AҦCУAA  PЫБЖbbI
-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------


 
 Abhazya'nın ilk Devlet Başkanı Ardzınba Moskova'da hastaneye kaldırıldı

 

Moskova, Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba Moskova'da hastaneye kaldırıldı.

 

Abhazya Sağlık Bakanı Zurab Marşanya, 65 yaşındaki eski Devlet Başkanı'nın sağlık durumunu ''arzularımızdan biraz uzak'' olarak tanımladı. Marşanya, Ardzınba'nın, ilerleyen belirsiz kronik bir hastalığın etkisinde olduğunu açıkladı.

 

Ardzınba, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş'ın resmi uçağı ile Moskova'ya uçtu.

 

Ardzınba, iki dönem Abhazya Devlet Başkanı olarak görev yaptıktan sonra, 2005 senesinde Devlet Başkanlığını Sergey Bagapş'a devretti.

 

26.02.2010  APSUAA RIBJI

 

 Abhazya kabinesi tamam

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan, yardımcıları ve Dışişleri Bakanı'nın ardından yeni kabinenin diğer üyelerini de belirledi.

 

Atama kararnamelerine göre, Adalet Bakanlığı’na Ludmila Platonovna Hocaşvili, Sağlık Bakanlığı’na Zurab Marşanya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Olga Koltokova, Gümrük Komitesi Başkanlığı’na Gregori Enik, Özelleştirme Komitesi Başkanlığı’na Konstantin Katsiya, Gençlik ve Spor Komitesi Başkanlığı’na Rafael Ampar, Turizm Komitesi Başkanlığı’na Tengiz Lakerbaya ve diasporalıları yakından ilgilendiren, Geri Dönüş Komitesi Başkanlığı’na, eskisi gibi, Anzor Mukba atandı.

 

Bagapş Başbakan'lığa eski Dışişleri Bakanı Sergey Şamba’yı, Dışişleri Bakanlığı’na, Dışişleri Bakan Yardımcısı Maksim Gunciya’yı, Başbakan yardımcılığı görevlerine Leonid Lakerbaya, Beslan Kubrava ve Aleksandr Viktoroviç Straniçkin’i atamıştı. Kubrava aynı zamanda Maliye’den sorumlu. Devlet Başkanı, İçişleri Bakanlığı’na Otar Khetsiya’yı, Eğitim Bakanlığı’na İndira Vardanya’yı, Kültür Bakanlığı’na Nugzar Logua’yı, Tarım Bakanlığı’na Yuri Akaba’yı, Ekonomi Bakanlığı’na Kristina Ozgan’ı ve Savunma Bakanlığı’na Mirab Kişmariya’yı getirmişti.

 

26.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhaz Dernekleri Federasyonu kuruluş duyurusu (2010/003, 25 Şubat 2010)

 

Kültür; Tarihi, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddî ve manevî değerler ile bunları yaratmada ve sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçlar bütünüdür. Kültürümüzün yaşatılması geliştirilesi ve korunması, toplumumuzun birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi, sorunlarımızın hızlı ve kararlı bir şekilde çözümlenmesi, Ata vatanımız ABHAZYA ile ilişkilerin düzenli ve karşılıklı saygı çerçevesinde işbirliğine
dayalı üretken açık ve şeffaf bir dayanışma içerisinde yürütülmesi,  diğer Kardeş Kafkas Halkları ile eşitlikçi saygı ve dayanışma çerçevesinde işbirliğinin sağlanması adına başlattığımız üst örgütlenme modeli olan (Abhaz Dernekleri Federasyonu) 05 Şubat 2010 tarihinde İstanbul İl Dernekler Müdürlüğü'nce Tüzüğü onaylanarak kuruluşu tamamlanmış ve tüzel kişilik kazanmıştır.

 

Abhaz Dernekleri Federasyonu Geçici Yönetim Kurulu, ilk resmi toplantısını 24 Şubat 2010 tarihinde İstanbul Federasyon Merkezinde yapmış, olağan genel kurul tarihine kadar yapılacak faaliyetlerini planlamıştır.

 

Federasyonumuzun Abhazya - Kuzey Kafkas halkları - Türkiye ve diasporamıza hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. Saygılarımızla,

 

Abhaz Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu adına

 

Başkan Feridun Aksoy

 

Abhaz Dernekleri Federasyonu Kurucu Geçici Yönetim Kurulu üyeleri:

  1. Telat ÖZDEMİR (Kapba), İnegöl Abhaz Kültür Derneği Başkanı

  2. Ümit ATİLE (Atiyba), Bolu Abhaz Kültür Derneği Başkanı

  3. Cahit KALE (Açba), Ankara Abhaz Kültür Derneği Başkanı

  4. Cihan ZAFER (Açüyba), Kafkas-Abhazya Kültür Derneği Başkanı

  5. İlhan KIYMET (Kuadzba), Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı

  6. Feridun AKSOY (Akhusba), Ankara Abhaz Kültür Derneği

  7. Ahmet CEYLAN (Hapat), Kafkas-Abhazya Kültür Derneği

  8. Bülent ÖZBELLİ (Ayüdzba), Kafkas-Abhazya Kültür Derneği

  9. Nesrin ŞENER (Pıs-pha), İnegöl Abhaz Kültür Derneği

  10. Oktay KOÇAK (Aşba), Düzce Abhaz Kültür Derneği

  11. Semih PALA (Palba), Bolu Abhaz Kültür Derneği

  12. Erşan CESUR (Ayıgba), Kafkas-Abhazya Kültür Derneği

  13. Cezmi ZAFER (Açüyba), Kafkas-Abhazya Kültür Derneği

  14. Seher DEMİREL TOSUN (Jiy-pha), Kafkas-Abhazya Kültür Derneği

  15. Adem GÜMÜŞ (Nekheriya), Bolu Abhaz Kültür Derneği

  16. Aydın ZORLU (Ayüdzba), Düzce Abhaz Kültür Derneği

  17. Mehmet Ayhan CİBA (Ajiba), Ankara Abhaz Kültür Derneği

  18. Dursun AKDEMİR (Saghariya), Bolu Abhaz Kültür Derneği

  19. Aycan ATAY (Bedia), Düzce Abhaz Kültür Derneği

  20. Ramazan Cengiz KOÇ (Aşba), İnegöl Abhaz Kültür Derneği

  21. Selim CİBA (Ajiba), Düzce Abhaz Kültür Derneği

  22. Gürkan BABUR (Papba), Kafkas-Abhazya Kültür Derneği

  23. Gürbüz ERCENK (Tarba), Ankara Abhaz Kültür Derneği

  24. Turgay TEKİN (Aşba), Ankara Abhaz Kültür Derneği

  25. Onur CİLO (Karaçı), İnegöl Abhaz Kültür Derneği

  26. Resul ÖRÜN (Abıgba), İnegöl Abhaz Kültür Derneği

 Ermeni toplumu lideri: Abhazya’da yaşayan Ermenilerin bir sorunu yok

 

NEWS.am muhabirine açıklamada bulunan Abhazya Ermeni toplumu liderlerinden, Abhazya Devlet Başkanı Sergei Bagapş’ın Ermenistan’la ilişkiler konusundaki yardımcısı Garegin Ghazaryan, Ermenistan medyasında yer alan ve Abhazya’nın % 30’nu oluşturan Ermenilere yönelik takibatlar yapıldığı ve Abhazların, Ermenistan’ın, Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasının talep edildiği, aksi takdirde Ermenilerin kovulacağına ilişkin haberle ilgili olarak, Abhazya’da son dönemde Ermenilere yönelik takibatlar olduğuna ilişkin bilgilerin kesinlikle gerçeğe uygun olmadığını söyledi.

 

‘Ermeniler Abhaz siyasi yaşamına karışmamakta, ülkenin olağan vatandaşları olarak yaşamaktalar. Allah’a şükür, herşey iyi, Ermeniler yaşayıp kalkınıyorlar. Ermenilerin sayısı azalmıyor, aksine büyüyor. Bizim için endişe etmeyin’ diyen Garegin Ghazaryan, Abhazya Devlet Başkanı'nın yemin törenine Dağlık Karabağ Devlet Başkanı Bako Sahakyan’ın da katıldığını, Ermeni toplumu temsilcileriyle buluşup, görüşmelerinde memnun kaldığını da hatırlattı.

 

Ermeni toplumu temsilcisi, yalan haber yaymak yerine, Abhazya Ermenilerinin kimliklerinin korunması için kendilerine yardım edilmesi ricasında bulundu.

 

25.02.2010  NEWS.am

 

 Gunciya Abhazya Dışişleri Bakanı

 

İstanbul, Abhazya’da Sergey Şamba’nın Başbakanlığa atanmasıyla boşalan Dışişleri Bakanlığına, eski yardımcısı Maksim Gunciya atandı.

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Gunciya, bakan olarak atandığına dair haberi Latin Amerika gezisinde aldı. Ajans Kafkas’a açıklamasında, görevi büyük bir onurla kabul ettiğini belirten Gunciya, bugün Arjantin’deki temaslarını tamamlayıp yarın Şili’ye geçeceğini ve gezisini Ekvador’daki temaslarıyla tamamlayacağını söyledi.

 

Gunciya, Latin Amerika’da Venezüella ve Nikaragua tarafından tanınan Abhazya’nın diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmek üzere bölgeye gitmişti.

 

25.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Aslan Bjanya Abhazya Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanı

 

Sohum, Abhazya’da iki bakan atamasıyla yeni kabineyi oluşturmaya devam eden Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanlığı'na Aslan Bjanya’yı atadı.

 

Önceki başkan Yuri Aşuba kendi talebi üzerine görevden alınmıştı. Ayrıca Bagapş’ın imzaladığı diğer kararnamelerle Savunma Bakanlığı'na Albay Mirab Kişmariya ve Ekonomi Bakanlığı'na Kristina Ozgan atandı. Başbakan yardımcılığı görevlerine Leonid Lakerbaya, Beslan Kubrava ve Aleksandr Straniçkin getirilmişti.

 

Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanlığı'na atanan Aslan Bjaniya, 6 Nisan 1963’de Oçamçira Bölgesi Tamş köyünde doğdu. 1991’de SSCB KGB Yüksek Kursu’nu bitirdi. 1991-1992’de Abhazya KGB’sinde, 1992-1993’de Abhazya Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Hizmeti’nde çalıştı. 1994’de ticarete atılan Bjanya, bunun paralelinde 1998’de Rusya hükümetine bağlı Ulusal Ekonomi Akademisi’ni bitirdi. 2009’dan beri Moskova’daki Abhazya Büyükelçiliği’nin ekonomi danışmanıydı.

 

25.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Büyükelçiliği Türkiye'de 16 yaşında

 

İstanbul, Ayüzba'nın değişik dönemlerde çekilmiş fotoğraflarının sergilendiği salonda Kokteyl ile başlayan geceye katılan coşkulu kalabalık Ayüzba'yı kutladı.

 

Dernek Başkanı Cihan Zafer'in açılış konuşmasını yaptığı gecede, Komite Başkanı İrfan Argun, Ayüzba'nın 16 yıl önce Türkiye'de görevlendirilmesi ile ilgili belgeyi okuyarak başladığı konuşma sonrasında Ayüzba'ya zor şartlar altında yaptığı hizmetler için teşekkür ederek, Diaspora adına Üstün Hizmet Nişanı takdim etti. Akabinde söz alan Abhaz Dernekleri Federasyonu geçici Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Aksoy da yaptığı kutlama konuşması sonrasında Ayüzba'ya Federasyon adına bir plaket takdim etti.

 

Diğer konuşmacılar sonrasında sahne alan WARADA yaptığı mini bir dinleti ile misafirleri coşturdu.

 

Dr. Vladimir Cemalipa Ayüzba'nın yaptığı duygu dolu teşekkür konuşması ardından heyecan ve coşku dolu danslarla devam eden gecede, Anı defterinde duygularını kaleme alanların ortak arzuları ise Abhazya Büyükelçiliğin resmi hüviyete kavuşması olarak öne çıktı.

 

25.02.2010  Kafkas Abhazya Kültür Derneği

 

 Bagapş gayrimenkul meselesini herkesle görüşecek

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Rusya vatandaşlarına Abhazya’da gayrimenkul satışının önünün açılması konusunda, hem iktidar organları hem muhalefetle, görüşmeler yapacağını duyurdu.

 

Geçen dönem yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili yasal düzenlemeye gitme girişimi ülkede siyasi gerilime yol açmıştı. Önde gelen muhalefet liderleri Raul Hacımba, Rusya vatandaşlarının Abhazya’da gayrimenkul satın almalarının ülke için negatif sonuçlar doğuracağı uyarısı yaparken, Bagapş, “Bu konu üzerinde iyi çalışılması gerekiyor. Şu anda bununla ilgili öneriler çok. Ben meseleyi ülke yönetimi, Güvenlik Konseyi, hükümeti ve muhalefeti ile görüşeceğim” dedi.

 

Ülkeye maksimum faydanın sağlanması için gayrimenkul pazarı konusunun detaylı inceleneceğini vurgulayan Bagapş, “İlk önce konut satışını görüşmeye çalışacağız. Eğer ev inşa eden firma, konut satışı ile ilgileniyorsa, biz Abhazya vatandaşlığı almadan izin verme yoluna gideceğiz. Tabii ki bu insanlar seçimlerde oy kullanma hakkında mahrum olacak” ifadelerini kullandı.

 

Bagapş, “Abhazya bağımsız bir devlet, uluslararası hukukun bir parçasıysa, ona göre davranması lazım. Hayatın dikte ettiği gerçek var, biz modern dünyadan uzak, boşlukta yaşayamayız” diye ekledi.

