AҦCУAA PЫБЖbbI

Abhazların sesi

-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------



 
 Abhazya'nın başkan adayları konuştu!

 

Abhazya’da, 26 Ağustosta yapılacak Devlet Başkanlığı seçimlerine üç aday katılacak: Devlet Başkanlığı'nı vekaleten yürüten Aleksandr Ankuab, Başbakan Sergey Şamba ve eski Devlet Başkanı yardımcısı ve Abhazya Milli Birlik Forumu partisi lideri Raul Hacımba. Gazeta.ru seçim kampanyaları devam eden üç aday ile de görüştü.

 

Aleksandr Ankuab: Hiç kimse sihirbaz değil

 

Seçim kampanyanız hangi prensipler üzerine inşa edilecek?

 

Meşruiyet, şeffaflık ve demokrasi. Biz çoktan beri iktisadi gelişmeyi hedefliyoruz ve planlarımızı seçmenler biliyor. Hemen şunu söylemek gerekir ki, benim misyonum kesinlikle istikrarı sürdürmektir.

 

Elbette ekonomik veya sosyal alanda yapılabilecek iyileştirmeler var. Fakat bunlar çok büyük çapta olmayacak ve şartların neler getireceğine bağlı olacak. Bilmeniz gerekir ki, hiç kimse sihirbaz değil.

 

Rakibiniz Sergey Şamba ile aranızdaki fark nedir?

 

Onun fikirlerini yorumlamak istemem, ancak programlarımız çok yakın. Aslında hepimiz, tüm adaylar, Abhazya’nın bağımsızlığı konusunda ısrar ediyoruz.

 

Diğer rakibiniz, Raul Hacımba’nın planları hakkında ne biliyorsunuz?

 

Abhazya’nın kaderi ile meşgul ve çok profesyonel biri. Tabii ki her muhalif gibi sıkça eleştiride bulunuyor, kendi görüşü var ve bu da oldukça faydalı.

 

Kazanmanız halinde, iki yıl öncesine kadar Abhazya Devlet Başkanı yardımcısı olan Hacımba için ekibinizde yer olur mu?

 

Zaman gösterecek, tahmin edebileceğiniz üzere bu tür planları görüşmedik.

 

Sergey Bagapş’ın cenaze törenine Rusya Başbakanı Vladimir Putin de katıldı ve bir araya geldiniz. Onunla geleceğinizi görüştünüz mü, Kremlin’de destekleniyor musunuz?

 

Hem onunla, hem Dmitri Medvedev ile görüştüm ve sadece devlet meselelerini konuştuk.

 

Raul Hacımba: Koalisyon kurulmalı

 

Seçim programınızda neler var?

 

Yeni bir şey söyleyebilir miyim bilmiyorum. Herkesin programında yar alan şeylerin aynısı: açıklılık, demokrasi, toplum olarak kenetlenme, Rusya ile ortaklık ilişkilerinin gelişimi.

 

Gürcistan ile ilişki kurmayı düşünüyor musunuz, seçmenleriniz size bu soruyu soruyor mu?

 

Seçmenler elbette bu soruyu soruyorlar. Ama bu sadece güç kullanılmamasıyla ilgili bir anlaşma imzalanması halinde mümkün. Ve maalesef henüz bu konu gündemde değil.

 

2004 ve 2009 seçimlerini kaybettiniz, sizi bu seçimlere katılmaya ikna eden şey nedir?

 

Tüm bu yıllar boyunca muhalefette idim. Birçok şey beni tatmin etmiyor, Rusya ile ilişkilerin bir bölümü bile. Şöyle ki; askeri-teknik işbirliği anlaşması imzalandığında, Abhazya vatandaşlarının hakları ciddi şekilde kısıtlandı. Binalar verilirken, insanların sokakta kaldığıyla kimse ilgilenmedi. Abhazya, öncelikli olarak kendi devletinin haklarını savunmalı. Ve bu, Rusya’nın bize gösterdiği yardımların önemine rağmen böyle olmalı.

 

Rusya’dan gelen paranın harcanış şekli sizi memnun ediyor mu?

 

Kesinlikle hayır. Bu paralar kısa vadeli işler için harcanıyor. Yönetim, şu anda sadece talep eder pozisyonda olduğumuzu, bu paranın her an bitebileceğini anlamıyor. Abhazya’nın her anlamda tam bağımsız olması gerekiyor.

 

Parayı uzun vadeli projelere harcamak gerekli. Ülkenin yatırım imajının iyileştirilmesi, yatırımcılar için uygun şartların oluşturulması, üretimin arttırılması, yeni iş yerlerinin kurulması vs.

 

Kimin kazanacağına bağlı olmaksızın, Ankuab veya Şamba ile çalışmaya hazır mısınız?

 

Şuna inanıyorum ki, kazanılan yüzdeye bağlı olmaksızın seçmenlerin kenetlenmesi ve koalisyon yönetimi oluşturulması gerekiyor.

 

Devlet Başkanı vekili ve başbakanının seçimlere katılıyor olması sizi şaşırtmıyor mu? Sizce onlar arasında böyle bir koalisyon kurulması hakkında belirli bir anlaşma yapılmış olabilir mi?

 

Böyle bir anlaşma olmadığına eminim.

 

Sizi veya rakiplerinizi Rusya yönetiminin desteklediği konusunda bir bilginiz var mı?

 

Benim düşüncem, Rusya’nın 2004’deki hatalarını tekrarlamamaya çalıştığı ve hiçbir adayı açıkça desteklemediği yönünde. Sonuç olarak, Rusya yönetimi ile görüşen değil, halkın oy verdiği kişi kazanacak.

 

Oylamada usulsüzlük olabileceğini düşünüyor musunuz?

 

Usulsüzlük yöntemlerinin hepsi biliniyor, ancak bu yöntemlerin kullanılacağını iddia edemem. Eğer bir şey fark edersek elbette mücadele edeceğiz.

 

Sergey Şamba: Yenilik zamanı geldi

 

Seçim kampanyasını nasıl yürüteceksiniz?

 

İlçeleri, köyleri gezerek, insanlarla görüşüp onlara ciddi ekonomik reformların zamanının geldiğini açıklayarak. Bağımsızlık için mücadele safhasını geçtik, artık ayakta kalabilme dönemini yaşıyoruz. Birikmiş bir potansiyele sahibiz ve bunu hayata geçirme zamanı geldi. Tüm bunları halkımıza aktaracağız.

 

Rusya ile ilişkiler değişecek mi?

 

Rusya bizim en önemli ve tek stratejik partnerimiz. Rusya, Abhazya’yı destekleyerek büyük fedakarlıkta bulunuyor. Bunun için minnettarız, bu destek bizim için çok gerekli.

 

Neden aday oldunuz, başbakanlık sizi tatmin etmedi mi?

 

Mevzu pozisyon meselesi değil. Ben tüm hayatımı Abhazya’nın bağımsızlık meselesine adadım ve inanıyorum ki, onun nasıl çözüleceğini diğerlerinden iyi biliyorum.

 

Ankuab bilmiyor mu?

 

Onun da bildiğini düşünüyorum.

 

O zaman mesele nedir?

 

Beni tatmin etmeyen çok şey var. Ekibi değiştirmek gerekiyor. Eğer bu seçimleri kazanırsam, yeni bir bakanlar kurulu ile çalışacağız; genç ve enerjik insanlarla…

 

Ekibinize rakiplerinizi de alacak mısınız? Hacımba bizimle röportajında ‘dostça’ idari planlarını paylaştı. O, görevi, kimin ne kadar oy aldığına bağlı olmaksızın paylaşmayı istiyor. Bu fikir sizin hoşunuza gidiyor mu?

 

Herhangi bir yüzde dağıtmak istemiyorum, bir paylaşım içine girmeği de düşünmüyorum. Yeteneğe yöneleceğim.

 

Peki sizin yeteneklerinize kim yöneliyor? Rusya yönetiminin desteğini kullanacak mısınız?

