AҦCУAA  PЫБЖbbI

-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------



 
 Abhazya pasaportları verilmeye başladı

 

Sohum, Abhazya Pasaport-Vize Dairesi uluslararası seyahatlerde kullanılacak Abhazya pasaportlarını verme işlemine başladı.

 

Pasaport-Vize Dairesi Başkanı Valeri Maliya “ Öncelikli olarak Abhazya pasaportları Rusya üniversitelerine eğitim için giden öğrencilere, sağlığı için Abhazya sınırı dışına gitmek durumunda olanlara veriliyor” dedi.

 

Maliya’nın ifadesine göre, ilk 39 pasaport 29 Temmuz'da sahiplerine verildi ve 30 Temmuz'da da 46 pasaport daha sahiplerine verilmek üzere idarelerine ulaştı.

 

Abhazya pasaportu için 360 ruble ödeniyor, bunun 300 rublesi pasaport için, 60 rublesi devlet vergisi için ödeniyor.

 

31.07.2010  Ajans Kafkas

 

 ‘Abaza’ dans ekibi ikincilik aldı

 

Sohum, Abhazya’nın devlet çocuk dans ekibi ‘Abaza’ Polonya’da yapılan ‘Kielce-2010’ XXXVII uluslar arası çocuk kültür festivalinde ikincilik aldı.

 

Kielce-2010 festivali 13-15 Temmuzda yapıldı, gala konser ise 25 Temmuzda gerçekleştirildi.

 

28 Temmuzda Polonya’dan Abhazya’ya dönen Abaza dans ekibi sanat yönetmeni Tsiala Çkadua’nın açıkladığına göre, genç Abhaz dansçılar ‘gümüş noel ağacı’ kazandı.

 

Çkadua’nın ifadesine göre, festivale çeşitli ülkelerden 138 ekip ve 2000’den fazla çocuk katıldı. Festivalde birinciliği festivalin sahibi Polonya dansçıları kazandı.

 

25 Temmuzda gerçekleşen gala konsere festivale katılan ekiplerden sadece 50’si davet edildi. Abaza ekibine ise en iyi dans ekiplerinden biri olarak festivalin kapanış hakkı verildi.

 

Çkadua “ İzleyiciler ve festival katılımcıları çocuklarımızı sıcak karşıladı, çünkü onların gösterisi herkesin hoşuna gitti. Abhaz dansçılar festival yürüyüşüne katıldı, Abaza dans ekibine Kielce belediye başkanı festivalin en parlak ekibi olarak şehrin sembolik anahtarlarını takdim etti” dedi.

 

Yarışmaların ardından çocukların Berlin, Paris ve Prag’ı gezdiğini ifade eden Çkadua, Abaza dans ekibinin Fransa’da yapılan uluslar arası iki festivalde sahne aldıklarını, Polonya’daki festivale de ilk defa katıldıklarını kaydetti.

 

Kielce’de yapılan bu festivale yaşları 5 ila 25 arasında değişen çocuk ve genç dans ekipleri katılıyor. Festival katılımcıları altın, gümüş, bronz kupalar ve yeşil noel ağaçlarıyla ödüllendiriliyor.

 

30.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Cenevre görüşmeleri sonuç vermedi

 

Cenevre, Cenevre görüşmeleri Ekim 2008’den beri Sarkozy-Medvedev planı çerçevesinde güvenlik ve sosyal problemler konusunda olmak üzere iki grupta yürütülüyor.

 

Dün yapılan Cenevre görüşmelerinin on ikincisinin sonrasında Çoçiyev, “ Bir sonraki görüşmelerin 14 Ekim'de yapılması kararı alındı” dedi.

 

Çoçiyev’in ifadesine göre, 27 Temmuz'daki görüşme iki grupta yapıldı. Güvenlik konusundaki grup görüşmelerinde, Güney Osetya ve Abhazya’ya karşı güç kullanılmaması ile ilgili anlaşma sağlanması üzerinde duruldu.

 

Çoçiyev, “Daha önceden olduğu gibi, ABD ve Gürcistan heyetleri böyle bir belgenin hazırlanmasına karşı oldu” dedi.

 

Çoçiyev, görüşmelerde sunulan tasarıların ve uzun saatler süren gergin görüşmelerin sonucunda, bir sonraki görüşmede katılımcı tarafların tekliflerini yazılı şekilde sunması kararının alındığını kaydetti.

 

Sosyal problemler konusundaki ikinci grubun çalışmalarıyla ilgili olarak Çoçiyev, mülteci problemleriyle ilgili daha önceden hazırlanan tekliflerin kabul edilmediğini ve uygun olmadıklarını belirtti.

 

26-27 Temmuz'da Abhazya Cenevre görüşmelerinde gerçek bir ilerleme sağlanamadığına bağlı olarak temsilcilerini azaltacağı açıklamasında bulunmuştu.

 

Eski Savunma Bakanı Yardımcısı Garri Kupalba ve Abhazya Devlet Başkanlığı Danışmanı Nadir Bitiyev Abhazya adına görüşmelere katıldılar.

 

7-8 Haziran'da yapılan Cenevre görüşmelerinin 11. turunda da bir netice sağlanamamıştı.

 

28.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Cenevre İstikrar ve Güvenlik Görüşmeleri katılımcıları bundan sonraki görüşmelerde de yer alacaklarını bildirdi

 

Güney Kafkasya’da güvenliğin ve İstikrarın sağlanması amacı ile BM, AB ve AGİT Eş Başkanlığında Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu, ABD ve Güney Osetya’nın katılımları ile 27 Temmuz’da Cenevre’de yapılan 12. Tur görüşmelerine Rusya Federasyonu Heyeti Başkanı olarak katılan Aleksey Dvinyanin, ITAR-TASS Haber Ajansı’na yorumda bulundu. “Gürcistan Heyeti’nin BM Genel kurulunda Abhazya ve Güney Osetya’ya insanların yerleştirilmesi ve göçmenlerin sorunları ile ilgili olarak Taslak kararının görüşülmesi önerisine Rusya tarafı olarak karşı çıktık” dedi.

 

Aleksey Dvinyanin, ‘Görüşmeler, geleneksel olarak güvenliğin ve insani ilişkilerin sağlanması için oluşturulan iki çalışma gurubunun yürütülmesi biçiminde sürdürüldü. Ancak 16 Temmuz’da alınan BM Karar taslağının görüşülme önerisi toplantıya gölge düşürmüştür. Bu karar tasarısının tamamı ile Cenevre’de yapılan insani konularda yapılan çalışma gurubu toplantılarının etkisini zayıflatan bir karar olduğuna inanıyorum. Düşünceme göre, belge aslında Cenevre’de yapılan insani konular görüşmelerinin bir dağıtılmasını sağlamak isteyen bir dublajı niteliğinde bulunuyor. Bu durumda Abhazya ve Güney Osetya taraflarının da BM’de yapılacak insani konular ile ilgili görüşmelere katılmaları için davet edilmesi gerekir’, dedi.
 

AB Temsilcisi Pierre Morel, ‘Böyle bir karar alma girişimi il kez ve yeni yapılan bir çalışma değildir. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında BM Genel Kurulu’nun Cenevre’de yapılan toplantısında da benzer farklı konular ile ilgili olarak karar tasarısı kabul edilmiştir, ancak Cenevre’de ki görüşmeler sürdürülmüştür’, diye belirtti.
 

Aleksey Dvinyanin, ‘Görüşmelerde taraflar, genel olarak saldırgan söylemlerden kaçındılar ve katılımcılar birbirlerine saygılı davrandılar’, diye vurguladı.
 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, tarafından Sohum’da yapılan açıklamada "Cenevre Eş Başkanlarının tarafsızlığını yitirmesi nedeni ile Abhazya tarafı olarak 12. Tur görüşmelerine katılmayı askıya aldık” dedi. Sonuç olarak Abhazya tarafı görüşmeleri, düşük düzeyde delege katılımı ile sürdürme kararı aldı. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin’de görüşmelere katılmadı.
 

Aleksey Dvinyanin, ‘Tüm katılımcılar, Abhazya tarafının görüşmelere katılma kararını almasından dolayı iyi niyetlerini belirttiler. Eğer tersi olmuş olsa idi, Cenevre görüşmelerinin dış olaylar ve bu türden gelişmelerin Gürcistan tarafından verilen kararların tartışıldığı bir ortam olduğu biçimde olumsuz etki yaratmış olurdu ve umudu azaltırdı’, dedi
 

BM Temsilcisi Anti Turunen ‘Bu gelişmeler, bize görüşmelerin sürdürülmesi konusunda siyasi bir irade sağlamış oldu’, diye belirtirken AB Temsilcisi Pierre Morel, ‘Gelişme sürüyor, bizler adım, adım çalışarak önemli sorunları ele alarak ileriye doğru yürüyoruz’, şeklinde konuştu.
 

Eş Başkanlar, ‘Görüşmeler için sonuç olarak, sorunlu bölglerde hareket rahatlığının karşılıklı anlaşmaya varılmasına bağlı olduğu kararına varıldı. Bir sonraki raund da sorunların çözümü için aşamalı çalışma gibi bir kavramında hareket edilmesini öneriyoruz’, diye belirttiler.
 

Cenevre görüşmelerinin 13. raundunun 14 Ekimde yapılacağı bildirildi.

 

27.07.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Chavez Abhazya’yı ziyaret sözü verdi

 

Caracas, 25 Temmuzda Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ı yolcu eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğine ve Abhazya’yı bizzat ziyaret edeceğine söz verdi.

