında ilişkilerin güçlenmesi için ekonomik projeler dahil ortak projelere ihtiyaç olduğunu kaydeden Şamba, “Biz sürekli olacak şekilde karşılıklı gelişimden yanayız. Abhazya’nın tanınması bunun için yeni imkanlar açtı” diye konuştu.

 

Maksim Gunciya da Lopes’e, Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın Managua’ya yaptığı ziyarette göstermiş oldukları destekten ötürü teşekkür ederek, “Bizim için Devlet Başkanı'nız Daniel Ortega ile görüşmemiz hayatımız boyunca büyük bir gurur ve anı olacak” dedi.

 

Lopes de iki ülkenin özellikle bankacılık ve tarım ekonomisi alanında işbirliğine gidebileceğini belirtip ekledi: “Abhazya’da tarım ekonomisi ciddi şekilde gelişti, sizin bizde talep gören ve popüler olan ürünleriniz var. Kullandığınız yüksek teknoloji de bizi şaşırttı. Gayzerden ve sıcak kaynaklardan elektrik üretme projeleriniz bizim için ilginç. Bizim de benzeri kaynaklarımızın olduğu yerlerimiz var ve bence bu alanda işbirliği mümkün.”

 

Gunciya, ekonomik işbirliği meselelerinin Bagapş’ın Nikaragua ziyaretinde daha detaylı olarak ele alınacağını belirterek, “İşbirliğimizin aktif olarak gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Perspektiflerimiz çok” dedi.

 

Lopes ayrıca Abhazya’nın istediği zaman Managua’da diplomatik temsilcilik açabileceğini belirterek, “Ve burayı Abhazya’nın bağımsızlığını tanımamış bir çok ülke ile ilişkiler inşa etmek için kullanabilirsiniz” diye konuştu.

 

Nikaragua Rusya’nın ardından Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülkeydi.

 

Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın Nikaragua’nın başkentini ziyaretinde iki ülke arasında diplomatik ilişkiler oluşturulması anlaşması imzalanmıştı.

 

17.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Sohum'dan AKPM heyetine 'okkalı' yanıtlar

 

Sohum, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) temsilcileri, Abhazya’da incelemelerde bulunup, yönetimin 2008 savaşı sonrası oluşan yeni durumla ilgili nabzını yokladı. Abhazya’nın Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne döndürülmesi için bir umut olup olmadığını irdeleyen heyete, “Abhazya’nın bağımsız olduğu ve bu durumun değişmeyeceği” mesajı verildi. Rusya’nın Abhazya’yı yutacağı kaygıları da reddedildi.

 

Ağustos 2008’de Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırmasıyla başlayan savaşla ilgili rapor hazırlayan heyet, Abhazya’da durum değerlendirmesi yapmak ve Sohum’un Gürcistan’la ilişkilerin normalleşmesine yönelik duruşunu öğrenmek için 14-15 Nisan’da Abhazya’da bir dizi temasta bulundu.

 

Megrel bölgesine özel ilgi

 

AKPM raportörleri Mátyás Eörsi ve David Wilshire, Gözlem Dairesi Başkanı Agnieszka Nachilo ve insan hakları danışmanı Sabrina Buescher’den oluşan heyet, temaslarına 14 Nisan’da Megrel nüfusun yaşadığı Gal’den başladı. Burada Devlet Başkanın Gal özel temsilcisi Ruslan Kişmariya ve ardından Sohum’da Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba ile görüşen heyet, dün de Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan Sergey Şamba, Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya, Abhazya Devlet Başkanlığı'na bağlı insan hakları yetkilisi Georgi Otırba ile bir araya geldi.

 

Heyet Gal’de, özellikle Gürcü-Abhaz sorununun çözüme kavuşturulması ve bölgedeki Megrellerin Abhaz toplumuna entegrasyonu konularıyla ilgilendi. Kişmariya, Gal’de durumun Rus sınır erlerinin gelişiyle istikrara kavuştuğunu belirterek, yerel halkın menfaatlerinin kısıtlanmadığını belirtti.

 

AB’ye sert eleştiriler

 

Abhazya Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba ile yaptıkları görüşmede ise, Matias Eörsi, ‘Rusya ve Gürcistan Ağustos 2008 savaşının sonuçları’ adlı rapora eklenmek üzere, Abhaz tarafının tutumunu öğrenmek amacıyla Abhazya’da bulunduklarını söyledi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Eörsi, “Amacımız sade anlaşmazlık sonrası meselelerin çözümüne yardımcı olmak değil, aynı zamanda savaştan zarar gören normal vatandaşların problemlerinin çözümüne de yardımcı olmaktır” dedi. Aşuba ise, Abhazya’nın Gürcistan’dan gelen hiçbir inisiyatifi kabul etmeyeceğini belirterek, “Abhazya öncelikli olarak bugün bağımsız bir devlet ve Avrupa Birliği ülkelerinin baskılarına rağmen bizi tanıyan devletlere, öncelikle de Rusya’ya minnettarız” dedi.

 

Aşuba, Batı’da dolaşan, “Rusya’nın Abhazya’yı yutacağı” yönündeki düşüncelerin de haksız olduğunu vurguladı: “Hiçbir şey bizi bağımsızlığımızdan vazgeçmeye mecbur edemez. Geriye doğru bir hareket olmayacak. Nasıl isek bizi öyle kabul edin.”

 

Avrupa devletlerinin Abhazya vatandaşlarına çıkardığı vize sorunlarını hatırlatan Aşuba, “Abhazya vatandaşları bugün Avrupa üniversitelerinde okuyamıyor, Avrupa Birliği ülkelerine gitme hakkı yok. Abhazya ebediyen Gürcistan’dan bağımsız kaldığı için dışlanmış bir pozisyonda kalamaz” dedi.