 

Hem Putin, hem Medvedev ile, ayrıca Devlet Başkanı genel sekreteri Sergey Narışkin ile görüştüm. Kimse bana, beni veya başkasını destekledikleri konusunda bir işaret vermedi. Rusya’nın Abhazya seçimlerini tarafsız olarak izlemeyi düşündüklerini anladım.

 

Seçimler şeffaf bir şekilde gerçekleştirilebilecek mi?

 

2009’da yapılan Devlet Başkanlığı seçimleri uzmanlarca oldukça yüksek puanla değerlendirildi. O zaman belli oldu ki, Abhazya demokratik bir ülke olarak gelişiyor. Şimdi de Avrupa Birliğinden gözlemci heyeti bekliyoruz. Seçimlerin normal geçeceğini düşünüyorum.

 

31.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Moskova-Sohum demiryolu ulaşımı açıldı

 

Sohum, Şubat 2010’da ara verilen Moskova-Sohum tren seferlerine dün yeniden başlandı.

 

Moskova-Sohum treni Lipetsk, Voronej, Rostov-na-Donu ve Krasnodar şehirlerinde mola verecek. Sohum’a gidiş dönüş biletleri, tüm bilet satış noktalarından veya internet üzerinden alınabilecek.

 

Moskova ile Sohum arasında demiryolu ulaşımına, Abhazya demiryollarındaki tadilat çalışmaları nedeniyle geçen yılın Şubat ayında ara verilmişti.

 

1 Temmuz’dan itibaren de Adler ve Sohum arasında günlük banliyö trenler hizmet vermeye başlamıştı.

 

30.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'da başkan adayları "temiz ve adil seçimler" için anlaştı

 

Sohum, Abhazya’da Devlet Başkanlığına adaylığını koyan Aleksandr Ankuab, Raul Hacımba ve Sergey Şamba “Temiz ve Adil Seçimler” anlaşması imzaladı.

 

Abhazya Milli Birlik Forumu'nun öncülük ettiği anlaşmaya, sivil toplum temsilcileri ile resmi ve bağımsız yayın kuruluşları yöneticileri de imza koydular. Belgeyi imzalayanlar, yalnızca Abhazya Cumhuriyeti ve halkının menfaatlerini gözetmek, halkın ve dünya toplumunun gözünde seçimin yasallığı ve şeffaflığının sorgulanmasına mahal vermemek, seçim çalışmalarında açık ve dürüst olmak, manipülasyonlara engel olmak, seçmenlerin ve gazetecilerin her türlü sorusuna açık olmak sorumluluklarını üstleniyorlar.

 

Abhazya’da Devlet Başkanlığı seçimleri 26 Ağustosta yapılacak. Seçim kampanyası sürecinde Devlet Başkanlığı yetkileri Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba’ya verildi.

 

Abhazya Devlet Başkanlığı'na aday isimler, Devlet Başkanlığı seçimlerinin, dün imzalanan, “Temiz ve Adil Seçimler” anlaşmasının da etkisiyle, tamamen demokratik bir ortamda gerçekleşeceğine inanıyorlar.

 

Raul Hacımba’nın seçim kampanyasının başkanlığını yürüten Batal Capua, anlaşmanın, seçimlerin sakin ve huzurlu bir ortamda yapılacağının güvencesi olacağını belirtti. İmza törenine katılan Abhazya İhtiyarlar Konseyi Başkanı Konstantin Ozgan da anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi: “Bu anlaşma bize yapılacak seçimlerin kanunlar çerçevesinde ve rahat bir ortamda yapılacağına dair güven veriyor”.

 

İmza töreninin ardından Aleksandr Ankuab, “Ben ve meslektaşlarım bu anlaşmaya büyük önem veriyoruz. Raul Hacımba’nın önerisi kesinlikle çok yerinde bir öneri oldu. Belgede büyük değişiklikler yapmaya gerek duymadık, sadece küçük düzeltmeler yaparak ortak bir metin oluşturduk.” dedi.

 

Raul Hacımba da, “Bu belgenin seçimlerin ülkeyi sarmadan rahat bir şekilde gerçekleşmesine katkı sunacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

 

Sergey Şamba, “Bizim ortak düşüncemiz, elbette seçimlerin demokratik, açık ve adil olması yönünde. Ayrıca seçimlerinin nasıl yapılması gerektiği konusunda yeni nesil siyasetçiler için güzel bir örnek sunmamız gerekiyor.” dedi.

 

28.07.2011  Ajans Kafkas

 

 İbrahim Yağanov: Bana saldıranlar bu ülkede barış istemiyor

 

Nalçık, Kuzey Kafkasya Federal Bölge Sivil Konseyi üyesi ve Kabardey-Balkar sivil toplum örgütü “Khase” lideri İbrahim Yağanov, kendisine yönelik saldırıyı planlayan kişilerin, soruşturma organları tarafından ortaya çıkarılmak istenmediğini iddia etti.

 

İbrahim Yağanov 19 Temmuz akşamı Nalçık’ta kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğramış ve yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı.

 

Yağanov kendisine yönelik düzenlenen son saldırı ve daha önceki iki saldırının aynı zincirin halkaları olduğunu ifade ediyor ve bu saldırıların soruşturulmayacağını düşündüğünü açıklıyor. Yağanov, “Baksan Hidroelektrik Santralına düzenlenen saldırıyı birkaç gün içinde açığa çıkaran yetkililer, sivil toplum aktivistlerine düzenlenen tek bir saldırıyı açığa çıkarmadılar” dedi.

 

Bir konferans hazırlığı içinde olduğunu anlatan Yağanov, “Ülkemizde sürekli toprak sorunu ve etnik anlaşmazlıklar konularında provokasyonlar yapılıyor. Biz bu konferansı yapağa, aramızdaki sorunları kesin olarak çözmek üzere halklar arası diyalogu başlatmak için karar vermiştik. Ben Balkar Halkı İhtiyarlar Heyeti, Kazak toplulukları, komünistler ve ‘Rusya Vatanseverleri’ ile ayrı ayrı görüştüm, köyleri ziyaret ettim, hepsi konferansı desteklediklerini söylediler. Bu ülkede halklar arasında normal ilişkileri istemeyen kişilerin konferansı ne pahasına olursa olsun engellemek istediğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

23.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Ankuab: Abhazya Yağanov saldırısına öfkeli

 

Sohum, Abhazya siyasileri ve sivil toplum temsilcileri, “Abhazya Kahramanı” ünvanlı ve Kabardey-Balkar sivil toplum örgütü Khase’nin lideri İbrahim Yağanov’un Nalçık’ta uğradığı saldırıyı kınadı.

 

Abhazya Devlet Başkanlığını vekaleten yürüten Aleksandr Ankuab, “Bu yüz kızartıcı eylem bende ve Abhaz toplumunda büyük öfke uyandırdı” derken, Abhazya Milli Birlik Forumu partisi lideri Raul Hacımba, “Sorunların bu şekilde çözülmek istenmesine izin verilemez” şeklinde konuştu.

 

1992-93 savaş gazileri örgütü ARUAA, Yağanov’a düzenlenen saldırıyı nefretle kınadı ve etkili bir soruşturma yürütülmesi ve suçluların cezalandırılmasını talep etti.

 

Çeşitli sivil toplum kuruluşları da, Yağanov saldırısı ile ilgili açıklama yaparak, saldırıyı kınadıklarını ve Kabardey-Balkar yönetiminin olaya ciddi bir şekilde tepki göstereceğini umduklarını belirttiler.

 

22.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Devlet Başkanlığı adaylarının tümü Abhazca sınavını geçti

 

Sohum, Abhazya’da 26 Ağustos’ta yapılacak Devlet Başkanlığı seçimine katılacak adaylar Abhazca sınavını geçti.