 

24.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya hükümetine üç yeni atama

 

Sohum, Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakanlık görevini Sergey Şamba’ya verdikten sonra, Başbakan yardımcılarını da belirledi.

 

Bagapş’ın dün imzaladığı kararnamelere göre, Leonid Lakerbaya Başbakan Birinci Yardımcısı olurken, Beslan Kubrava Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığını üstlendi. Diğer Başbakan Yardımcılığı koltuğuna ise Aleksandr Viktoroviç Staniçkin oturdu.

 

Hükümetin iki numaralı ismi olan Lakerbaya, 63 yaşında. 1975’de Moskova Yol Enstitüsü’nü bitirdikten sonra, 1985’e kadar Abhazya ASSR oto kuruluşlarında çalıştı. 1985-1991’de hızlı dondurulmuş ürünler fabrikasının Gagra müdürlüğünü yaptı. 1991-1996’da ve 2000-2002’de Abhazya Parlamentosu üyesiydi. Aralık 1992’den Nisan 1995’e kadar Birinci Başbakan Yardımcısı, Temmuz 1995-Ağustos 1996 arasında Dışişleri Bakanı, Şubat 2005’den itibaren Başbakan Yardımcısıydı.

 

24.02.2010  Ajans Kafkas

 

 ‘Abhazya toprağı satılmaz, kiralanır’

 

Sohum, Abhazya hükümetinin Ruslara toprak satışının önünü açmak için yasal düzenleme planladığına dair haberlerin ardından, Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba ülkede toprağın kullanımıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

 

19 Şubat'ta Rusya Parlamentosu'nun yayın organı Parlamento Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Aşuba, Abhazya’da toprağın hiç kimseye satılmadığını, kiralama yöntemiyle insanların bir şekilde toprak sahibi olduğunu, Rusya vatandaşlarının da şu an Abhazya vatandaşları üzerinden toprak kiraladığını söyledi.

 

Nugzar Nuriyeviç, Sergey Bagapş’ın yeniden seçildiği iki aydan beri Abhazya’dan hangi yeni kanunlar kabul edildi?

 

Ocak 2009 sonunda ‘Abhazya Cumhuriyeti 2010 Devlet Bütçesi’ kabul edildi. Parlamento ilk oylamada banka sistemiyle ilgili yeni kanunlar kabul etti. Bunlardan geçen yüzyılın 90’lı yıllarında kabul edilen temel kanunlarda yenileme kararı aldık. ‘Abhazya Cumhuriyeti Milli Bankası’ ve ‘Banka ve Banka Faaliyetleri’ hakkındaki kanunlar. Bu pakette, ‘Abhazya Cumhuriyeti bankalarında bireysel mevduat sigortası’ projesi. Yaza kadar hepsinin kabul edileceğini düşünüyorum. Çeşitli kategorideki emeklilerle ilgili konuları da inceledik. Abhazya Vatan Savaşı kahraman ve sakatlarını kastediyorum.  Kişisel emeklilik rakamını belirledik.

 

Abhazya’da ortalama emeklilik maaşı ne kadar?

 

Yaşa göre verilen emekli maaşı 500 ruble. Çeşitli kategorideki emeklilere dört bin rubleye kadar emeklilik ödeniyor. Ancak onların büyük kısmı Rusya emekliliği de alıyor. Bunlar, çalışması 1992’ye kadar bitmiş olanlar. Ve biz Rusya’ya bu konudaki desteğinden ötürü çok teşekkür ediyoruz, minnettarız. Oluşturulan kurallara uymayanları, devlet çeşitli ek ödemelerle desteklemeye gayret ediyor.

 

Yemin töreninin ardından Bakanlar Kurulu, hükümet görevden alındı. Ciddi değişiklikler olacak mı?

 

Evet, planlanıyor. Hükümetimiz, savaş sonrası yıllarda acil olarak oluşturuldu. Bugünkü şartlarda ise başka bir yaklaşım gerekiyor. Şimdi şu veya bu görev için adayların görüşüldüğü, Devlet Başkanlığı bünyesinde bir çalışma grubu oluşturuldu.

 

Abhazya’da toprak mülkiyetiyle ilgili neler oluyor? Veya bu mülkiyet sadece nominal mi?

 

Geçenlerde parlamentonun özel bir komisyonu Abhazya’da toprak ilişkileri meselesi hakkında çalışmaya başladı. Toprağımızın hiçbir şey etmediği bir durum oluştu. Abhazya’da toprak üzerinde özel mülkiyet yok. Ancak bununla birlikte arsalar satılıyor ve alınıyor. Nasıl böyle oluyor? Kiracı hakkıyla bu topraklara sahip olan özel tüccarlar sahte belgeler yardımıyla onları satıyor. Devletin bununla hiçbir ilgisi yok. Bu konu bizde sıcak tartışmalara yol açıyor. Ancak kişisel görüşüm, toprak üzerinde kira hakkının doğru bir meta olması yönünde. Abhazlar savaşta toprakları için öldüler. Şimdi ise kıymetten düştü. Bizde, toprağın hayat boyu kullanım için vatandaşa miras yolu ile devretme hakkıyla birlikte verildiği "Toprak Kanunu" var. Hukuki açıdan bu kira ilişkisidir.

 

Rusyalılar bugün şöyle bir soru soruyor: Abhazya’da engelsiz şekilde gayri menkul almak mümkün mü?

 

Medeni kanuna göre, herkes ülkemizde gayrimenkul alabilir, özelleştirmeye katılabilir.

 

O zaman neden bugüne kadar herkesin hoşnut olması için- hem yerli hem Rusya’dan gelenlerin- ticaret şemaları oluşturulmadı?

 

Bizim öncelikli olarak Abhazya halkının mağlubiyetinin olmaması şeklinde hareket etmeliyiz. Abhazya’da mülkiyet satın alabilmek için vatandaş olma konusu, deli saçması. Bu, Gürcü-Abhaz savaşının bitiminin hemen ardından kabul edilen kanundan kalan bir olay. Ve aslında Gürcülerle ilgili idi. Bu arada, 1994’de ve sonrasında Abhazya’ya geri dönen, herhangi bir sebeple evini yitiren Rusların birçoğuna devlet daireler sundu.

 

Abhazya sahil bölgesinde ev inşa etmeyi düşünenlerin durumu nasıl olacak?

 

Bilindiği üzere, birinci ve ikinci konut pazarı var. İlkinde elbette hiçbir sınırlama olmamalı. Evleri inşa etmek ve rahatça satmak lazım. Ruslardan birçoğunun Abhazya’da evi artık var. Bu evler ve dairelerin, yerli kişiler üzerinden alındığı doğru. Ama dünyanın birçok ülkesinde gayrimenkul konusunda bu tür işlemlerde büyük tecrübe var.

 

Son birkaç yılda Abhazya’da konut fiyatlarının birkaç katı arttığını herkes söylüyor… Sıkça gazete ve internette içeriği aynı olan ilanlar görülüyor: Abhazya’da gayrimenkul satın alma örgütü ve yardım. O zaman sizin anlattıklarınızdan yola çıkarsak, bu işlemlerin nasıl yapıldığı anlaşılmıyor?

 

Evet, 2007 senesi sıralarında fiyatlar yükselmeye başladı. Ve işte burada dürüst olmayan insanlar çoğaldı. Sıkça, toprak, ev, daire satın alınmasını teklif eden bazı yeni gayrimenkul acenteleri ve özel kişiler ortaya çıkıyor. Bu konuyla ilgili problemleri çözmek sonranın işi. Öncelikli olarak bizim onlar arasında aykırılık olmaması için kanunları düzenlememiz lazım.

 

Yerel gazetelerin de daire, ev, arsa alım-satım ilanları ile dolu olduğunu fark etim… Bu boş konut ve alan nereden geliyor?

 

Aslında tam boş değil. Sohum’da dairelerin yarısı boş. Ancak yakında yapılacak incelemelerin ardından onlar dolu olacak. Savaş sonrası karışıklıkta insanların kolayca gayrimenkul alabilme ve işlemlerini yapabildiği bir ortam oldu. Onları daha sonra sattılar ve bu işlemlerden büyük paralar kazandılar. Şimdi biz istihbarat birimlerimize bu tür kanunsuz olayların ortaya çıkarılmasını istedik. Abhazya’da Rusların kandırıldığı ciddi onlarca olay var.

 

Peki Abhazya’da şu anda ne kadar Rus yaşıyor?

 

Yaklaşık 23 bin. Burada sürekli yaşayanları kastediyorum. Gayrimenkul satın alan ve periyodik olarak gelenler yaklaşık 100 bin. Onların çoğu da Moskovalı.

 

Abhazya’da sürekli yaşayanlar nerelerde çalışıyorlar?

 

Çoğu emeklilik yaşında ve maalesef onlara yardım edebilecek yakınları yanlarında değil. 1992’ye kadar birçoğu şu anda yüzde 80’ni kapalı olan fabrikalarda çalıştı. Burada iş problemi ise herkes için aynı.

 

Bu arada, Sohum pazar ve mağazalarındaki fiyatlar aynı Rusya’nın başkentindeki rakamlar gibi. Moskova’dakinden daha pahallı olan ürünler de var. Üç bin-beş bin olan ortalama maaş ile halk nasıl yaşıyor? Dairelerdeki manipülasyon sayılmıyor…

 

Açıkçası vatandaşların çok azının maaşı gerçek gelire uygun. Yerli halk bahçeleri ile geçiniyor: Peynir, süt, yumurta, et, meyve… Biz bunları kendimiz için üretiyoruz, satmıyoruz ve satın almıyoruz. Birçoklarının Rusya, Türkiye ve diğer ülkelerde iyi işe sahip yakınları var. Onlar burada yaşayan yakınlarına yardım ediyorlar. Daha sonra bizim tatil sektörümüz de gelişmeye başladı. Ve bundan ötürü çok mutluyuz. Ve bundan sonra da tatil alanındaki seviyenin artması için, misafirlerimiz için tatillerinin maksimum konforlu ve pahallı olmaması için elimizden geleni yapacağız.

 

20.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş hükümeti gençleştirmek istiyor

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan Sergey Şamba’dan hükümeti genç ve uzman kadrolarla oluşturmasını istedi.

 

Bagapş 16-18 Şubatta Moskova’ya yaptığı kritik ziyaretin ardından, dün Devlet Başkanı Yardımcısı Aleksandr Ankuab, Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba, Başbakan Şamba ve diğer yetkililerle birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptı. Bagapş, Moskova’daki temasların Rusya-Abhazya ilişkilerinin geldiği seviyeyi göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti. Bagapş, Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le askeri üs anlaşmasını imzalamıştı. Yine temaslar sırasında iki ülke arasında hava koridorunun açılması kararlaştırılmıştı.

 

Dünkü toplantıda Devlet Başkanı, yeni hükümette genç ve uzmanlara yer açılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca Gulripş, Oçamçira, Tkuarçal, Pitsunda’daki İnkit gölü etrafında kıyı koruma çalışmaları da ele alındı.

 

20.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhaz-Rus hava ulaşımı için imzalar atıldı

 

Moskova, Rusya ve Abhazya askeri üs anlaşmasının ardından hava ulaşımında da anlaştı.

 

Rusya Ulaşım Bakanı İgor Levitin ve Abhazya Sivil Havacılık İdaresi Başkanı Anatoli Panteleyev, dün hava ulaşımı alanında işbirliği anlaşması imzaladı.

 

Rusya Ulaşım Bakanlığı’ndan açıklandığına göre, dün taraflar iki ülkeye ait uçakların karşılıklı uçuşlar yapabilmesi için gereken şartları, teknik ve havaalanı hizmetlerini oluşturma konusunda anlaştı. Anlaşma, Rusya ve Abhazya devlet başkanlarının dünkü görüşmeleri çerçevesinde gerçekleşti.

 

Teknik hazırlıkların tamamlanmasının ardından Sohum yakınlarındaki Sovyetler zamanından kalma Babuşera havaalanında sivil uçuşlar başlayacak.

 

18.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Gayrimenkulde yabancıya kısıtlama gevşeyecek

 

Sohum, Abhazya yönetimi, Rusya vatandaşlarının gayrimenkul almaları önündeki kısıtlamaları kaldırmayı planlıyor.

 

Kavkazki-Uzel’e göre yönetim, mülkiyet kanununda, Rusya vatandaşlarının Abhazya vatandaşları için geçerli şartlar üzerinden toprak ve ev satın almasına izin verecek değişikliklerin yapılmasını kararlaştırdı.

 

Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın yabancılara gayrimenkul satışlarının serbest bırakılmasıyla ilgili yasal düzenleme yapma planı muhalefetin sert tepkisine yol açmıştı.

 

17 Şubat'ta Abhazya Ekonomi Bakanı Kristina Ozgan, gerekli değişikliklerle ilgili tasarının önümüzdeki aylarda parlamentonun gündemine getirilmesinin planlandığını açıkladı. Ruslara bu yolun açılmasıyla Abhazya’nın en güzel yerlerinin Rus sermayesi tarafından kapatılacağı ve yerliler için gayrimenkul fiyatlarının artacağı yönünde kaygılar var.

 

18.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş'ın iki önceliği

 

Moskova, İktidardaki ikinci döneminde ilk Moskova ziyaretini gerçekleştiren Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Abhazya’nın öncelikli olarak “Rusya-Beyaz Rusya Ortak Devleti” ile bazı BDT ülkeleri arasındaki gümrük birliğine dahil olmak istediklerini söyledi.

 

Abhazya lideri dün Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile bir araya gelip dış politika tercihlerini anlattı.

 

Bagapş, Abhazya’nın birçok uluslararası örgüte girmeyi arzuladığını, ancak öncelikli olarak Rusya ve Beyaz Rusya Ortak Devleti ve Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan tarafından kurulmuş gümrük birliğine dahil olmayı istediğini ifade etti.