 

Chavez “ Yakın zamanda Venezuela’dan gemiler Abhazya’ya gidecek. Ben de yakında Sohum’u ziyaret edeceğime söz veriyorum” dedi.

 

Chavez “ İnanıyorum ki, Abhazya ve Güney Osetya’nın Paraguay, Küba, Bolivya, Ekvador, Brezilya ve Arjantin gibi Latin Amerika ülkeleri ile yapıcı ilişkiler oluşturmasını sağlayabileceğiz” dedi.

 

Temmuz başında büyükelçisi Bagapş’a güven mektubunu sunan Venezuela Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını Eylül 2009’da tanımıştı.

 

25.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Westerwelle: Uluslararası Adalet Divanı'nın kararının dünyadaki diğer örneklerle ilişkisi yok

 

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Uluslararası Adalet Divanı'nın, Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesinin, uluslararası hukuka aykırı olmadığını içeren kararının, KKTC, Abhazya veya başka bir ülke için geçerli olmayacağını söyledi.

 

Kıbrıs Rum kesiminde temaslarda bulunan Westerwelle, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararının, 'dünyadaki diğer örneklerle ilişkisi olmadığını' kaydetti. Uluslararası Adalet Divanı kararının Kosova gibi benzer şekilde tek yanlı bağımsızlık ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Karabağ, Abhazya ve Güney Osetya'ya örnek teşkil edeceği yorumları yapılıyor.

 

Almanya Kosova'yı tanırken, KKTC için emsal teşkil etmesinden endişe eden Rum kesimi tanımıyor.

 

24.07.2010  APSUAA RIBJI

 

 Venezüella Abhazya ve G. Osetya ilişkileri perçinliyor

 

Caracas, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Abhazya ve Güney Osetya Devlet Başkanları Sergey Bagapş ve Eduard Kokoytı ile görüşüp ikili anlaşmalara imza attı.

 

Caracas’ta imzalanan anlaşmalar diplomatik ilişkilerin tesisi, siyasi istişare mekanizmaları oluşturulması, ekonomi, ticaret, enerji, tarım ekonomisi ve daha başka alanlarda ikili ilişkilerin gelişimini öngörüyor.

 

Ağustos 2008’de Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasının ardından Eylül 2008’de Nikaragua, Eylül 2009’da Venezüella iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanımıştı.

 

Geçen haftalarda Nikaragua ve Venezüella elçileri Güney Osetya ve Abhazya devlet başkanlarına güven mektupların sunmuştu.

 

24.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Tuapse-Gagra arasında feribotlar seferleri başladı

 

Sohum, Karadeniz kıyısındaki Kafkas kenti Tuapse ile Abhazya’nın turistik Gagra kenti arasında feribot seferleri başladı.

 

140 kişilik Rus yolcu gemisi İrbis, 21 Temmuz’da Tuapse’den Gagra’ya ilk deneme seferini gerçekleştirdi. 1 Ağustos’tan itibaren seferler her gün yapılacak. Krasnodar Kray Ulaştırma ve İletişim Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Tuapse-Lazarevski-Dagomıs-Soçi-Adler-Gagra yolunun öngörülen seyir süresi 7 saat.

 

Soçi merkezli gemicilik şirketi Logger de Abhazya’ya seferler yapmayı düşünüyor. Sınır ve gümrük şartlarının oluşturulmasının ardından şirketin Adler limanından Abhazya’ya deniz seferleri planladığı belirtildi. 26 Haziran’da Adler’den Gagra’ya tren seferleri başlamıştı.

 

23.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Kafkas liderleri Venezüella'nın onursal misafiri

 

Caracas, Latin Amerika turunu sürdüren Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoytı, Nikaragua’nın ardından 21 Temmuz’da Venezüella’ya geçti.

 

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez Kafkasyalı liderleri ‘Onursal Misafir’ ilan etti. Güney Osetya ve Abhazya liderleri Caracas’daki resmi ziyaretlerine Venezüella’nın milli kahramanı Simon Bolivar’ın mezarına çelenk koyarak başladı. Ardından iki lider, Chavez ile görüştü. Caracas temasları sırasında Bagapş ve Kokoytı, Venezüella ile işbirliği anlaşmalarına imza atacak. Kokoytı ve Bagapş’a dün onursal misafir sertifikası da takdim edildi. Ayrıca Caracas Belediye Başkanı Libertador Horhe Rodriges başkentin sembolik anahtarlarını misafirlere sundu.

 

23.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Gal'de patlama: 6 polis yaralı

 

Gal, Abhazya’nın Megrel nüfusunun yaşadığı Gal Bölgesi'nde bombalı saldırıda altı polis yaralandı. Gal İçişleri İdaresi Başkanı Vadim Gunciya, patlamanın dün sabah 6:05’de polislerin UAZ tipi hizmet aracıyla Nabakevi ve Taglan köyleri arasında devriye gezerken meydana geldiğini söyledi.

 

Gunciya’ya göre yaralanan polis memurları Ruslan Aşuba, Otar Amıçba, Cansuh Tvizba, Narsou Amıçba, Guram Badia, Oleg Amıçba bölge hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Olay yerinde incelemelerde bulunan soruşturma ekibi, 75 metrelik kablo, pil ve siyah maske buldu. Gal Bölge Savcılığı da adli soruşturma başlattı.

 

Gürcistan sınırındaki Gal Bölgesi'nde güvenlik güçlerini hedef alan olaylar eksik olmuyor. 1 Haziran’da Gal Bölgesi'nin yukarısında bulunan Saberio köyünde Abhazya Devlet Gümrük Komitesi çalışanlarının içinde bulunduğu araca ateş açılmıştı. Saldırıda gümrük noktası müdürü Gennadi Kvintsiya ölmüş, iki çalışan da yaralanmıştı.

 

3 Haziran’da Gal’in aşağı kısmında Rep köyü başkanı Dmitri Katsiya açılan ateşle yaşamını yitirmişti. 29 Ocak’ta Gal Bölgesi'nin Çuburhindci köyünde meydana gelen patlamada ise üç kişi ölmüş, beş kişi de yaralanmıştı. Abhazya bu tür olaylarda Gürcistan’ı suçluyor, Gürcistan ise suçlamaları reddediyor.

 

23.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhaz ve Oset liderler Nikaragua ile anlaşmalar yaptı

 

Managua, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoytı Latin Amerika turu kapsamında ziyaret ettikleri Nikaragua’da ikili ilişkileri geliştirmeye yönelik bir dizi anlaşmaya imza attı.

 

20 Temmuz’da başkent Managua’da Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, Bagapş ve Kokoytı’yı kabul edip işbirliğini geliştirmenin yollarını müzakere etti.

 

İmzalanan belgeler arasında, İşbirliği ve Dostluk Anlaşması, Vizesiz Seyahat Anlaşması, Milli Banka ve Merkez Bankaları Arasında Düşünceler Memorandumu, Ticari-Ekonomik İşbirliği, Ticari Nakliyat, Hava Ulaşım Anlaşması yer aldı.

 

Nikaragua, Rusya’dan sonra Abhazya ve Güney Osetya’nın resmi olarak işbirliği anlaşması imzaladığı ilk ülke oldu. Ortega imzalanan belgelerin ortak hedeflere ulaşılması, dış politikada sıkı işbirliği gerçekleştirilmesi ve barışın sağlanması için çabaların koordine edilmesine yardımcı olacağını ifade etti. Resmi basın açıklamasında, tarafların ticari-ekonomik ilişkilerin gelişimi, bilim, kültür ve eğitim alanında ortak hareket sorumluluğunu üstlendiği ifade edildi.

 

Nikaragua, Abhazya ve Güney Osetya ekonominin farklı alanlarında bilim adamı, uzman ve üniversite öğrencileri değişimi konusunda anlaştı. Taraflar organize suçla mücadele, terör ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele konusunda işbirliği yapacak.

 

Resmi imza töreninin ardından Ortega, Bagapş ve Kokoytı, ülkelerinin üstün nişanları ile birbirlerini onurlandırdılar.

 

22.07.2010  Ajans Kafkas

 

 UAD: Kosova'nın bağımsızlığı yasal

 

Lahey, Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Kosova'nın bağımsızlığının, bağlayıcı olmayan bir hukuki raporunda, ululararası hukuka aykırı olmadığını belirledi.

 

Adalet Dinavı'nın kararı her iki taraf için de bağlayıcı bir karakter taşımıyor. Lakin Kosova'nın geleceği açısından büyük bir politik anlamı var.

 

Divan Başkanı Hisaşi Owada, uluslararası hukukun, bağımsızlık açıklamalarına yasak tanımadığını açıkladı. Aynı zamanda, Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ivedilikle, Kosova'nın bağımsızlığını tek imkan olarak tavsiye etti.

 

Kararın açıklanmasından önce Lahey'e giden Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuc Jeremic (Vuk Yeremiç), karardan dolayı hayal kırıklığına uğradığını, lakin Sırbistan'ın hiç bir zaman toprak bütünlüğünden vazgeçmeyeceğini ve Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacağını açıkladı.

 

Kosova'nın bağımsızlığı şu anda, ABD ve 27 AB ülkesinden 22'si de dahil olmak üzere,  69 ülke tarafından tanınıyor.

 

Adalet Divanı'nın kararının, büyük bir olasılıkla, dünyadaki diğer benzeri bağımsızlık taraftarı bölgelerde de etki yapması bekleniyor. Gürcüstan da Ağustos 2008'deki Rusya-Gürcüstan Savaşı'ndan sonra Lahey Uluslararsı Adalet Divanı'na müracat etmişti.