 

Muhalefet milletvekili Daur Arşba ise, AKPM’nin hazırlayacağı raporun objektif olacağından şüpheli olduğunu kaydederek, “Çünkü AKPM, Gürcistan’ın Ağustos 2008’da Güney Osetya ve Abhazya’ya karşı saldırısını Rusya ve Gürcistan arasında savaş olarak niteliyor. AKPM’nin bu tür yaklaşımı gerçek trajik olayları gizleme niyeti taşıyor” dedi.

 

Abhazya Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Batal Kobakhiya da, Abhazya’da temel demokratik kurumların inşa edildiğine, yönetim değişikliğinin Gürcistan’dan farklı olarak yasal ve demokratik seçimlerle yapıldığına dikkat çekip ekledi: “Bizim tüm devlet kurumlarımız fonksiyonel. Sivil toplum gelişti, özgür medyamız, muhalefetimiz var, ama siyasi tutuklumuz yok.”

 

Milletvekili Guram Gumba da, Avrupa Birliği temsilcileri ve uluslararası kurumların Abhazya’ya sadece Gürcistan prizmasından baktığını vurguladı.

 

Saldırmazlık anlaşması için çağrı

 

Bagapş da dün heyeti kabulünde, Gürcistan’dan, Rusya ve uluslararası toplumun garantisi altında, saldırmazlık anlaşması imzalamasını istediklerini yineledi.

 

Abhazya’daki mevcut durum ve Sohum’un Gürcü-Abhaz sorununa bakışını aktaran Bagapş, Cenevre görüşmelerine katıldıklarını, ancak bunun etkili bir süreç olmadığını belirtti. Bagapş, bir tarafta Batılı ülkelerini insan haklarını savunurken, diğer yandan Gürcistan’ın saldırgan politikalarını, Abhazya’ya dayatılan ambargoyu ve tecridi desteklemekle suçladı.

 

AKPM heyeti ile görüşmesinin ardından Başbakan Sergey Şamba, “AKPM heyetinin Abhazya’nın AB ülkeleri ile ilişkilerinden konuşmak için geldiğini düşünmüştük, maalesef onlar daha çok Abhazya’nın Gürcistan ile diyaloğunu normale döndürmek için ne gibi olasılıklar olduğunu tespit etmeye çalışıyorlar” dedi. Bölge turuna 13 Nisan’da Tiflis’le başlamış olan heyet, Abhazya’nın ardından Moskova’yı ziyaret edecek.

 

16.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Rosneft, Abhazya'da işe koyuldu

 

Sohum, Rusya’nın enerji devi Rosneft Abhazya’da planlanan benzin istasyonlarının inşasına başladı.

 

Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Rosneft Başkanı Sergey Bogdançikov dün Sohum’da ilk benzin istasyonunun temelini törenle attı. Rosneft 2013’e kadar Abhazya’da sekiz benzin istasyonu inşa etmeyi planlıyor. İlk üç istasyon bu sene sonuna kadar hizmete açılacak.

 

Törende konuşan Bagapş, “Bugün Rosneft’in Abhazya Cumhuriyeti’ndeki bundan sonra yürüteceği faaliyetlerin temeli atıldı. İyi bir başlangıç yapıldı. Biz iyi partnerleriz, iyi müttefikler, dostlar olacağız. Ciddi yatırımlar, ciddi partnerlikler olmadan bir devletin ekonomisini kaldırmak çok zor, özellikle de bizimkini. Ve dünyanın tanınmış şirketlerinden birinin, ülkeye yardım etmek, kompleksler yapmak için gelmiş olması çok iyi” dedi.

 

Bogdançikov da, temeli atılan istasyonun Rosneft değil, Abhazya devlet şirketi Abhaztop ile ortak bir müessese olacağını vurguladı.

 

16.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazlar’a tarihi ayıp

 

Trabzon Limanı, Abhazya limanlarına gidecek ya da Abhazya limanlarından Trabzon’a gelecek gemilere yasak koydu. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından 2009 yılı Aralık ayında yayınlanan genelge çerçevesinde konulan yasak, Türk işadamlarını zora soktu. Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, “Yasağı biz değil hükümet koydu. Biz yasağı uyguluyoruz” dedi.

 

İşadamı Mehmet Kocabaş, 2014 Kış Olimpiyatları nedeniyle Abhazya limanlarında ciddi yatırımlar yapıldığını belirterek, Türk hükümetinin koyduğu yasak nedeniyle bu yatırımlardan mahrum kaldıklarını söyledi. Kocabaş, “Orada yatırımımız var. Para geliyor. Daha önce oraya mallar gitti. Onlar nasıl geri gelecek. Böyle bir yasak nasıl konabilir” dedi.

 

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün Aralık 2009’da yayınladığı bir yazı ile Türk bayraklı gemilerin Trabzon Limanı’ndan Abhazya limanlarına giriş-çıkışının engellenmesi yatırımcıları zorluyor.

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan Ayı 15. Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan NETA Taşımacılık Başkan Yardımcısı Mehmet Kocabaşa, 2014 kış olimpiyatları nedeniyle Abhazya limanlarında ciddi yatırımlar yapıldığını, ancak yasak nedeniyle bu yatırımlardan mahrum kaldıklarını dile getirdi.