 

Bagapş, “Müttefik devlet, bu ilk adım. Biz Ukrayna’daki durumu kaygıyla izliyoruz, devletimizi tanıyacağını göz önünde bulundurarak, Beyaz Rusya ile diyalog yürütüyoruz, sonucunda müttefik devlete girişimiz daha kolay olacak” dedi.

 

Bagapş bir sonraki adımı şöyle anlattı: “Gümrük birliği. Rusya ile serbest ticaret konusunda anlaşmaya çalışıyoruz, ekonomik işbirliği süreci devam ediyor. İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bunun için bizim iyi bir altyapı, iletişim ve ulaşımımız var.”

 

‘Saakaşvili nedeniyle Gürcü halkına acıyorum’

 

‘Abhazya herkesle diyaloga hazır, ancak, tek ve en önemli müttefik olarak Rusya’yı görüyor’ mesajı veren Bagapş, “Her devletle diyaloga açığız, ancak belirtmek isterim ki, şu anki Gürcistan yönetimi ile herhangi bir ilişki, diyalog, ekonomik ilişkiden söz edilemez” dedi.

 

Gürcistan’ın Abhazya’yı tanıyıp normal ilişkiler inşa etmesi gerektiğinin altını çizen Bagapş, Abhazya ile Gürcistan halkı arasında ‘Çin duvarı’ inşa edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Bagapş ayrıca, Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili’yi ciddi bir siyasetçi olarak görmediğini ve Gürcü halkına gerçekten acıdığını söyledi.

 

‘Mülteciler dönerse savaş çıkar’

 

Savaş sırasında Gürcü birlikleriyle birlikte Abhazya’yı terk etmiş mültecilerin geri dönüşü konusunda da şunları söyledi: “Abhazya’nın bugünkü etnik yapısı 72 milletten oluşuyor. Bunlar Abhaz, Ermeni, Gürcü, Rus, Estonyalı vs. Gürcistan ile ağır savaştan sonra biz sayıları 55 binden oluşan mültecileri kabul ettik, Gürcistan tarafı ise sadece 5 bin kabul etti. Biz onları, ülkenin yaşamına, seçimlerine katılan tam vatandaşları olarak kabul ediyoruz. Diğer kalan mültecilerin geri dönüşünü problemli düşünüyoruz ve bugün böyle bir şey yapamayız, çünkü yarın savaş çıkabilir. Biz bunu yaşadık.”

 

17.02.2010  Ajans Kafkas

 

 NATO’dan Abhazya için Rusya'ya kınama

 

Brüksel, NATO, Rusya’nın Abhazya’da üs kurmasıyla ilgili bugün imzalanan anlaşmayı ‘geçersiz’ olarak niteleyip, Moskova’dan kararından vazgeçmesini istedi.

 

NATO sözcüsü Carmen Romero, “NATO, Rusya ile Gürcistan bölgeleri (Abhazya ve Güney Osetya) arasında imzalanan anlaşmaları geçersiz sayıyor. NATO’nun bu konudaki tutumu değişmedi. Kuzey Atlantik Konseyi, Rusya Federasyonu’nun Gürcistan’ın bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıma kararını kınamaktadır ve bu kararı iptal etmeye çağırmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Romero, NATO’nun 2008’deki savaşı bitiren AB arabuluculuğunda sağlanmış ateşkes anlaşmasına saygı duyulmasını istediğini vurguladı.

 

Ancak, Rusya’nın sadece Güney Osetya ve Abhazya sınırlarına çekilmesini öngören anlaşmada bu iki bölgeyle ilişkilerin tesis edilmesini engellemeye yönelik bir madde yok.

 

17.02.2010  Ajans Kafkas/RİA Novosti

 

 Rusya Abhazya ile üs anlaşmasını imzaladı

 

Moskova, Abhazya, topraklarında Rus askeri üssünün kurulmasına izin veren anlaşmayı Rusya ile imzaladı.

 

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Abhazya Devlet Başkanı Serey Bagapş, Kremlin Sarayı’nda düzenlenen törenle anlaşmaya imza attı. Geçerlilik süresi 49 yıl olan anlaşma gereği Rusya, Abhazya’daki üste 3 bin kara askeri bulundurabilecek. Medvedev törendeki konuşmasında, "Bu anlaşma, Abhazya’nın bağımsız bir devlet haline gelmesinin temelini oluşturacak" dedi.

 

Medvedev, Abhazya’da üs kurulmasının, Rusya’nın uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmesine neden olmayacağını kaydetti.

 

17.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş Ukrayna’dan dostluk bekliyor

 

Moskova, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Ukrayna’da Devlet Başkanlığı seçimlerini kazanan Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç’i kutlayıp, iki ülke arasında iyi ilişkilerin tesisi temennisinde bulundu.

 

Abhazya’nın bağımsızlığını tanıma ihtimali bulunan Yanukoviç’e kutlama mesajı gönderen Bagapş, Ukrayna ile ilişkilerini her yönlü geliştirmeye hazır olduklarını ifade ederek, "Sizin bu göreve gelişinizle, iki ülke arasındaki ilişkilerin nitelikli boyut kazanacağına inanıyorum" dedi.

 

Yanukoviç muhalefetteyken, Ukrayna’nın, Rusya gibi Abhazya ve Güney Osetya halklarına destek vermesi gerektiğini dile getirmişti. Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili ise, Yanukoviç’in, Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili açıklamalarının sadece seçim öncesi hitabet olduğunu ve seçim sürecinde çeşitli açıklamaların yapılabileceğini belirterek, “Ukrayna’da hiçbir hükümet, Gürcistan’ı Ukrayna halkına düşman edecek herhangi bir davranışta bulunmaz” demişti.

 

Seçim sürecinde Batı yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’yu destekleyen Saakaşvili, Kiev’de işler ters dönünde Yanukoviç’i Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in ardından tebrik eden lider oldu.

 

17.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Ürdünlü dönüşçülere Abhazya'dan toprak

 

Moskova, 12 Aralık 2009 seçimleri vesilesiyle Abhazya’ya gelip anavatana yerleşmek için koşulları araştırmış olan Ürdünlü Abazaların rüyası gerçekleşiyor.

 

Ürdünlü grup, 15 Şubat’ta Geri Dönüş Komitesi Başkanı Anzor Mukba ile görüşüp, tarım ve hayvancılıkla uğraşabilmek için kendilerine toprak tahsis edilmesini talep etti. Dönüşçülerin talebi olumlu karşılandı ve Oçamçira bölgesindeki Adzıyübja köyünden yer ayrıldı. Daha önce Türkiye’den geri dönüş yapanlara Dranda köyünde bahçeleriyle birlikte 46 ev ayrılmıştı.

 

Türkiye’den giden bir heyet de, Mukba’nın yanı sıra, Abhazya’nın yeni Başbakanı Sergey Şamba ile görüştü. Görüşmede diaspora ve anavatan arasındaki ilişkilerin gelişimi ve sağlamlaştırılması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

 

17.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya: Rusya ile 200 sene - Duma ''Yıldönümü Bildirisi'' hazırlıyor

 

Moskova, Rusya Devlet Duma'sı Çarşamba günü, Abhazya'nın Rusya'ya gönüllü katılışının 200. yıldönümü ile ilgili bir bildiri yayınlayacak.

 

Rus haber ajansı RİA Novosti'nin, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'dan aldığı bilgiye göre, bildiride özellikle Duma'nın, Abhazya'nın 2008 senesinde bağımsızlığının tanınmasındaki katkılarına vurgu yapılıyor ve Abhazya ve Rusya Federasyonu arasında kardeş ilişkilerin gelişmesine tam destek veriliyor.

 

Bildiriye göre, Abhaz halkı 19. yüzyılın başlarında kaderini Rus halkının kaderi ile birleştirdi. Bu karar, üretken insanların gelişmesine, Abhazya'da bilim ve kültürün ve barışın sabitleşmesine kuvvetli  sinyaller verdi.

 

Abhazya ise, Rus İmparatorluğu'nun ve akabinde Sovyetler Birliği'nin ekonomisinin, biliminin ve kültürünün gelişmesine görülebilir katkılarda bulundu.

 

Her iki halk da geçmiş yüzyıllarda sadece huzur ve refah değil, aynı zamanda zor sınavlar da verdi. ''Devrimler ve savaşlar, yıkıntı ve açlık ve bunun yanında, Çarlık döneminin haksız milliyet politikaları, Sovyetler döneminde ise, Abhazya'nın ''Birlik Cumhuriyeti'' statüsünün kaldırılmasına ve Gürcüstan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne ilhak edilmesine katlanmak zorunda kaldılar''. 

 

Sovyetler Birliği'nin dağılması ile beraber Abhazya için çok ağır bir dönem başladı.

 

''Gürcü makamlar, Abhaz halkının meşru hakkı olan kendi kaderini tayin etme hakkını inkar etmek istediler. Gürcü makamlar tarafından başlatılan savaş esnasında, Abhaz halkı kendine özgü en iyi sıfatlarını, yüksek vatanseverliğini, kahramanlığını ve kendini müdaafa etme yeteneğini ispat etti''.

 

Bildiriye göre, çoğunluğu aynı zamanda Rusya Federasyonu pasaportu taşıyan Abhaz halkı, acı içinde kazanılan bağımsızlığının tanınmasını hak etti.

 

Abhaz halkı, 20 senelik savaş ve Abhazya'yı ekonomik izole etme denemelerinden sonra, Rusya'nın desteği ile, ülkelerini tekrar inşa ediyor.

 

16.02.2010  APSUAA RIBJI

 

 İran'ın Abhazya ve G. Osetya'yı tanımama gerekçesi

 

Moskova, İran’ın Moskova Büyükelçisi Seyid Mahmudrezzak Secadi, İran’ın savaşı tahrik etmemek için Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımayı şimdilik düşünmediğini söyledi.

 

Secadi “Gürcü saldırısını kınadık… Ve Abhazya ile Güney Osetya’nın yeniden kurulmasına para ayırmaya hazır olduğumuzu ilan ettik. Ancak bölgedeki bu cumhuriyetlerin bağımsızlığını tanıma konusu şimdilik İran İslam Cumhuriyeti’nin temel politikasına girmiyor” dedi. “Bunun diğer bir savaşı tahrik edeceğini düşünüyoruz” diye ekleyen Secadi, İran’ın aynı sebepten Kosova’nın bağımsızlığını da tanımadığını kaydetti.

 

Eylül 2008’de İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımasıyla ilgili İran’ın belirli bir tavrının olmadığını açıklamıştı.

 

16.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Rusya Folklor Kongresi'ne Abhazya da katıldı

 

Moskova, Moskova’da ikincisi düzenlenen Rusya Folklor Kongresi’ne Abhazya da katıldı.

 

1-5 Şubat'ta dünyanın 14 ülkesi ve Rusya’nın 89 bölgesinden bin kadar uzmanın katılımıyla düzenlenen kongrede, Abhazya’yı temsil eden Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Zurab Capua, ‘Abhaz Nart efsanesi konuları analitik endeksleri: Problemler ve perspektifler’ konulu bir tebliğ sundu.

 

Capua ayrıca, ‘Muhafaza problemleri ve folklorun sistematikleştirilmesi’ konulu yuvarlak masa toplantısını yönetti. Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nden üç genç bilim adamı ise planlandığı halde kongreye katılamadı.

 

Kongrede katılımcılar, geleneksel sanatın günümüz şartlarında yeniden düzenlenmesi ve medyanın kültürel mirasın tanıtımındaki rolü hakkında birçok konuyu müzakere etti.

 

16.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Ortega'dan Kafkasya'ya selam

 

Managua, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, bağımsızlıklarını tanıdığı Abhazya ve Güney Osetya’ya selam gönderdi.

 

Latin Amerikalı gerilla örgütü Sandinista’nın liderliğinden devlet başkanlığına yükselmiş Ortega, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinde Abhazya ve Güney Osetya da gündeme geldi. Ortega 14 Şubat’taki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında “Abhazya ve Güney Osetya’nın yürüttüğü mücadeleyi biliyoruz. Onlardan dayanışma konusunda Nikaragua’ya güvenmelerini istiyoruz” dedi.

 

Lavrov da Ortega’nın sözlerini Abhazya ve Güney Osetya’ya ileteceğini belirterek “Nikaragua ve bu iki genç devlet arasındaki ilişkilerin gelişmesi, yeni bir uluslararası sistemin başlangıcını oluşturacağına eminim” diye konuştu.

 

15.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Sergey Şamba başbakan oldu

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş yeni dönemde Başbakanlık koltuğunu Dışişleri Bakanı Sergey Şamba’ya emanet etti.

 

Dün yemin ederek ikinci dönemine başlayan Bagapş, bugün kabinenin istifasını kabul ettikten sonra hükümeti kurma görevini Şamba’ya verdi.

 

Bugün başkent Sohum’da mevcut Bakanlar Kurulu son toplantısını Bagapş’ın başkanlığında yaptı. Bakanların istifalarını kabul eden Bagapş, Başbakan'lık görevini 13 yıldır Dışişleri Bakanlığı'nı yürüten Şamba’ya verdikten sonra, yeni Başbakan'ın büyük bir sorumluluk üstlendiğini belirterek, “Çünkü kendinden önceki Başbakan Aleksandr Ankuab Başbakan'lık çıtasını yükseltti ve onun çizgisini sürdürmek kolay olmayacak” diye ekledi.