 

22.07.2010  Apsuaa Rıbjı

 

 Kosova için karar günü

 

Lahey Uluslararası Adalet Divanı Kosova'nın bağımsızlığının yasal olup olmadığına dair kararını bugün açıklayacak

 

Uluslararası Adalet Divanı, Kosova'nın 2008 yılında ilan ettiği Sırbistan'dan bağımsızlık kararının meşru olup olmadığı yolundaki görüşünü açıklayacak.

 

BBC'nin haberine göre, Uluslararası Adalet Divanı'nın açıklayacağı görüş, coğrafi bir bölünme konusunda aldığı ilk karar olacak.

 

Mahkemenin kararı tavsiye niteliğinde olacak ve yasal bağlayıcılığı bulunmayacak.

 

Ancak Lahey'den çıkacak olan görüş, her iki tarafça da merakla bekleniyor.

 

Kosova lehine çıkabilecek bir karar, Kosova'nın bağımsızlığının daha fazla ülke tarafından tanınmasını sağlayabilir.

 

"ULUSLARARASI ETKİSİ OLACAK"

 

İngiliz Guardian gazetesi Kosova'nın bağımsızlık ilanı ile ilgili olarak Lahey'daki Uluslararası Adalet Mahkemesi'nin bugün açıklanması beklenen kararının dünyanın dört bir yanındaki "ayrılıkçılar tarafından" merakla beklendiğini yazıyor. Gazete, gözü mahkeme kararında olan bölgeler arasında ise Kuzey Kıbrıs, Dağlık Karabağ, Somaliland, Osetya, Abhazya ve Transnistra'yı sayıyor.

 

Mahkemenin Kosova'nın bağımsızlığının hukuki olduğu kararına varması halinde, bunun isimleri sayılan bu bölgelerde de etkisi olacağı değerlendirmesini yapılıyor.

 

Gazete ayrıca, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç'in mahkemenin kararı için Lahey'e gittiğini ve mahkeme Kosova lehine karar verse dahi, bu bölge üzerindeki hak iddiasından vaz geçmeyeceklerini söylediğini de aktarıyor.

 

Ancak çıkacak karar ne olursa olsun, Belgrad'ın saati tersine çevirmesi zor olabilir. Kosova halen kendi bayrağına sahip ve pek çok ülkenin büyükelçiliklerine evsahipliği yapıyor. ABD, AB ülkeleri ve Türkiye'nin de aralarında olduğu 69 ülke Kosova'yı tanırken, ülke Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası örgütlere de üye.

 

Sırbistan, Kosova’nın 2008 yılında tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinin Sırbistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini iddia ediyor.

 

22.07.2010  DÜNYA BÜLTENİ

 

 Abhazya atlası basıldı

 

Sohum, Abhazya’nın fiziki coğrafya haritası basıldı.

 

Devlet Meteoroloji Hizmeti Başkanı Levard Bartsıs, Abhazya Coğrafya Birliği’nin, ‘Abhazya Cumhuriyeti Fiziki Coğrafya Atlası’nı yayınladığını duyurdu. Bartsıs’a göre atlas bu alandaki ikinci çalışma ve içinde 70 harita barındırıyor. Her bir haritaya açıklamalı bilgi ilave edildi.

 

2007’de kurulan Abhazya Coğrafya Birliği’nin hazırlıklarını koordine ettiği atlasın editörlüğünü, Jeoloji, Jeodezi ve Kartografya İdaresi eski başkanı Petr Şukriyeviç Kazanba, Stela Esava, Larisa Ahba, Diana Zantariya yaptı.

 

21.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Karaçay-Çerkes gençleri Abhazlara misafir

 

Sohum, Karaçay-Çerkes ve Abhazya gençleri Abhazya’da buluştu.

 

Haziranda Karaçay-Çerkes Devlet Başkanı Boris Ebzeyev’in, Abaza Sivil Hareketi ve Şarpnı Abazin Gençlik Birliği ile yaptığı mutabakata uygun olarak oluşturulan ortak çalışma grubu, Abhazya ve Karaçay-Çerkes gençleri arasındaki kaynaşmaya yönelik ilk projesini hayata geçiriyor.

 

Beş günlük Ulusal Gençlik Buluşması 19 Temmuz’da başladı. Ebzeyev’in emriyle bütçeden  ayrılan 500.000 Ruble'lik kaynakla Abhazya’ya gelen 90 kişilik bir grup, başkent Sohum’a 20 km mesafedeki Kındıg köyünde bulunan Okaliptüs korusu sanatoryumuna yerleştirildi. Gençleri kaynaştırmaya yönelik özel programlar hazırlandı.

 

21.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhaz muhalefeti ölen imam için iktidarı suçladı

 

Sohum, Abhazya’da anamuhalefet partisi Abhazya Milli Birlik Forumu (AMBF), Gagra Din İdaresi Şube Başkanı Emik Çakmaçoğlu’nun öldürülmesini şiddetle kınarken hükümete de çattı.

 

Eski milletvekili ve Abhazya Sivil Meclisi üyesi olan Çakmaçoğlu’nun hafta sonu Gagra’da evinin bahçesinde otomobilini park ederken silahlı saldırıda öldürülmesinin ardından bir açıklama yapan AMBF, “Abhazya hiçbir zaman dinlerin -Hıristiyanlık ve İslam- çatışma yeri olmadı. Şu veya bu yolla dini takip etmek her kişinin kendi işidir. Her kimden kaynaklanırsa kaynaklansın her hangi bir anlaşmazlığın çözümünü kanunlar dışına çıkarak arama gayretlerini kınıyoruz. Son olaylar artık toplumda endişeye neden olan bir sürecin başladığını gösteriyor” dedi. Hükümeti de eleştiren AMBF “Ülkemizdeki suçların büyük kısmı, ülke yönetiminin kanun ve düzenin sağlamlaştırılması yönündeki sorumluluklarını yerine getirmemesinin bir sonucudur. Suçla gereken mücadelenin bulunmayışı halkımızın ve devletimizin düşmanlarına, ülkemizdeki durumu bozmak için ve toplumumuzun geleneksel temellerine- birlik, kardeşlik, dini hoşgörü, karşılıklı saygı- darbe vurmak için zemin hazırlıyor” ifadesini kullandı.

 

AMBF halka da şu mesajı verdi:  “Tüm toplumumuza ve tüm dini, siyasi, sivil birliklere bize yönelik her türlü tehdit ve çağrılara karşı bir olmak için sesleniyoruz. Aynı zamanda, ortak değerlerimiz- bağımsızlık ve özgürlük- konusunda her birimizin sorumlu olduğunu ve bizlerin korumak ve geliştirmek zorunda olduğumuzu düşünüyoruz.”

 

20.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya yakında pasaport dağıtmaya başlıyor

 

Sohum, Rusya’da hazırlanan Abhazya pasaportlarının ilk postası Sohum’a ulaştı.

 

Abhazya Pasaport-Vize Hizmeti Başkanı Valeri Maliya, 18 Temmuz’da yaptığı açıklamada, pasaportların önümüzdeki günlerde vatandaşlara verilmeye başlayacağını ifade etti. Maliya, Abhazya ülke içi kimliğine sahip olanların pasaport alabileceğini belirterek “Öncelikli olarak pasaportlar Rusya’ya eğitim için giden ve Rusya vatandaşlığı olmayan üniversite öğrencilerine, Abhazya sınırı dışında acil tedaviye ihtiyacı olan hasta vatandaşlara verilecek” dedi.

 

19.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'ya gelen turist sayısı tatmin edici değil

 

Sohum, Abhazya’nın Rusya tarafından bağımsız devlet olarak tanınmasının ardından turist sayısında patlama olacağına dair beklentiler boş çıktı.

 

Tur operatörlerine göre bu sene Abhazya’ya dinlenmek için gelen turist sayısının geçen yıla göre yüzde 10-15 daha fazla olacağı öngörülmüştü ama olmadı. Geçen yıl Abhazya’yı tatil sezonunda yaklaşık bir milyon turist ziyaret etmişti. AKVA-Abaza tatil şirketi yönetimi, umut edilen başarılı tur satışlarının şimdilik gerçekleşmediğini, ancak Ağustos'ta durumun değişebileceğini umduklarını ifade etti. Ancak şu ana kadarki turist sayısı hakkında bir açıklama yapılmadı.

 

Uzmanlar, ulaşım imkânlarında hala bir gelişme olmaması, Abhazya’ya turist ilgisinin düşüşünü, otellerdeki hizmetin orta dereceli oluşu, fiyatların ise yüksek seyretmesine bağlıyor.

 

19.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Kamu Yönetimi Dairesi, E.Çakmaç’ın ölümünün ülkede istikrarı bozmak ve halkı bölmek amaçlı olduğunu düşünüyor

 

Kamu Yönetimi Dairesi’nün bugün yayınladığı bildiride, ‘Abhazya Müslümanlar Birliği Temsilcisi, 1992-1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı katılımcısı, Kamu Yönetimi Dairesi üyesi Emali Çakmaç, 16 Temmuz'u 17 Temmuz'a bağlayan gece, Gagra şehrinde evinin bahçesinde kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından kurşunlanmıştır’, diye belirtiliyor.

 

Bildiride, ‘Bu hafta içerisinde islam dünyasında bulunan şahıslara yapılan bu ikinci saldırı olmakta. Kamu Yönetimi Dairesi’nin görüşü, bu saldırıların arkasında ülkenin istikrarını bozmak ve halkı bölmek isteyen güçlerin olduğu yönündedir’.