 

Kocabaş, şunları söyledi: "Biz orada yatırım yapıyoruz. Bu kadar para geliyor, para gidiyor. Daha önce mallar oraya gitti. Oradan nasıl geri gelecek? Bunlar hiç konuşulmadan böyle bir engellemeyle karşı karşıyayız. Şimdi soruyorum. Abhazya bizim tarihsel olarak da bağımızın olduğu ve nüfusunun yarısı Türk olan bir bölge. İlk kez Türkiye’ye karşı böyle net bir tavır konuluyor. Denizcilik Müsteşarlığı’nda bu konuyu neye istinaden aldılar? Türk gemilerini ve Türk personelini korumaya yönelik mi? Yoksa bu işi kökten halledelim hiç gitmeyelim, bunlarla uğraşmayalım diye mi? Burada yapılan da bir tür korsanlıktır. Türk sahillerine 6 mil uzaklıkta Samsun açıklarında alıkonulan gemilerimiz var. Nasıl oluyor da uluslararası kara sularında böyle faaliyetlere sebebiyet veriliyor. Sahil Güvenlik bugüne kadar gemiler Türk bayraklı olmadığı için yardım edemediklerini söylüyordu. Fakat şimdi gemilerimiz Türk bayraklı. Yazıya dökülmeden önce bir çalışma yapılsaydı daha iyi olurdu. Oradan gelen malların da engellenmesi ile karşı karşıyayız. Trabzon Limanı ne kalkışa ne gelişe izin veriyor. Bu şimdi İzmit körfezinde de yapılıyor."

 

Ermiş: Sorun bizden kaynaklanmıyor

 

Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Gürcistan ve Türkiye arasında yapılan anlaşmalardan kaynaklandığını belirterek, "Bu sorun Trabzon Limanı’ndan kaynaklanan bir sorun değil. Abhazya’ya her ne kadar bağımsız hareket etse de şu an itibariyle bir Gürcistan toprağı. Gürcistan ile Türkiye arasında bazı anlaşmalar var. Bu anlaşmalara bağlı olarak da Gürcistan diyor ki ‘Abhazya’ya gemi gönderemezsiniz. Buna müsaade etmem.’ Zaten bu nedenle de Abhazya’ya illegal yollardan giden gemilere de Gürcistan tarafından el konuluyor. Dolayısıyla Trabzon Limanı’yla ilgili söylenen sorun iki ülke arasındaki anlaşma gereğidir. Trabzon Limanı işletmesinden kaynaklanan bir sorun değildir. Gemilerin girişine ve çıkışına da zaten biz değil, Liman Başkanlığı ya da Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü karar verir" biçiminde konuştu.

 

14.04.2010  günebakış.com.tr

 

 Abhazya'lı güreşçi Denis Tsarguş, Avrupa Serbest Güreş Şampiyonanu oldu

 

İtar-Tass Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Denis Tsarguş, Bakü'de düzenlenen Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası'nda bugün yapılan final karşılaşmasında altın madalya kazandı.

 

Halen 74 Kg.da Dünya Şampiyonu olan Denis Tsarguş, Avrupa Şampiyonası final karşılaşmasında Bulgar Güreşçi Kiril Terziev'i 1:0 ve 2:0 skorları ile yenerek altın madalya kazandı. Bronz madalyayı da Azerbaycan'lı güreşçi Khamsulvar Khamsulvarayev ve Türkiye'li güreşçi Batuhan Demirçin paylaştılar.

 

Rus Basın Ajanslarının bildirdiğine göre, Rusya Federasyonu Serbest Güreş Milli Takımında bulunan Abhaz güreşçi Denis Tsarguş, final maçına gelmeden önce Avusturyalı güreşçi Philipp Krepaza, Türkiye'li güreşçi Batuhan Demirçin'i yenerek, yarı finalde de Gürcistan'lı güreşçi Gela Sagiraşvili'yi yenerek finale kaldı ve finalde de Bulgaristan'lı güreşçi Kiril Terziyev'i yenerek 74. kg.da Avrupa Serbest Güreş Şampiyonu oldu ve altın madalya kazandı.

 

Apsnypress Haber Ajansı'nın Devlet Başkanlığı Basın Bürosu'ndan aldığı bilgiye göre, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Denis Tsarguş'u telefon ile arayarak, “Tüm Abhazya senin başarınla gurur duyuyor” deyip başarısının devamını diledi. Tsarguş Eylül 2009’da da Abhazya tarihinin ilk dünya şampiyonluğunu getirmişti. Abhazya’ya gelişinde Bagapş tarafından da kabul edilen Tsarguş’a ‘Akhz-Apşa’ nişanı, değerli hediyeler ve Sohum’un merkezinde inşa edilen bir daire hediye edilmişti.

 

14.04.2010  İtar-Tass

 

 Nikaragua Tskhinval ve Sohum'la resmen temasta

 

Tskhinval, Abhazya ve Güney Osetya’yı bağımsız devletler olarak tanıyan Nikaragua, bu iki ülkeye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor.

 

Dışişleri Bakanı Samuel Santos Lopes başkanlığındaki Nikaragua heyeti, temaslara dün Güney Osetya’dan başladı. Heyet başkent Tskhinval’de Vatan Savunucuları anıtına çelenk koyduktan sonra, Devlet Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Parlamentoda görüşmeler yaptı. Ziyarette iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesisini öngören bir bildiri ve iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında istişareler protokolü imzalandı.

 

Yarın Sohum’dalar

 

Heyet yarın Abhazya’ya hareket edecek. Abhazya’da üç gün kalmayı planlayan heyet, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan Sergey Şamba, Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya, Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba ve milletvekilleriyle bir araya gelecek. Heyet 16 Nisan’da Aleksandr Popov’un fotoğraf sergisinin açılışına katılacak ve akşam ''Kavkaz'' dans ekibinin konserini izleyecek. 17 Nisan’da Novıi Afon mağarasını ziyaret edecek heyet, öğleden sonra Abhazya’dan ayrılacak.

 

Nikaragua, 2008’deki savaş sonrası Rusya’nın ardından Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıyan ikinci ülke olmuştu. Geçen Eylül'de Abhazya heyeti de Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın daveti üzerine resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

 

14.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhaz yönetimi yeni pasaporta tam not verdi

 

Sohum, Uzmanların üzerinde altı aydır çalıştığı yüksek güvenlikli yeni Abhazya pasaportu taslağı Sohum’dan onay aldı.