 

Şamba’yı 70’li yıllardan beri Abhazya’da meydana gelen tüm olayların içinde olan tecrübeli bir politikacı olarak tanımlayan Devlet Başkanı, “Şimdi tüm ülkenin ekonomik gelişimi ve istikrarı yoluna geçmek gerekiyor” dedi. Şamba da, Abhazya’nın birçok kabinesinde yer aldığını, ama en etkili hükümetin sonuncusu olduğunu tespit ederek, “Buna bağlı olarak görevini profesyonel şekilde yerine getiren insanları korumak benim için önemlidir” dedi.

 

Edinilen bilgilere göre, Bakanlar Kurulu yapısında değişiklikler olacak: Bazı bakanlıklar birleştirilecek, bazı komiteler kaldırılıp bakanlıklara dahil edilecek.

 

Abhazya yasalarına göre, Bakanlar Kurulu'nun iki hafta içinde oluşturulması gerekiyor. Başbakan, kabinesini oluşturup, Devlet Başkanı'nın onayına sunacak.

 

Şamba kimdir?

 

Sergey Mironoviç Şamba, 15 Mart 1951’de Gudauta’da doğdu. 1998’de Erivan Arkeoloji Enstitüsü’nde doktorasını savundu. Dışişleri Bakanı olarak atanıncaya kadar, Abhazya Cumhuriyeti Kültür Vakfı Başkanı idi. 1992-1993 Gürcü-Abhaz Savaşı'nda ülkenin Savunma Bakanı;nın birinci yardımcılığını yaptı. Savaşın ardından Albay rütbesinde görevden ayrıldı. Şubat 1992’ye kadar sosyo-politik hareket Aydgılara’nın başkanı idi. Mayıs 1997’de Abhazya Dışişleri Bakanı oldu. 2001 Temmuz'unda Devlet Başkanı'nın kararı ile büyükelçi olarak atandı. Çok sayıda bilimsel çalışma sahibi, tarihi bilimler doktoru, evli, bir oğlu ve bir kızı, dört torunu var.

 

13.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Medvedev'den Bagapş'a tebrik ve destek

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş 12 Şubat’ta ikinci dönemine yemin ederek başlarken Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in yanı sıra Kafkasya liderlerinden tebrik mesajları aldı.

 

Medvedev mesajında2 Abhazya’nın bugün bağımsız demokratik devlet gelişim yolunda kararlı bir şekilde yürüdüğünü, sosyo-ekonomik oluşumun gerçekleştiğini, vatandaşların yaşam durumunun geliştiğini, uluslararası ilişkilerin genişlediğini belirtti. Rusya lideri, “Sizi yeniden Devlet Başkanlığı'na seçen Abhaz halkının desteği, tüm gücünüz ve enerjinizi verdiğiniz geniş çaplı bu çalışmanın devam etmesinin garantisi olacaktır” dedi.

 

Yemin törenine katılan Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov’un Bagapş’a  ilettiği mesajda Medvedev, “Abhazya’ya ekonomik potansiyelini inşa etme, altyapının tamamlanması, kadroların hazırlanması ve diğer önemli alanlarda destek vermeye devam edeceğiz” taahhüdünde bulundu.

 

Törene katılan Adıgey Devlet Başkanı Aslan Thakuşinov da,“Adıgey’de Abhazya’nın özgürlük sever ve gururlu halkı seviliyor” ifadesinde bulundu.

 

Törenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Thakuşinov, “Adıgey’de Abhazya’nın özgürlük sever ve gururlu halkı seviliyor. Adıge ve Abhaz haklarının dostluğu yüzyıllarla doğrulandı. İyi komşuluk ve karşılıklı anlayış bağları bizi birbirimize bağlıyor. Biz Abhaz halkının 1992 yılındaki zor döneminde yanında olduk, Ağustos 2008’de destekledik, Abhazya’nın bağımsızlığını kutladık” dedi.

 

Bagapş’a görevinde başarılar dileyen Thakuşinov, kardeş Abhaz halkının ekonomik, kültürel, eğitim ve ortak gençlik projeleri konusunda her zaman Adıgey’den destek ve yardım bekleyebileceğini ifade etti. Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoytı da Bagapş’ı tebrik edip, sağlık, başarı, mutluluk, çok milletli Abhaz halkına barış ve aydınlanma diledi.

 

13.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş yemin edip ikinci döneme başladı

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş 12 Şubat’ta yemin ederek ikinci dönem göreve başlarken devleti koruma konusunda tüm sorumluluklarını yerine getireceği mesajı verdi.

 

Rusya Federasyonu Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mihailoviç Mironov’un başkanlığında Rusya heyetinin de katıldığı yemin töreninin ardından parlamentodan milletvekilleri ve halka seslenen Bagapş, “Sizlerin önünde yapmış olduğum yemin beni sadakatle halka hizmet etmek, asırlardır zor ancak büyük bir tarihe sahip olan bu devleti korumakla yükümlü kılıyor. Yeminin özel bir anlamı var, önceki dönemimde yeminin tümünü kesinlikle kılavuz edindim; tüm zor dönemlerde, ülke için hayati önem taşıyan durumlarda ve günlük devlet başkanlığı işlerinde. Bundan sonraki beş yılda da böyle olacak” dedi. Bagapş  mesajında törene katılan yabancı heyetlere hitaben “Bizler, Abhazya Cumhuriyetinin bağımsızlığını tanımış olan yabancı devletlerin saygıdeğer elçilerini görmekten memnunuz! Zor ve iyi zamanlarımızda her zaman yanımızda Rusya Federasyonu bölgeleri oldu. Onların başkanları bu salonda ve biz onların hepsini selamlıyoruz. Bizler, Transdinyester, Güney Osetya, Yukarı Karabağ cumhuriyetleri devlet başkanları ile çok şey yaşadık. Bunlar kolay zamanlar değildi. Ben şu anda da birlikte olmaktan ötürü memnunum. Sizlere bir kez daha doğrulamak istiyorum: Abhazya halkı bu dostluğa, sizin değişmez desteğinize önem veriyor, iyi kardeşlik ilişkilerine önem vermeyi biliyor. Bu uzun asırların bir geleneği, çünkü Abhaz halkının önceliği her zaman iyi komşuluk, karşılıklı saygı ve yardım olmuştur. Geçen zorlu beş yılda ülkemizin gelişimine katkıda bulunmuş, Abhazya’nın iyiliği için çalışmış olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Bagapş mesajını şöyle sürdürdü:

 

“Geçen bu yıllarda siyasi, ekonomik, sosyal ve askeri problemler çözmek zorunda kaldık. Zaman bizi beklemedi. Bazen durum ülkemizin imkanlarını geride bıraktı. Abhazya, Güney Osetya’daki kardeşlerimiz gibi Gürcistan ile yeni geniş çaplı askeri bir anlaşmazlığın sınırında oldu. Ama biz devletimizin bölgesel bütünlüğü konusunu çözmeyi ve yeni bir askeri anlaşmazlık, savaştan kaçınmayı birlikte başardık. Uluslar arası topluma karşı büyük sorumluluk alan, büyük güç-Rusya Federasyonu sayesinde devletimizin bağımsızlığının tanınmasına ulaştık.

 

Temelinde dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardım temel anlaşmasının hizmet verdiği bir takım hayati-önemli anlaşmalar imzaladık. Bugün Rusya’nın yardımıyla biz dış ilişkilerimizi geliştiriyoruz, sosyo-ekonomik durum anlamlı şekilde değişiyor.

 

Dünya çeşitli, zaman hedeflere ulaşmak için çeşitli yollar ve metotlar sunuyor. Bundan dolayı politikamızın temeli makul denge prensibine bağlılık olacak. Ama bizim müttefikimiz Rusya Federasyonu ve onunla barış içinde yaşamak isteyen tüm ülkelerdir. Biz kendi gücümüze dayanacağız, ancak müttefikimiz bir taneydi ve öyle kalacak- halkın zengin mirası ve dış partnerlerle yapıcı işbirliği. Belirtmeliyim ki, Abhazya bölgelerle, Rusya Federasyonu ekonomik faktörleri ile ortak hareket etti. Krasnodar Kray Valisi Aleksandr Tkaçev’e, Rostov Valisi Vladimir Çuba’ya, Stavropol Kray’a, kardeş Kuzey Kafkasya halklarına en zor zamanımızda yanımızda olduklarından ötürü teşekkür ediyorum.

 

Geçen sene tanımış Abhazya Cumhuriyeti’nde gerçekçi alternatif, demokratik ilk devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Bu bizim için, Abhaz toplumu ve devleti için, uluslar arası toplum için önemliydi.

 

Memnuniyetle belirtmek isterim ki, seçim kampanya süreci, onun sonuçlarının diğer sosyo-politik birlikler tarafında tanınması, gelişen devlette politika kültürünün oluştuğu tahmininde bulunmayan dayanak oluşturuyor. Bu eğilimin devam etmesi gerektiğine inanıyorum.

 

Bizi destekleyen ve beş yıl önce alınan oluşum yoluna devam etmek için bize güvenen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Sizler yeniden gelişen devletteki süreçleri idare hakkı için beni seçtiniz. İnanın ki, bana ne gibi bir sorumluluk yüklendiğini açıkça anlıyorum!

 

Yapılan seçimlerde yurttaşlarımızın azımsanmayacak bölümü diğer adayları tercih etti. Her zaman kişinin kendi seçimine saygı duydum ve duyuyorum. Ve göreve gelen devlet başkanı ülkenin tüm vatandaşları ve bütün topluma karşı aynı şekilde sorumluluk taşıyor.

 

Olgun sivil toplumu, öncelikli olarak muhalif gücün varlığını öngörüyor. Onların iktidardaki yönetimi eleştirmeleri lazım ve eleştirecekler, çünkü yapıcı eleştiri toplum ve devletin normal gelişimine yardım ediyor. Ve biz hepimizin anlaması lazımdır ki, yönetimin azgın eleştirisi ve devletin parçalanması arasındaki mesafe oldukça küçük, sadece bir adım olabilir.

 

Faaliyetlerimde önceden olduğu gibi, çeşitli toplumsal örgütler, siyasi partiler, sivil örgütler, parlamento ile görüşmek, istişare etmek önemli olacak kalacak. Böylesi ortak hareketin etkililiğini geçen yılların tecrübesi gösteriyor.

 

 Tabii ki, yeni zaman yeni hedefler koyacak, onların başarılması için farklı şartlar gerektirecek, çalışmada daha büyük bir yoğunluk gerektirecek.

 

Beş yıl önce kabul ettiğimiz devlet yönetim organları yapısı görevlerini yerine getirdi. Var olan şartlarda yönetim kurumlarının yeterince başarılı çalıştıklarını düşünüyorum. Bazı önemli alanlarda bazı problemlerin olduğu da herkes tarafından görülüyor. Anayasaya uygun olarak, seçilen devlet başkanının yemin töreninin ardından hükümet, il ve ilçe yönetim başkanları istifa ediyor.

 

Geçen beş yılda dürüstçe çalışan çok kişiye şükranlarımı ifade etmek zorundayım. Onların çalışmaları sayesinde biz bu tür sonuçlara ulaşabildik. Ama şu anda önümüzde bulunan görevler ve hedefler, objektif şekilde belirli yapı değişikliklerini gerektiriyor. Onların yakın bir süre içinde öğreneceksiniz. Yeni yönetim organları ve idarelerinin oluşturulmasında tarafımızdan oluşturulacak her yenilik, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşının yaşamını iyileştirmeye yönelik olacak. Devlet mekanizması etkili, güvenilir olmalı, faaliyeti ise- vatandaş ve ülkenin çıkarlarına tabi olmalı!

 

Kesinlikle, tarihi mirasımız, zaferimiz ve en zor olay ve durumlardan başarıyla çıkışımızla gurur duyma hakkına sahibiz. Bu geçmiş, toplumlar ve halklar arasında yerimiz ve rolümüzü anlamamız için gereklidir. Onun hareketlerimizin ileriye dönük, emin ve düşünülmüş hareketler olması için bizi uyarması gerekir. Bizlerin, gelecek nesillere sağlam, gelişmiş bir ülke, tüm vatandaşları için eşit imkanlar suna bir devlet vermekle yükümlüyüz!

 

13.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Yeni dergi: Kafkasya Bilimsel Notları

 

Sohum, Abhazya Bilimler Akademisi’nin katılımıyla Rusya Devlet Ticari-Ekonomi Üniversitesi, ‘Kafkasya Bilimsel Notları’ adıyla bir dergi çıkardı.

 

Yayın yönetmenliğini Prof. Zigizmund Stankeviş’in üstlendiği derginin ilk sayısının tanıtımı Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde yapıldı.

 

Rusya Devlet Ticaret-Ekonomi Üniversitesi Rektörü Sergey Baburin, Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Abhazya Bilimler Akademisi Başkanı Şota Arstaa gibi isimlerin katıldığı toplantıda Baburin, “Bu hem Abhazya hem Rusya için, bilim toplumu için önemli bir olay. Bugün bizde çok sayıda bilimsel çalışma yayınlanıyor. Ama biz Abhazya ile bilimsel işbirliğinin, bilimsel ilişkileri geliştirmenin önemini çok iyi anlıyoruz. Bizim Abhaz bilim adamlarının bilimsel çalışmalarının ülke dışındaki bilim dünyası için ulaşılır olması için gücümüzü birleştirmemiz lazım” dedi.

 

İki ayda bir çıkacak derginin tüm masrafları üniversite olarak karşılayacaklarını anlatan Baburin, Abhazyalı bilim adamlarına “Sizlerle birlikte derginin bilimsel içeriğini sağlamlaştırmamız, derginin çantasını doldurmamız gerekiyor” diye seslenerek katkı istedi. “Bu şimdilik Rusya-Abhazya bilim topluluğunun ilk ortak projesi, umuyorum ki bu geleneğin devamı olur” diyen Baburin, zamanla derginin hem Rusya Federasyonu ve diğer Kafkasya bölgeleri, öncelikli olarak da Abhazya ve Güney Osetya’daki bilim adamları için evrensel bir alan olacağını belirtti.