 

Kamu Yönetimi Dairesi, Emniyet Güçlerinin gerekli soruşturmaları detaylıca yaparak, suçluları bulup, hakkettikleri cezayı vereceğini umut ediyor.

 

19.07.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Abhazya’da Gagra imamı öldürüldü

 

Sohum, Abhazya’da din idaresi bir bombalı saldırı girişimini kayıp vermeden atlattı derken bu kez bir çalışanını suikasta kurban verdi.

 

Turistik Gagra kentindeki imam Emik Çakmaçoğlu dün silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Abhazya Savcılığı’nın verdiği bilgiye göre 1961 doğumlu Çakmaçoğlu kendi işlettiği dükkanından Nartan caddesi üzerindeki evine dönüp aracını bahçeye park ettikten sonra dışarı çıktığında silahla vuruldu. Gagra savcılığı saldırı ile ilgili soruşturma başlatıp silahtan çıkan mermi ve kovanları balistik incelemeye gönderdi. Saldırının ardından Başsavcı Yardımcısı Beslan Kutsniya, İçişleri Bakan Yardımcısı Ramin Hable, Devlet Güvenlik Servisi, Devlet Gümrük Komitesi ve adli tıptan temsilciler olay yerine gidip incelemelerde bulundu. Ardından Gagra Savcılık Ofisi’nde ilgili birimlerle durum değerlendirmesi yapıldı.

 

Cumartesi günü de başkent Sohum’daki mescidin imamı Salih Kuaratskheliya bombalı saldırı girişimi atlatmıştı. İmam, ailesiyle birlikte Sohum’da otomobiliyle giderken hız kesme bariyerinde yavaşladığında çevredeki kişiler aracın altına yerleştirilmiş bir bombayı fark edip uyarmıştı. Araçtakiler aşağı inmiş ve bomba, uzmanlar tarafından etkisiz hale getirilmişti.

 

17.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhaz ve Oset liderler Latin Amerika turuna çıktı

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti Latin Amerika turuna bugün başladı. İki liderin Nikaragua ve Venezüella’ya ilk resmi ziyaretlerinde ikili anlaşmalara imza atılacak.

 

Nikaragua ile başlayan ziyaret 25 Temmuz’a kadar sürecek. Bugün Sandinista Devrimi’nin 31. yıl dönümü törenlerine katılacak olan heyetler, 21 Temmuz’da Venezüella’ya geçecek.

 

Ağustos 2008’de Gürcistan’ın başlattığı savaş sonrası Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıyan Rusya’nın bu adımını Eylül 2008’de Nikaragua, Eylül 2009’da Venezüella izlemişti. Geçen hafta iki Latin Amerika ülkesinin elçileri, Güney Osetya ve Abhazya devlet başkanlarına güven mektuplarını sunarak diplomatik ilişkileri de resmen tesis etmişti.

 

Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, iki lider aynı anda bölge turuna çıksa da ziyaret programlarının farklı planlandığını söyledi.

 

Şamba, “Bu yüksek düzeyde ilk dostluk ziyareti. Abhazya heyeti, hükümet üyeleri ve işadamlarından oluşuyor. Her iki ülke tarafından çeşitli belgeler imzalanacak. Öncelikli olarak dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardım anlaşmaları imzalanacak. Bunun dışında ticari işbirliği, nakliye, vizesiz geliş gidiş konularında da anlaşma imzalanacak. Ticari anlaşmalar müzakere edilecek. Umuyoruz ki, bunlar orada imzalanacak” dedi.

 

Güney Osetya Dışişleri Bakanı Muart Cioyev de, “Bu Güney Osetya devlet başkanının yüksek düzeyde bu ülkelere ilk ziyareti. Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’le ikili görüşmeler yapılacak” dedi.

 

Abhazya heyetinde Savunma Bakanı Mirab Kişmariya, Ekonomi Bakanı Kristina Ozgan, Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya, Milli Banka Müdürü İllarion Argun, Devlet Başkanı Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Zurab Kacaya, devlet başkanının resmi temsilcisi Kristian Bjaniya, devlet başkanı danışmanı Noşrevan Çaçba yer alıyor.

 

17.07.2010  Ajans Kafkas

 

 'Abazinlerin ıstırabını bitirecek program şart'

 

Çerkesk, Karaçay-Çerkes’in tanınmış halk şairi Mikail Çikatuyev, Abazin halkının gelişim programının Karaçay-Çerkes’deki Abazin bölgesine girsin ya da girmesin tüm Abazin köylerinin dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Çikatuyev, Abazin bölgesinin Abazinleri etnik olarak varlığın sürdürme fikriyle birleştirme amacıyla oluşturulduğunu belirterek “Abazin bölgesi kurulurken halkta kızgınlık vardı, bu kızgınlık diğer insanlara değildi, bu kızgınlık daha çok kendini koruma içgüdüsüne dayalıydı. Abazin halkı hiçbir zaman yönetimle uzlaşamadı, çarlık döneminden beri ve şimdi de bu halk dağılmış olmaktan, köylerinin onlarca kilometre birbirinden koparılmış olmaktan ıstırap çekiyor” dedi. Çikatuyev, “Abazin bölgesine tüm Abazin köylerinin girmesi gerekirdi, ama olmadı” diye ekledi. Çikatuyev görüşlerini şöyle dile getirdi: “Şu anda Krasnıi Vostok köyü Malokaraçayevsk bölgesine bağlı, Koydan ise Ust-Cegutinsk’e. Köylerin bir bölümü Adıge-Hable’de ve Habez bölgelerinde bulunuyor. Yönetim tüm Abazin köylerini birleştirmeye gitmedi. Basit bir bölge kalıbı oluştu, yoksa yeniden düzenlenme olarak adlandırılamaz. Elbette bölgenin oluşturulması, bir şeyler veriyor, çünkü Murat Ozov’un bölge başkanı sıfatıyla gelişiyle Abazin köylerinde bazı faaliyetler oluşmaya başladı. Ama Ozov yalnız ne yapabilir? Bölgenin ekonomik temeli yok, finansal imkânlar kısıtlı.”

 

Karaçay-Çerkes Milli İşler, Medya ve Basın Devlet Komitesi Başkanı Nasiphan Suyünova, Karaçay-Çerkes’de Abazinlerin sosyo-ekonomik gelişimi programının hazırlanması için aktif çalışma yürütüldüğünü açıklamıştı. Karaçay-Çerkes devlet başkanının görevlendirilmesiyle de Abazin halkının sosyo-ekonomik gelişim programının hazırlanması için devlet çalışma grubu kurulmuştu. Karaçay-Çerkes’de az sayılı Abazin halkının hakları garantisiyle ilgili kanun 12 Kasım 2001’de kabul edildi, 2005’de bazı değişiklikler yapıldı. Abazin bölgesi ise 2006’da, 2005 sonunda yapılan referandum sonucunda göre oluşturuldu. Abazin bölgesi 300 kilometre kareden oluşuyor ve nüfusu 15 bin.

 

16.07.2010  Ajans Kafkas

 

 AB Abhazya'yı tanımadan ilişki istiyor

 

Sohum, AB, Sohum’a Abhazya ile tanıma olmadan ilişki geliştirmek istediği mesajı verdi.

 

Dün AB’nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semnebi, Sohum’da Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ile bir görüşme yaptı. Görüşmede Semnebi, ‘AB’nin Abhazya’ya yönelik önceliğinin tanıma olmadan iştirak politikasının hayata geçirilmesi olduğunu’ söyledi. Bununla AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu aracılığıyla farklı projelerin hayata geçirilmesi ve öğrenci değişimi programının kast edildiği belirtildi.

 

Bagapş da, AB’nin bu politikasını anlayışla karşıladıklarını ama birliğin Abhazya’ya Gürcistan’ın parçası muamelesi yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

 

Bagapş “AB bizi Rusya ve bazı Batılı devletlerin tanıdığı bir cumhuriyet olarak kabul etmeli. Biz durumu anlıyoruz ve tanınma talep etmiyoruz. Diyalog için açığız, ancak pozitif şeylerin olması için ileriye doğru gitmek lazım” dedi.

 

2008’deki savaştan beri hiçbir sonuç alınamaması üzerine Sohum yönetiminin geçici olarak çekildiği Cenevre süreciyle ilgili de Bagapş, müzakerelerde arabulucuların tarafsız bir tavır takınmaları ve tüm taraflara eşit davranmaları gerektiğinin altını çizdi: “Bu anlamda bizim bir tarafı açıkça destekleyen arabuluculara ve eş başkanlara eleştirilerimiz var.”

 

Bagapş, eş başkanlar tavırlarını değiştirmezse süreçten tamamen çekilecekleri uyarısı yaptı.

 

Basına kapalı görüşmenin ardından bir açıklama yapan Semnebi de, görüşmenin ‘içerikli, faydalı ve her zaman olduğu gibi açık’ geçtiğini belirterek “Bu tür irtibatlar her zaman olumlu. Biz, tanımadan iştirak politikamızı hayata geçirme imkanlarını arıyoruz. Abhazya’nın Avrupa toprağı olduğu ve zorlu siyasi meselelerin çözümü olmasa bile temas imkanlarını bulmak gerektiğinden söz ettik” dedi.

 

AB’nin Abhazlar ve Gürcüler arasında kopan ilişkileri yeniden tesis etmek istediğini belirten Semnebi, “İnsanlar arasında diyalog ve faydalı ekonomik projelerin gelişimi için şartları oluşturmak lazım” diye ekledi.