 

Abhazya Anayasasına göre, Devlet Başkanlığına aday olan kişilerin, ülkenin resmi dili Abhazca’yı iyi derecede bilip bilmediğinin ölçüldüğü sınavı başarıyla vermesi gerekiyor. Sınavı, Yüksek Seçim Kurulu tarafından oluşturulan dil komisyonu gerçekleştiriyor.

 

Komisyonun başkanlığını yapan Aleksey Kaslandziya, 26 Ağustos’ta yapılacak seçime katılacak adaylar; Devlet Başkanlığını vekaleten yürüten Aleksandr Ankuab, muhalif Abhazya Milli Birlik Forumu partisi lideri Raul Hacımba ve Başbakan Sergey Şamba’nın sınavı başarıyla geçtiklerini açıkladı.

 

Sınavda her aday sesli olarak Abhazca bir metin okudu, okuduğu metni anlattı ve komisyon üyelerinin çeşitli konularda sormuş olduğu birçok soruyu cevapladı.

 

Kaslandziya, “Bazen, bu sınavın Devlet Başkanlığına aday isimler için gerekli olup olmadığı konusu gündeme getiriliyor. Ancak inanıyorum ki, bu prosedür kesinlikle gerekli. Abhazya’yı yönetecek kişinin Abhazca bilmesi gerekiyor” dedi.

 

Sınavın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aleksandr Ankuab, soruların zor olmadığını kaydetti ve “Ana dilimizde konuştuk, devlet dilinin, kültürünün, edebiyatının gelişimi hakkında ve daha başka birçok konu hakkında konuştuk” dedi.

 

Raul Hacımba ise, “Sosya-ekonomik konuları Abhazca konuşmak çok da kolay değil, ancak kendimizi buna alıştırmamız lazım. Ben bu sınavın gerekli olduğunu düşünüyorum. Abhazya tanınmış bir ülke ve dilimizin hayatın tüm alanlarında kullanılır olması lazım. Devlet Başkanının öncelikli olarak ülkemize gelen yabancı heyetlerle tercüman aracılığıyla Abhazca konuşması gerekiyor” dedi.

 

Abhazya Başbakanı Sergey Şamba da, “İkinci defa dil sınavını verdim (birincisi 2004 Devlet Başkanlığı seçimlerinde). Dil bilgimi nasıl değerlendirirler bilmiyorum, ancak ben sonuçtan memnunum” dedi.

 

21.07.2011  Ajans Kafkas

 

 İbrahim Yağanov saldırıya uğradı

 

Nalçık, Kabardey-Balkar sivil toplum örgütü “Khase” lideri İbrahim Yağanov 19 Temmuz gecesi Nalçık’ta saldırıya uğradı.

 

Yağanov’un evinin yakınlarında aracından indiği sırada 5 kişi tarafından saldırıya uğradığı ve kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındığı bildirildi. Saldırganların demir sopalar kullandıkları ve Yağanov’un durumunun kritik olabileceği belirtiliyor.

 

30 Nisan 2010 tarihinde de benzer şekilde kimliği belirsiz bir kişi tarafından saldırıya uğrayan ve bu saldırıdan kendini korumayı başaran Yağanov, 5 Kasım 2009 tarihinde de saldırganların hedefi olmuştu.

 

20.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'da Devlet Başkanlığı adaylık başvuruları sona erdi, üç aday var

 

Sohum, Abhazya’da 27 Haziran’dan beri devam eden Devlet Başkanlığı adaylık başvuruları dün sona erdi.

 

Ağustos’ta yapılacak seçimlerde üç aday yarışacak, bunlar; Sergey Bagapş’ın ölümünün ardından başkanlığa vekalet eden Devlet Başkan Yardımcısı Aleksandr Ankuab, Başbakan Sergey Şamba ve muhalif Abhazya Milli Birlik Forumu başkanı Raul Hacımba.

 

Bu adaylarla birlikte seçimlere girecek olan başkan yardımcı adayları ise; Gulripş Bölge Başkanı Mikhail Logua (Ankuab ile), Svetlana Cergenya (Hacımba ile), Devlet Gençlik ve Spor Komitesi Başkan Yardımcısı Şamil Adzınba (Şamba ile).

 

Abhazya Anayasasına göre, Devlet Başkanı olarak seçilebilecek kişinin Abhaz olması, Abhazca bilmesi, 35 yaşından küçük veya 65 yaşından büyük olmaması, son beş yıldır Abhazya’da yaşıyor olması gerekiyor. Abhazya’da Devlet Başkanı ile birlikte Devlet Başkan Yardımcısı da seçiliyor. Devlet Başkanı yardımcılığı adaylığı için de, Devlet Başkanı adayı için gereken şartlar aranıyor.

 

18.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'dan Gürcistan'a anlaşma teklifi

 

Sohum, Abhazya Gürcistan’a suçluların gözaltına alınması ve teslim edilmesi konusunda işbirliği anlaşması imzalanmasını önerdi.

 

Abhazya’nın Gal bölgesinde, Abhazya, Gürcistan, Rusya, AB ve BM temsilcilerinin katılımı ile sınır bölgelerinde olayların engellenmesine yönelik işbirliği toplantılarının 29. görüşmesi gerçekleşti.

 

Abhazya tarafı görüşmede bir kez daha, Gürcistan istihbarat birimi tarafından kaçırılan Merab Kolbay olayını gündeme getirdi. Kolbaya şu anda Tiflis’te gözaltında tutuluyor. Abhazya tarafı, Gürcistan temsilcilerine, suçluların gözaltına alınması ve iade edilmesi konusunda bir anlaşma imzalanması konusunda defalarca çağrıda bulunduğunu hatırlattı. Her iki taraf arasında böyle bir anlaşma olduğu takdirde, bu alandaki işbirliğinin daha etkili olacağı ifade edildi.

 

Gal’de yapılan son görüşmede Abhazya tarafı bir kez daha, Abhaz-Gürcü sınırını geçen Abhazya vatandaşlarının, Gürcistan sınır muhafızlarının sürekli sorgu ve baskıya maruz kaldıkları ve tehdit edildiklerini belirtti.

 

Gal bölgesindeki bir sonraki görüşmenin 20 Eylül’de yapılacağı kaydedildi. 21 Haziran’da yapılan 28. görüşmede Abhazya temsilcileri, Gürcistan’daki Avrupa Birliği Misyonunun insan hakları ihlalleri olaylarına tepki göstermediğini dile getirmişti.

 

Abhazya, Gürcistan, Rusya, AB ve BM temsilcilerinin katılımıyla Gal’de periyodik olarak toplantı yapılması kararı, 1 Temmuz 2009’da yapılan Transkafkasya’da güvenlik konulu Cenevre görüşmelerinin altıncısında alınmıştı.

 

15.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Svetlana Cergeniya: Abhazya'nın çıkarlarını savunan kişilerle dayanışma içindeyim

 

Başkan yardımcısı adayı olarak Devlet Başkanlığı seçimlerine katılacak olan, Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı Vladimir Ardzınba’nın eşi Svetlana Cergeniya seçimlerle ilgili görüşlerini Gazeta Nujnaya ile paylaştı.

 

Sayın Cergeniya, Devlet Başkanlığı yardımcılığına aday olarak siyasete atıldınız. Sizi böyle bir karar almaya iten şey ne oldu?

 

Ülkemizde meydana gelen şeyleri dikkatle takip ediyorum. Devletin egemenliğini kısıtlamaya götüren kararların alınma süreci, birçok Abhazya vatandaşı gibi beni de kuşkulandırıyor. Bunun siyasete girmeye karar vermek için yeterli bir sebep olduğunu düşünüyorum.

 

Peki, örneğin ailenize yakın olan Sergey Şamba ile değil de neden özellikle Raul Hacımba ile seçime girme kararı aldınız?