 

Stankeviç ise “Tam özgürlüğümüz var, ancak yapıcı bilimsel tartışma çerçevesinde” deyip dergide ‘Savunmaya Hazırlanıyorum’ başlığında yüksek lisans öğrencileri için bir bölüm olacağını, ancak bölüm için makalelerin yazı işleri kurulunca özenle seçileceğini belirtti.

 

Derginin yardımcı editörü tarihçi Ançabadze Abhazya ise bilim adamlarını, bilim dünyasının diğer çalışanları için ilginç olabilecek bilimsel çalışmalarını aktif olarak sunmaya çağırdı.

 

Derginin yayın kurulunda ise şu isimler yer alıyor: Abhazya Bilimler Akademisi Başkanı Şota Arstaa, Rusya Sosyal Bilimler Akademisi Başkanı Gennadi Osipov ve Rusya Devlet Ticaret-Ekonomi Üniversitesi Rektörü Sergey Baburin.

 

13.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya-Rusya hava köprüsü için son hazırlıklar

 

Sohum, Rusya, 2008’de bağımsızlığını resmen tanıdığı Abhazya ile hava köprüsünün yeniden kurulmasına yönelik hazırlıkların tamamlanması için düğmeğe bastı.

 

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in verdiği onayın ardından Abhazya ile Rusya arasında sivil havacılık alanındaki anlaşmanın yakında imzalanacağı belirtildi. Putin’in ulaştırma bakanına bu yöndeki hazırlıklarını tamamlanması için talimat verdiği kaydedildi. Ancak imzaların ne zaman atılacağı konusunda şimdilik bilgi yok.

 

Düzenli sivil havacılık uçuşları başkent Sohum’un 18 km yakınındaki Babuşera havaalanından yapılacak. Sovyetlerin 1960’lı yıllarda yaptığı havaalanı 1992-1993 savaşına kadar günde 5 bin yolcu kabul edebiliyordu. 3.6 kilometrelik piste sahip havaalanı her türlü sivil uçağı kabul edebilecek durumdaydı. Abhaz Havayolları Genel Müdürü Vyaçeslav Eşba, savaştan sonra havaalanının Rus barış gücü ve BM askeri misyonu tarafından kullanıldığını hatırlatarak “Tadilat yapıldı ancak 15 yıldır kullanılmayan havaalanının tam olarak çalışması için daha büyük tadilata ihtiyaç duyuyor. Yine de teknik anlamda havaalanı çalışmaya hazır. Güney Osetya’daki son savaş sırasında iki gün boyunca onlarca nakliye uçağı kabul etti” dedi. Uzun yıllar sonra havaalanına inen ilk sivil uçuşu ise Eylül 2008’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yapmıştı.

 

12.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Mukba: Abhazya ortak evimiz

 

Abhazya Geri Dönüş Komitesi Başkanı Anzor Mukba, Abhazya Cumhuriyeti gazetesinden Zaira Tsvijba’nın sorularını yanıtladı.

 

Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi’nin Türkçeye kazandırıp Ajans Kafkas’a gönderdiği röportajda Mukba, diasporadan dönüş süreciyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

 

Repatriant (anavatanına geri dönen) kimdir? Geri Dönüş Komitesi yardımıyla Abhazya Cumhuriyetinin vatandaşlığını kimler alabilir?

 

1998 yılında Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından anayasaya yeni bir kanun eklendi - “Geriye Dönüş Yasası”. Bu yasaya göre Abhaz (Abaza) kökenli olan, Rus-Kafkas Savaşında, Rusya-Türkiye Savaşında, ya da 19. yüzyılda herhangi bir değişik olaylardan sonra ana vatanını terk etmek zorunda kalanlara ‘Repatriant’ denir. Bu insanların çocukları ve torunları dünyanın birçok ülkelerinde yaşıyorlar. Tüm Repatriantların, Abhazya Cumhuriyetinin vatandaşı olma ve Abhazya’da yaşama hakkı bulunuyor.

 

Bildiğiniz gibi 19 yüzyılda Adıge halkları da Osmanlı İmparatorluğuna sürgüne gönderildi. Onlar bizim kan kardeşlerimizdir. Onların içinden birçok kişi Kafkasya’ya, özellikle Abhazya’ya dönmek istiyorlar. Neden onlara Abhazya vatandaşlığı verilmesin?

 

Haklısınız, Adigeler bizim kan kardeşlerimizdir, onlarla ortak köklerimiz var, tarihi kaderimiz de aynı. Ancak, bir insan sadece kendi tarihi anavatanında ‘repatriant’ olabilir.

 

Peki Ubıhlar? Bildiğiniz gibi Ubıhya adlı ülke çoktan haritalardan silindi. Onlar Kafkasya’ya geri dönmek istedikleri zaman nereye yerleşmeli?

 

Ubıhların sorunu özel bir sorundur. Maalesef Ubıhlar bu günlerde toplu halde yaşamıyorlar, ancak belli yerlerde ayrı yaşayan ve eski gururlu milleti temsil eden bir kaç aileler ile karşılıyoruz. Ubıhların ülkesi yeniden kurulamaz. Ubıhların sorunu, eski ve gururlu milletin yeryüzünden silinmesi ve sürgüne gönderilmesi, 19. yüzyılın en dehşet verici olaylarından biridir. Bu olay, sürgüne sebep olan 19. yüzyıl imparatorluğunun üzerinde kara ve utandırıcı bir iz olarak kalacaktır.

 

Birçok Ubıh kökenli insan tanıyorum. Hepsi değerli insanlardır. Kafkasya’nın herhangi bir ülkesine dönmek isteyen Ubıhlar için hiç bir engel olmamalıdır. 21. yüzyıl insanının düşünceleri, 19. yüzyılın insanının düşüncelerinden farklı olmalıdır diye düşünüyorum. Biz Ubıhları kabul ediyoruz ve Ubıhlara verdiğimiz pasaportlarda millet ismini ‘Ubıh’ diye yazıyoruz. Amacımız Ubıhların varlıklarını korumak.

 

Son iki senede Diaspora insanları için Abhazya’ya giriş-çıkışlar kolaylaştı. Bu kolaylıkların geri dönüş hareketine herhangi bir katkısı oldu mu?

 

Son iki sene içersinde Türkiye’den, Suriye’den ve Ürdün’den yaklaşık 300 kişi karşıladık. 2000'den fazla Kuzey Kafkasya’dan gelen Abazin, Abhazya vatandaşı oldular ve Abhazya’ya yerleşiyorlar. Onlarca kişi eski Acaristan otonomisinde bulunan muhacirler, Abhazya’ya gelip yerleştiler.

 

Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyetinin bağımsızlığını tanıdıktan sonra Abhazya’ya yurt dışından gelip yerleşmek isteyen Diaspora insanlarının sayısı arttı. Abhazya Diasporası uzun zamandır beklediğimiz Abhazya’nın bağımsızlığını sevinçle karşıladılar. Diaspora, Rus milletine ve Rus hükümetine, tarihi Ana-Vatanı’nın özgürlüğünü ve bağımsızlığını tanıdığı için teşekkür ediyor.

 

Diasporamızın çoğunluğu diyor ki: ‘Bizim atalarımız Kafkas savaşında özgürlük ve bağımsızlık için savaşıyorlardı, ama Rusya imparatorluğu bizi kendi vatanımızdan sürgün etti. Ancak yeni Rusya farklıdır,- yeni Rusya kardeşlerimize ‘yardım eli’ uzattı. Bundan sonra Rusya’ya karşı duygularımız değişecektir, geçmişteki olayları unutmaya çalışacağız. Rusya’ya güveniyoruz. Bundan sonra Abhazya’nın güvende olacağına ve her geçen gün daha da gelişeceğine inanıyoruz’.

 

Tarihi Ana-Vatanına geri dönmek isteyenler hangi ülkelerden geliyorlar? Bu soruya ayrıntılı yanıt almak isterdim.

 

Kısa bir zaman önce Abhazya’ya ailelerle yerleşmek isteyen ve yerleşmek için olanakları öğrenmek için Ürdün’de yaşayan Abhaz Diasporasından bir grup geldi. Bu kardeşlerimiz Abhazya’nın her yerini gezdiler, Abhazya’nın tabiatına ve insanların sıcaklığına çok şaşırdılar, beklediklerinden daha da güzeldi. Onlara Oçamçıra bölgesindeki arsaları teklif ettik ve onların hoşlarına gitmiş. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu arsaları onlara ücretsiz vereceğimizi öğrenince çok şaşırdılar. Ve dedilerdi: ‘Bize ücretsiz arsaları veriyorsanız biz kendi olanaklarımızla evleri inşa edeceğiz ve Abhazya’nın imalat sektörüne yatırımda bulunacağız’.

 

Suriye’den de bir grup kardeşlerimiz de geldiler, onlara da arsaları teklif ettik.

 

Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi Ahaldaba köyünde yerleşim konusunda güzel teklifte bulundu.

 

Yazın Türkiye’den bir grup kardeşlerimiz geldi ve Kındık köyündeki boş arsaları gezdiler. Oçamçira bölgesinin ve Kındık köyün idaresiyle bu arsaları kardeşlerimize vermeye anlaştık. Bu yerde Türkiye’den gelen Diasporalı kardeşlerimiz bir kasaba inşa etmeye planlıyorlar. Yaklaşık 100 aile o bölgede eve sahip olacak.

 

Trabzon-Sohum arasında gemi seferleri düzelirse daha çok kardeşlerimiz Abhazya’yı ziyaret ederler, bazıları yerleşmek için, bazıları turistik gezi amacıyla ve diğerleri de iş ve yatırım amacıyla gelirler.

 

Geriye Dönenleri karşılamaya ne kadar hazırsınız? İş bulma ve evlere yerleştirme sorunlarını nasıl çözüyorsunuz?

 

2008 yılının sonunda Sohum’da, Eşba caddesinde tamir ettiğimiz apartmanda 44 aile daire sahibi oldu. Bu sene de 9 katlı 54 dairelik evin inşaatını bitirdik. Bu günlerde bu daireleri de hazırladık, daireleri alanların çoğu Türkiye’den gelen repatriantlardır. Başka apartmanlar de inşa edeceğiz. Bu evleri maddi durumları zayıf olan repatriantlara veriyoruz. Maddi durumları iyi olan repatriantlara hemen bir kaç dönüm arsa veriyoruz, tabii ki ücretsiz. Verdiğimiz arsalarda repatriantlar kendi evleri inşa edebilirler.

 

Abhazya’ya yerleşmeye karar verenler bize önceden haber vermeli ve davetiyemizi beklemeliler. (Bu sadece maddi durumu zayıf olanlar, ve kendi gücüyle evi satın alamayanlar içindir). Bize internet üzerinden, e-mail den (demografya@gmail.com) ya da İstanbul’da bulunan Abhazya Tam Yetkilli Temsilcisinin yardımıyla ulaşabilirsiniz. Temsilcimizle sürekli ilişki halindeyiz. Repatriantları onun vizesiyle ve izni ile karşılıyoruz. Bizim için habersiz yapılan göç, kardeşlerimizin yerleştirilmesi konusunda ekstra sorun yaratıyor. Bunun için önce davet karşılığında gelen kişilere yardım edeceğiz.

 

Bildiğim kadar Diasporada söylentilere göre, maddi durumlara bakmadan Abhazya herkese ücretsiz ev veya daire vermeye mecburdur.

 

Bu yanlış bir düşüncedir. Abhazya hiç kimseye yardım etmeye mecbur değildir- Abhazya’ya yardım etmeye mecbur olan biziz. Herkese konut verilecektir, diyen yasamız yoktur. Allaha şükür ki Diasporamızın yaşadığı ülkelerde savaş yok ve onları oradan kimse sınır dışı etmiyor. Diasporamız mülteci konumunda değildir! Kardeşlerimizin yaşadığı ülkelerde belli bir sermayeleri vardır. Abhazya’ya yerleşmeden önce, kardeşlerimiz bu ciddi adımı atmaya hazır olmalılar. Herkese ücretsiz anahtar teslimi ev verme olanağımız yok. Buna benzer olaylar dünyanın hiçbir ülkesinde yapılmıyor, İsrail gibi zengin ülkede bile. Şimdilik gayrimenkul yardımını sadece maddi durumu zayıf olan repatriantlara yapıyoruz. Tabi ki diğer repatriantlara da yardım ediyoruz. Bu yardım danışmanlık ve bilgilendirme alanlarındadır.

 

Biz savaştan çıktık, çok sorunlarımız var, biz Diasporamızdan ve Abhazya’ya yerleşmeye gelenlerden yardım ve destek bekliyoruz. Anavatanına, Apsnı'ya yardım etmenin repatriantların borcu olduğunu düşünüyoruz.

 

Demek ki Diaspora temsilcilerine hiç bir maddi destek vermiyorsunuz.

 

Anayasanın ‘repatriantlar’ yasasına göre, geriye dönenler Abhazya vatandaşı olma hakkı kazanıyorlar. Abhazya vatandaşlığı onlara kendi milletini ve tarihi sülalesini korumaya ve Abhaz pasaportu alma olanaklarını sunuyor. Abhazya’da yaşamak isteyen yabancı ülke vatandaşları Abhazya vatandaşı olmak için senelerce beklemek zorunda, ama Diasporadan gelen kardeşlerimiz birkaç gün içerisinde Abhazya vatandaşı olabiliyorlar. Bu bir maddi destek değilmidir? Geri dönenlerden herkes kayıt işlemleri yaptıktan sonra 5 yıl boyunca repatriant statüsü taşıyor. Maddi durumu zayıf olanların yerleşmesi için maddi yardım sunuyoruz. Anadilini bilmeyenler için bedava Abhazca dil kurslarımız var. Abhazya Devlet Üniversitesi, gençlere bedelsiz eğitim olanakları sunuyor. Geriye Dönüş Komitesinin fonu repatriant çocuklarının anaokulu ve okul masraflarını karşılıyor. Repatriantların çocuğu doğduğunda ya da repatriantlar evlendiğinde maddi yardım yapıyoruz. Kardeşlerimizden biri hastalandığı zaman, elimizden geldiği kadar hastane masraflarını karşılıyoruz. Yani yaptığımız maddi destek az değildir.