 

Abhazya yönetimi dün pasaport taslağını inceleyip, basım için gerekli yetkiyi verdi. Pasaportun değerlendirildiği toplantıya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’in yanı sıra Devlet Başkanı Yardımcısı Aleksandr Ankuab, Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba, Başbakan Yardımcıları Leonid Lakerbaya, Aleksandr Straniçkin, Beslan Kubrava, Daur Tarba, Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya, Devlet Başkanı Genel Sekreteri Grigori Yenik katıldı.

 

Ankuab’ın verdiği bilgilere göre, Abhazya vatandaşının yeni pasaportu tüm uluslararası standartlara uygun. Ankuab, “Belgenin yüksek güvenliği var, bu konuda açık bulmak mümkün değil. Pasaportta Abhazca devlet diliyle ilgili her şeye riayet edildi. Tercüme oldukça titiz yapıldı. Bu amaçla uzmanlar, dil bilimciler, filolog ve bilim adamlarının dahil olduğu bir komisyon kuruldu. Birçok tartışmalar oldu ve sonunda ortak bir paydada anlaştık” dedi.

 

Bagapş da, Abhazya vatandaşının ne kadar çabuk pasaportu olursa, Rusya-Abhazya sınırını geçme probleminin o kadar çabuk halledileceğini belirterek, “Pasaport üzerinde uzun süre çalıştık, sonradan yeniden düzenlenmesine gerek kalmaması için her rakamı, her ayrıntısını ayarladık. Ve bence iyi bir belge ortaya çıktı” dedi. Bagapş yeni pasaportların Rusya’daki basım işleminin tamamlanmasının ardından Haziran-Temmuz gibi dağıtımına başlayacaklarını söyledi.

 

14.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Urallar'a uzandı

 

Yekaterinburg, Abhazya ve Rusya Federasyonu’na bağlı Ural Federal Bölgesi ile ticaret, kültür ve sanayi alanında işbirliği yapıyor.

 

İki günlük ziyaret için dün Urallar Federal Bölgesi’nin alt birimi olan Sverdlovsk Bölgesi'ne giden Abhazya Parlamentosu heyeti, yerel parlamentoyla ticaret, kültür ve sanayi alanında işbirliği öngören bir anlaşma imzaladı.

 

İki ülke parlamenterlerinin görüşmesinin ardından Sverdlovsk Parlamento Başkanı Elena Çeçunova, “Bizim ortak noktamız çok. Bundan ötürü en önemli görev tüm alanlarda çeşitli şekillerdeki işbirliğinin gelişimine yardımcı olmaktır. Özellikle üniversite öğrencilerinin hazırlanması konusunda ortak çalışma oluşturmayı planlıyoruz. Bunun dışında Abhazya’da alt yapı gelişimi gerekli. Sverdlovsk Bölgesi buna kesinlikle katılacak” dedi.

 

İki günlük Ural ziyaretinde Abhaz milletvekilleri inşaat ve sanayi yatırımlarını, özellikle de Rusya’da inşa edilen en büyük yerleşim bölgesi Akademiçeski’yi görecek.

 

14.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Yatırımcı Abhazya yasağına tepkili

 

Türk bayraklı gemilerin Abhazya limanlarına giriş-çıkışının engellenmesi yatırımcıları zorluyor.

 

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün Aralık 2009’da yayınladığı bir yazı ile Türk bayraklı gemilerin Abhazya limanlarına giriş-çıkışının engellenmesi yatırımcıları zorluyor.

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan Ayı 15. Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan NETA Taşımacılık Başkan Yardımcısı Mehmet Kocabaş, 2014 kış olimpiyatları nedeniyle Abhazya limanlarında ciddi yatırımlar yapıldığını, ancak yasak nedeniyle bu yatırımlardan mahrum kaldıklarını dile getirdi. Kocabaşa, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

 

“Gürcistan ile Abhazya arsında çıkan savaştan sonra oluşan durum itibari ile Türk bayraklı gemiler artık ne Abhazya limanlarına gidebiliyor ne de oradan Türkiye’ye gelebiliyor. Rusya’nın kontrolünde ve denetiminde savaştan sonra oluşan bir güvenlik hattı var.  O güvenlik hattının içerisinde Sohum ve Oçamçira limanları Abhazya tarafında ve tamamen Rusya’nın denetiminde. Bunların her birinde 4’er tane Rus savaş gemisi var. Bu limanlara yönelik olan iyileştirme çalışmalarında inşaata yönelik görev almış orada yatırıma başlamış olan bir firmanın temsilcisi olarak oradayım. Orada liman iyileştirmesi yapılmaktadır.

 

Bu liman iyileştirme süresinde de oradan buraya Türkiye’de ilk beşe giren büyük firmalara gelen ciddi bir mal sevkiyatı söz konusu. Daha öncesinde deniliyordu ki, Abazya ve Gürcistan ile olan bu sıkı denetimler ve bu uyuşmazlık nedeniyle Türk bayraklı gemilere yapılabilecek bir girişimden dolayı sıkıntı doğabilir. Hem Türk personeline, hem Türk gemisine ve yüküne el konulması neticesinde doğabilecek zararlardan dolayı bu bölgeye yapılan seferler ile ilgili Sahil güvenlik Komutanlığı ve Müsteşarlığımıza bilgi verilebiliyordu.

 

On gün öncesine kadar da bu resmi çıkışlar yapılabiliyordu. Daha sonra ise bir yazı geldi. Burada deniliyor ki, ‘Abhazya’nın Sohum ve Oçamçira limanlarına kesinlikle giriş-çıkış yapamazsınız.’ Ancak bize hiçbir şekilde haber verilmemiş. Gemi Abhazya’da yüklü. Orada bir sürü teşkilat var.  Yatırımlar bir şekilde devam ediyor. Hereke’de kesinlikle oraya yönelik hiçbir işlem yapmayacaksınız deniliyor.