 

Muhalefeti destekliyorum, çünkü muhalefet doğru zamanlarda birçok kritik konuda tepki gösterdi. Hepimiz bundan dolayı minnettar olmalıyız…

 

Raul Hacımba’yı iyi tanıyorum, prensipli bir siyasetçi. Toplumsal menfaatleri kişisel menfaatlerinin üzerine koyan bir kişi. Onu destekleyenlerse profesyonel, oldukça genç, enerjik, çoğunluğu savaşı ve savaş sonrası zorlukları yaşayan kişiler. Birlikte aday olma önerisinin benim için beklenmedik olduğunu gizlemiyorum. Sonuçta iyi ve kötü ihtimalleri tartıp bu öneriyi kabul ettim.

 

Ancak, Hacımba ile aday olma kararınız ailenizin bir kısmı tarafından olumsuz karşılandı?

 

Ailemin hangi kısmından söz ediyorsunuz bilmiyorum. Kimsenin kişisel görüşlerine engel olmuyorum, ancak benim de böyle bir hakkım var.

 

Hacımba ile ikili olarak seçimlerdeki şansınızı nasıl görüyorsunuz? 

 

Hiçbir ikili zafer şansını kesin olarak söyleyemez. Bizim şansımıza gelince, şunu belirtmek isterim ki, muhalefetin kendi taraftarları var ve onların ‘sadakati’ kısa vadeli çıkarlara değil, fikirlere dayalı. Böyle bir ilişki alışıldığı üzere en kararlı olanı. Bunun dışında, Abhazya’nın geleceğine ilişkin programlarımızın destek göreceğini umuyoruz. Programlarımızın ve görüşlerimizin temeli; refah, bütün vatandaşlar için eşit imkanlar ve güvenlik garantisi.

 

Abhazya tarihinde, sadece yeni olaylar yok, ‘tekrar’lar da var. Birçokları şimdiki seçimleri 2004 seçimleri ile kıyaslıyor. O zaman tarih siyasiler, öncelikli olarak da Ruslar tarafından ‘düzenlendi’. Mistik bir gücün bizi doğal olaylar dizisine geri döndürmeye çalıştığını hissetmiyor musunuz?

 

2004 olaylarına geri dönmek istemem. Bu, bizim modern tarihimizin kara lekesi. Hepimize, aynı şeyin yeniden tekrarlamasına izin vermemek için akıl ve sorumluluğumuzun yeteceğini umuyorum. Abhazya’nın siyasi yaşamında Rusya’nın rolüne gelince, o buradaki çıkarlarını gizlemiyor ve ‘mistik bir güç’ söz konusu değil. Siyasi konjonktürün müsaade ettiği ölçüde çıkarlarımızı korumayı öğrenmemiz lazım. Sizi temin ederim ki, bu Rusya ile ilişkilerimize zarar vermez.

 

Aile üyeleriniz Abhazya iş çevrelerinde önemli ölçüde yer alıyorlar. Aday oluşunuz, birçok kişi tarafından ailenizin ticari faaliyetlerini koruma isteğinize bağlanıyor…

 

Hiçbir aile şirketimiz yok. ‘Akvafon’u kastediyorsanız, bu yüzde 51’i Rusya’nın Megafon şirketine, geri kalan yüzde 49’u Abhaz hissedarlara ait bir şirket. Her türlü şirketin en güvenilir korunma şeklinin şeffaflık, etkinlik ve ekonomiye katkı olduğunu düşünüyorum. Ülkemizdeki az sayıdaki büyük şirketten biri olan bu kuruluşun herhangi bir koruma gerektirecek bir tehlike altında olduğunu sanmıyorum. Sadece 2010’da vergi olarak hazineye 200 milyon rubleden fazla ödedi. Herkesin haberdar olduğu sosyal ve kültürel programlarından söz etmiyorum bile. Sorumlu bir siyasetçi altın veren tavuğu kesmez.

 

Diğer adaylar tarafından kullanılacak olan idari kaynaklarla rekabet edebileceğinizi umuyor musunuz?

 

Sorunuzla problemi ortaya koyuyorsunuz. İdari kaynaklara karşı çaremiz yok. Sadece ölçülerden söz edilebilir. Burada olumlu rolü medya organlarının aktif tavrı oynayabilirdi. Adil seçimler için çağrı yapılmalı, ancak böyle bir çağrının dikkate alınacağına inanmak saflık olur. Kısa vadeli çıkarlar uğruna ahlakından vazgeçecek kişiler her zaman bulunacaktır. Bundan dolayı önemli olan, toplumun bizzat bu sosyal adaletsizliğe karşı durma kararlılığıdır. Şunu anlamamız lazım ki; seçimler, görev dağılımı değil, cumhuriyetin kendisi ve vatandaşlarının her birinin gelişim vizyonudur…

 

Ülkemizde Devlet Başkanlığı seçimlerine katılan ilk kadınsınız. Cinsiyet faktörünün ekibinize oy kazandıracağını düşünüyor musunuz?

 

Birilerinin ilk adımı atması gerekiyor. Umuyorum bir sonraki adı daha kolay olacak. Cinsiyet faktörünü hiç düşünmemiştim, ‘insanlığın iyi tarafı’ beni destekleyecek olursa, buna mutlu olurum.

 

Abhazya’nın dış politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bazıları Abhazya’nın Rusya’nın vilayeti olduğunu düşünüyor? Rusya ile ikili ilişkilere bağlı oluşan bu kalıbı yok etmek için ne yapmak gerekiyor? Genel olarak Abhazya dış politikasında neyi değiştirmek gerekiyor?

 

İtiraf etmeliyiz ki, ülkenin dış politikası istenen sonuçları getirdi: artık tanınmış bir devletiz. Bu cesur adımından dolayı Rusya’ya minnettarız. RF yönetimi bize sınırlarımızın güvenliği konusunda güçlerimizi birleştirme önerisinde bulundu ki, bu da, hazırlanan belgede Gürcistan’ın ‘rövanş’ alma düşüncesi ve bizim hazır sınır birliğimizin olmayışı ile açıklanıyor. Bunu makul ve her iki ülkenin çıkarına uygun olarak görebiliriz.

 

Ancak belgede, soru işaretleri de var. Bunun dışında Rusya ile yaklaşık 40 devletler arası anlaşma imzalandı ki, içerikleri konusunda sınırlı sayıda insan bilgilendirildi. Üstelik bu anlaşmaların büyük çoğunluğu bir ay içinde onaylanmalıydı, ancak anlaşılamayan sebeplere bağlı olarak onaylanmıyorlar. Parlamentonun, yürütme organının imzaladığı anlaşmaları ve bu anlaşmaların Abhazya’nın egemenliğini tehdit edip etmediğini bilme hakkı var.

 

Güncel meselelere yaklaşımınız: Aibga, Sohum sanatoryumu, kilise anlaşmazlığı…

 

Aibga, Sohum sanatoryumu ve her türlü gayri menkul konusunda, Abhazya’nın çıkarlarını savunanlarla dayanışma içindeyim. Kilise anlaşmazlığına gelince, ülkemde Abhazya kilisesine bağımsızlık verilmesine karşı çıkacak insanlar bulunacağı şüpheli, ancak karşı koyarak bu problem çözülmez. Burada, diğer birçok konuda olduğu gibi, uzlaşı kanallarının aranması gerekiyor.

 

Abhazya’nın üçüncü Devlet Başkanının, işe hangi öncelikli meselelerin çözümünden başlaması gerektiğini düşünüyorsunuz?

 

Tüm meseleler öncelikli. Savaş, ekonomik ve siyasi ambargolar dönemi kapandı. Artık her adımın halkın yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik olması gerekiyor. Sadece mutlu bir insan bilinçli bir vatandaş olabilir.

 

Geçenlerde Abhazyalı gazeteciler Yüksek Seçim Kuruluna, partilere ve Devlet Başkanı adaylarına açık tartışmalara katılmaları çağrısında bulundu. Siz ve Hacımba, böyle bir açıklığa hazır mı?