 

Geriye Dönüş Komitesi’nin satın aldığı arsaların ve inşa ettiği apartmanların masraflarını kim karşılıyor?

 

Abhazya’da çalışan herkesin maaşından % 2 Geri Dönüş Komitesinin fonunda birikiyor. Bu halkın parasıdır.

 

Peki herhangi bağımsız bir kişi fonunuza finansal katkıda bulunabilir mi?

 

Evet. İsteyen herkes, Diaspora temsilcileri dahil fonumuza maddi katkıda bulunabilir. Ama maalesef, bu güne kadar çok az kişi bağımsız olarak maddi katkıda bulundu.

 

Uzun zamandan beridir Dünya Abhaz Fonu açmaya gerek duyuyoruz. Bunun oluşturulması gereklidir.

 

Son zamanlarda Geriye Dönüş Devlet Programı oluşturmasının geciktiği konuşuluyor. Bu gereken bir programdır ve olacak bir şeydir, ancak anlamamız gereken şu ki, bu programı gerçekleştirmek için ciddi paraya gereksinimimiz var. Maalesef Devletimizin bu günlerde bu programı gerçekleştirmesi için olanakları yok. Ama söylemem gereken şu ki, Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti geriye dönüş sorunlarının Abhazya için en stratejik ve önemli sorulardan biri olduğunu düşünüyor ve yapabildiği kadar yardım ediyor.

 

Bir insanın Repatriant olup olmadığını nasıl çıkartıyorsunuz? Türkiye’nin yada Arap ülkelerinin pasaportlarında vatandaşın ‘milleti’ yazılmıyor.

 

Kayıtın başında her biriyle teke-tek görüşüyoruz. Birinden şüphelendiğimiz zaman sürekli temasta olduğumuz İstanbul’daki Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesinden o kişi hakkında bilgi alıyoruz.

 

Eski repatriantlardan veya Kültür Derneklerinden bilgi alıyoruz. Ancak toplu göçlerde hatalarımız olabiliyor.

 

Bu tarz problemlerle 2007 Uluslararası Abhaz-Abazın Birliği Kongresinde ve 15.ci zafer günümüzde karşılaştık. Bir kaç gün içerisinde birkaç yüz kişiyi kontrol etmek çok zordur. Bence bu tür işlemlere son vermeliyiz. Dünyanın hiç bir ülkesinde yabancı vatandaşlarına bir kaç günde pasaport verilmiyor, biz de istisna olmamalıyız, diye düşünüyorum. Muhacir kardeşlerimiz Abhazya’ya geldikleri zaman vatandaşlık için başvuru yapsın ve bir sonraki gelişte pasaportunu alsınlar. Bu şekilde olursa her kişiyi kontrol etme şansımız olacaktır. Bu konuda hata yapmamak için yakın zaman içerisinde bir çalışma uygulayacağız: Abhazya’ya yerleşmek isteyen kişiden yaşadığı yerde olan Abhaz (abaza) derneğinden, o kişinin Abhaz (Abaza) olduğunu ispatlayan belge isteyeceğiz. Bir de Abhazya’ya göç edenlerin kanun kaçağı olup olmadığını kontrol etmeyi planlıyoruz. Demek istediğim, Diaspora üyesi yaşadığı ülkede kanunla problemi varsa Abhazya’ya yerleşmek istediğinde engel olmaya çalışacağız. Bu sorun üzerinde de çalışıyoruz.

 

Türkiye’de yaşayan Abhazların sayısı hakkında değişik söylentiler vardır, 200, 500, 700 bin kişi. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

 

Maalesef Türkiye’deki Abhazları hiç bir zaman saymadılar. Türkiye’de etnik azınlıkları hiç bir zaman ayrı saymıyorlardı.

 

Şüphesiz, Türkiye’de yaşayan Abhazların sayısı Abhazya’da yaşayan Abhazların sayısından daha fazladır, ama eminim ki, fark bir kaç kat değildir.

 

Demek ki yurtdışında yaşayan Abhazların sayısı, Abhazya’da yaşayanlardan daha fazladır. Kalabalık göç beklenmiyor. Bunun için hiç bir sinyal görmüyoruz. Abhazların bir kısmı göç etse bile, çoğunluğu yaşadıkları yerlerde kalacaktır. Onlar nasıl bir katkıda, yardımda bulunabilirler, sizin önerileriniz nelerdir?

 

Abhazya bağımsız ülke olarak ilk adımları atıyor. Olan sorunları çözmek için hepimizden maksimum katkı bekleniyor. Bu yüzden Diasporadaki kardeşlerimizin yardımına gereksinimimiz var. Abhazya’nın hepimizin vatanı olduğunu anlamalıyız, dünyadaki tüm Abhazların ateşidir. Ateşin sönmemesi için ve hepimizin ısıtılması için desteğe gereksinim var. Rusya Federasyonu sayesinde bugünlerde Abhazya’da yeni savaş başlama korkusu ortadan kalktı. Barış içerisinde demokratik sosyal devletimizi geliştirme şansımız oldu. Gürcistan ve Abhazya arasındaki savaş ve ekonomik ambargo Abhazya’nın gelişmesine engel oluşturuyordu. Savaş onlarca milyon ABD doları zarar getirdi. Yardımlaşarak her şeyi düzeltmeye ve geliştirmeye mecburuz. Bu nedenle ilk başta diasporamızdaki iş adamlarına sesleniyoruz, Abhazya Devletinin güçlendirilmesinde, ekonomik ve sosyal gelişiminde katkılarınızın olmasını isteriz. Çok önceden sözlerden çıkarak harekete geçmeliydik. İş adamlarının sayesinde yeni iş yerleri açılırsa, diğer diaspora yaşayanları için Abhazya’ya geri dönmeleri daha da kolay olur. Birleşmek için tarihi bir şansımız var ve bu şansı kaybetmemeliyiz.

 

Yurt dışındaki Diasporamızın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Ayrı bir millet olarak kendi kimliğini koruyabilecekler mi?

 

Maalesef, Diasporanın geleceği hakkında düşündüğüm zaman üzülüyorum. Bu konu bana acı veriyor ama yaşananlar durumu anlatıyor. Bir milleti ulus olarak korumak istiyorsanız, o ulusun dilini korumalısınız. Dil yoksa ulus da yok! Türkiye’de ve Diasporanın yaşadığı diğer ülkelerde azınlıkların anadili korumaları çok zordur. Ürdün’deki Abhazlar anadilini kaybetmişler: Arapça ya da Çerkesce konuşuyorlar. Suriye’de durum hemen hemen aynı, ana dilinde konuşan sayısı yok denecek kadar az. Türkiye’de durum biraz daha iyi: yaşlı ve orta nesil ana dilini koruyabildiler, ancak sorun olan şudur ki, gençler anadillerini konuşmuyorlar.

 

Size göre, kardeşlerimiz yaşadığı ülkelerde anadillerini öğrenmek ve korumak için olanak ve ortam yaratılabilirler mi?

 

Bulundukları ülkeler olanakları ve ortamları yaratmaya gerek duymuyorlar ve kimsenin bunu talep etme hakkı yoktur. ‘Anadilinizi korumak istiyorsanız, konuşun’ derler ‘engel olan mı var’ derler. Türkiye’de yabancı dili konuşmak ve o dilde şarkıları söylemek çoktan serbest. Azınlıklara kültür merkezlerinde anadili öğretmek serbesttir. Milli Folklor ekipleri düzenlemeye hakları var. Diasporamızın de ekipleri vardır. O ekipler değişik şenliklere, festivallere ve gösterilere çıkıyorlar. Bu konuda Diasporamız için hiç bir engel yok.

 

Ama buna rağmen bu her şey dili ve kültürü korumak ve geliştirmek için yeterli değildir. Ana dilde devlet dili statüsü ancak devlet dili olarak kullandığı ülkede olabilir. Bu sadece Abhazya’da mümkündür. Türkiye’deki büyüklerimiz zamanla Türkiye’de Abhaz dilinin kaybolabileceğini anlıyorlar. Elbette çoğu çok üzülüyor, acı veriyor. Yapacak bir şey olmadığını anlıyorlar. Sonunda bu duruma razı oldukları görünüyor. Ancak sevindiren şudur ki, gençler Abhaz dilini öğrenme ve Abhazya’ya göç etme konusunda ilgili görünüyorlar. Bu da bizi sevindiriyor.

 

İstanbul Kafkas–Abhazya Dayanışma Komitesi’nin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kimilerine göre komitede bir reforma gidilmeli, kimileri ise savaşın artık bittiğini ve bu yüzden de komitenin fesh edilmesinin gerekliliğinden söz ettiğini biliyoruz.

 

Reformlar, zamanın getirdiği zorunluluklardandır, her alanda gerekirler. Bilindiği gibi Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi halkımızın en zor döneminde, Gürcü-Abhaz Savaşı zamanında Diasporamız tarafından kurulmuştur. Abhazya’nın Kurtuluş Savaşında kurulan Dayanışma Komitesi, bu süreçte Abhazya‘nın bağımsızlık ve tanınma mücadelesine büyük katkı sağlamıştır. Evet! savaş bitmiştir ve ekonomik ambargo kalkmıştır. Abhazya Cumhuriyeti Rusya Federasyonu ve birkaç ülke tarafından bağımsız olarak tanındı. Lakin Abhazya‘nın ve Abhaz halkının sorunları bununla sınırlı değildir. Dayanışma Komitesi bugünde, bağımsız bir devlet olarak kalkınmaya çalışan Abhazya‘ya yardımlarına devam ediyor.

 

Dayanışma Komitesi‘nin feshedilmesi ise akılcı bir düşünce değildir. O, bugünde, yarında, Abhazya ve Abhaz Diasporası için gerekli bir kuruluştur. Bu benim düşüncemdir. Çalışmalarını daha aktif hale getirmek ise, o ayrı bir sorudur.

 

Peki, orta ve yaşlı nesil Abhazya’da yaşamayı istemiyorlar mı? Dönmeyi düşünmüyorlar mı?

 

Biliyorum ki, bazıları Abhazya’ya yerleşmeye düşünüyorlar. Ancak düşünmek ve hareket etmek arasında büyük fark vardır. Maalesef aktif hareketlenme göremiyoruz. Geriye dönüş sorunu çok zor bir sorundur. Bir yeri bırakıp ve başka bir yere (ana vatanına da olsa) taşınıp yerleşmenin kolay olmadığını biliyoruz. Bu bir kahramanlıktır. Ama bildiğimiz gibi herkes kahraman olamıyor. Tabii ki bu sorun sadece kahramanlıkla ilgili değil, bir sürü global nedenleri de vardır.

 

Şimdi Türkiye’de yaşayan Abhazlar göçmenlerin beşinci ya da altıncı nesilidir. Onlar Türkiye’yi, doğdukları, büyüdükleri, aile oluşturdukları, işe ve bir işe başladıkları, arkadaşları, akrabaları, evleri ve geniş arsaları oldukları ülke olarak görüyorlar. Kısaca kendileri için iyi yaşamları bulunuyor. Türkiye onlar için, sürgüne uğrayan atalarına kapılarını açan ve yardım eden ülkedir. Binlerce Abhaz, Türkiye Cumhuriyeti için yaşamını verdi. Türkiye’deki Abhazlar gururla duruyorlar. Bu sadece Abhazların etnik özelliklerine bağlı olan bir şey değildir Onlar diyorlar ki: ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan sosyal topluluğun bir parçasıyız ve bu ülkede mutlu yaşamaya hakkımız var’. Bunda doğru olan çok.

 

Diaspora insanlarımızdan askerler ve politikacılar belli zamanlarda Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinde önemli görevlerde yer almışlardır. Abhazlar ve diğer Kafkas Göçmenler Türkiye Cumhuriyeti oluşmasında önemli yer almışlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün yoldaşlarının arasında Abhaz kökenli kardeşlerimiz de vardı. Rauf Orbay (Aşkharua) onlardan biridir. Görünen her şey Diasporadaki kardeşlerimizin Türkiye ile bağlarını güçlendiriyor.

 

Onlar için Türkiye vatan oldu, bunda zamanında bir katkısıdır. Ama vatandan daha önemli bir şey vardır, bu da Anavatandır. O da Kafkasya’daki Abhazya’dır. Abhaz halkının derin kökleri buradan başlıyor. Dünyanın sadece bu ülkede gururla ve emin bir biçimde ‘bu bizim ülkemiz, burada eski tarihimiz ve kültürümüz başlıyor ve biz bu toprakların sahipleriyiz’ diye söyleyebiliriz. Eminim ki, yabancı ülkede mutlu olabileceğine inanan insan, hatalı düşünüyor ve yeryüzünden kaybolma ihtimali çok yüksektir. Bu konuda Tanrı bile güçsüz kalır. Efsaneye göre Tanrı kendine sakladığı toprağı Abhazlara verdi. Bu doğruysa kendi mutluluğumuzu sadece bu Tanrının cennet topraklarında bulabiliriz.