 

Peki, ne yapacağız? Biz orada yatırım yapıyoruz. Bu kadar para geliyor, para gidiyor. Daha önce mallar oraya gitti. Oradan nasıl geri gelecek? Bunlar hiç konuşulmadan böyle bir engellemeyle karşı karşıyayız. Şimdi soruyorum. Abhazya bizim tarihsel olarak da bağımızın olduğu ve nüfusunun yarısı Türk olan bir bölge. İlk kez Türkiye’ye karşı böyle net bir tavır konuluyor. Denizcilik Müsteşarlığı’nda bu konuyu neye istinaden aldılar? Türk gemilerini ve Türk personelini korumaya yönelik mi? Yoksa bu işi kökten halledelim hiç gitmeyelim, bunlarla uğraşmayalım diye mi?  Burada yapılan da bir tür korsanlıktır.

 

Türk sahillerine 6 mil uzaklıkta Samsun açıklarında alıkonulan gemilerimiz var. Nasıl oluyor da uluslararası kara sularında böyle faaliyetlere sebebiyet veriliyor. Sahil Güvenlik bugüne kadar gemiler Türk bayraklı olmadığı için yardım edemediklerini söylüyordu. Fakat şimdi gemilerimiz Türk bayraklı. Yazıya dökülmeden önce bir çalışma yapılsaydı daha iyi olurdu. Oradan gelen malların da engellenmesi ile karşı karşıyayız. Trabzon Limanı ne kalkışa ne gelişe izin veriyor. Bu şimdi İzmit körfezinde de yapılıyor.”

 

Alev Tunç: Novorosky üzerinden gidilebilir

 

Yalçın’ın konuşmasının ardından konuyla ilgili görüşlerini bildiren Bora Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Alev Tunç ise şu şekilde konuştu: “Bu konu aslında böyle değil. Trabzon’da bir sorun var. Siz Novoroski’ye gidebilirsiniz ve oradan gelebilirsiniz. Çok fazla sorun edilmesi gereken bir konu değil. Türk kurumları, bazı şeyler yapılırken konuya Türk bayraklı diye yaklaşmıyor. Bu kurumlar Türk gemilerini ilgilendiren herhangi bir durumda konuyla birebir ilgileniyorlar. Gemilerinin gidişlerini ve gelişlerini önceden Sahil Güvenlik’e ya da Müsteşarlıktaki merkezlere bildirmeleri halinde, bu kaçırılma ve alıkonulma gibi olayların kesinlikle olmayacağı bilinmelidir.”

 

Metin Kalkavan: Devlet ne derse o olur

 

Konuyla ilgili bir konuşma yapan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise, “Biz DTO olarak, üyelerimizin başına bir şey geldiği zaman gerekli yerlere müracaat ediyoruz. Aynı şekilde devlet tarafından bize bir şey geldiği zaman da bunu hemen üyelerimize gönderiyoruz. Biz arkasını görmüyoruz. Arkasında nasıl bir pazarlık olduğunu bilmiyoruz. Bizim görevimiz üyelerimizi bu tehlikeden korumak. Zaten o ülkelerdeki en büyük risk siyasi risk. Ben de geçen hafta Soçhi’deydim. Bakıyorsunuz 25 milyar dolarlık yatırım var. Ama her an bıçak sırtındasınız. Oralarda ne olduğunu bilmiyoruz. Biz yine de gerekli kurumlara bu konuyu tekrar sorarız. Ancak üyelerimize sadece neden bu haksızlığa uğradıklarını söyleyebiliriz. Çünkü devlet gitme diyorsa yapacak bir şey yok. Sonra ‘Ben gitme demiştim’ diyor” şeklinde konuştu.

 

12.04.2010  DenizHaber

 

 Sohum'da genç girişimciye belediye desteği

 

Sohum, Abhazya’nın başkenti Sohum’da belediye genç girişimcileri yatırıma teşvik için düzenlediği yarışma çerçevesinde üç projeyi ödüllendirdi.

 

Yarışmaya katılan sekiz projeden üçü için karşılıksız kredi yardımı yapıldı. Sohum Belediyesi Enformasyon Dairesi Başkanı Madonna Kutsniya’nın verdiği bilgilere göre, ticari planları inceleyen komisyon, İnal Argun’un metal-plastik ürünler üretimi projesi için 350 bin ruble, Gunda Tarba’nın çocuk-eğlence projesi için 450 bin ruble, Almashan Gerzmaa’nın CD ile Doğu Abhazya ve Kodor Vadisi sanal tur projesi için 300 bin ruble verilmesini kararlaştırdı.

 

Komisyona sunulan projeler arasında, internet kafe, oyun labirenti ve çocuk kıyafeti mağazası da vardı. Komisyon, önceliği üretim öngören uzun vadeli ve kârlı projelere verdiğini kaydetti.

 

10.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Dışişleri Bakanlığı Basın Danışmanlığı

 

Sohum, 8 Nisan tarihinde Abhazya Dışişleri Bakanı Makxim Gunciya, Abhazya Dışişleri Bakanlığı ofisinde Almanya Yeşiller Parti Milletvekili Viola von Kramon’u kabul etti.

 

Görüşmede, yeni gerçekler temelinde Abhazya–Gürcistan anlaşmazlığı, gelecekte yapılabilecekler gibi sorular ele alındı. Dışişleri Bakanı Parlamentere, Abhazya–Gürcistan ilişkilerinin tarihini anlattı. M.Gunciya, Abhazya-Gürcistan anlaşmazlığına çözüm aramanın daha uzun süre Abhazya hükümetinin gündeminde kalmayacağını belirtti. Gunciya, ‘Biz, karşılıklı çıkar sağlayacağımız ülkelerle ilişkiler kurmaya odaklanacağız. Bu ülkeler nerede olursa olsun!’, diye vurguladı.