 

Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’ya yönelik yeni stratejisiyle ilgili olarak da Semnebi “Gürcistan hükümeti dahi bu stratejinin Abhazya ve diğer bazı partnerlerince tamamıyla kabul edileceğini beklemiyor. Strateji bizim perspektifi olduğunu düşündüğümüz bir çok faydalı nokta içeriyor. Umuyorum ki, Abhazya halkı ve yönetimi de bunu dikkate alacak” dedi.

 

AB’nin yeni dışişleri yüksek temsilciliği çerçevesinde yürütülen reorganizasyon nedeniyle Güney Kafkasya’daki AB özel temsilciliğinin kapatılma olasılığına da değinen Semnebi, bu konuda görüşmelerin devam ettiğini ve henüz karar alınmadığını belirterek “Bu AB’nin yeni diplomatik hizmetinin çalışmaya başlamış olmasına bağlı. Her halükarda Güney Kafkasya’nın AB’nin dikkatinden mahrum kalmayacağını vaat ediyorum” dedi.

 

2006’dan beri AB’nin Güney Kafkasya’daki özel temsilciliğini yapan İsveçli diplomat Semnebi’nin görev süresi 31 Ağustos’ta bitiyor.

 

15.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Din İdaresi’nden tepki

 

Sohum, Abhazya Cumhuriyeti Din İdaresi, 10 Temmuz’da Sohum’daki mescidin imamı Kvaratsheli Salih Ruşbeyeviç’e yönelik bombalı saldırı girişimini kınayıp yönetimden olayın faillerini bulmasını istedi.

 

Saldırı girişimini Abhazya’daki Müslüman topluluğuna baskı ve ülkenin istikrarını bozma hamlesi olarak değerlendiren din idaresi, iktidara, kamu idaresine, siyasi parti ve sivil hareketlere duyarlı olunması çağrısında bulundu. Medyadan da ilgi talep eden din idaresi “Abhazya Din İdaresi olayı, Abhazya Müslüman toplumuna yeni bir baskı girişimi ve ülkedeki durumu bozma girişimi olarak değerlendiriyor. Abhazya güvenlik organlarına bu suçun açığa çıkarılması için mümkün olan tüm önlemlerin alınması için başvuruyoruz” dedi. İmamın otomobilinin altına yerleştirilen bomba çevredeki insanların uyarısı üzerine fark edilmişti. Bombanın güvenlik birimleri tarafından etkisiz hale getirilmesiyle zarar gören olmamıştı.

 

15.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abazacanın kaderi Çikatuyev’i korkutuyor

 

Çerkesk,  Karaçay-Çerkes’in tanınmış halk şairi Mikail Çikatuyev ülkede yaşayan Abazinlerin bugünkü en temel probleminin anadilin korunması olduğunu söyledi.

 

Abazin asıllı yazar Çikatuyev “Yazan biri olarak Karaçay-Çerkes’in tüm halkların problemleri beni endişelendiriyor ancak en çok Abazin halkının kaderi endişelendiriyor. Çünkü Abazinlerin etnik bir halk olarak var olabilmeleri dillerini koruyup koruyamadığımıza bağlı” dedi. Abazince birçok eserin sahibi Çikatuyev’e göre, bugün az da olsa kitap basılıyor ama okuyacak insan bulunmuyor. Çikatuyev “ Kitaplar bugün az da olsa yayınlanıyor, ancak okuyucu artık yok. Sadece Karaçay-Çerkes sınırları dışında yaşayan Abazinler değil, ülkenin şehir bölgelerinde yaşayan Abazinler de artık kendi dillerinin seslerini tamamıyla telaffuz edemiyorlar. Eğer anadil dersine giren öğretmen çocukları Rusça selamlıyorsa dilin korunmasından nasıl söz edilebilir? Ben Rusçayı seviyorum, ancak dedelerimin dilinin de unutulmasını, unutulup gitmesini istemiyorum” diye konuştu.

 

Mikail Çikutuyev kimdir?

 

Abhazya Cumhuriyeti kültür onursal çalışanı, Karaçay-Çerkes halk şairi, Abazince, Abazaca ve Rusça 25 şiir kitabının yazarı. 3 Mayıs 1938’de Maloabazinka’da doğdu. İlk Abazaca kitabın 1958’de yayınladı.

 

13.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Sohum imamına saldırı girişimi

 

Sohum,  Abhazya’nın başkenti Sohum’daki mescidin imamı Salih Kvaraçhelya’nın bombalı saldırı girişimi atlattığı belirtildi.

 

Adıgeyaislam.com adlı sitede yer alan bilgilere göre cumartesi günü imam, ailesiyle birlikte Sohum’da otomobiliyle giderken hız kesme bariyerinde yavaşladığında çevredeki kişiler aracın altına yerleştirilmiş bir bombayı fark etti. İnsanların uyarısı üzerine araçtakiler aşağı indi ve bomba uzmanlar tarafından etkisiz hale getirildi. Saldırı girişimiyle ilgili soruşturma açılırken failler hakkında şimdilik ipucu yok.

 

13.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Rusya’dan Abhazya bankalarına kredi

 

Sohum, Rusya, Abhazya’daki bankacılık sistemine destek için 700 milyon ruble kredi ayırıyor. Kredi desteği ile ilgili karar dün Rusya hükümeti tarafından onaylandı.

 

23 Mart’ta Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, Abhazya’nın düşük faizle 700 milyon ruble kredi alacağını açıklamıştı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ile yaptığı görüşmesinde Abhazya’nın krediyi 10 yıl içinde geri ödeyebileceğini söylemişti. Rusya, 2010-2012 döneminde Abhazya’nın sosyo-ekonomik gelişimine katkı planları çerçevesinde 3 milyar ruble ayıracak.

 

13.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Venezuela’nın Abhazya Tam Yetkili Büyükelçisi’nin geçici ofisi yakın zamanda açılacak

 

Ofis Abhazya’nın Başkentinde açılacak. Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gunciya, ‘Gelecekte tabiiki Büyükelçi’ye,  Abhazya’nın kendi vatanını anımsatan en güzel yerlerinden birinde ayarlayacağız, nede olsa Abhazya ve Venezuela birbirine çok benziyor’, diye belirtti.

 

Önümüzdeki günlerde Abhazya’nın Venezuela temsilcisi belirlenecek ve aynı şekilde Karakas’da bir ofis açılacak.

 

12.07.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Hugo Jose Garcia Hernandez, ‘Venezuela halkı Abhazya halkı ile dayanışma içindedir’

 

Venezuela’nın Abhazya Büyükelçisi, Devlet Başkanına güven mektubunu takdim ederken bu günü “tarihi” olarak adlandırdı. Hernandes güven mektuplarının takdim töreninde, ‘Benim için Venezuella’nın Abhazya’daki ilk Büyükelçisi olmak ve tarihi yazmak büyük şeref’, dedi.

 

Büyükelçinin sözleriyle  Venezuela halkı ve Devlet Başkanı Hugo Chavez,  Abhazya halkı ile dayanışma içinde. Diplomat, ‘Bizim için Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve önderliğini yaptığı heyeti Venezuela’da ağırlamak büyük şeref’, dedi.

 

Büyükelçi sözlerini, ‘Bana verilen görevi layığı ile yerine getirmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım’, şeklinde bitirdi.

 

12.07.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Sergey Bagapş, bugün Venezuela Tam Yetkili Büyükelçisini kabul ederek güven mektubunu aldı

 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, bugün Venezuela Tam Yetkili Büyükelçisi Hugo Jose Garcia Hernandez’i kabul ederek güven mektubunu aldı.

 

Diplomatları selamlayan Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, sözlerine, ‘Abhazya halkının uzun yıllardır verdiği bağımsızlık savaşına verdiği destekten ötürü Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’e minnettarız’, şeklinde devam etti.

 

Bagapş, ‘Abhazya ve Rusya Federasyonu’nu özel ilişkiler bağlıyor. Abhazya ve Venezuela ilişkilerinin de aynı derecede sağlam ve karşılıklı saygı çerçevesinde gelişmesini ve halklarımızın yararına çalışmaların yapılmasını umut ediyorum’, diye vurguladı.

 

Devlet Başkanı Bagapş, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in daveti üzerine önümüzdeki günlerde Venezuela’ya resmi ziyaret yapmayı planladığını, bu ziyarette önemli bir dizi ikili anlaşmaların imzalanacağını bildirdi.

 

Tam Yetkili Büyükelçi’nin güven mektubunu kabul eden Bagapş, Büyükelçi’ye Abhazya tarafından diplomatik görevinde tam destek teminatında bulundu.

 

11 Temmuz Pazar günü Sohum’a varan Venezuela’nın Rusya Federasyonu Tam Yetkili Büyükelçi’si Hugo Jose Garcia Hernandez, Abhazya Dışişleri Bakanlığına giderek güven mektubunun kopyasını bıraktı.

 

12.07.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 Bagapş, 'Türkiye Suriye ve Batı Avrupa'da yaşayan diasporalarımıza öncelik vereceğiz

 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş, bugün Abhazya Parlamentosu’nda yaptığı yıllık konuşmasında “Abhazya Cumhuriyeti’nin dış politikasının önemli bir unsuru, Türkiye, Suriye ve Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Abhaz Diasporasının tarihsel vatanlarına dönüş koşullarının yaratılması, diğer kültürel kuruluşlar ile güçlü ilişkiler kurulması için diaspora insanları ile birlikte çalışacağız” dedi.