 

Siyasetçi, açık kişidir. Kendisi ve toplumun, genel olarak ülkenin başarısı, onun halkla ve muhalefetle diyalog yürütme becerisine bağlıdır.

 

Seçim kampanyası sürecinde açık ve medeni tartışmalar dünya siyaset kültürünün bir parçasıdır. Bu ölçülerin bizde çalışmasına engel olacak sebep göremiyorum. İnsanlar sadece yazılı programlar görmeyi istemiyor, aynı zamanda adayların bu programları ne kadar anladığını görmek istiyor ve canlı yayınlarda bu oldukça net görülüyor.

 

Yedi yıl önce, parlamentonun yetkisinin genişletilmesi ve buna bağlı olarak Devlet Başkanının yetkisinin kısıtlanması gerektiği gündeme geldi. Böyle bir gereklilik olduğunu düşünüyor musunuz?

 

Bence her türlü sistem, Devlet Başkanlığı, parlamento veya ara kurumlar, doğru işlemediği sürece etkili olmayacaktır. Sistemin kendisi değil, sistemin doldurulduğu içerik suçlu.

 

2004’teki seçimler öncesinde, o zamanın muhalefetinin yetkilerin paylaştırılması meselesini gündeme getirdiğini çok iyi hatırlıyorum. Ancak yönetime gelince onlar bunu başarılı bir şekilde unuttular.

 

Tanınmamışlık şartlarında güçlü Devlet Başkanlığı yönetimi, diyelim ki gecikmeden operasyonel kararların alınması için kabul edilmişti. Fakat tanınmamızın ardından parlamentonun rolünün, kapalı kapılar ardında, görüşülüp tartışılmadan verilecek kararlardan ülkeyi korumak için büyütülmesi gerekiyor.  

 

Bunun dışında hatırlatmak isterim ki, Anayasamızda yönetimin kontrol ve denge mekanizması olarak bölüşümü öngörülüyor. Bu paylaşımı gerçekleştirmeden, parlamento veya Devlet Başkanlığı, hangi sistemde olursa olsun devleti idare edemeyiz. Özellikle buna öncelikli önem vermek gerekiyor. Yönetim kanatlarının gerçek bağımsızlığa sahip olmaları, fonksiyonlarını açık şekilde yerine getirmeleri ve birbirlerinin imtiyazlarına müdahale etmemeleri gerekiyor.

 

Bugün tüm potansiyel adaylar, şişirilmiş bürokrat mekanizması hakkında konuşuyor. Mümkünse çok nazikçe olmayan bir soru sormak istiyorum: Bürokrat mekanizmasının azaltılmasına Devlet Başkanı yardımcılığının lağvedilmesi ile başlanması mantıklı olmaz mı? Seçimlerde kazanmanız halinde bu meselenin çözümü için kendi görevinizden feragat etmeye hazır mısınız?

 

Benim için bu görevden feragat etmek her şeyden kolay olacak. Ciddi olursak, Ankuab verdiği röportajlardan birinde -galiba Rusya yayın organlarından biri idi- bürokratların bütçenin yüzde 10’undan fazlasını yediğinden şikayet etmişti. Ancak sözden eyleme geçiş olmadı, belki de istemedi.

 

Eğer böyle bir karar alınır ve parlamento kabul ederse, kanunlara saygılı bir vatandaş olarak bunu kabul ederim. Ancak yapılması gerekiyorsa bunu, kimseyi kurban vermemek için seçime kadar yapmak lazım. Devlet Başkanı yardımcılığına seçilmem halinde yetki alanımı sosyal imkanlar, eğitim, demografi ve geri dönüş konularına ayırırdım. İdari reformlar meselesi de ilgimi çekiyor. Burada Raul Hacımba ile ortak bir dil bulacağımızı düşünüyorum.

 

13.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Stanislav Lakoba Devlet Başkanlığı seçimlerini değerlendirdi

 

Abhazyalı tanınmış siyaset adamı Stanislav Lakoba yaklaşan Devlet Başkanlığı seçimleri ile ilgili görüşlerini Gazeta Nujnaya ile paylaştı.

 

Sayın Lakoba, Devlet Başkanının ölümüne bağlı olarak yapılacak olağanüstü seçimler 2004 benzeri bir tablo ortaya çıkardı. Görüldü ki, ülkede geçen yedi yılda hiçbir yeni siyasi güç, hiçbir yeni Devlet Başkanı adayı ortaya çıkmadı. Ancak erken seçimlerin yapılabileceği ihtimali Sergey Bagapş’ın ilk seçildiği günden itibaren konuşuluyordu. Sizce bu durum neye bağlı?

 

Evet, gerçekten Devlet Başkanının zamanından önce görevi bırakacağı yönündeki söylentiler sürekli abartıldı. Başkanın ölümü herkesi şoke etti. Hem siyasi arenada hem de toplumda bir karışıklık meydana geldi. Bir anlamda bu, tek bir siyasi gücün öne çıkmadığı son seçimlerin sonucu. Elbette toplum da gerçekleşmeyen beklentilere bağlı olarak yoruldu. Ben buna yerel idari organların seçimlerinde de dikkat ettim. Muhalefetin seçimlere katılmayı reddetmesi beni çok şaşırttı. Hiç kimse, toplumumuz için çok zararlı olan bürokratik alışkanlıkların yerleşmesine karşı muhalefet etmedi. O zaman anlaşıldı ki, toplum ve siyasi partiler gevşemiş bir duruma düştü.

 

Bu, bizim yeni nesil siyasetçilerimizin ortaya çıkmadığı anlamına mı geliyor? Yoksa siyasete atılmaya istekli insanların yönetime aday olmaları için umutları olmadığı anlamına mı geliyor?

 

Ben bunu halkımızın muhafazakarlığına ve her şeyi son anda yapmaya başlama özelliğimize bağlıyorum. Bununla birlikte yeni aday potansiyelimizin henüz tamamıyla yok olmadığı hissi de var bende, ki bu da önemli bir şey.

 

Yani toplum sarsıntıdan korktuğunda, kendini koruma içgüdüsü mü devreye giriyor?

 

Elbette. Geçen yılların fırtınalı seçimleri insanları yordu ve sanki hayal kırıklığına da uğrattı. Daha sonra hafif bir istikrar sürecinin ardından toplum, sakin barışçıl bir hayata geçişi umdu, ancak şimdilik bundan söz etmek için erken.

 

Buna bağlı olarak, sizce seçimler sonrasında ülkemizin başına geçecek kişinin, kendisi için hangi görevleri tayin etmesi gerekiyor?

 

Gelecek Devlet Başkanının görevi yeni nesil siyasetçiler yetiştirmek olmalı. Siyasete hazırlamaktan bahsetmiyorum, yönetim kadrolarına yeni insanlar getirmekten, bürokrat sayısının azaltılması veya yarısından fazlasında değişikliğe gitmekten söz ediyorum. Eğer yönetime yeni nesil profesyoneller gelmezse devlet olmayız. Halbuki Abhazya’yı başarılı şekilde temsil edebilecek, Rusya ile dostluk ilişkilerimizin seviyesini yükseltebilecek eğitimli insanlarımız var. Ama bu insanlarımızın sayısını başarısız kadro politikamız ve profesyonel olamayışımız ile düşürdük.

 

Moskova’da birilerinin meseleleri bizim istediğimiz gibi çözmediğini tartıştığımızda şöyle bir soru ortaya çıkıyor: peki bizi temsil edenler neden ülkemizin çıkarlarını savunmuyor? Oysa ki onlar bunu yapmakla sorumlular. Elbette bizim Rusya ile işbirliği yapmamız, ortak hareket etmemiz gerekiyor, ancak bazı kısıtlamalar belirlememiz de gerekiyor, hem bizim için, hem onlar için.

 

Şahsen ülkemizde bazı şeyleri değiştirmeye niyetlenecek kişiye imrenemiyorum, çünkü problemler her yerde. Ekonomi, eğitim, sağlık, güvenlik sisteminde reform ve modernizasyon gerekli… Her şeyi değiştirmek gerekiyor. Örneğin, yürütme organı mekanizması. Devlet Başkanlığı organları ile Bakanlar Kurulu’na bağlı kadroların birbirlerinin dublörü oldukları kimse için sır değil. Bu kadar çok sayıda bürokrat bizim neyimize? Bu kadar çok başbakan yardımcısı ve parlamento başkan yardımcısı ne için?

 

Yolsuzlukla ilgili acil çözümler gerekli. Birçok ciddi işadamı bürokratlarımızın arabalarını görerek hayrete düşüyorlar ve kaçıyorlar. Bu tür arabalarda Rusya’daki birçok üst düzey devlet adamı bile seyahat etmiyor. Hükümet binalarımızda uluslararası galerilerin olduğu izlenimi oluşuyor. Tüm bürokratları daha ekonomik ve daha ucuz arabalara bindirmek daha kolay olmaz mıydı?

 

Tek kelimeyle ifade edecek olursak, birçoğunun kabulü çok sancılı olacak olmasına rağmen değişiklik olmadan, yeni Devlet Başkanı hiçbir şey yapamaz.

 

Rusya’nın seçimlerimizi ne derecede etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

 

Aslında,  pragmatik düşünecek olursak, büyük ihtimalle aday olacak üç ismin hiç biri Abhazya-Rusya ilişkilerini tehdit etmiyor. Mesele sadece itaatkarlık seviyeleri. Bundan dolayı Rusya seçimlerin ilk turunda açıkça müdahalede bulunmayacak.  Ama ikinci tur seçim olursa, o zaman 2004’de olduğu gibi müdahale olmasını ihtimal dışı görmüyorum.

 

Görünürde büyük bir ilgi var…  Novıi Afon manastırı, sanatoryumlar, pansiyonlar, yazlıklar, Aibga. Bazılarının düşünceleri Rusya’yı tatmin ediyor, bazılarınınsa etmiyor. Gelecek Devlet Başkanın ‘bağımsızlık seviyesinin’ Rusya’yı ilgilendirmediğini düşünmüyorum…

 

Elbette, tercih var. Ancak 2004 seçimleri, doğrudan baskıya değmediğini gösterdi. Önümüzde Olimpiyatlar var ve Abhazya’da seçimlerin sakin ve rahat geçmesi daha da önemli. Üstelik Rusya’nın tanımış olduğu ülkede istikrar, demokratik süreçler ve ifade özgürlüğü bulunduğunu göstermesi gereken ülkeler de Abhazya’daki seçimlere ilgi gösterecek.

 

Abhazya’daki Rusya askeri birliği sayısının arttırılması kararının da seçimlerle ilgisi yok mu?

 

Ben bunun sadece Abhazya ile değil, aynı şekilde Karadeniz bölgesi ve Kafkasya’daki olaylara da bağlı olduğunu düşünüyorum. Belki de bu, Amerikan kruvazörünün girişine tepki, önleyici eylemdir. Söylemek zor, ama Gürcistan’da bazı olaylar oldu. Eğer bu karar Abhazya’daki seçimlere bağlı ise, büyük ihtimalle dışarıdan müdahale olmamasına yöneliktir.

 

Gal bölgesinden dokuz bin kişi vatandaşlık aldı. Gürcistan bu insanları seçimde kullanır mı?

 

Gürcistan yönetimi için Abhazya’daki Devlet Başkanlığına aday isimler arasında büyük bir fark olduğunu düşünmüyorum.

 

Sizce toplumumuz seçilecek Devlet Başkanından ne bekliyor?

 

Birçok insanla konuştum. En önemli konu güvenlik sorunudur. İç güvenlik, suçla ve uyuşturucu ile mücadele. İkinci konu ben şaşırttı, çünkü enternasyonalizmin çoktandır geçmişe kaldığını düşünüyordum. Ama unutmamak lazım ki, ülkemiz çok uluslu bir ülke ve insanlar milliyetçilikten, özellikle de gündelik hayattaki yansımalarından korkuyor. Bundan dolayı, Abhazya’nın diğer halkları için yönetim kurumlarında daha fazla temsilcilik şartı oluşturmalı. Ama en önemli konu, bir kez daha tekrarlıyorum, güvenlik…

 

Tüm adaylar yönetimde yeni değiller ve her birinin potansiyelini toplum gördü…

 

İtaat eden kişinin durumu farklı, Devlet Başkanı olan kişinin durumu farklıdır. İnisiyatifleri durdurduklarını da gördüm, bazı problemleri çözdüklerini de gördüm. Ve bu onların dolmasına neden oldu. Problemlerden kaçmak kaçınılmaz şekilde yeni problemler doğurdu. Biz dış politikada olduğu kadar iç politikada da yanıldık. Rusya’nın bizi tanıması ise çıkarların örtüşmesidir. Burada jeopolitik kanunlar işledi, birilerinin bu konuda yararlılık gösterdiğini söylemek gülünç olur.

 

2004’deki seçimlere dağılma ihtimalinin zirveye ulaştığı korkunç bir durumda girdik. Şimdi ya tam kopukluk ya tam kenetlenme durumu. Koalisyon hükümeti ihtimali içinize siniyor mu?

 

Dağılma sürecinin artık geride kaldığını düşünüyorum. Şu anda kimin taraftarı nerede belli değil. Askerlerimizin önerdiği, şu anda bu modeli reddetmekte olan Türkiye benzeri, askerlerin sivil yönetim üzerinde kontrol sağlaması tarihi bir hata ve tam bir safsatadır.

 

Aslında ben tek bir koalisyon düşünüyorum; genç ve profesyonel insanlarla. Parti kimliklerine göre değil, çünkü bizim partilerimiz suni olarak oluşturulmuş yapılar. Söyleyin, ‘Birleşik Abhazya’ adı altındaki bürokratlar partisi nerede? Onun birleşik olmadığı ortaya çıktı. Devlet Başkanı çıkaramadılar ve idari kaynakların olduğu yere koştular. Hiçbir parti yok, kaynağa yakınlık hissi var. Bundan dolayı ben, sözde mevcut partilere, komünist partiye karşıyım…

 

Ve bizim küçük toplumumuzda koalisyon hükümetinden söz etmek, sadece nesillerin koalisyonunu oluşturmak açısından mümkün olabilir. Ve yönetime gelecek kişinin ekibini yenilemesi gerekiyor. Bunun için çoğu Abhazya sınırları dışında yaşayan donanımlı ve ülkeye çok faydalı olabilecek genç uzmanlarımız var. Daur Barganciya, Beslan Barateliya gibi mükemmel hazırlanmış uzmanlarımızın adını söyleyebilirim. Onlar gibi çok sayıda gençlerimiz var ve devletimiz için gerekliler.

 

Sayın Lakoba, büyük ihtimalle Devlet Başkanlığına yürütmenin iki temsilcisi, Ankuab ve Şamba aday olacak. İdari kaynağı ‘paylaşabilirler’ mi?

 

Paylaşırlar, ama galiba eşit olmaz. Aslında benim düşüncem, her şeyin seçimlerden çok önce çözüleceği yönünde. Birileri yabancı kalabilir.

 

Kanunumuz iki dönem Devlet Başkanlığına müsaade ediyor, yani yönetimde 10 yıl. Bizim küçük ve çok hassas ülkemiz için bu kabul edilebilir bir şey mi?

 

Ben, beş yılla kısıtlanmasının akıllıca olacağını düşünüyorum. Bu hem ülke için, hem Devlet Başkanının kendisi için daha iyi olacak. Anayasada düzenleme yapmak gerekeceği doğru.

 

Siz, son derece tecrübeli bir siyasetçisiniz, durumu ciddi şekilde analiz edebiliyorsunuz. Neden seçimlere katılmıyorsunuz, hiç değilse adaylardan herhangi birisinin ekibinde?