 

08.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Devlet yönetimi içindeki yeni atamalar ile ilgili kararnameyi imzaladı

 

Sohum, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Devlet yönetimi içindeki yeni atamalar ile ilgili kararnameyi imzaladı.

- Roman Dbar – Abhazya Devleti  Ekoloji ve Yaban Yaşamını Koruma Komitesi Başkanlığı.

- Zoya Ayüdzba – Abhazya Devleti İstatistik Ana Bilim Bölüm Başkanı.

- Anatoly Bigvava – Abhazya Devleti İnşaat Merkezi Bölüm Başkanı.

- Adamır Ahuba – Abhazya Devleti Jeoloji, Jeodezi ve Harita Kadastro Bölüm Başkanı.

- Gennadi Conua – Abhazya Devleti Arazi Yönetimi ve Kullanımı Bölüm Başkanı.

- Marina Arşba – Abhazya Devleti mimarlık ve İnşaat Bölüm Başkanı

- Roman Gunciya – Abhazya Devleti Arşiv Bölüm Başkanı.

- Aleksandr Nebadze – Abhazya Devleti Teknik Denetim Bölüm Başkanı.

- Almashan Ayba – Abhazya Devleti Abhaz-Enerji Bölüm Başkanı.

- Anzor Aşhatsava – Abhazya Devleti Orman İdaresi Bölüm Başkanı.

- Nerses Nersesyan – Abhazya Devleti Standart, Meteoroloji ve Belgelendirme Bölüm Başkanı.

- Guram Amkuab – Abhazya Devleti Radyo-Televizyon Bölüm Başkanı.

- Manana Gurgulia – Abhazya Devleti Haber Ajansı Bölüm Başkanı. (Apsnypress)

- İgor Akhvlediani – Abhazya Devleti Emekli Sandığı Bölüm Başkanı.

- Valentina Jiba – Abhazya Devleti Zorunlu Sağlık Sigortası Bölüm Başkanı.

 

08.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Abhazya'da askerlik süresi kısalıyor

 

Sohum, Abhazya yönetimi askerlik süresini altı ay düşürmeyi planlıyor.

 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın dün parlamentoya sunduğu tasarıda üniversite mezunu olmayanlar için askerlik süresinin 24 aydan 18 aya, üniversite mezunları için 18 aydan 12 aya düşürülmesi öngörülüyor. Tasarı yasalaşırsa, Nisan 2010 itibarı ile askere çağrılmış kişiler bundan faydalanacak.

 

Bagapş’ın parlamentodaki temsilcisi Dmitri Şamba, “Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının tanınması, ‘Rusya Federasyonu ile Abhazya Cumhuriyeti devlet sınırının ortak korunma anlaşması’, ‘Abhazya bölgesinde birleşik Rusya askeri üssü anlaşması’, ‘askeri alanda işbirliği anlaşması’, Abhazya Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim kalitesinin arttırılması göz önünde bulundurulduğunda, böyle bir kısaltmanın doğru olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

 

08.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Rusya Abhazya'da ticari temsilcilik için hazırlıklara başladı

 

Sohum, Rusya, Rus şirketlerinin işlerini kolaylaştırmak için Abhazya’da ticari temsilcilik açmaya hazırlanıyor.

 

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in 31 Mart’ta konuyla ilgili imzaladığı kararnamenin ardından temsilcilikle ilgili çalışmalar başladı.

 

Rusya’nın Abhazya Büyükelçisi Semen Grigoryev, temsilciliğin ne zaman ve tam olarak nerede açılacağının şimdilik netleşmediğini belirtirken, bu adımın önemine, “Abhazya’da ticari temsilciliğin açılması, Rus şirketlerinin Abhazya’daki ekonomik faaliyetleriyle ilgili meseleleri aktif şekilde çözmeye yardımcı olacak” sözleriyle vurgu yaptı.

 

Grigoryev, “Temsilciliğin açılması talimatı, Rusya-Abhazya işbirliğinin gelişmesi yolunda yeni bir adım. Temsilcilik açılması kararnamesi Ekim'de Sohum’da imzalanan ortak ticari temsilcilikler anlaşması çerçevesinde hazırlandı” dedi.

 

Grigoryev, “Elbette Rusya ve Abhazya arasındaki ticaret hacmi henüz büyük rakamlara ulaşmadı. Ancak yapılan planlar karşılıklı ticaret ve ekonomik işbirliğinin çok ciddi boyutlara ulaşabileceğinin işareti” diye ekledi.

 

08.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Yazarlar Birliği'ne yeni başkan

 

Sohum, Abhazya Yazarlar Birliği başkanlığına gazeteci ve yazar Terenti Çaniya seçildi.

 

Dün başkent Sohum’da kongre düzenleyen Abhazya Yazarlar Birliği, yeni yönetimini belirledi. 1934’de kurulan ve 46 üyesi bulunan örgüt, başkanlığı Çaniya’yı getirdi. Abhazya’da Yazarlar Birliği’nin dışında gazeteci-yazar örgütlenmesi olarak 2003’de yeniden kurulan Abhazya Yazarlar Derneği varlık gösteriyor. Dernek 1928’de lağvedilmişti.

 

07.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Sohum, Adıgey'le ekonomik bağ peşinde

 

Maykop, Abhazya Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Valeri Arşba dün Adıgey’i ziyaret edip ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik temaslarda bulundu.

 

Adıgey Devlet Başkanı Aslan Thakuşinov ile görüşen Arşba, Adıgey ile ekonomik işbirliği anlaşması imzalanması konusunu ele aldı. Daha önce iki cumhuriyet arasında sosyal ve kültürel alanda imzalanan anlaşma çerçevesinde Abhaz gençler, Adıgey’de üniversite eğitimi almıştı. Sohum yönetimi, Rusya’nın Abhazya’yı tanımasının ardından Adıgey’le işbirliğini ekonomi alanına taşımak istiyor.