 

Sergey Bagapş, ‘Bizler için devlet yönetimi olarak önemli görevlerimiz arasında, geriye dönenlerin toplum ile sosyal, kültürel ve siyasal uyum mekanizmalarının sağlanması bulunuyor. Onların yurttaşlarımız ile temaslarını yoğunlaştırmak, geriye dönüş süreçlerini basitleştirebilmek, tarihsel vatanları ile iletişim kurabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti ile doğrudan deniz ve hava ulaşımının açılması gerekiyor.

 

Abhazya, “Demokrasi ve insan hakları Örgütü”nde aktif olarak yer almakta. Bu örgütün üyesi olan devletlerarasında vurgu, siyasal, kültürel ve sosyal birlikteliklerin gerçekleştirilmesi üzerine yapılmaktadır.

 

Bizler, Kafkasya Bölgesi’nde sosyo – ekonomik, siyasal istikrarın ve kalıcı barışın sağlanmasını istiyoruz. Ülke olarak bizim için iyi komşuluk ve samimi ortam ilişkileri içerisinde ülke egemenliğine saygıyı güçlendirmek ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması çok önemlidir Abhazya olarak komşumuz Rusya Federasyonu ile dış dünyadan tecrit edilme politikalarına karşı uygun ortamların yaratılması için dinamik bir biçimde ülkemizin kalkınma ve refahı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz’ dedi.

 

07.07.2010  Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sitesi

 

 "Abhazya bağımsız olacak"

 

Almanya Dış Politika Konseyi’nin Rusya ve Avrasya Merkezi (1 Temmuz'dan itibaren, Almanya Dış Politika Konseyi Berthold Beitz Merkezi - Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya ve Kazakistan için Yetki Merkezi olarak değiştirildi) uzmanı Aleksander Rahr, Tiflis'e bağlı ve Moskova tarafından tanınan Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetleriyle ilgili değerlendirmede bulunarak, “Türkiye’nin destek verdiği gibi başka ülkeler de Abhazya’ya destek verecektir, ama Güney Osetya’nın kaderi belirsiz.” iddiasında bulundu.

 

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in geçenlerde Moskova’da Gürcistan’ı Güney Osetya ile ilişki kurmaya davet etmesiyle ilgili açıklamaları her iki ülke basınında geniş yankı buldu. Gürcü Cumhuriyet Partisi lideri Levan Berdzenişvili basına yaptığı açıklamada, “Putin Gürcü yönetimine müracaat etti, ama burada asıl mesaj Amerika’ya idi. Öneri güzel, ama hayata geçirmek mümkün değil. Güney Osetya lideri Eduard Kokoytı her konu için Moskova’ya, Putin’in yanına acele ediyor. Ayrıca, Rus askerlerinin bulunduğu bir bölgeyle nasıl el sıkışabiliriz ki?” dedi.

 

Konuyla ilgili ilginç yorum ise Rusya ve Avrasya uzmanı Aleksander Rahr’dan geldi. Putin’in açıklamasında ölçülü bir yaklaşımın olduğunu ifade eden Rahr, “Bu tür açıklamaları genelde başbakanlardan ziyade devlet başkanları yapar. Ama Rusya’da tandem iktidar var. İyi mi kötü mü bilemem, ama durum bu. Putin’in siyasi bir açıklama yapması için Medvedev’den izin aldığı da bir ihtimal." diye konuştu.

 

Güney Osetya’dan farklı olarak Abhazya’nın kendi bağımsızlığını güçlendireceğini kaydeden Rahr, "Abhazya’nın bağımsızlığını başka ülkeler de tanıyacaktır ve destek verecektir. Örneğin Türkiye’nin verdiği gibi. Abhazya, ticaret, iş dünyasında kalkınabilir. Abhazya’nın denize çıkışı var, gelişmiş kendi devlet yapısına sahip.

 

Güney Osetya’nın statüsü ise değişebilir: Burası çok yönüyle coğrafi duruma bağlı: Rusya ile arasında dağlar var, bölgenin içinde de çok sayıda Gürcü köyü bulunuyor. Güney Osetya Rusya için bir baş ağrısı oldu: Burası için fazla para harcamak lazım, bölge ise yolsuzluğa bulaşmış. Dolayısıyla Güney Osetya gelecekte ya Kuzey Osetya ile birleşerek Rusya Federasyonu’na katılacak, ya da federatif çerçevede Gürcistan’a geri dönebilir.” ifadelerini kullandı.

 

07.07.2010  star

 

 Bagapş: Rusya işgalci değil, güvenliği sağlıyor

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Abhazya’daki Rus askeri birliklerinin işgalci olduğu suçlamasını reddetti.

 

Bagapş, Rus askerlerinin bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak için bulunduğunu söyledi.

 

Abhazya Parlamentosu’nda bir konuşma yapan Bagapş, Abhazya’nın dış ve iç siyasetindeki önceliklerin yanı sıra Abhaz-Rus ilişkilerine değindi. Clinton’ın bu hafta Tiflis ziyaretinde "Abhazya’daki Rus askeri birliklerinin bu bölgede işgalci konumunda bulunduğu" yönündeki açıklamalarını değerlendiren Bagapş, Rus askeri birliklerinin Abhazya’yı işgal etmediğini belirterek şunları söyledi:

 

"Abhazya’da bulunan Rus askeri birlikleri, burada işgal gücü konumunda bulunmuyor. Onlar, devletler arası imzalanan anlaşmalar doğrultusunda bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için burada bulunuyor."

 

Bagapş, Rusya ile Abhazya arasında imzalanan anlaşmalar doğrultusunda Rusya’nın Abhazya’nın güvenliği ve istikrarı için verdiği desteği ciddi biçimde sürdürdüğünü, bu destek sayesinde Abhazya’nın da refah içinde gelişmeye devam ettiğini belirtti.

 

Abhazya’daki sosyal ve ekonomik ortamın iyileştirilmesi ve Abhazların yaşam standartlarının yükseltilmesi için Rusya’nın maddi ve ekonomik anlamda destek verdiğini anlatan Bagapş, bu ilişkilerle birlikte Abhazya’nın diğer devletlerle de olan dostluk ilişkilerini korumaya ve geliştirmeye çalıştığını kaydetti. Bagapş, "Abhazya’da Rus askeri üssü inşaatı, Abhazya’nın güvenlik imkanlarını belirgin bir şekilde artıracak” dedi.

 

Abhazya’nın dış siyasetteki önceliklere de değinen Bagapş, "Dış siyasetteki önceliklerimizden en önemlisi, Abhazya’nın uluslararası kamuoyu tarafından tanınması, dünya ülkeleriyle kültürel ve ekonomik ilişkilerin kurularak geliştirilmesi ve ülkemizin güvenilir, cazip ve faydalı ortak olduğu imajının oluşturulmasıdır" diye konuştu.

 

07.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Kokoytı: Gözlemcilik değil casusluk yapıyorlar

 

Tskhinval, Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoytı, Güney Osetya’da AB’nin uluslararası gözlemcilerinin bulunmasına kesinlikle karşı olduklarını yinelerken gözlemcilerin asıl işinin casusluk olduğunu söyledi.

 

Güney Osetya’yı ziyaret eden Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Yevgeni Serebrennikov’un başkanlığındaki heyetle görüşen Kokoytı, Rusya ile Güney Osetya arasındaki ilişkilerinin yanı sıra uluslararası gözlemcilerle ilgili konuları ele aldı

 

 Uluslararası gözlemcilerin Güney Osetya’da bulunmasını istemediklerini daha önce defalarca dile getirdiklerini hatırlatan Kokoytı, "Bölgede gözlemci misyonunu yerine getireceklerine casusluk yapan gözlemcilerin, Güney Osetya’da bulunmalarına kesinlikle karşıyız” dedi.

 

Kokoytı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin Ağustos 2008’de Gürcistan savaş açtığında Güney Osetya’yı arkalarına bakmadan terk ettiğini söyledi. Oset lider, AGİT gözlemcilerinin, ellerinde imkanlar bulunmasına rağmen Gürcistan’a herhangi bir tepki göstermediğini, dolayısıyla artık uluslararası gözlemcilere itibarları kalmadığını belirtti.

 

07.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Rusya’dan yanıt: İşgal suçlaması asılsız

 

Moskova, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Rusya’yı Güney Osetya ve Abhazya’da işgalci olarak nitelemesine Moskova sert tepki verdi.

 

Rus Dışişleri Bakanlığı, Clinton’ın Tiflis ziyaretinde kullandığı, ‘Rus işgali’ ifadesinin ‘asılsız’ olduğunu açıkladı. Açıklamada ‘işgal’ ifadesinin ‘hiçbir temele dayanmadığı’ belirtilerek Rusya’nın Gürcistan’da ‘tek bir askerinin dahi’ bulunmadığı vurgulandı. Rus askerlerinin Abhazya ve Güney Osetya’da bulunduğunu hatırlatan dışişleri, bu iki bölgedeki Rus birlikleri ve üslerinin uluslararası hukuk normlarına tamamen uygun anlaşmalara dayanarak konuşlandığını kaydetti.

 

07.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Clinton Rusya’ya ‘işgalci’ dedi

 

Tiflis, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Gürcistan’ı ziyareti sırasında Rusya’yı Abhazya ve Güney Osetya’daki Rus askeri varlığı nedeniyle işgalci olmakla suçladı. Clinton, Tiflis’e yaptığı ziyaretin amacının, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteklerini teyit etmek olduğunu söyledi.

 

Clinton, Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, Ağustos 2008’de yaşanan savaşa değinip Gürcü halkına "ABD, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini büyük bir kararlılıkla destekliyor ve desteklemeye devam edecektir. Bu tutumumuzu açık bir şekilde bir kez daha teyit etmek için bugün Gürcistan’dayım" diye seslendi. Clinton, Gürcistan topraklarının işgali meselesini her fırsatta Rus yetkililerle müzakere ettiklerini belirtti. ABD Başkanı Barack Obama’nın Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edecekleri yönündeki tutumunu bir süre önce ABD’yi ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedyev’e de ilettiğini aktaran Clinton, “Rus askerlerinin Gürcistan topraklarından çekilmesine ilişkin çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

 

Gürcistan ile Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşması Güney Osetya ve Abhazya’daki Rus askerleriyle ilgili hiçbir şart içermezken Clinton, “anlaşmada öngörülen Rus askerlerinin Gürcistan’ın işgal altındaki topraklarından çekilmesi gibi şartların Rusya tarafından yerine getirilmesini talep ettiklerini” belirterek şunları söyledi: "Rus işgali, Gürcistan’ın demokrasi ve reformlar konusundaki hareketini engelleyemedi, bu çok önemlidir. Çünkü yalnız demokratik ve ekonomik gelişmeler Gürcistan’daki sorunlara çözüm getirebilir, işgal altındaki bölgelerde yaşayan insanlar gelişmiş Gürcistan’a uzanmalıdırlar." Anlaşma savaş sırasında Gürcistan’a giren Rus birliklerinin Güney Osetya ile Gürcistan arasındaki tampon bölgeye çekilmesini öngörüyordu. Saakaşvili de ABD’den büyük bir destek aldıklarını ve bu desteğin devam ettiğini, bu sayede Gürcistan’ın iyimser ve özgür bir ülke olduğunu söyledi.

 

06.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş Rusya ile ilişkileri anlattı

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Rusya ile kurulan askeri, siyasi ve ticari ilişkilerle ilgili eleştirilere yanıt verdi.

Rus gazetesi Komsomolskaya Pravda’dan Andrey Baranov ve  Vadim Prokopenko’nun sorularını yanıtlayan Bagapş, Abhazya’yı Rusya’dan koparmaya çalışan Batılı ülkelere de prim vermeyeceklerini kaydetti. Bagapş ile röportajı Ajans Kafkas’tan Özlem Güngör Türkçeye çevirdi.

 

Sergey Vasileviç, Rusya tarafından gönderilen paranın öncelikli olarak nereye harcanması planlanıyor?
 

Daha çok iletişim ağları, su boru hatları inşaat ve tadilatı, arıtma tesisleri, Gagra'ya yol bölümünün inşaatı ile ana otoyolumuzun tamamen rehabilitasyonu. Ayrılan paranın bir bölümünün konut stokunun tadilatı, otobüs alımı vs. için kullanılması öngörülüyor. En önemli alan sağlık alanı. Temel sağlık kurumlarını yeniden inşa etme ve modern cihazlarla donatmamız lazım. Bu sene bizim 3 milyar ruble kullanmamız lazım. Abhazya için bu büyük meblağ. Kıyaslanması için söylüyorum, 2009'da biz 1 milyardan biraz fazla kullandık ve bu büyük çaba gerektirdi. Ama şu anda yılın yarısı geçti ama paranın sadece 300 milyon rublelik ilk kısmı tahsis edildi.
 

Neden böyle yavaş?
 

Mutabakat uzadı. Belki bunda bizim de suçumuz var, ancak artık somut çalışmalara yoğun şekilde başlamak lazım. Tarafımızca hazırlanan sosyo-ekonomik gelişime katkı kompleks planında tüm önemli şeyleri göz önünde bulundurmaya gayret ettik. Öncelikli olarak tatil alanı. (Çünkü bizde dinlenenlerin temel bölümü Rusya'dan). İkinci olarak söylediğim gibi yollar. Bunlar olmadan ekonominin herhangi bir gelişiminden söz etmek anlamsız.
 

Ama artık Adler'den Gagra'ya treni başlattınız, tren daha da uzağa gider...
 

Şimdilik trende sadece bir- iki vagon var, ama demiryolunun kendisi kötü durumda. Ama bizim için o yoldan ağır yük trenlerinin geçmesi gerekli. Abhazya üzerinden, limanlarımızdan transit olarak Rusya mallarının- örneğin tahıl, sıvılaştırılmış gaz- geçmesi lazım. Konteynır nakliyeciliğini de yapmamız lazım. Bu çok büyük kompleks çalışma. Bizim uzman ve inşaatçılarımız hazır. Zaman ise bütçe, proje mutabakatı ile geçiyor. Hızlanmak lazım, yoksa zaman sıkışacak.
 

Büyük anlaşmaların yerli şirketlerle değil de Rusya şirketleri ile yapılıyor olmasından dolayı ülkede herkesin hoşnut olmadığı söyleniyor...
 

Garip bir yaklaşım! Eğer Rusya parayı ödüyor, Abhazya'ya yardım ediyor, buraya çalışmak için talep ettiğimiz kendi müteahhitlerini gönderiyorsa hayali şikayetler üretmek yerine teşekkür etmek lazım. Biz kendi şirketlerimizi biliyoruz; Bunlar ev çatısı, farklı tadilatlar yapabilir... Ama spesifik çalışmalar yapmak için- su kanalları inşa etmek, su ve kanalizasyon arıtması veya tünel açmak- uzmanlar gerekli, onlar ise burada yok. Ama kimse Abhazya şirketlerine kürekle çalışacak, boya ve sıva için çalışacak kişileri getirme konusunda engel olmuyor. Çalışma büyük, devasa.
 

Örnek getireyim. Sohum'da Rusya drama tiyatrosuna gittik, onu da Rusyalılar tamir ediyor...
 

Orada çatı yapmak lazımdı, çatı orijinal. Bunun dışında sahne için karmaşık donanım var. Biz bu Rusyalı müteahhitlerle çoktandır tanışıyoruz, onlar bizde Novıi-Afon manastırı çatısının değişiminde fena çalışmadı.
 

Sohum stadyumunu, devlet hastanesini de görülen o ki Rusya firmaları restore edecek?
 

Orada da kendine özgü yapılar var. Stadyumda drenaj alan, aydınlatma montajı. Hastanede karmaşık tıbbi cihazların kurulması. Bundan dolayı Rusya ve diğer ülkelerden şirketler çağırıyoruz. İşte 'Abhazsukanal' arıtma işini Almanlar aldı.
 

Yani batılı işadamları Abhazya'ı de facto tanıyorlar?
 

Elbette. Eğer Avrupa Birliği ülkelerinden firma Abhazya'da çalışmaya başlarsa, bunun siyasi anlamı da olur. Benim için en önemlisi kalite. İkincisi cumhuriyetin aldığı paranın sıkı kontrol altında harcanması.
 

Kontrol hakkında konuşalım. Bilindiği gibi Güney Osetya'da geçenlerde paranın kullanımında ciddi eksiklikler ortaya çıktı. Paranın üzerinden geldiği yapının etkisiz olduğu ortaya çıktı. Durum bir skandala dönüştü. Doğrudan soru için özür dilerim: Abhazya'da da böyle bir şey tekrarlanabilir mi?
 

Böyle bir şeye izin vermeyeceğiz! Üç yıldır Rusya ile çalışıyoruz ve bize yönelik tek bir uyarı yok. Tüm para hareketi Rusya Bölgesel Gelişim Bakanlığı kontrolünde oluyor. Eğer Rusya Federasyonu Sayıştay’ı yapacaksa buyursun. Maliye Bakanlığı’nda hiç bir sorun yok. Bu anlamda çok düzenliyiz.
 

Abhazya kontrolünden sorumlu olacak kişiyi belirlediniz mi?
 

Evet, bu Ekonomik Bakanı Kristina Konstantinovna Ozgan olacak. O Rusya ile ortak komisyon yapısı içinde.
 

Bu sene ne gibi kurumlar inşa edilecek?
 

Onlar az değil, sadece bazılarını sayıyorum. Çoğunlukla sosyal alanda: Sohum'da okul, Oçamçira'da yurt. Başkentte, Gagra, Tkuarçal'da 5-6 ana okulu. Tanrıya şükür biz yeniden ana okullarına ihtiyaç duyuyoruz. Oçamçira'da mükemmel bir spor salonu inşaatını bitiriyoruz, bir spor salonunu daha Gudauta'da tadilattan geçiriyoruz. Kendi paramızla mini futbol için 16 suni alan oluşturuyoruz.
 

Eşera'da olimpiyat üssünü yeniden canlandırmayı düşünüyor musunuz?
 

Evet böyle planlar var. Üs tanınmış, orada bir zamanlar Sovyet olimpiyat karmalarının hepsi antrenman yaptı. Kısa bir süre önce Moskova Belediye Başkanı Yuri Mikhailoviç Lujkov geldi. Oraya beraber gittik, kendi gözleri ile gördü, orada 63 hektar var. Burası cephe hattı alanı idi, orada yıkılan her şeyi kaldırmak ve modern spor üssü inşa etmek lazım. Elbette şu anda Soçi'de büyük kompleks inşa ediliyor, bundan dolayı Rusya federal yönetiminin Abhazya'ya bu planda para harcamasına gerek yok. Ama Moskova belediye başkanı bu meseleyi kendi üzerine almaya hazır.
 

Peki siyasi riski var mı? Çünkü halen cephe alanı.
 