 

Abhazya, Abhazların ülkesidir. Sadece bu ülkede ulus olarak kendimizi koruyabiliriz, sadece Abhazya’da kendi kimliğimize sahip olabileceğiz ve sadece burada asimile olmadan kendimizi dünyaya tanıtabileceğiz.

 

Abhazya’da tarihi eski olan halkımız, tüm gücüyle kültürünü geliştirip, Abhazya’yı modern dünyanın eski medeniyeti olarak tanıtabilecektir. Her şey bize bağlı, bizim inancımıza, düşüncülerimize ve kendi bilinçlerimize! Allah bizi korusun.....!

 

12.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş 12 Şubatta yemin ediyor

 

Sohum, Abhazya’da 12 Aralık’ta tekrar Devlet Başkanlığı'na seçilen Sergey Bagapşö 12 Şubat’ta yemin ederek ikinci dönemine başlıyor.

 

Abhazya Devlet Filarmoni salonunda düzenlenecek törene, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı ve Parlamentosu, Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri, Güney Osetya, Yukarı Karabağ ve Transdinyester’den temsilcilerin katılması bekleniyor. Törene Nikaragua ve Venezüella’nın Rusya elçileri de davet edildi.

 

Filarmoni Müdürü Boris Amıçba tören için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını ve güvenlik önlemlerinin alındığını söyledi.

 

12 Aralık’taki seçimde Bagapş oyların yüzde 61.16.’sını, Raul Hacımba yüzde 15.4’ünü, Zaur Ardzınba yüzde 10.6’sını, Beslan Butba yüzde 7.9’unu, Vitali Bganba yüzde 1.5’unu almıştı. Seçime katılım oranı ise yüzde 73.4’tü.

 

11.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Tiflis Türkiye'yi, ''Anlaşmazlıkların Çözümü İçin Stratejik Plan''a katılmaya davet etti

 

Ankara, AKPM Başkanı ve Türkiye Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Parlamento Başkanı David Bakradze ile Ankara'da yaptığı görüşmede, ''Türkiye, Abhazya ve Güney Osetaya'nın bağımsızlıklarını tanımayacak" dedi.

 

Kavkazpress'in verdiği habere göre, görüşme esnasında ayrıca türk-gürcü ve rus-gürcü ilişkileri de ele alındı. Çavuşoğlu Bakradze'ye, yakında Gürcistan'ı ziyaret edeceğini ve Gürcüstan'daki durum hakkında bizzat yerinde bilgi sahibi söyledi.

 

Taraflar, uluslararası toplumun, çözüm sürecini uluslararası hukuk ortamına geri getirmek için elinden geleni yapması gerektiğini açıkladılar.

 

David Bakradze türk tarafına, ''Anlaşmazlıkların Çözümü İçin Stratejik Plan''a katılmayı teklif etti.

 

10.02.2010  APSUAA RIBJI

 

 İtalyan davetiyle Abhazya'dan Roma çıkarması

 

Roma, Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı Maksim Gunciya, İtalyan parlamentosundan bir grup vekilin davetiyle Roma’yı ziyaret edip temaslarda bulundu.

 

Temasları hakkında bilgi veren Gunciya, görüşmelerin karşılıklı anlayış içerisinde gerçekleştiğini belirterek, “İtalya’da Kafkasya’daki olaylar ilgiyle takip ediliyor. Gürcistan’ın Ağustos 2008’deki hareketi İtalyanlarda ciddi kaygılara neden olmuş” dedi.

 

Gunciya parlamenterle toplantısında, “Abhazya da Kosova gibi tanınma hakkına sahip. Uluslararası toplum Abhaz halkının bağımsızlık hakkını görmezden gelmemeli. Kafkasya’daki bölgesel işbirliği ve Abhazya’nın dış dünya ile karşılıklı ilişkiler geliştirmesini önemsiyoruz. Abhazya’nın demokratikleşme çabaları uluslararası toplum tarafından hak ettiği şekilde değerlendirilmeli. Devlet Başkanlığı seçimleri, Abhazya’nın gereken demokratikleşme seviyesine ulaştığını gösterdi. Abhazya Avrupa Birliği ülkeleri ile ekonomik ve kültürel işbirliği meselelerini ilerletmek için çalışmaya devam edecek” mesajını verdiğini aktardı.

 

Gunciya, İtalyan yönetiminin bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik eylemlere önem verdiğini belirtti. Gunciya’nın Roma ziyaretine paralel, Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze’nin de İtalya’da bulunduğu belirtildi. Vaşadze’nin İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Parlamento Başkanı Gianfranco Fini ve çeşitli siyasi parti temsilcileriyle görüşmeler yapması bekleniyor.

 

09.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Rus elçi: Abhazya'ya kısa süreliğine gelmedik

 

Sohum, Abhazya sınırlarının korunmasını üstlenen Rus federal güvenlik servisi FSB’nin çalışmalarını denetleyen Rusya’nın Abhazya Büyükelçisi Semen Grigoryev bu ülkeye uzun süreli olarak geldikleri mesajı verdi.

 

6 Şubatta BDT ve Baltık ülkeleri idaresi, Moskova yönetimi uluslararası dış ekonomik ilişkiler dairesi başkan yardımcısı Valeri Sapojnikov ve Abhazya’daki Rusya FSB sınır idaresi başkanı Yuri Zvirık ile birlikte Oçamçira sınır devriye botları ve Tkuarçal’daki sınır noktasını gezen büyükelçi, “Sınır erlerinin donatılması Rusya’nın Abhazya’ya ciddi ve uzun süreliğine geldiği anlamına geliyor. Rusya Abhazya Cumhuriyeti’nin güvenliğini sağlama sorumluluğunu üzerine aldı ve mutlaka yerine getirecektir” dedi. Sınırdaki denetimler 4 Şubatta Sohum’da Rusya FSB Sınır İdaresi ile Moskova yönetimi arasında 2010-2012 dönemine ilişkin işbirliği anlaşmasının imzalanmasının ardından gerçekleşti.

 

Apsnıpress’e göre Oçamçira limanında Sapojnikov gazetecilere “Biz buraya Rusya sınır muhafızların yerleşim, yaşam koşullarını öğrenmek, onların nasıl çalıştığını ve nasıl yardım edebileceğimizi görmek için geldik” dedi. Sapojnikov, kısa süre önce konuşlanan sınır erlerinin yaşam koşullarının daha da iyileştirileceğini belirterek “Bu konuda perspektif var, finans ayrıldı, yeni askeri şehirlerin inşa projeleri hazırlandı ve bir yıl-altı ay sonra biz tamamen farklı bir tablo oluşturacağız. O zaman sınır erleri konforlu şartlarda yaşıyor olmaktan ötürü övünebilecekler” diye konuştu. Tkuarçal’daki temaslarda ise birliğin sorumlusu Yuri Usov, “Bu bölgenin korunmaya başlamasının ardından durum oldukça iyileşti, ancak durumun normale dönmesi şimdilik uzak. Ama biz devlet sınırının güvenilir şekilde korunması ve sivil vatandaşlara sakin çalışma imkanı sağlanması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Usov, şu anda bir sınır idare binasının inşa edildiğini, jeolojik çalışmaların bitmesinin ardından birkaç ay içinde iki tane daha yapılacağını kaydetti. Usov “Rusya FSB Sınır İdaresi kendisine verilen her türlü görevi yerine getirmeye ve devlet sınırında Abhazya’nın tüm devlet kurumları ve Abhazya bölgesinde bulunan Rusya ordusu birlikleri ile devlet sınırında askeri harekatlar yapmaya hazır” dedi.

 

Grigoryev da “Son altı ayda FSB sınır idaresi şubelerine bu ikinci ziyaretim. Sınır idaresi ile çok yakın çalışıyoruz ve kendisine verilen görevlerin çözümü konusunda maksimum katkıda bulunuyoruz” dedi.

 

08.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Güney Osetya, Cenevre Görüşmeleri'nden çekilebilir

 

Güney Osetya Cumhuriyeti, Kafkasya'nın güvenliği ve mültecilerin durumunun ele alındığı Cenevre görüşmelerinin 10. raunduna katılmayıp çekilmeyi düşünüyor.

 

Güney Osetya'nın Cenevere Görüşmelerine katılan delagasyonuna başkanlık yapan Boris Çoçiev konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Güney Osetya için Cenevre görüşmelerinde en önemli konunun Gürcistan'ın Güney Osetya'ya karşı güç kullanmayacağına dair bir anlaşmayı imzalaması olduğunu ancak bu konuda şimdiye dek bir mesafe alınamadığını belirtti. Çoçiev, Cenevre görüşmelerinin suni sorunlar çıkartılarak sonuçsuz bittiğini, bu sebeple bundan sonra Cenvere görüşmelerine katılmamayı düşündüklerini söyledi.

 

Boris Çoçiev, AB, AGİT ve BM Başkanlığında 1,5 yıldır yürütülen Cenevre görüşmelerinde, Rusya Federasyonu, Abhazya ve Güney Osetya'nın menfaatıne bir kararın alınmadığını, bundan dolayı da Cenevre görüşmelerinin Abhazya ve Güney Osetya'da istikrarı sağlamadığını ifade etti. Çoçiev, Cenevre görüşmelerinin Güney Osetya'ya fayda yerine zarar getirdiğini, eğer Cenevre görüşmelerinin 10. raundundan da bir sonuç alınamazsa Güney Osetya'nın uluslararası seviyede başka formatlar arayacağını belirtti.

 

Hatırlanacağı gibi, Cenevre görüşmelerinde Kafkasya'nın güvenliği ve mültecilerin durumu ele alınıyor. Medvedev ve Sarkozy arasında varılan ateşkes sonrası başlayan Cenevre görüşmelerine, ABD, AB, AGİT, BM, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya temsilcileri katılıyor.

 

06.02.2010  KAFKASEVİ

 

 FSB'den Abhaz-Gürcü sınırında operasyon bilançosu

 

Sohum, Geçen yıl Abhazya’nın sınırlarını koruma görevini üstlenen Rusya federal güvenlik servisi FSB’nin sınırda ağına yüzlerce kişi takıldı.

 

Abhazya’daki FSB sınır idaresinin başkanı General Yuri Zvirık, Mayıs-Aralık 2009 döneminde sınır ihlalinden 433 kişinin alıkonulduğunu açıkladı.

 

Sohum’da basın toplantısı düzenleyen Zvirık, “Sınır idaresi birliklerinin faaliyetleri sonucunda Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’nda kundaklama-terör eylemleri düzenlemeyi planlayan organize suç örgütü üyeleri önemli oranda engellendi” dedi.

 

Sınır idaresinin temel görevini ‘kaçak geçişlere, kaçakçılığa ve çetelerin sızmalarına engel olmak’ diye tanımlayan Zvirık’e göre göre, sınır birliğinin göreve başlamasından beri Abhazya’da silah, mermi ve patlayıcı dolu 16 cephane bulundu, çeşitli silahlar ve patlayıcılar yok edildi. Sınır muhafızları şu ana kadar Gürcü tarafının 41 kez pilotsuz uçak kullandığını tespit etti. Sınırda en az 1 milyon ruble değerinde kaçak mal ele geçirildi. Abhazya’da Rusya FSB Sınır İdaresi, Sohum ile Moskova arasında Abhazya sınırlarının ortak korunmasıyla ilgilenen anlaşmanın imzalanmasının ardından 30 Nisan 2009’da oluşturulmuştu.

 

05.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Norveç Mülteci Konseyi Abhazya'da ev inşa ediyor

 

Sohum, Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Abhazya direktörü Ana Povrjeniç, 1992-1993 Gürcü-Abhaz savaşında zarar gören halka yönelik yardım projelerini genişleterek sürdürüyor.

 

1 Şubat’ta başkent Sohum’da Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ile görüşen Povrjeniç, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin mali desteği ile Tkuarçal, Oçamçıra ve Gal’de konut projelerini devam ettirirken ‘Küçük Seralar’ projesini de hayata geçireceklerini söyledi.

 

Povrjeniç Tkuarçal, Oçamçira ve Gal’de yeni evlerin yanı sıra hasarlı evlerin tadilatının da yapılacağını kaydetti. Povrjeniç’e göre 2010’da 85 evin onarılması planlanıyor. Gerekli inşaat malzemelerinin elde edilmesi için Gal’de Norveç Mülteci Konseyi desteğiyle marangozluk atölyesi açılacak. Yerli gençlere iş imkanı sunulması amacıyla NRC marangozluk atölyesi bünyesinde ülkede daha fazla ihtiyaç duyulan alanlarda uzmanlık eğitimi vermek üzere özel bir kurs düzenlenecek. Projeye Abhazya Devlet Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve uzmanlar dahil edilecek. NRC aynı zamanda Abhazya eğitim bakanlığı ile anlaşıp üç okulun tadilatını yapmayı planlıyor. 2009’da NRC Gal bölgesinin Bargyab köyünde, Oçamçira’nın Baslakh ve Gup köylerinde üç okulun onarımını yapmıştı. Sohum’daki 10 nolu okulda da bazı tadilatlar gerçekleştirdi.

 

NRC temsilcileri, Abhazya yönetiminin sosyal örgütlerle diyaloga hazır olmasından dolayı memnun olduklarını da kaydetti. Dünkü görüşmede Şamba’ya NRC’nin yeni Kafkasya bölge müdürü Petr Kostogrız da takdim edildi.

 

04.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya azınlıklar konusunda AGİT'i ikna etti

 

Sohum, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Milli Azınlıklar Yüksek Komiseri Knut Vollebĉk, Abhazya yönetiminin azınlıklar konusundaki tutumundan memnun kaldı.

 

Gal bölgesindeki Megrellerin sorunlarıyla yakından ilgilenen ve şimdi Ermenileri de ilgi alanlarına katan Vollebĉk, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ile ülkedeki azınlıklarının durumunu müzakere etti. Vollebĉk Abhaz yönetimin azınlıkların sorunlarına çözüm bulma konusunda birlikte çalışmaya açık olmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

 

Dün Sohum’daki görüşmede Sergey Bagapş, “Abhazya’da milli azınlıklara yönelik davranışın demokratik bir ülkenin temel gelişim göstergesi olduğunun bilincindeyiz” mesajı verdi. Vollebĉk de AGİT misyonu olarak Sohum’a dördüncü ziyaretini yaptığını hatırlatarak “Görüşme sonuç verici ve başarılı geçti. Anlaştık ve yürüteceğimiz çalışmamız faydalı olacak” dedi.

 

Eski Norveç Dışişleri Bakanı Vollebĉk, Şamba ile görüşmesiyle ilgili de, “Abhazya’da yaşayan milli azınlıkların entegrasyon olasılığını müzakere ettik. Gal gençlerinin kendi anadillerinde eğitimine bağlı problemleri dikkatle takip ediyorum. Bu sefer de sadece Gal bölgesini değil, Ermeni topluluğu ile de görüşeceğim Gagra’yı ziyaret etmeyi düşünüyorum. Abhazya yönetimi milli azınlıklara eğitim ve diğer alanlarda imkan sunmaya hazır oldukları konusunda bizi ikna etti. Bundan dolayı memnunuz” dedi.

 

Şamba da, Avrupa’da oluşan etnik topluluklar arasındaki problemlerin çözümü konusundaki büyük tecrübenin Abhazya için önemli ve ilginç olduğunu söyledi.

 

Cenevre değerlendirmesi

 

Bu arada Bagapş-Vollebĉk görüşmesinde Cenevre süreci de ele alındı. Bagapş, Abhazya’nın Cenevre sürecine belirli umutlar bağladığını, ancak müzakerelerin devam edebilmesi için uzlaşma gerektiğini ifade etti. Bagapş “Biz güç kullanılmaması için anlaşma imzalanmasını teklif ediyoruz, ama bu konu çözülmüyor. Üstelik şimdi bize yeni bir belge öneriyorlar. Biz bu belgeyi görüşmeyeceğiz ve incelemeyi düşünmüyoruz” dedi.

 

04.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Tiflis'in stratejisi Abhazya'nın umurumda değil

 

Sohum, Abhazya yönetimi, Tiflis’in Abhazya ve Güney Osetya’yı Sovyetler zamanındaki gibi tekrar kontrol altına almaya dönük ‘İşgal Altındaki Topraklara Yönelik Devlet Stratejisi: İşbirliği ile Birleşme’ adlı programına sert çıktı.

 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, yeni stratejiye "Gürcistan hükümetinin hazırladığı herhangi bir programı incelemeye niyetimiz yok” yanıtını verdi. Abhazya lideri “Gürcistan’ın  hazırladığı her program Abhazya’yı nasıl geri alacağına yönelik” diye ekledi.

 

Gal bölgesindeki son durumu ele almak için düzenlenen toplantıda konuşan Bagapş, Tiflis’i bu adımla Megrellerin çoğunlukta olduğu Abhazya’nın Gal bölgesindeki insanları kandırmaya çalışmakla suçladı. Bagapş, bu nedenle sınır kontrol noktalarında sıkı denetim yapılması ve geçiş işlemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.  Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba da, Gürcistan’ın bu stratejisini kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, "Abhazya işgal altındaki bir bölge değil, bu tür tanımlamalara olumlu yaklaşmamamız kesinlikle mümkün değil” dedi. Şamba, "Biz işgal altındaki bölge değiliz ve bunu tartışmamız bile sözkonusu olamaz. Abhazya’nın Gürcistan’a geri döndürülme planı olarak değerlendirdiğimiz bu strateji, bizim ne yapmamamız gerektiğini gösteriyor" diye konuştu.

 

Tiflis’in 27 Ocak’ta açıkladığı strateji, "Abhazya ve Güney Osetya’ya eşit ve evrensel haklar tanınması, insani, ekonomik, eğitim, sağlık ve kültürel boyutlarıyla diplomasi ve halklar arasında karşılıklı diyalog kurulması, ulaşım yollarının tekrar açılması, ortak ekonomik yatırım ve işletmelerin hayata geçirilmesi" gibi çeşitli adımlar öngörülüyor.

 

03.02.2010  Ajans Kafkas

 

 Knut Vollebaek: Ben halklar arası anlaşmazlıklar ve çekişmezlikler üzerine çalışıyorum

 

AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Knut Vollebaek, bugün Devlet Başkanı Sergey Bagapş ile yaptığı toplantıdan sonra basına, ‘Bugün, hükümetin çeşitli kurumlarında olumlu görüşmeler gerçekleştirdik. Karşılıklı anlaşmaya vardığımızı ve yapacağımız çalışmaların verimli olacağı düşüncesinde olduğumu söyleyebilirim’, açıklamasında bulundu.

 

Diplomat basına kısa bir açıklamada bulundu. Basına verilen bilgi sadece diplomatın yarın 4 Şubat tarihinde Gal bölgesini ziyaret edip, gürcü toplulukları temsilcileri ile buluşacak. 5 Şubat tarihinde ise Gagra bölgesinde ermeni topluluğu temsilcileri ile görüşeceği bildirildi.

 

Diplomat, deneyimlerinin Abhazya’da farklı etnik grupların bir birlerini anlamasını sağlamasında faydalı olacağını umut ettiğini belirtti.

 

Abhazya’nın bağımsız bir devlet olduğunu kabul etmeyen AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Knut Vollebaek, gazeteciler tarafından yöneltilen hangi ülkede çalışma yaptığı sorusuna, ‘Benim ortalayıcı bir konumum var. Ben Abhazya’da çalıştığım gibi AGİT’in çalışma yaptığı Gürcistan ve diğer ülkelerde de çalışabilirim. Ben farklı etnik grupların arasındaki çekişmezlikler ve sorunlar üzerine çalışıyorum’, cevabını verdi.

 

03.02.2010  Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Devlet Başkanı Sergey Bagapş, AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Knut Vollebaek ile görüştü

 

Devlet Başkanı Sergey Bagapş bugün AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Knut Vollebaek ile görüştü.

 

Bagapş, ‘Abhazya da sizi selamlamaktan mutluluk duymaktayım. Sizinle en son yaptığımız görüşmeden bu güne bir çok problemi sonuçlandırmış bazılarını da bugün çözüm arifesine getirmiş bulunmaktayız’, diye belirtti. Devlet başkanı, Abhazya’da demokratik ve gelişen bir devlette olması gerektiği gibi azınlık halklarla ilişkilerin gerektiği yerde bulunduğunu vurguladı.

 

AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Knut Vollebaek, Cenevre görüşmeleri ve bölgedeki gelişmelerle ilgilendi.

 

Devlet Başkanı, Abhazya’nın Cenevre görüşmelerinden büyük umutları olduğunu belirtti. ‘Görüşmelerin devam edebilmesi için fedakârlıkların karşılıklı yapılması gerekmektedir. Biz güç kullanmama anlaşmasını imzalanmasını teklif ediyoruz, fakat bu sorun bir türlü çözülmemektedir.  Buda yetmiyormuş gibi,  bize anlam veremediğimiz başka bir anlaşma sunulmakta, bu anlaşmayı ele almadık almayacağız da’, diye altını çizdi.

 

03.02.2010  Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, “Apsnıpress” haber ajansına kuruluşun 15. yıldönümünden dolayı kutlama mesajı iletti

 

Kutlama mesajında, ‘Hükümetimiz adına, ülkemizin ilk haber ajansı olan “Apsnıpress” haber ajansını kuruluşunun 15.yılından dolayı kutlamak istiyorum. Bütün bu zor yıllarda büyük emekler harcadınız. Sizin yayınladığınız haberler ülkemizin yakın tarihini yansıtmakta. Haberlerinizi okuyarak bağımsızlığımızın tanınması için ne kadar zor bir yoldan geçtiğimizi anlamak mümkündür. Bütün bu süreçte “Apsnıpress” haber ajansı çalışanları çok zor şartlarda görevlerini yerine getirmiş hızlı ve tarafsız haberleri ile Abhazya’da gelişen olaylar hakkında halkı ve tüm dünyayı bilgilendirmiştir’, diye belirtiliyor.

 

Sergey Bagapş, “Apsnıpress” haber ajansı çalışanlarına, mutluluk, huzur ve başarılar diledi.

 

Bagapş, ‘Biz Abhazya hükümeti olarak çalışmalarınızda tüm yardımları yapmaya ve gereken koşulları sağlamaya devam edeceğiz’, diye ekledi.

 

02.02.2010  Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Abhazya ", Gürcistan’ın “İşgal altındaki bölgeler stratejisini” tartışmayı düşünmüyor

 

Bugün, Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın başkanlığında, Gal sınırındaki durumun ele alındığı bir toplantı düzenlendi.

 

Toplantıya, Millet Meclisi Başkanı  Nugzar Aşuba, Başbakan Aleksandr Ankuab, Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Aleksandr Voinski, Abhazya Mülteci Kurumu Başkanı Vladimir Arşba, Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, İçişleri Bakanı Otar Khetsiya, Devlet Güvenlik Servisi (SGB) Başkanı Nugzar Samsonov, Parlamento Güvenlik Komitesi Başkanı Garik Samanba, Gal Bölge Valisi Beslan Arşba ve Bölge Güvenlik Güçleri Komutanları katıldılar.

 

Toplantısında,  ortada olan olaylardan çiğnen haklardan bahsedildi ve sınırın güçlendirilmesi ile güvenlik güçlerinin sayısının arttırılması kararı alındı.

 

Devlet Başkanı, Gal bölgesi emniyet güçlerinin koordine sorunu olduğu düşüncesinde olduğunu dile getirdi. Sergey Bagapş, Gal Bölgesi'nde görev yapan güvenlik güçlerinin gerekli ekipman ve teknik yapılanmaları sağlanmadan görev yapmalarını kesinlikle yasakladığını belirtirken, ‘Bizler, zaten sayıları az olan gençlerimizin teröristlerin saldırıları sonucunda öldüklerini biliyoruz. Güvenlik güçlerimizi gerekli koşullar sağlanmadan tehlikeye atamayız’ şeklinde konuştu.

 

Bagapş, Gal Bölgesinde her zaman güvenlik güçlerine karşı terörist saldırıların yaşandığını bunun unutulmaması gerektiğini düşünüyor.

 

Devlet sınırları konusunda ise Devlet Başkanı’nın görüşü sınırların gereken donanımda olması gerektiği yönünde.

 

Toplantıda ayrıca, Gürcistan Yönetimi tarafından açıklanan, Abhazya ve Güney Osetya'nın "Dayanışma ile Katılım", "Barış Yöntemleri ile Sorunun Çözümü", "Yatırım Yöntemlerinin Teşviki" konuları da konuşuldu. Sergey Bagapş, ‘Gürcistan, Gal Bölgesi halkını üstü kapalı satın almaya çalışmaktadır’, yorumunda bulundu.

 

Sergey Bagapş, ‘Bu nedenlerden dolayıdır ki sınırın güçlendirilmesi ve giriş çıkışların yasal zemin içerisinde sağlanması gerekmektedir. Bizler eğer uluslararası kuruluşlar Abhazya üzerinden Gal Bölgesi'ne yardım etmek istiyorlarsa onlara yardımcı olmaya hazırız. Eğer hala Gürcistan üzerinden bölgeye ulaşmaya çalışacaklarsa biz bu çalışmaları engelleriz’, dedi.

 

Sergey Bagapş, ‘Biz her zaman için Gal Bölgesi yaşayanlarının sorunlarını çözmeye çalışıyoruz, ancak orada bizim insanlarımızı öldürdüler ve öldürüyorlar’, dedi.

 

02.02.2010  Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Rusya, G.Osetya ile vizeleri kaldırdı

 

Moskova, Ağustos 2008'de gerçekleşen savaşın ardından bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'yı Rusya ile birlikte Nikaragua, Venezüella ve Nauru tanımıştı. Vizesiz geçiş anlaşmasını Moskova'da temaslarda bulunan Güney Osetya yerel yönetimi Dışişleri Bakanı Murat Cioyev'le Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov parafe etti. Anlaşma gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

 

Anlaşmanın ardından basına açıklamada bulunan Lavrov, "Rusya ve Güney Osetya'dan sadece diplomatik pasaportu olanlar değil, normal pasaportu olan vatandaşlar da rahatlıkla geçebilecek. Rusya'nın Güney Osetya'yı tanımasının ardından sınırda sorunlar sıklıkla yaşanıyordu. Böylece bunun üstesinden gelmiş oluyoruz." dedi. Lavrov vizelerin kaldırılmasının ardından sınırlardan geçişlerin artmasını beklediklerini ifade etti.

 

Yeni kurulan bir devlet olarak Güney Osetya ekonomisini desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Lavrov, "Güney Osetya ve Abhazya'nın uluslararası toplumda Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler'de yer alması için desteğimizi sürdüreceğiz." dedi. İdeolojik ve geçmişin kalıntıları ile ortaya konacak yaklaşımların istikrara katkı sağlamayacağını kaydeden Lavrov, "Ortada hiç kimsenin inkar edemeyeceği bir realite var. Bu şekilde bakılırsa süreç daha hızlı işler." ifadesini kullandı.

 

Cioyev de yaptığı değerlendirmede, imzalanan anlaşmanın iki ülke stratejik işbirliğini güçlendireceğini kaydetti. Cioyev, Moskova'ya, ekonomik, güvenlik ve sosyal alanda sağladığı destekten dolayı teşekkür etti.

 

01.02.2010  ZAMAN ONLINE