 

07.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Almanya'nın kültürel hayatında Abhaz diasporası

 

Kafkas diasporası Almanya'da çeşitli kültürel etkinliklerde aktif olark yer aldı.

 

Geçtiğimiz hafta sonu Almanya'nın Solingen şehrinde, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre ve Türkiye'den Abhaz ve Çerkes diaspora temsilcilerinin katıldığı Kafkas Kültür Gecesi düzenlendi. Organizatörlerin başını Wuppertal Çerkes Kültür Derneği Başkanı Yusuf Bilgen (Mukba), Avrupalı Çerkesler Federasyonu Başkanı Admiral Daşdemir ve Berlin Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Timur Yıldırım (Şogen) çekiyordu.

 

Abhazya Cumhuriyeti Almanya Temsilcisi Khibla Amıçba'nın Apsnıpress'e bildirdiğine göre, Kültür Gecesi, Abhazya'nın ilk Cumhurbaşkanı Vladislav Ardzınba anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

 

İzleyiciler, folklor gösterilerini ve sanatçıları büyük bir heyecan ve beğeni ile izlediler. Avrupa'da bir gelenek haline gelen bu ve benzeri kültür geceleri, yaşlı genç tüm diyaspora nesillerinin anavanlarının kültürü ile bütünleşmesine vesile oluyor.

 

Essen şehrinde, Sanat Tarihçisi İrma Gublia önderliğinde, Essen ve Nijniy Novgorod şehirleri uluslararası okul tiyatroları öğrencileri tarafından çok başarılı bir piyes sahnelendi.

 

Abhazya Cumhuriyeti Almanya Temsilcisi Khibla Amıçba, ''Genç sanatçılar, tarihi, coğrafi ve dilsel farklılıklara rağmen, savaşın -piyesin konusu-, insan yaşamını ne derece etkilediğini başarılı bir şekilde sahneye taşımayı başardılar. 2. Dünya Savaşı askerlerinin torunları, tiyatro sahnesinde, sanatları ile genç nesilin birliğini sergiledier'', dedi.

 

Violetta Rudat-Ayüdzba Leipzig Kitap Fuarı'nda "Uzun Ömürlülerin Mutfağı" adlı kitabının tanıtımını yaptı. Yazar, ülkesinin Avrupa'da pek fazla bilinmeyen, zengin kültürü, tarihi, egzotik mutfağı hakkında bilgilendirdi. Sunum, Abhaz müzik ve dansları eşliğinde, Abhaz mutfağından oluşan bir akşam yemeği ile sona erdi.

 

Konuklar arasında, ünlü fizikçi Manfred von Ardenne'nin, çocukluk yıllarını Abhazya'da geçiren oğlu Dr Thomas von Ardenne de vardı.

 

Frankfurt am Main şehrinde Uluslararası Avrupalı Bayanlar Kulübü tarafından Shakespeare'in eserlerine adanan bir gece  düzenlendi. Kulübün daimi üyesi Seyhan Azak (Tsıba), Shakespeare'in ünlü komedisi "The Taming Of The Shrew (Huysuz Kız/Hırçın Kız"dan bir alıntıyı Boris Amıçba'nın çevirisi ile abhazca olarak okudu. Bayan Tsıba'nın inisiyatifi üzerine, dünya klasiklerinden çevirilerin okunacağı tüm benzeri gecelerde, dünya klasiklerinin abhazca tercümeleride yer alacak.

 

05.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Abhazya yönetimi Rusya birlikteliği kutluyor

 

Sohum, Abhazya’nın başkenti Sohum’da ‘Rusya ve Abhazya: 200 Yıl Beraber’ adlı fotoğraf sergisi ve paralelinde bir konferans düzenlenirken Başbakan Sergey Şamba Rusya ile 200 yüzyıllık geçmişe övgüler düzdü.

 

2 Nisan’da Abhazya Ressamlar Birliği’nin sergi salonunda açılan sergide 20 ve 21. yüzyıl başında Abhazya’da gerçekleşen önemli tarihi olayları yansıtan 100’den fazla fotoğraf yer alıyor. Fotoğrafların çoğu tanınmış fotoğrafçı Vladimir Popov’a ait. Abhazya hükümeti, Moskova Belediyesi ve devlet fotoğraf ajansı ARTF’nin katkılarıyla düzenlenen serginin açılışında konuşan Başbakan Şamba “Bu yıl Rusya ile birlikteliğimizin 200. yılını kutluyoruz. Moskova ve Abhazya’da programlar yapıldı ve daha başka yeni programlar da yapılması planlanıyor” dedi. Şamba’ya göre, “Rusya imparatorluğu 200 yıl önce küçük ülke Abhazya’ya dostluk elini uzattı ve bugün de Abhazya’yı yeniden canlandırıyor. Son yıllarda bölgede durumun istikrara kavuşması, yeni bir saldırının olmaması için harcadığı gayretler dışında Abhazya’ya önemli yardımlarda bulunuyor.”

 

Şamba “Dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardım anlaşması imzalayarak Rusya üzerine ülkemizin ve toplumumuzun güvenliği konusunda ciddi sorumluluklar aldı, ekonomik ve sosyal gelişim için yeni imkanlar sunuyor. Şimdi güvenlik ve ekonomik gelişim planında önemli olaylar eşiğindeyiz” dedi.

 

Moskova Belediyesi’nin dış ekonomik ve uluslararası ilişkiler dairesi başkanı Geordi Muradov da, Popov’un birlikteliği sergileyen çok önemli bir çalışma yürüttüğünü vurgularken Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov’un Abhazya’yı çok sevdiği ve her zaman yardıma hazır olduğunu söyledi.

 

Rusya’nın Sohum Büyükelçisi Semen Grigoryev de sergiyi “önemli ve anlamlı bir çalışma” olarak niteledi.