 

Gençliğimde üzerimde büyük bir etki yaratan Çinli filozof Lao Tzu’nun bir sözü var: ‘Harekette sükunet önemlidir’, daha doğrusu, Novi Afon’da olduğu gibi bir tünelden çıkınca bir başka tünele girmekten korkuyorum…

 

13.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Sergey Şamba Devlet Başkanlığına aday

 

Sohum, Abhazya Yüksek Seçim Kurulu, Abhazya Başbakanı Sergey Şamba’yı Devlet Başkanlığına aday gösteren 23 kişilik inisiyatif grubun başvurusunu kaydetti.

 

Abhazya’da 27 Haziran’da başlayan adaylık başvuruları 17 Temmuz’a kadar devam edecek ve Devlet Başkanlığı seçimi 26 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

 

28 Haziran’da muhalif liderlerden Raul Hacımba, 29 Haziran’da ise şu anda Devlet Başkanlığına vekalet eden Aleksandr Ankuab’ın adaylık başvuruları Yüksek Seçim Kurulu tarafından kaydedilmişti.

 

10.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Şamba neden Devlet Başkanlığına aday olduğunu anlattı

 

Ağustos’ta Abhazya’da, Sergey Bagapş’ın ölümünün ardından ilan edildiği üzere Devlet Başkanlığı erken seçimleri yapılacak. Seçim öncesi kampanyanın favorilerinden biri olarak kabul edilen Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, neden aday olduğunu anlattı.

 

Abhazya reformunu iki profesyonel ekip gerçekleştirecek

 

Abhazya Devlet Başkanlığına tek bir sebepten aday olmaya karar verdim, çünkü kesinlikle eminim ki, ülkemiz için gerçekleştirilmesi gereken reformların neler olduğunu ve bunların nasıl yapılacağını biliyorum. Neden Devlet Başkanı olmak istiyorum? Kısaca şunu söyleyebilirim: ülke yaşamının iyi yönde değişmesi için. Abhazya’nın siyasi ve ekonomik reform sistemiyle ilgili program elimde var. Bununla birlikte programın derin bir şekilde düşünülerek hazırlanmış ve başarılı bir program olduğunu düşünüyorum.

 

Ben Abhazya’nın demokratik ve medeni bir ülke, doğru yapılanmış bir ülke olmasını isterim. Ben siyasi sistemi değiştirmeyi ve ekonomi reformunu istiyorum. Biri ekonomistler, diğeri de hukukçular olmak üzere imkanları ve yetkileri geliştirilmiş iki üst düzey profesyonel grup kurmak istiyorum.

 

Bunun dışında görev olarak, 5 yıllık Devlet Başkanlığı süresi içinde genç ve eğitimli Abhaz gençliğini siyasete hazırlamayı görüyorum. Abhazya’nın eğitimli insanı yeterli, sadece onlara çalışma imkanı verilmiyor. Onlara inanmak ve serbestçe yüzmek imkanı verilmeli, kimisi başarılı olur, kimisi olmaz, ancak başarılı olan ülke için anlamlı olacak.

 

Vladimir Putin’in adamı

 

Bazı siyasetçiler Sergey Şamba’yı Rusya Başbakanı Vladimir Putin sayesinde aday olarak adlandırıyor. Biz bunun gerçekte böyle olup olmadığını öğrenmek istedik.

 

Tüm bunlar, gerçekten uzak saçma spekülasyonlar. Söyleyin lütfen, yetişkin bir adam, bir siyasetçi, nasıl birinin sayesinde aday olabilir? Rusya bizim stratejik partnerimiz, Abhazya’nın her normal düşünen her vatandaşı gibi ben de bu görüşteyim. Vladimir Putin’in yaptığı birçok şey hoşuma gidiyor. Ancak o bunları Rusya’da yapıyor, biz ise Abhazya’da yaşıyoruz. Bizim mantalitemiz ve şartlarımız farklı.

 

BDT ülkeleri için Abhazya’nın tanınması bağımsızlık için deneme oldu

 

Yavaş bir süreç olmasına rağmen tanınma perspektifleri var. Bu yönde ısrarlı bir şekilde çalışıyoruz. Diğer taraftan Abhazya’nın uluslararası tanınması konusundaki acil gereklilik Rusya’nın tanımasının ardından aslında ortadan kalktı. Şimdi Abhazya toplumu için en önemli konular olan güvenlik ve ekonomik gelişim Rusya ile stratejik birlik üzerinden çözülüyor.

 

Tanınma konusunda diğer ülkelerle müzakereler devam ediyor, daha çok da ülkemizin prestiji için. BDT ülkelerine gelince, Abhazya ve Osetya’nın bağımsızlığının tanınması, dışişlerinde bağımsızlık ve önemli dünya meselelerinde kendi milli çıkarlarını koruyabilme adına bir sınav.

 

Abhazya nasıl gelişir

 

Abhazya’nın gelişmiş bir ülkeye dönmesi mümkün. Ülkemizin, Rusya’nın bize sunduğu büyük pazarda az nüfusu ile birlikte yeterli kaynağı var. Az sayımızla birlikte kesinlikle kapalı olursak her şeyin zor gelişeceği de başka bir mesele.

 

Gagra’nın 2014’te çok sayıda turist ağılaması mümkün

 

Soçi’deki Olimpiyat oyunlarının yapılmasıyla ilgili hazırlıkların ülkemizin ekonomisinin gelişimi için ek bir ivme olması lazım. Abhazya’da atıl maddelerin çıkarılmasıyla ile ilgili projeler gerçekleştirilmeye başladı. Tatil şehri Soçi ile sınır olan Abhazya’nın Gagra bölgesi merkez otoyolu tadilatı bitirildi. Sohum yönündeki merkez otoyolu tadilatı devam ediyor. Gagra gibi şehirler Olimpiyat hazırlıkları çerçevesinde gelişim programlarının tam katılımcısı olacak.

 

Gagra’daki tatil yerleri önemli bir turist kitlesini kabul edebilir, Sohum havaalanı ise 2014 Olimpiyatları esnasında Soçi havaalanının dublörü olarak kullanılabilir, çünkü Sohum havaalanı artık düzene kavuşturuldu, tadilat çalışmaları bitti ve tamamen çalışmaya hazır.

 

‘Gürcü meselesi’

 

Abhazya’nın farklı bölgelerinde Gürcü nüfusu var. Gürcülerle evli Abhazlar var. Hiç kimse etnik kimliğine bağlı olarak çekinmiyor. Gal bölgesi sakinlerine daha fazla önem verilmesi gerekiyor, nüfus genel olarak Megrel. Genel olarak, tüm vatandaşlar için  rahat olması için sivil örgütler kurmalı.

 

Defalarca, Gürcistan ile bundan sonraki karşılıklı ilişkilerin ancak Gürcistan yapıcı diyaloga hazır olduğu zaman görüşülebileceğini söyledim. Abhazya ve Gürcistan karşılıklı ilişkileri devlet düzeyinde belirlendiği zaman biz her türlü meseleyi görüşeceğiz.

 

Ama Abhazya’nın işgal edilmiş bir bölge olduğu ve işgalin sona erdirilmesi için bazı projeler hazırlandığı yönünde açıklamalar yapılırken, şu anki Gürcistan yönetimi ile bir şey görüşmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum.

 

Durumun değişeceği bir zaman geleceğini düşünüyorum, o zaman yeniden bakarız. Aslında Abhazya ve Gürcistan ilişkileri bir zaman gelecek çözüme kavuşturulmak zorunda kalacak, bu şüphesiz.

 

Korkular hakkında

 

Bu hayatta artık hiçbir şeyden korkmuyorum. Halkımız için yaşamda en korkunç şeyin artık arkada kalmış olmasını umuyorum.

 

05.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Gürcistan parlamentosu tarafsız pasaport kanununu kabul etti

 

Tiflis, Gürcistan Parlamentosu 1 Temmuz’da gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda Abhazya ve Güney Osetya vatandaşları için tarafsız pasaport verilmesi ile ilgili kanun düzenlemesini onayladı.

 

Tarafsız geçiş belgesinin fiyatı 35 lari (yaklaşık 20 dolar), tarafsız kimlikler ise 10 lari olacak. Bu belgelere sahip olan Abhazyalı ve Güney Osetyalılar Gürcistan’a giriş çıkış yapabilecek, Gürcistan vatandaşları için yürürlükte olan tüm sosyal haklardan istifade edebilecek, özel ve devlet sektöründe iş sahibi olabilecek, yardım veya kredi alabilecekler.

 

Tarafsız geçiş belgesine sahip olanlar Gürcistan vatandaşları için yürürlükte olan tüm vize uygulamaları çerçevesinde yurt dışına çıkabilecekler. Tarafsız geçiş belgesinde Gürcüce kullanılmayacak, kayıt işlemlerini ise Gürcistan Adalet Bakanlığı acentesi gerçekleştirecek.

 

Abhazya ve Güney Osetya ise Tiflis’in tarafsız belgeler ile ilgili önerisini resmi olarak reddettiklerini açıkladılar.

 

04.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Ardzınba'nın eşi Hacımba ile birlikte seçime giriyor

 

Sohum, Abhazya Milli Birlik Forumu parti konseyi Raul Hacımba ve Svetlana Cergeniya’yı Devlet Başkanlığı ve Devlet Başkanlığı yardımcılığına aday olarak gösterdi.

 

Raul Hacımba’nın Devlet Başkanlığı, Svetlana Cergeniya’nın da Devlet Başkanı yardımcılığına aday olarak sunulması kararı Abhazya Milli Birlik Forumunun 2 Temmuz’da düzenlediği genişletilmiş konsey toplantısında alındı.

 

Raul Hacımba, tümgeneral, Leon Nişanı sahibi, Abhazya Milli Birlik Forumu partisinin başkanı.

 

Svetlana Cergeniya, Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’ın dul eşi. Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsünün siyaset bilimi bölümü kıdemli çalışanlarından olan Cergeniya, aynı zamanda Birinci Devlet Başkanı Vakfı’nın başkanlığını yapıyor.

 

04.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Zatulin: Abhaz liderler Rusya ile ilişkilerin korunmasını istiyor

 

Moskova, Devlet Duma milletvekili, BDT Ülkeleri Enstitüsü Müdürü Konstantin Zatulin, Abhazya’daki tüm siyasi liderlerin Rusya-Abhazya ilişkilerinin korunmasından yana olduğunu dile getirdi.

 

Zatulin “Abhazya’da Bagapş’ın ölümüne bağlı olarak yapılacak Devlet Başkanlığı seçimlerinde anlaşmazlıktan kaçınmak gerekiyor” dedi ve seçim sürecinde adaylardan kaynaklanan ciddi siyasi anlaşmazlıkların olabilme tehlikesinin var olduğunu belirtti.

 

Zatulin, “Adaylardan her biri elbette doğal olarak seçmen desteğini elde etmeye çalışacak, mesele onların Abhazya cumhuriyeti anayasası ve kanunları çerçevesinde hareket edip etmeyeceği, siyasi durumu sarsıp sarsmamaları veya kampanyalarının siyasi ölçüler içinde olup olmamasıdır” dedi. Zatulin, Abhazya halkının, şu anki iktidar ve muhalefetin, 2004’de oluşan anlaşmazlık durumundan çıkış yolu bulan ve toplumda dağılmayı engelleyen Sergey Bagapş’ın siyasi mirasını kullanmalarını umut ettiğini belirtti.

 

Rusya’nın Abhazya’ya yaptığı yatırımlar konusundaki şüpheleri değerlendiren Zatulin, “Bazı ateşli kişiler Rusya’nın yatırımlarını Abhazya’nın bağımsızlığı için tehdit olarak görüyorlar. Rusya’nın Abhazya’da yaptığı her şey halkın yararına yapılıyor ve Abhazya topraklarında kalacak” dedi.

 

Stratejik Değerlendirmeler Enstitüsü Başkanı Aleksandr Konovalov’da 2004’deki krizin yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiği konusunda Zatulin’e katılıyor. Konovalov, “Moskova Abhazların seçimlerine müdahale etmemeli, çünkü korkulacak bir şey yok. Abhaz adayların her biri, kim olursa olsun Rusya taraftarı olacak. Orada Rusya karşıtı aday yok, çünkü hepsi Abhazya’nın, sınır güvenliğini ve bağımsızlığının var olmasını sağlayan, ülkenin gelişimi için azımsanmayacak paralar ayıran Rusya’ya bağlı olduğunu çok iyi anlıyor. Rusya karşıtı düşüncelerin ciddi şekilde büyümesi olasılığına ve bu tür düşüncelerin Abhazya halkı tarafından destekleyeceğine inanmıyorum” açıklamasında bulundu.

 

02.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'da başkan adayları Abhazca sınavına tabi tutulacak

 

Sohum, Abhazya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Batal Tabagua, Devlet Başkanı adaylarının tabi tutulacağı Abhazca dil sınavını gerçekleştirecek komisyonun oluşturulmakta olduğunu açıkladı.

 

Abhazya Parlamentosu 8 Haziran’da, Sergey Bagapş’ın ölümüne bağlı olarak gerçekleştirilecek Devlet Başkanlığı seçimlerinin 26 Ağustos’ta yapılmasına karar verdi.

 

Yüksek Seçim Kurulu'nun ön bilgilerine göre, Abhazya’daki seçmen sayısı yaklaşık olarak 132 bin. Abhazya Anayasası'na göre, Devlet Başkanı seçilebilecek kişinin özellikleri şunlar: Abhazya Cumhuriyeti vatandaşı ve Abhaz kökenli olmak, iyi düzeyde Abhazca bilmek, 35 yaşından küçük, 65 yaşından büyük olmamak, seçme hakkına sahip olmak ve seçimden önceki beş yılda Abhazya’da yaşıyor olmak.

 

Beş yıllığına seçilen Devlet Başkanı, üst üste iki defadan fazla seçilme hakkına sahip değil. Abhazya’da Devlet Başkanı ile birlikte yardımcısı da seçiliyor. Devlet Başkanı yardımcısının adaylığı, Devlet Başkanlığı'na aday olan kişi tarafından sunuluyor, ve onun için istenen özellikler de, Devlet Başkanı'ndan istenen özelliklerle aynı.

 

01.07.2011  Ajans Kafkas

 

 Aleksandr Ankuab Devlet Başkanı adayı

 

Sohum, Abhazya Yüksek Seçim Kurulu, önceki gün Aleksandr Ankuab’ı Devlet Başkanlığı'na aday gösteren 19 kişilik inisiyatif grubun başvurusunu kaydetti.

 

İnisiyatif grubun başında yer alan Abhazya Kahramanı Timur Çagava, “Aday olarak sunulan tüm isimleri tanıyorum, hepsi bizim vatansever insanlarımız, ancak ben Aleksandr Ankuab ile çocuklarımızın geleceğinin daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Aleksandr Ankuab 58 yaşında, 2005’den 2009’a kadar Abhazya Hükümetine başkanlık yaptı. 2009’dan itibaren Devlet Başkanı yardımcısı olarak görev yapan Ankuab, Sergey Bagapş’ın ölümünün ardından, ülke anayasasına uygun olarak Devlet Başkanlığına vekalet ediyor.

 

Yüksek Seçim Kurulu 28 Haziran’da muhalif Abhazya Milli Birlik Forumu partisinin Başkanı Raul Hacımba’yı Devlet Başkanlığı'na aday gösteren ilk inisiyatif grubun kaydını yaptı.

 

Abhazya’da Devlet Başkanlığı seçimleri 26 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

 

01.07.2011  Ajans Kafkas