Artık ciddi risk olduğunu düşünmüyorum. Biz Rusya tanımadan önce de korkmuyorduk, hele de şimdi. Biz Rusyalılar ile İngur sınırını koruyoruz. Orada Rusya askeri üssü var...
 

Bu arada, burada muhalifleriniz, bu birliğin sınırı değil kendilerini koruduğunu iddia ediyor. Ve aslında Abhazlar kendi toprakları için kanlarını akıttılar, şimdi ise Rusya askerleri geldi deniyor. Bu konuda ne söyleyebilirsiniz?
 

Bunun tamamen siyasi spekülasyon olduğunu söylerim. Bizim sınır erlerimiz orada 20'den az idi. Onlar 132 kilometrelik Gürcistan sınırın nasıl koruyabilecekti? Birçokları bizim her iki haftada sınır korumaya içişleri, gümrük çalışanları ve yedek askerleri ayırdığımızı unuttu.
 

Son zamanlarda gelen Ruslar için konut meselesi iddiası da çıktı. İşte buraya Rus askerleri aileleri ile geliyor ve prestijli sahil bölgesine yerleşiyor...
 

Hayır, onlara Gudauta'da, yol bölgesinde ev inşaatı için yer ayrıldı. Sohum'da sınır erleri için kamp şehir girişinde olacak. Oradan denize büyük bir mesafe var... Siz muhalifin hoşnut olmadığını söylüyorsunuz. Unutulması mümkün olmayan şeyler var. Her zaman muhaliflerime soruyorum: Evet bugün dilimizi, kültürümüz, varlığımızı geliştirmek konusuna kim engel oluyor. Aksine bize bunu yapmamız için yardım ediyorlar. Bundan dolayı eğer çalışma imkanı varsa çalışın.
 

Son olarak, büyük politika hakkında. Sergey Vasileviç, Abhazya'nın uluslararası tanınma sürecinde herhangi bir ilerleme var mı?
 

Kısa bir süre önce iki tanınmış Amerikalı politolog ziyaret etti ve düşüncelerini paylaştı. Onlar net bir sonuç çıkardı; Abhazya'nın bağımsızlığı meselesi nihai olarak çözüldü ve onu yeniden Gürcistan'a itmeye çalışmak anlamsız. Amerika bizi elbette tanımayacak, ama irtibat, iş ilişkileri mümkün. Ama Batı'da eğer birileri Abhazya'nın dış siyasi istikametine etkide bulunmayı umuyor, onun siyasi düşüncesini değiştirmeyi, Rusya'dan koparmayı düşünüyorsa, bu umutlar boşuna.
 

Peki bu konuda Sohum'un stratejisi nedir?
 

Biz bizimle konuşmak isteyen her ülke ile diyaloga hazırız. Ama birilerinden özellikle ricada bulunmayacağız, ‘Biz şöyle iyiyiz, bizi tanıyın’ demeyeceğiz. Eğer biz, ciddi problemlerimize rağmen, açık hukuk devleti inşa etme yolunda gittiğimizi, yönetimin vatandaşlarının yaşamını iyileştirmeye gayret ettiğini, yabancılar için konforlu şartlar kurmaya çalıştığını gösterebilirsek dünya yavaş yavaş Abhazya ile normal ilişkiler olabileceğini ve olması gerektiğini anlayacak.

 

05.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Abhazya Cumhurbaşkanı Bagapş Latin Amerika turuna çıkıyor

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş Temmuz ortalarında Nikaragua ve Venezüella’yı kapsayan Latin Amerika turuna çıkıyor.

 

Dün Sohum’da Birleşik Abhazya Partisi üyeleriyle ile bir araya gelen Bagapş, Temmuz ortalarında büyük bir heyetle Nikaragua ve Venezüella’ya resmi ziyarette bulunacağını açıkladı. Küba’ya da gidebileceklerini belirten Bagapş, “Bu ziyaretlerin ardından birkaç ülkenin daha Abhazya Cumhuriyeti’ni tanıyabileceğini düşünüyorum. Tanınma sürecini zorlamıyoruz, ama bu konuda Afrika ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, Karayipler ve Güney Amerika ülkeleri ile çalışmayı bırakmıyoruz” dedi.

 

‘Rusya’dan koparamayacaklar’

 

ABD ve Avrupa Birliği’nin de Abhazya’ya yönelik tavrının değiştiğini kaydeden Bagapş, “Abhazya’yı Gürcistan yapısına döndürmeye çalışmıyorlar ama, başka bir görevleri var; Abhazya’yı Rusya’dan olabildiğince çabuk ve uzağa koparmak” diye konuştu. Ama bu imkansız. Abhazya, kendi kaderini belirleyen bir devlettir. Sadece Abhaz halkı bu gelişim yolunu seçebilir.

 

Bagapş, “Biz stratejik müttefikimiz Rusya’yı konjonktüre göre değil kalbimizle seçtik. Bunu, kaderlerini Rusya ile bağladıklarında, dedelerimiz de yaptı. Amerikalılar istese de istemese de hiç kimse kimseyi kimseden koparamayacak” ifadelerini kullandı.

 

01.07.2010  Ajans Kafkas/RIA Novosti

 

 Sohum çıkıştı: Gürcü stratejisi bizi alakadar etmez

 

Sohum, Gürcistan’ın Batılı ülkelere Abhazya ve Güney Osetya ile yaşanan sorunla ilgili çıkış yolu olarak sunduğu ‘İşgal Altındaki Bölgelere Yönelik Devlet Stratejisi’ni 29 Haziran’da Milli Güvenlik Konseyi’nde ele alırken, Sohum yönetimi, ‘Bunun bizimle ilgisi yok’ diye çıkıştı.

 

Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, Tiflis’in stratejisini ‘saçmalık’ ve ‘gerçek dışı’ olarak niteleyip, “Gürcistan’ın stratejisinin Abhazya Cumhuriyeti’yle hiçbir ilgisi yok” dedi.

 

Şamba, “Abhazya ve Gürcistan’ın hedefleri farklı; Abhaz halkı Gürcistan yapısına dönmeyi düşünmüyor. Halkımız Ekim 1999 referandumunda kendi iradesini ortaya koydu. Abhazya kısmen de olsa uluslararası tanınma aldı. Üstelik Abhazya işgal altında bir bölge değil. Biz 1992-1993’de Gürcistan Devlet Konseyi orduları tarafından saldırıya uğramıştık ancak kanlı savaşla zafer elde ettik” diye konuştu.

 

Şamba, Rusya ve Abhazya arasında bir takım anlaşma ve sözleşmelerin imzalandığını, Rusya ordusunun burada tamamen yasal dayanaklar ile bulunduğunu belirterek, “Onlar Abhazya’nın askeri güvenliğini ve bölgede istikrarı sağlıyorlar” dedi. Şamba, Gürcistan’ın ortaya koyduğu stratejinin amacının da Batı’dan para koparmak olduğunu savundu. Gürcistan hükümetinin 27 Ocak’ta benimsediği strateji ‘Abhazya ile Güney Osetya’yı barışçıl şekilde Gürcistan’a yeniden döndürmeyi hedeflediğini’ söylüyor. Rusya’nın AGİT’teki daimi temsilcisi Anvar Azimov da stratejiyi ‘yeni bir propaganda eylemi’ olarak değerlendirdi.

 

01.07.2010  Ajans Kafkas

 

 Bagapş: Herkes kadar bağımlıyız

 

Sohum, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ülkenin Rusya’ya bağımlı geldiği eleştirilerini reddetti.

 

Dün başkent Sohum’da Birleşik Abhazya Partisi üyeleriyle buluşan Bagapş, “Büyük politikada kesinlikle bağımsız ülke yok. Rusya bizim stratejik ortağımız. Biz bu ülkenin Abhazya için yaptıklarına önem veriyoruz. Almanya ABD’ye ne kadar bağımlı ise Abhazya da Rusya’ya o kadar bağımlı” dedi. Abhazya’nın Ağustos 2008 savaşı öncesindeki Abhazya olmadığını, uluslararası tanınmanın ülkeye daha fazla sorumluluk yüklediğini belirten Bagapş, “Abhazya uluslararası hukuk normlarına uygun yaşamalı” mesajı verdi. Bagapş, muhalefetteki Abhazya Milli Birlik Forumu Başkanı Raul Hacımba’nın üretime kaynak aktarılması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendirirken, bunun haklı bir eleştiri olduğunu, ama, Rusya’dan gelen finans yardımının nerelere harcanacağı konusunda şartlar bulunduğunu vurguladı. Bagapş, yardımın özellikle somut sosyal projeler ile ulaşım ve iletişim altyapısının gelişimine yönelik olduğunu belirtti.

 

Gazi ve sakat yardımlarında hile var

 

Bagapş 1992-1993 Abhazya Vatan Savaşı’na katılan gazi ve sakatlarla ilgili bir usulsüzlüğü de parti üyeleriyle paylaştı. Bagapş, devletten yardım alanların sayısının şişirmeler nedeniyle gerçek gazi ve yaralılardan iki kat fazla olduğunu, bu meseleyi gazi örgütleri Amtsakhara ve Aruaa ile de müzakere ettiğini anlattı. Savaşa gerçekten katılanların beraberlerinde kimin gerçekten savaştığını ve yaralandığını daha iyi bildiklerinin altını çizen Bagapş, “Devletin kendisini hak etmediği halde sakat veya başka türlü yazdıranlara değil, gazi ve ailelerine, çocuklarına yardım etmesi gerekiyor” dedi.

 

01.07.2010  Ajans Kafkas