 

Rusya’dan milletvekili Konstantin Zatulin ise “Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyoruz, ona yardım etmeyi düşünüyoruz ve Rusya tüm imkanlarıyla yanında ve onun pozitif gelişim, aydınlanma ve refahını umuyor. Ama biz halkı Rusça, Abhazca ve diğer dillerde konuşan tek halktan oluşan iki bağımsız devletiz ve her zaman böyle olacak” dedi.

 

Vladimir Popov da “Çok mutluyum ve Apsnı gibi mükemmel bir ülkede doğmuş olmaktan, şahane Abhaz halkı ile yaşıyor olmaktan dolayı şanslıyım. Ben artık Abhaz sayılırım. Ben Abhaz mantalitesiyle bir Rus’um” diye konuştu.

 

Ayrıca Sohum’da ‘Rusya-Abhazya, 200 yıl beraber’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa Rus ve Abhaz bilim adamları, tarihçiler, uzmanlar, Abhazya yönetimi ve Abhazya’daki Rus toplulukları temsilcileri katıldı.

 

03.04.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Dışişleri Bakanlığı: ‘Abhazya yakın bir zamanda, Ekvador ve Bolivya’nın bağımsızlığını tanımasını bekliyor’

 

Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya Çarşamba günü Rus muhabirlere verdiği röportajda, ‘Abhazya’nın bağımsızlığı yakın bir zamanda Ekvador ve Bolivya tarafından tanınabilir’, dedi. Maksim Gunciya, Venezuella, Arjantin, Çili, Bolivya ve Ekvador’u ziyaret eden Abhaz heyetine başkanlık yaptı.

 

Gunciya, ‘Biz, yakın bir zamanda Ekvador ve Bolivya’nın Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanımalarını bekliyoruz,  çünkü bu ülkelerde bize karşı çok pozitif bir yaklaşım var. Bolivya’da Abhazya’yı bazen ayrılıkçı problemi ile kıyaslıyorlar, fakat Devlet Başkanı durumumuzu yakından inceleyip, Abhazya konusunda bu kıyaslamanın geçerli olmadığını anladı’, diye belirtti.

 

Maksim Gunciya, Arjantin’de siyasi ve iş çevrelerinde yapılan toplantıların gayet verimli geçtiğini belirtirken, ‘Arjantin’de bizim için Çili gibi hem siyasi hem ekonomik olarak bize getirisi olacak ülkelerden. Bu ülkelerde biz çok önemli temaslarda bulunma şansı yakaladık’, cümlelerini kullandı.

 

Dışişleri Bakanı, Latin Amerika ziyaretlerinde, Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın Nikaragua’ya ziyaret hazırlıklarının yapıldığını belirtti. Bakan, Devlet Başkanı’nın bu ülkelere ziyaretinin süresinin, ziyaretin başlayacağı Nikaragua devletinin  Dışişleri Bakanı Samuel Santos’un 14 Nisan tarihinde Abhazya’ya yapmayı planladığı ziyaretinde belirleneceğini bildirdi.

 

02.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi

 

 Abhazya Cenevre görüşmelerinin sonuçlarından memnun değil

 

Abhazya Devlet Başkanı Cenevre Toplantıları Özel Temsilcisi Vyaçeslav Çirikba, yaptığı açıklamada, Abhazya tarafının, Cenevre'de yapılan ‘Kafkasya’da Güvenlik ve İstiktar’ toplantılarının onuncu turundan memnun kalmadığını belirtti.

 

Çirikba, ‘Abhazya ve Güney Osetya’nın toplantıdan memnuniyetsiz ayrılmasının sebebi, görüşmelerde hala daha  ‘güç kullanmama’ anlaşmasına ciddi bir şekilde değinilmemesidir. Biz, ‘güç kullanmama’ anlaşmasına dair hala makul bir anlaşma hazırlanmamasından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik ve ortak bir bildiri dağıttık. Rus heyeti tarafından, Abhazya ve Güney Osetya’nın desteklediği uzlaşmacı bir belge taslağı sunulmasına rağmen, Gürcistan ve Cenevre toplantıları moderatörlerinin tutumu yüzünden belge taslağını tartışmaya bile geçemedik’, diye belirtti.

 

Çirikba, ‘Gürcistan hükümeti, ‘güç kullanmama’ anlaşmasını tartışmaktan kaçarak, bizim kabullenemeyeceğimiz, sözde “Abhazya ve Güney Osetya’nın işgalden kurtarılması” konusunu tartışmaya açmaya çalışıyorlar’, diye vurguladı.

 

Abhazya Devlet Başkanı Cenevre Toplantıları Özel Temsilcisi Vyaçeslav Çirikba, ‘BM, AB, AGİT  temsilcileri de Gürcistan tarafını destekleyerek, anlaşma tartışmasını gündeme almaktan kaçınıyor. Cenevre görüşmelerini uzatabilmek için manevralar yapıp duruyorlar, bunu daha ne kadar sürdürebilirler, tartışılır’, şeklinde konuştu.

 

Abhazya Devlet Başkanı Cenevre Toplantıları Özel Temsilcisi Vyaçeslav Çirikba'nın başkanlığını yaptığı Abhaz Delegasyonu, Abhazya Savunma Bakanı Yardımcısı Garri Kupalba, Abhazya Dışişleri Bakanlığı Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Lana Agırba ve Dünya Abhaz-Abazin Halkı Kongresi Yönetim Kurulu üyesi Zeki Kapba'dan oluşuyor.

 

Vyaçeslav Çirikba ve Garri Kupalba, güvenlik sorunlarının görüşüldüğü birinci grupta yer alırken, Lana Agırba ve Zeki Kapba ise, mülteci sorunlarının görüşüldüğü ikinci grupta toplantılara katıldılar.

 

01.04.2010  Devlet Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi